LOTUL NATIONAL DE ACROBATIE AERIANA - ZBOR CU MOTOR

Pilot Vlad Borzea
Pilot Radu Cristea

Pilot Vanda MarandiucTraditional, in luna septembrie, Aeroclubul din Slovenj Gradec, Slovenia, organizeaza un airshow international numit „Aero-Expo”. Dupa cum sugereaza si numele, nu este vorba doar de un airshow ci si de o expozitie axata, in special, pe aviatia sportiva, ULM, avioane „Business”. În acest an au fost prezentate, la sol si in zbor, numeroase tipuri de ULM-uri, avioane de acrobatie si scoala (EXTRA 300, IAC 55, PITTS, PILATUS, PIPER, CESSNA etc.), avioane „Business” (CESSNA CITATION JET, GALAXY BEECHCRAFT), militare (MIG-21, GALEB G2, PILATUS). Vârful de lance al airshow-ului a fost, fara doar si poate, cunoscuta formatie a aviatiei militare italiene „Frecce Tricolori”.

Lotul national de acrobatie aeriana – zbor cu motor din cadrul Aeroclubului României a fost invitat sa participe la aceasta editie a airshow-ului si s-a prezentat cu o formatie de acrobatie aeriana si un numar de acrobatie solo.

 

Gh. Uta antrenor lot, sept. 2004
Pilot instructor Ioan Postolache

Afis show aviaticFormatia de acrobatie aeriana a fost formata din pilotii Lucian Tatu – cap si Ioan Postolache – coechipier si au evoluat pe avioanele EXTRA-300L, din dotarea lotului. Programul prezentat (12 minute de zbor), constând in looping-uri, tonouri, nod de Savoya, zbor pe spate, zbor in Pilot Lucian Tatuoglinda – toate acestea executate in formatie – a fost apreciat in mod deosebit de spectatori si de specialisti. Campionul de acrobatie al Sloveniei, Peter Podlusec , a felicitat pilotii, dupa incheierea evolutiei, spunând: „Sunteti cea mai buna formatie de acrobatie pe care am vazut-o, voi si Sky Box”. Aceasta arata faptul ca in România exista o formatie de acrobatie aeriana de nivel international.

Acrobatia solo a fost executata de catre pilotul Vlad Borzea, cu un avion EXTRA 300L; programul prezentat, constând in vrie plata, tonouri lente si rapide, abracadabra, zbor pe spate la mica inaltime, a tinut spectatorii cu rasuflarea taiata, stârnind o furtuna de aplauze la sfârsitul executiei.

Trebuie mentionat ca aceasta a fost prima prezenta internationala a lotului national de acrobatie aeriana dupa achizitionarea avioanelor EXTRA -300L. Cu aceasta ocazie au fost stabilite contacte preliminare pentru participarea, anul viitor, la airshow-uri din Italia, Austria si Ungaria. Sa speram ca nu vom ramâne doar la nivelul contactelor preliminare.

Pilot IOAN POSTOLACHE

Imagine de zbor realizata de catre dl. C.tin Ciocan, cu aprobarea caruia o publicam - multumiri! Imagine de zbor realizata de catre dl. C.tin Ciocan, cu aprobarea caruia o publicam - multumiri!

Imagine de zbor realizata de catre dl. C.tin Ciocan, cu aprobarea caruia o publicam - multumiri!Cei doi piloti vor participa in ian. 2005, in Emiratele Arabe Unite, la un concurs aviatic international
l In nov. a.c. cei doi s-au deplasat in Germania, la producatorul avioanelor EXTRA, pt. a aduce in zbor un aparat EXTRA 300L, ce este inmatriculat YR-EWI
l Noi antrenori la Lotul National Acrobatie Motor: reputatul pilot acrobat si repetat medaliat national si international MIHAI ALBU (principal) si apreciatul pilot instr. ALEX. POPOVICI (secund)

Cele trei imagini de zbor au fost realizate de catre dl. C.tin Ciocan, cu aprobarea caruia le pu-blicam – multumiri!

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 26, Decembrie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !