Ştirile Zilei

Vineri, 30 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • CTP: Numărul călătorilor pensionari, la două treimi de cel al plătitorilor de bilet

Consilierii municipali au luat la cunoştinţă în cadrul şedinţei CLM de ieri raportul de activitate pe luna octombrie prezentat de către conducerile societăţilor din subordinea CLMConsilierii municipali au luat la cunoştinţă în cadrul şedinţei CLM de ieri raportul de activitate pe luna octombrie prezentat de către conducerile societăţilor din subordinea CLM. De asemenea, cei de la Gospodărirea Comunală, TOP, CET şi CTP şi-au prezentat planul de activităţi pe luna noiembrie.
În cazul Companiei de Transport Public, lunile octombrie şi noiembrie sunt similare în privinţa activităţilor realizate sau programate. Angajaţii CTP au realizat în luna octombrie şi vor în continua luna viitoare unele lucrări de întreţinere la reţeaua de contact a tramvaielor, precum înlocuirea unor izolatori sau a unor corzi elastice. Muncitorii CTP mai efectuează în fiecare lună reparaţii şi la calea ferată a tramvaielor, precum înlocuirea unor traverse din lemn sau repararea unor macaze defecte. Pentru parcul de tramvaie, cei de la CTP efectuează periodic revizii tehnice iar în fiecare lună sunt spălate şi igienizate 120 de vagoane. Principalii indicatori de exploatare a parcului de vehicule CTP arată că în luna octombrie au fost transportaţi cu tramvaiele 301.433 călători cu bilete, 806.702 cu abonamente, 210.000 pensionari. În cazul autobuzelor, cifrele arată 10.880 călători cu bilete şi 34.320 cu abonamente. Pe luna august, salariul directorului general a fost de 5.867 lei.

Gospodărirea Comunală: Doar 5 câini comunitari adoptaţi de arădeni în luna octombrie!
Luna noiembrie va fi una în care angajaţii Gospodăriri Comunale se vor ocupa de activităţi obişnuite, o parte din ele adaptate la anotimul prin care trecem. Astfel, planul lor de activităţi este structurat pe patru capitole, primul fiind cel al întreţinerii spaţiilor verzi din municipiu. În acest caz, cei de la Gospodărirea Comunală vor strânge frunzele uscate, vor îngropa trandafirii, tăind în acelaşi timp ramurile îmbătrânite sau ierbicida aleile din parcuri. La capitolul „câini comunitari”, activităţile vor fi cele obişnuite de prindere, hrănire şi eutanasiere a câinilor fără stăpân. În cimitire, cei de la Gospodărirea Comunală îşi propun curăţarea aleilor şi întreţinerea mormintelor, precum şi anumite reparaţii la clădirile administrative. Pentru pepiniera de flori din cartierul Aradul Nou se doreşte întreţinerea culturilor şi livrarea altor materiale.
La capitolul realizări pe luna octombrie, personalul Gospodăririi Comunale a plantat la Kaufland 31 arbuşti, furnizând material şi pentru parcul Kaufland din oraşul Hunedoara. De asemenea, s-au tăiat 49 arbori afectaţi de furtună, toaletându-se alţi nouă. Au fost prinşi şi duşi în adăpost 101 câini fără stăpân, au fost eutanasiaţi 73 şi sterilizaţi 35. Doar 5 câini au fost adoptaţi de către arădeni. Pentru pepiniera din Aradul Nou au fost livrate 97 bucăţi conifere şi 63 arbori.

TOP: În noiembrie încep lucrările de modernizare a halei din „piaţa mică”
În luna noiembrie, societatea Târguri-Oboare-Pieţe Arad va începe etapa I de modernizare a halei din Piaţa „Mihai Viteazu”, lucrarea urmând a fi executată de către firma care a câştigat licitaţia organizată pe data de 12 octombrie. Tot pentru „piaţa mică”, cei de la TOP au în plan refacerea branşamentului electric, pentru care vor face o ofertă publică pentru agenţii economici interesaţi. De asemenea, cei de la TOP vor organiza licitaţii pentru închirierea unor spaţii comerciale şi terenuri din aproape toate pieţele din municipiu. În rest, TOP va încerca să menţină condiţiile decente pentru pieţari şi clenţi, urmând să încaseze de la prima categorie taxele obişnuite. În luna octombrie, cei de la TOP au realizat unele reparaţii curente în unele pieţe (de exemplu la acoperişul din Piaţa Soarelui) şi au obţinut avizele necesare pentru lucrările ce vor fi executate luna viitoare.

CET: Datorii de 52.436.300 lei la 30 septembrie
Spre deosebire de celelalte societăţi din subordinea CLM, cei de la CET au prezentat şi situaţia economică a societăţii la sfârşitul lunii septembrie. Astfel, totalul creanţelor pe care le au de încasat cei de la CET se ridică la 15.764.591, în timp ce datoriile sunt cifrate la 52.436.300. CET-ul arădean avea de plătit la data de 30 septembrie: 24.526.261 lei către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), 17.578.487 lei către CFR pentru transportul cărbunelui, 5.672.638 lei către Petrom pentru gaz, 2. 663.011 către furnizorul de apă şi 2.026.003 lei pentru alţi furnizori. Datoriile CET-ului către Termoelectrica sunt în valoare de 18.765.361 lei, centrala având de plătit şi 8.687.423 lei pentru un credit contractat de la o bancă comercială. În fine, CET-ul mai are de plătit 1.135.535 lei TVA.
Raportul prezentat de CET în faţa consilierilor locali mai menţionează lucrările de reparaţie efectuate asupra reţelei de termoficare din oraş, în luna octombrie. Sunt sau au fost afectat punctele termice 4C (Str. Brezoianu), 8V (Str. Vasile Conta), 10 (Astoria), 2 (Aleea Agnita). Se modernizează reţeaua termică în cartierul Micălaca Nouă, în zona blocului 304 (punctul termic 4). A mai fost prezentată şi situaţia salariilor din unitate, cel al directorului fiind de 4490 lei pe luna septembrie.

L. C. - Observator

  • Profesorii arădeni suspendă greva, dar ameninţă cu neîncheierea anului şcolar

Profesorii arădeni au suspendat demersurile de a începe greva generalăProfesorii au suspendat demersurile de a începe greva generală pe termen nelimitat.
Datorită condiţiilor actuale instabile prin care trece clasa politică şi inexistenţa unui Guvern, sindicaliştii au decis să aştepte până la normalizarea situaţiei.
„S-a hotărât totuşi continuarea acţiunii de neintroducere a notelor în cataloagele şcolare, precum şi a absenţelor. Prin acest demers, dorim să demonstrăm că suntem decişi de a merge până la capăt cu protestele în cazul în care nu ne sunt receptate plângerile. Există de asemenea posibilitatea de a nu fi încheiată situaţia şcolară pe semestrul I al anului şcolar 2009 - 2010. În perioada următoare nu sunt excluse şi alte forme de protest sindical, dacă acestea se impun şi vor fi considerate oportune de către membrii noştri de sindicat“, declară prof. Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Arad.
În şedinţa Colegiului Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ s-a hotărât suspendarea grevei generale pe termen nelimitat din educaţie, considerându-se că în acest moment, contextul politic instabil nu permite dialogul social cu instituţiile statului.
„Reprezentanţii sindicatelor judeţene au discutat posibilitatea intrării în greva generală, pe termen nelimitat, începând cu data de 16.11.2009 şi au opinat că, în conjunctura actuală, fără prim-ministru, fără guvern în funcţie, eventual cu un posibil guvern interimar incapabil să ia decizii importante, nu avem cu cine negocia, pe cine să sensibilizăm asupra nemulţumirilor noastre. Astfel, s-a ajuns la concluzia că momentul intrării în grevă este inoportun şi s-a votat suspendarea acestei acţiuni sindicale“, ne informează prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
Sindicatele afirmă că educaţia este un bun public pentru întreaga societate românească şi ar trebui să fie mai presus de luptele politice şi conjuncturale.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Taberele din judeţ ar putea să intre în administrarea CJA

Consiliul Judeţean Arad ar putea prelua taberele din judeţ: Tabăra Căsoaia, Tabăra Moneasa şi Tabăra OdvoşConsiliul Judeţean Arad ar putea prelua taberele din judeţ, la solicitarea Ministerului Tineretului şi Sportului. Este o măsură care poate fi luată în vederea descentralizării activităţii sportive şi de tineret.
Ministerul propune preluarea în administrare de către Consiliul Judeţean a bunurilor imobile aferente centrelor de agrement (Tabăra Căsoaia, Tabăra Moneasa şi Tabăra Odvoş), sau în asocierea CJA cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi punerea la dispoziţia asociaţiei a bazei materiale aferente celor două tabere. Iată care sunt bunurile imobile care aparţin Taberei Căsoaia şi care urmează să fie preluate în administrare: teren în suprafaţă de peste 50.000 mp, cabană din lemn, clădire din lemn, 12 căsuţe tip camping, 6 bungalouri, o terasă şi un bazin de beton, iar cele care aparţin Taberei Moneasa sunt: teren în suprafaţă de peste 6.700 mp, magazie birou, bloc alimentar, 5 căsuţe.
S-a constatat însă că imobilul „teren Tabără Odvoş” s-a retrocedat de către instanţa judecătorească, prin sentinţă, către moştenitorul fostului proprietar, astfel încât nu se impune adoptarea unei hotărâri cu privire la acest imobil.

D. M. - Observator

  • Investiţii majore, realizate de Consiliul Judeţean, în comuna Birchiş

Autorităţile au inaugurat încheierea lucrărilor la străzile din centrul comunei BirchişAutorităţile au inaugurat încheierea lucrărilor la străzile din centrul comunei Birchiş
Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu a inaugurat ieri, împreună cu autorităţile locale ale comunei Birchiş finalizarea lucrării la şapte străzi din comună în lungime de trei kilometri. Asfaltarea străzilor din Birchiş are o importanţă deosebită pentru locuitorii şi nu numai, având în vedere că drumurile erau aproape de nepracticat până la realizarea investiţiei.

Au inagurat străzile asfaltate din comună
Lucrările de asfaltare a celor şapte străzi din centrul comunei Birchiş au fost finanţate prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, prin programul ce prevede pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi asfaltarea drumurilor de interes local clasate şi alimentarea cu apă a satelor. Investiţia începută în luna august s-a ridicat la 1 milion de lei şi a beneficiat de contribuţia Consiliului Judeţean Arad.
„S-a recepţionat lucrarea de asfaltare a străzilor din comuna Birchiş, fiind realizaţi în acest an trei kilometri. Lucrarea s-a ridicat la 1 milion de lei, bani de la Ministerul Dezvoltării şi de la Consiliul Judeţean. Am efectuat aceste lucrări în contextul scoaterii din praf şi din noroi a satului românesc. Investiţia va aduce cu siguranţă confort locuitorilor. Printre alte localităţi unde se mai efectuează lucrări se numără localităţile Frumuşeni şi Zăbrani şi alte 30 de şantiere deschise în 30 de comune, pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi comunale“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu.
Lucrările în comună dar şi în localităţile din jur au luat sfârşit doar într-o primă etapă. Dacă până acum, locuitorii comunei Birchiş se pot bucura de şapte străzi reabilitate şi asfaltate va urma ca şi restul străzilor din comună să intre în lucru. Într-un viitor nu foarte îndepărtat se vor mai asfalta străzile din localităţile Căpâlnaş şi Ostrov şi de asemenea, străzile rămase din Birchiş. „Urmează să intre în lucrări un total de încă 20 de străzi, atât în Birchiş cât şi în Căpâlnaş şi Ostrov“, a afirmat primarul comunei Birchiş, Ioan Guţu.

Gardă de intervenţie cu bani de la CJA
Aflat în comuna Birchiş, preşedintele CJA a mai făcut o descindere şi la şantierul unde se lucrează la foc continuu pentru construcţia unui Sediu de Gardă de Intervenţie. Acesta este un alt proiect important pentru autorităţile judeţene dar mai ales pentru locuitorii de pe Valea Mureşului. Lucrările la garda de intevenţie au fost demarate în curmă cu proximativ 10 zile iar durata derulării lor este estimată la o perioadă de un an. Cu toate acestea, autorităţile susţin că există posibiltatea ca investiţia să fie realizată şi mai repede. Investiţia se ridică la 2.300.000 de lei iar finanţarea este asigurată de către Consiliul Judeţean Arad. Garda de intervenţie Birchiş va asigura intervenţia îm caz de incendii şi inundaţii şi staţie SMURD. „Viitoarea gardă de intervenţie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă va asigura intervenţia pe întreaga zonă, pe Valea Mureşului, de la Lipova şi până la Petriş. Construcţia se realizează prin finanţare de la CJA şi până în primăvară va fi gata, poate chiar mai repede“, a conchis preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu. După ce gada va deveni funcţională, 21 de angajaţi ai ISU vor fi detaşaţi la Birchiş.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Muzeul memorial Şiria în ceas jubiliar

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la înfiinţarea Muzeului Memorial "Ioan Slavici" din ŞiriaAnul acesta se împlinesc 50 de ani de la înfiinţarea unuia dintre cele mai cunoscute muzee din judeţul Arad.
Muzeul memorial din Şiria a luat fiinţă prin strădania unor tineri intelectuali, îndrăgostiţi de istoria locului dar şi de fermecătoarele prezenţe culturale. Dedicat scriitorului Ioan Slavici, muzeul ridica două mari probleme: găsirea unui spaţiu potrivit pentru organizarea expoziţiei memoriale şi constituirea fondului documentar. Întrucât nu se mai păstra casa modestă a scriitorului, spaţiul necesar organizării expoziţiei a fost găsit în monumentala clădire a castului Bohus, aflată la acea vreme într-o avansată stare de degradare. Pentru consitituirea fondului Slavici au fost investigate diferite biblioteci şi arhive, iar descendenţii au fost de acord să doneze piese de mobilier, documente şi fotografii. Deschiderea oficială avea loc în anul 1959, fiind organizată de Muzeul Judeţean Arad, în fondul căruia se află majoritatea materialelor documentare legate de viaţa şi opera lui Slavici.

Expoziţia Slavici
Expoziţia dedicată scriitorului Ioan Slavici, născut la Şiria în 18 ianuarie 1848, cuprinde patru săli în care, prin fotografii, manuscrise, carţi şi ziare, este evocată personalitatea complexă a acestuia. De o valoare documentară dar şi emoţională deosebită este prezenţa unei părţi din camera de lucru a scriitorului, din perioada anilor 1880-1883 pe când acesta se afla la Bucureşti, găzduindu-l pe Mihai Eminescu.

Expoziţia Monţia
În cadrul cadrul muzeului arădean, în anul 1970, a fost amenajată şi expoziţia permanentă dedicată vieţii şi activităţii compozitorului Emil Monţia (1882 - 1965), stabilit la Şiria începând cu 1906. A fost reconstituită camera de lucru a acestuia, cuprinzând mobilierul original, pianul, vioara, partituri, culegeri de folclor şi fotografii de familie.

La semicentenar
Pentru a sărbători acest moment, maine, 31 octombrie, începând cu ora 10, la Muzeul Memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia” din Şiria, se va desfăşura masa rotundă dedicată muzeului şi va fi prezentat filmul documentar realizat în Şiria, în anii ’70 şi dedicat operei scriitorului Ioan Slavici.

A. S. - Jurnal Arădean


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]