Ştirile Zilei

Luni, 29 iunie 2009
Ştirile TVA aici
  • Autostrada merge la Bruxelles

Guvernul speră să obţină o finanţare nerambursabilă şi astfel să realizeze în 2 ani autostrada Arad-TimişoaraGuvernul speră să obţină fonduri europene pentru tronsonul de autostradă Arad-Timişoara.
Reprezentanţii Guvernului susţin că documentele pentru construcţia autostrăzii Arad-Timişoara vor fi trimise în zilele imediat următoare la Bruxelles, pentru a se obţine finanţare europeană pentru acest proiect. Pentru moment, autostrada se bucură doar pe hârtie de susţinerea financiară din bani de la Guvern, dar şi de un credit luat de la BEI (care ar urma să acopere cea mai mare parte din lucrare). Autorităţile centrale speră acum să scape de grija autostrăzii din vest. Iar faptul, susţin ei, ar putea fi posibil, căci investiţiile în infrastructură pot obţine, în sfârşit, finanţare nerambursabilă în valoare totală de 4,5 miliarde de euro de la Comisia Europeană. CE urmează, în sfârşit, să acrediteze Programul Operaţional Sectorial pentru Transporturi (POS-T), ultimul din cele şapte programe operaţionale care va primi acreditarea de la Bruxelles. Vina pentru întârziere este pusă, desigur, pe seama României.

Pentru autostrăzi
În total, bugetul POS-T se ridică la 5,7 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde reprezintă cofinanţarea pe care va trebui să o asigure partea română. Cea mai importantă componentă este direcţionată spre construcţia de autostrăzi şi reabilitarea căilor ferate ce pot beneficia de finanţare nerambursabilă de 2,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune.
Odată acreditat programul, totul va depinde de cât de repede se mişcă Guvernul şi ce proiecte vor fi îndreptate spre Bruxelles.
Autostrada Arad - Timişoara şi introducerea sistemului ERTMS (sistemul european de management al traficului pe calea ferată) sunt, însă, primele proiecte pe infrastructură care ar urma să ia drumul celor de la Bruxelles.

În doi ani
Ministrul Radu Berceanu este însă optimist în privinţa conctrucţiei autostrăzii spre Timişoara, chiar dacă nici măcar finanţarea nu este bătută în cuie aici. Oficialul crede că acesta va fi gata în doi ani, de la start. Berceanu susţine că proiectele pentru centura ocolitoare a Aradului şi tronsonul Arad - Timişoara sunt în derulare şi că vor fi finalizate în doi, maximum trei ani.

A. B. - Jurnal arădean

  • Pensia de boală e cea de invaliditate

Vârstnicii se prezintă la Casa de Pensii şi pentru a obţine informaţii legate de mărirea pensiilorLa ora prânzului, Casa de Pensii din Arad este luată cu asalt de bătrâni.
Aceştia se prezintă mai mereu măcinaţi de anumite dileme şi probleme. Ba nu înţeleg ce înseamnă pensia de invaliditate, ba cu cereri pentru bilete de tratament, sau pur şi simplu cu cerere de informaţii despre mărirea pensiilor. Explicaţiile angajaţilor se dovedesc de cele mai multe ori utile, astfel încât feţele bătrânilor păreau mai liniştite. Despre sistemul de pensii, în cele ce urmează... Regula e simplă... Persoane specializate în domeniu evaluează cazul fiecărui bătrân în parte (şi nu numai), pentru a-i încadra în anumite tipuri de pensie. Astfel, conform legii pensiilor, vorbim despre limita de vârstă, în care persoana a ajuns la finalul vârstei de activitate prevăzută de lege. Pensia anticipată sau parţial anticipată presupune ca persoana să depună cererea de pensionare cu cinci ani înainte de vârsta standard, iar cea anticipată fără penalităţi este cu zece ani după îndeplinirea stagiului stabilit de lege. Pensia de urmaş se atribuie soţului/soţiei supravieţuitor şi copiilor rămaşi orfani.
Cea mai problematică pensie (în fond, greşit percepută) e cea de invaliditate. De fapt, denumirea acesteia e cea care încurcă. Majoritatea pensionarilor nu cunosc regulile pe care ar trebui să le îndeplinească, pentru a se încadra în tiparele pensiei de boală (denumirea uzuală). Din cauza neînţelegerilor, au apărut şi numeroase probleme.
Prin urmare, acest tip de pensie se acordă în funcţie de gravitatea bolii. „Gradul 1 se acordă persoanelor care şi-au pierdut total capacitatea de muncă şi au nevoie de însoţitor. Aici se pot încadra şi persoanele cu dializă. Gradul 2 e pentru cei cu incapacitate totală de muncă, dar care nu au nevoie de însoţitor iar la gradul 3 se încadrează cei care şi-au pierdut doar parţial capacitatea de muncă”, mai spune Mihaela Vasil.
Pensionarii cu acest tip de pensie care au, în paralel, şi o asociaţie familială sau afacere încadrată pe persoană fizică trebuie să se gândească la ce doresc să păstreze. Pentru că cei care nu declară şi alte surse de venit, vor fi nevoiţi să restituie sumele primite din fondurile de pensii.

101 lei - 4.000 lei... cei doi poli ai pensiilor
Sistemul de pensii din România are în baza de date pensii tot mai diverse. Indiferent în ce sistem de calcul se încadrează sau pe baza căror date se distribuie, pensiile, cu tot cu indemnizaţii, ajung ba la sume fabuloase, ce întrec şi un salariu minim pe economie, ori la sume ce stârnesc plânsul, fiind inimaginabil de mici.
De exemplu, în ţară figurează pensii ce ajung la 35.000 de lei. În ceea ce priveşte municipiul nostru, în Arad există probabilitatea uneia din cele mai mari pensii, aceasta ajungând la 4.000 de lei, în contextul în care pensia cea mai mică este de 101 lei.
Mulţi pensionari se plâng de faptul că pensiile sunt foarte mici, acestea nedepăşind pragul de 200 de lei. De fapt, ei nu primesc pensii, ci doar indemnizaţii. Trebuie specificat că acestea nu pot fi considerate pensii. Orice tip de indemnizaţie este doar o sumă primită pe lângă pensie sau doar atât. Au fost cazuri când indemnizaţia în cauză a fost doar de trei lei, dar altele de 150 de lei. Depinde de la caz la caz.
În sistemul de pensii existent în România, calculul se realizează nuanţat. Astfel, nu se poate spune că există o limită de pensie. Care este cea mai mare şi despre ce sumă vorbim în cazul celei mai mici pensii. De specificat este faptul că, fiind după modelul german, sistemul de pensii deţine mai multe criterii, pe baza cărora se calculează pensiile, acestea fiind de mai multe tipuri. Totodată, pensiile de serviciu sunt stabilite prin bugetul de stat, pe baza unor legi speciale.
Astfel, cum am menţionat mai sus, în baza de date a Casei Judeţene de Pensii din Arad cea mai mică pensie figurează cu suma de 101 lei din cauză că salariul deţinătorului unei astfel de pensii a fost mic. Cea mai mare pensie, întâlnită în sistem este de 4.000 de lei, persoana în cauză lucrând în condiţii speciale, în sistemul public.

Adrian Todor - Glasul Aradului

  • 23.000 de fiole cu anabolizante, capturate la Vărşand

La Vama Vărşand a fost descoperit un TIR cu substanţe anabolizanteSubstanţe interzise de lege, găsite într-un TIR ce intenţiona să iasă din România.
Poliţiştii de frontieră de la Vărşand, au descoperit duminică, într-un TIR încărcat cu diferite produse din Bulgaria pentru diverse firme din Germania, Belgia şi Ungaria, 23.000 de fiole cu substanţe anabolizante, interzise prin lege conform ordinului Agenţiei Naţionale Anti-doping din România.
Conform documentelor de însoţire prezentate la control, şoferul automarfarului efectua un transport de produse electonice, produse din plastic şi altele din Bulgaria pentru diferite societăţi comerciale din ţări ale Uniunii Europene. În urma controlului efectuat asupra compartimentului de marfă al TIR-ului poliţiştii de frontieră au găsit 23.000 de fiole ambalate în 1.900 cutii de carton inscripţionate "Sustanon" ce conţinea fiecare 5 fiole cu substanţă activă testosteron şi 900 de cutii de carton a câte 15 fiole fiecare inscripţionate "Testosterone".
Substanţele descoperite sunt folosite pentru dezvoltarea masei musculare a sportivilor, respectiv a capacităţii de performanţă a acestora. Cei doi cetăţeni bulgari care care urmau să iasă cu TIR-ul din România au declarat că nu ştiau de existenţa fiolelor. Bulgari sunt cercetaţi pentru infracţiunea de introducere şi scoatere ilegal din ţară fără drept de substanţe anabolizante.

I. C. - Jurnal arădean

  • Preţul maşinilor second-hand a scăzut cu 20%

Chiar dacă preţurile la autoturismele second-hand au scăzut, aradenii nu se grabesc să le cumpereVânzările de maşini second-hand au scăzut drastic în ultima perioadă.
Majoritatea proprietariilor sau cei care se ocupă cu adusul autoturismeleor de afară au rămas şi ieri cu ele nevândute, deoarece nu vor să mai negocieze nimic. „Au scăzut preţurile aşa de mult, încât nu ne mai permitem să lăsăm nimic. Puteam să o vând chiar astăzi (n.r. ieri), însă nu am vrut să o dau la preţul oferit. Este maşină bună (Volkswagen Golf), cer pe ea 2.800 de euro şi mi s-a oferit doar 2.500. Poate duminica viitoare voi reuşi să o dau la acest preţ”, ne-a declarat Dumitru. În schimb domnul Ghiţă stă de câteva săptămâni cu o Solenza din 2004, pe care cere doar 800 de euro. Vânzătorii spun că sunt doar în pierdere, deoarece de un timp încoace preţurile au scăzut cu 20 %. „Preţurile au scăzut foarte mult şi nu mergem decât în pierdere. Nu mai este ce a fost odată. Chiar dacă le vindem le dăm pe bani de nimic”, ne-a declarat Mircea.

Clienţii sunt mulţumiţi de preţuri
Arădenii care au studiat, ieri oferta s-au arătat destul de mulţumiţi de preţuri, însă nu s-au grăbit să achiziţioneze un autoturism. „Caut o maşină care să fie bună şi să nu fie mai veche de anul 2000. Sunt dispus să dau 7 -8 mii de euro, numa să nu mă trezesc că peste două săptămâni mă duc cu ea în service. Am studiat fiecare ofertă şi poate până în final mă hotărăsc, deoarece preţurile sunt destul de bune”, ne-a spus Tomoiagă. Dacă până acum câteva săptămâni preţul unui BMW seria 3 din anul 2002 valora în jur de 7.500 euro, înmatriculat, acum preţul lui este de 6.000 de euro negocialbil. Comercianţii au fost nevoiţi să lase din preţ, deoarece au văzut că oamenii nu se mai aruncă să cumpere maşini second-hand. Mulţi dintre ei preferă să meargă direct în Germania după ele, deoarece le iau la preţ de nimic. „Am venit în piaţă să mă informez în legătură cu preţurile. La noapte plec în Germania după un Audi şi vroiam să mă asigur că se merită. După socotelile mele cu tot cu înmatriculare nu ajung la preţul din piaţă”, spune Alin Vlad. De asemenea, în piaţă am întâlnit şi un arădean care a cumpărat săptămâna trecută o Skoda Fabia la preţul de 3.150 de euro cu 170 de mii de kilometri la bord şi după o zi i s-a defectat motorul, iar acum căuta piese. Ca de obicei şi ieri printre maşini s-au vândut şi piese pentru acestea, dar şi cafea sau ciocolată. Nu mai vorbim de hainele de firmă, care se vând şi ele ca pâinea caldă. Cei care nu au cumpărat nimic s-au oprit pentru a mânca mici sau frigărui, nelipsite în ultimii ani din Piaţa Auto.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Zilele Şiriei au fost sărbătorite cu invitaţi speciali, ansambluri populare şi foarte multe surprize

În cadrul Zilelor Şiriei a fost organizat şi concursul de folclor "Autentic-fest 2009 Podgoria şi Câmpia Aradului"Peste 2000 de oameni au participat în acest week-end la Zilele Şiriei, unde au avut parte de nenumărate surprize, muzică de calitate şi multă distracţie. Chiar dacă în ultima zi a festivalului, ploaia a cam dat peste cap planurile organizatorilor, şirienii au continuat petrecerea, duminică făcându-şi prezenţa mult mai mulţi oameni.
Consiliul Local Şiria, Primăria Şiria, Căminul Cultural şi Asociaţia „Boramis” din Şiria împreună cu Centrul Cultural Judeţean Arad şi Consiliul Judeţean Arad au organizat în acest week-end ediţia I a „Festivalului Cântecului şi Jocului Popular din Podgoria Aradului” şi „Zilele Şiriei”, ediţia a V-a.
Evenimentul a avut loc pe stadionul „Şiriana” din Şiria, în zilele de sâmbătă 27 iunie şi duminică 28 iunie, iar intrarea a fost gratuită pentru toţi cei prezenţi la eveniment.
Prima zi a festivalului a început cu diferite jocuri şi concursuri organizate, precum şi cu prezentări de autovehicule. De la ora 16, şirienii au avut ocazia să participe la jocuri de minifotbal, darts, concursuri hip-hop şi au putut admira şi o prezentare de maşini, de motociclete şi ATV-uri, pe care au putut să le şi încerce.
De la ora 19, programul a continuat cu un program artistic şi concursuri-surpriză. Au concertat fraţii Leric şi interpreţii Radu Moş, Paula, Costea Bianca şi Cristea Bejan. Invitaţii speciali: trupa de umor „Spitalul 9 Bucureşti” şi trupa „Alessis” au făcut deliciul spectatorilor, care s-au amuzat şi s-au simţit bine împreună cu familia, prietenii, vecinii şi colegii.
Duminică, în ultima zi a evenimentului, a avut loc sfinţirea Primăriei. Din păcate, ploaia care s-a abătut asupra localităţii a împiedicat ca parada portului popular cu fanfară şi majorete să mai aibă loc, aceasta fiind scoasă din program din cauza vremii nefavorabile.
Chiar şi aşa, şirienii nu s-au speriat, iar după orele amiezii, când ploaia s-a mai domolit au venit în număr mare pe stadion, unde au continuat petrecerea, cu muzică, mâncare, băutură şi voie-bună.
Spre seară a avut loc Festivalul-concurs judeţean de folclor „Autentic-fest 2009 Podgoria şi Câmpia Aradului”, în cadrul căruia au concertat mai multe ansambluri: „Podgorenii” din Păuliş, „Cununa Nădăşului” din Nădaş, „Zărandul” din Târnova, „Armonia Mureşană” din Sâmbăteni, „Junii Podgoriei” din Ghioroc, „Muguraşi de primăvară” din Vladimirescu, „Şiriana” din Şiria, „Şiriana Junior” din Şiria, grupul vocal „Podgorenii” tot din Şiria, Grupul „Muguraşii Gălăşeni” din Galşa şi Ansamblul Folcloric al Căminului Cultural.
De asemenea, participanţii s-au putut bucura şi de concertul susţinut de orchestra „Rapsozii Zărandului”, condusă de maestrul Petrică Paşca, dar şi de invitaţii speciali: părintele Cristian Pomohaci şi Mirela Petrean.
„Ne aflăm la cea de-a V-a ediţie a Zilelor Şiriei. În prima zi am avut invitaţi speciali, iar lumea a fost foarte încântată de prestaţia ansamblurilor folclorice. Am avut 13 ansambluri care au cântat pe scena special amenajată pe stadionul din Şiria, cu aceasă ocazie. Manifestarea a fost binevenită în rândul localnicilor. Sâmbătă, spectacolul a ţinut până seara târziu, iar astăzi în ultima zi am început cu o slujbă religioasă şi un parastas pentru cetăţenii comunei, am continuat cu sfinţirea Primăriei, pentru că a fost renovată şi am ales acest eveniment, „Zilele Şiriei”, pentru a sfinţi şi primăria noastră. Sâmbătă au venit peste 2000 de oameni, dublu faţă de anul trecut, iar duminică şi mai multă lume,, deoarece programul a fost mult mai spectaculos!”, ne-a declarat Valentin Bot, primarul comunei Şiria.

N. B. - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]