Ştirile Zilei

Miercuri, 28 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Sistem electronic pentru evitarea aglomeraţiei

Noul sistem implementat la DGFP Arad are ca scop evitarea aglomeraţieiNoul sistem a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă
Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Arad este printre primele direcţii din ţară care a implementat un sistem electronic de gestionare a fluxurilor de contribuabili. Sistemul a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă de Sorin Cirţi, directorul-coordonator al DGFP Arad, Marin Drăgănescu, directorul-coordonator adjunct al DGFP, Mihaela Găleanu, şefa Administraţiei Finanţelor Publice Arad şi Camelia Dogariu, şefa Administraţiei pentru Contribuabilii Mijlocii.
Sistemul cu pricina eliberează contribuabililor bonuri de ordine, prin tehnologia touch-screen, fiind operaţional la sediile DGFP Arad, Administraţiai Finanţelor Publice a municipiului Arad şi Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii. „În fapt, pe bonul eliberat, contribuabilul are afişat denumirea biroului, numele inspectorului, orarul de lucru, timpul estimat de aşteptare, numărul de contribuabili în aşteptare. Sistemul permite realizarea unei atmosfere de lucru ordonată, degajată, confidenţială, fără aglomeraţie, contribuind la optimizarea atât a parteneriatului Fisc-contribuabil, cât şi a managementului instituţiei”, a declarat Sorin Cirţi.

Condiţii decente de aşteptare
Acesta a mai spus că avantajele pe care le oferă sistemul constă în eficientizarea şi optimizarea procesului de prestare a serviciilor, eliberarea unui bon de ordine cu informaţii succinte despre serviciul solicitat, facilitarea identificării serviciului/ghişeului solicitat, asigurarea unor condiţii de aşteptare mai bune, eliminând formarea cozilor la ghişee, fluidizarea deplasărilor contribuabililor în sălile destinate lucrului cu publicul, creşterea gradului de confidenţialitate a serviciilor, reducerea presiunii la ghişee şi crearea unor condiţii mai bune pentru activitatea personalului, repartizarea uniformă a solicitărilor către funcţionarii de la ghişeu, prin redirijare asigurându-se un grad de încărcare optim. „În acelaşi timp, prin monitorizarea în timp real a fluxului de contribuabili şi a activităţii funcţionarilor de la ghişee, sistemul pune la dispoziţia managementului DGFP Arad, prin intermediul statisticilor realizate, în orice moment, informaţiile necesare pentru fundamentarea corectă a deciziilor în domeniu”, a mai precizat Cirţi. Mai mult, la sediul Administraţiei Finanţelor Publice a Municipiului Arad, contribuabililor care stau la rând li s-a pus la dispoziţie şi o sală de aşteptare şi un centru de asistenţă, de unde pot obţine informaţiile dorite.
Sistemul care a costat 100.000 de lei nu a fost implementat şi în judeţ, pentru că acolo fluxul de contribuabili nu ar fi justificat investiţia. De menţionat că aparatele care eliberează bonuri de ordine sunt deja funcţionale, angajaţii DGFP Arad fiind vizitaţi de omologii lor de la Timiş, dornici să vadă cum funcţionează. „Sistemul a fost implementat sau urmează să fie implementat şi în alte judeţe din ţară”, a încheiat Cirţi.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Licitaţie pentru refacerea căii de rulare a Aeroportului de la Arad

Aeroportul Arad organizeazã o licitaţie pentru refacerea căii de rulareAeroportul de la Arad se pregãteşte sã-şi refacã pista, aşa cã organizeazã o licitaţie pentru gãsirea constructorului.
În anunţ se aratã cã „starea actualã a cãii de rulare, a bretelelor de legãtaurã s-au degradat sub acţiunea factorilor climaterici. De aceea este necesarã executarea lucrãrilor de întreţinere, în vederea aducerii acestora la o stare normalã de exploatare, care sã asigure siguranţa operãrii aeronavelor şi echipamentelor de handling”.
Invitaţia pentru cererea de ofertã se referã la repararea asfaltului în grosime de 3 cm, pe o suprafaţã de 16.000 mp.
Valoarea estimatã a lucrãrilor este de aproape 400 de mii de lei. Va fi declaratã câştigãtoare societatea care îndeplineşte cerinţele impuse de Aeroport şi cere preţul cel mai mic.
Vor fi descalificaţi ofertanţii care au datorii la plata taxelor şi impozitelor locale şi de stat.
Contractantul lucrãrii va folosi numai materiale agrementate pentru folosirea la lucrãri de realizare a suprafeţelor rutiere aeroportuare.
Termenul de execuţie al lucrãrilor va fi de 30 de zile, în condiţii normale de lucru. Dacã contractantul nu este dotat în mod corespunzãtor şi suficient cu utilaje, materiale sau dacã forţa de muncã este insuficientã pentru a asigura ritmul convenit, persoana juridicã achizitoare va cere contractantului sã ia mãsurile necesare pentru a putea respecta termenul realizãrii contractului.
Sunt oferite şi indicaţii tehnice referitoare la lucrãrile care urmeazã sã aibã loc: mixtura asfalticã trebuie aşternutã continuu pe toatã lungimea programatã a se executa în ziua respectivã. Lucrãrile vor avea loc în timpul cãlduros, la temperaturi de peste 10°C, în perioada noiembrie în condiţiile unui timp uscat.

Dana Mirea - Observator

  • Conducta Arad-Szeged a fost finalizată şi este supusă deja probelor

Conducta Arad-Szeged se află în stadiul de testareLucrările pentru cea de a doua etapă de realizare a conductei interconectare Szeged-Arad au durat şase luni
Conducta de interconectare cu Ungaria, Arad-Szeged, ce leagă sistemul românesc de gaz metan cu cel maghiar a fost finalizată, în prezent aceasta fiind în stadiul de testare. O lucrare începută acum şase ani de zile va deveni, peste câţiva ani, parte integrată a gazoductului Nabucco, ce urmează să interconecteze Europa şi Asia Mică în transportul gazelor naturale.
Cea de a doua etapă a construcţiei s-a realizat într-un interval de aproximativ şase luni, fiind astfel compensaţi anii în care lucrarea a fost sistată din pricina mai multor nepotriviri, printre care faptul că partea maghiară nu îşi realizase tronsonul. Bazele investiţiei au fost puse în anul 2003, însă lucrările s-au oprit ca apoi să fie reluate. „A doua etapă a conductei a început în luna aprilie a acestui an şi a fost finalizată în septembrie acum fiind făcute probe şi teste. Cu adevărat, lucrarea a început în anul 2003, când au fost realizaţi 30 de kilometri de partea română. Lucrările au fost oprite deoarece partea mghiară nu îşi realizase partea sa, din tronsonul de 109 kilometri. Românii au terminat partea lor însă, pentru partea maghiară conducta nu era atunci o prioritate. Dacă pe partea română se realizase tronsonul, nu se puteau implica şi pe partea maghiară. Se ajunsese la Pecica cu lucrarea, astfel că a fost folosită pentru Pecica“, a declarat Ioan Pârvu, director comercial al societăţii AMARAD, constructorul lucrării în România.

În viitor, parte integrată a gazoductului Nabucco
Acordul de dezvoltare şi construire a conductei de interconectare Szeged-Arad a fost semnat la 1 iulie 2008 între companiile SNTGN Transgaz SA Mediaş - România şi FGSZ Natural Gas Transmission Ltd.-Ungaria. Totalul lungimii conductei este de 109 km, cu un diametru de 700 mm. Pe teritoriul României, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 61,7 km între punctul de conectare Horia şi punctul de frontieră Nădlac de la graniţa cu Ungaria. Conducta de gaze Arad - Szeged va avea o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzător unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/oră.
În cea de a doua etapă a fost reali­zat un segment de 26 de kilometri, iar valoarea totală a construcţiei depăşeşte 700 de miliarde de lei vechi, conform conducerii societăţii AMARAD. „S-au terminat lucrările pentru cel de al doilea tronson de 26 de kilometri, conductă ce va asigura interconectarea între sistemul de transport al gazelor naturale vestic cu sistemul de transport al gazelor naturale es­tic, iar aceasta este o variantă la gazul rusesc. Peste un timp aceasta va deveni o parte integrată a gazoductului Nabucco, ce urmează să interco- necteze întreaga Europă şi Asia Mică. Pentru Nabucco însă, lucrările sunt preconizate să înceapă doar peste doi ani. Nabucco va trece prin sud, prin Arad, cu siguranţă şi se va cupla la această conductă, continuându-se apoi în Ungaria şi Austria“, a conchis Ioan Pârvu.
Lucrările la conductă au fost finalizate. Acum se fac teste şi probe de rezistenţă urmând ca gazoductul să fie predat într-o scurtă perioadă, ca mai apoi să funcţioneze. Acesta este cel mai înalt proiect al României privind interconectarea conductelor de gaze cu ţările învecinate.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Încasări de peste 60.000 de lei în urma Festivalului Internaţional de Teatru Clasic

Laurian Oniga a prezentat bilanţul Festivalului Internaţional de Teatru ClasicBilanţul Festivalul Internaţional de Teatru Clasic este extrem de satisfãcãtor: încasãrile pentru bilete le-au depãşit pe cele de anul trecut, care au fost extrem de bune. De data asta numai din vânzarea biletelor au fost obţinuţi 618 milioane de lei vechi, faţã de 580 de milioane de lei anul trecut. Împreunã cu publicitatea, sumele s-au ridicat la un miliard patru sute de milioane de lei vechi.
Spectacolele cu cel mai numeros public au fost cele prezentate de Teatrul de Comedie şi de Teatrul Odeon. Cel mai apreciat spectacol din punctul de vedere al celor care gustã teatrul de bunã calitate a fost spectacolul adus de trupa din Croaţia - „Caligula”.
Trebuie menţionat faptul cã de la spectatorii veniţi din Ungaria au fost încasaţi 180 de milioane de lei vechi. Au contribuit la bugetul festivalului şi timişoreni, care şi-au rezervat bilete cu mult înainte de începerea Festivalului.

Dana Mirea - Observator

  • Vrea alt operator de energie

Primarul Petru Antal informează că oraşul Pecica doreşte să caute un alt furnizor de energie electricăLocuitorii şi agenţii din Pecica sunt nemulţumiţi de desele întreruperi de curent din ultima perioadă.
Activitatea întregului oraş Pecica a fost azi afectată din cauza întreruperilor dese de curent electric care s-au întins pe mai mult de jumătate de zi. Mai mult, de dimineaţa devreme şi până la prânz pecicanii nu au avut nici apă la robinet, deoarece Uzina de Apă nu a putut funcţiona fără curent electric. Termotecile din şcolile pecicane nu au putut porni în absenţa curentului electric şi au fost probleme cu funcţionarea unor cazane din cauza lipsei ventilaţiei. Copiii au fost nevoiţi să îndure frigul din sălile clasă. Activitatea agenţilor economici a fost şi ea grav perturbată timp de jumătate de zi. Administraţia locală spune că va sesiza Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) şi Ministerul Economiei în legătură cu serviciul de proastă calitate furnizat de compania Enel.

Alt operator
„Suntem hotărâţi să găsim un alt operator de energie electrică în locul actualului furnizor, pentru a pune capăt, odată pentru totdeauna, problemelor. Vrem să fim prima localitate din ţară care renunţă la Enel din cauza serviciilor de proastă calitate”, spune Petru Antal.
Începând de la 1 iulie 2007, piaţa de gaze naturale şi energie electrică a fost liberalizată, astfel că toţi consumatorii au dreptul de a-şi alege furnizorii, să negocieze cu aceştia preţurile şi astfel să beneficieze în mod corect de avantajele pieţei concurenţiale.

G. K. - Jurnal Arădean


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]