Ştirile Zilei

Joi, 24 septembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Reprezentanţii Federaţiei O.N.G.-urilor nu sunt de acord cu parcările de reşedinţă

Reprezentanţii Federaţiei O.N.G.-urilor nu sunt de acord cu parcările de reşedinţăSe cere retragerea proiectului sau organizarea unei dezbateri publice Reprezentanţii Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale Arad nu sunt de acord cu proiectul de hotărâre privind „Regulamentul de atribuire - licitare a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă” din municipiu. Cristian Gantner, directorul executiv al Federaţiei spune că au depus chiar în ultimul moment, cât proiectul mai era încă la transparenţă un memoriu la primărie prin care solicită ca acesta să fie scos de pe ordinea de zi sau să se organizeze o dezbatere publică cu privire la acest mod de parcare cu plată. Din Federaţia care se opune acestui proiect face parte şi Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad, care are calitatea de membru fondator. Aceştia spun că proiectul nu va rezolva problema parcărilor. „Considerăm neoportun proiectul de regulament privind parcarea în zonele de reşedinţă. El nu rezolvă problema de fond a parcarilor pe care, culmea, pretinde că o reglementează. Acesta conţine prevederi discriminatorii şi abuzive, neavând decât o finalitate şi anume obţinerea de venituri pentru resursele locale” a declarat Vasile Arion, vicepreşedinte ULAL. Aceştia cer un nou proiect care să fie discutat cu toate părţile interesate şi spun că îl vor considera oportun când numeric, problema parcarilor în Arad va fi rezolvată.
Amintim că locurile de parcare care fac obiectul acestui proiect sunt cele situate în parcările de reşedinţă amenajate în conformitate cu prevederile regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare din municipiul Arad, la mai puţin de 30 metri de frontul imobilelor utilizate de locatari. Un loc de parcare are cel mult 15 metri pătraţi (3 x 5). Dacă vor exista doi locatari care doresc acelaşi loc de parcare, atribuirea se va face prin licitaţie publică, iar preţul de pornire al licitaţiei îl reprezintă chiria de bază, adică 10 lei/lună.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Perfecţionare europeană

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad este implicată într-un proiect european de calificare profesionalăAgenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad este implicată într-un proiect european de calificare profesională. Este vorba despre implementarea metodei ADAPTEM, „metodă care presupune corelarea abilităţiilor prevăzute în fişa postului cu cele pe care le deţine anagajatul”, după cum ne-a spus Mihaela Jude, inspector comunicare în cadrul instituţiei.
Proiectul a presupus şi o vizită de lucru în Arad, care s-a desfăşurat pe parcursul a două zile. „În prima zi colaboratorii noştri din Spania - iniţiatorii proiectului, au vizitat sediul judeţean al AJOFM Arad, iar după aceea au fost organizate seminarii. Programul informativ a continuat şi în cea de a doua zi”, ne-a declarat Horia Ocolicean, director coordonator adjunct AJOFM Arad.
Valoarea totală a proiectului este de 180 mii euro, iar contribuţia Agenţiei arădene este de 19.552 euro. „În cadrul acestor acţiuni sunt implicate opt ţări şi 10 instituţii, iar perioada de derulare a acţiunilor este de doi ani”, a spus Almudena Buciega, reprezentanta Consiliului Local Gandia - Spania.

A. P. - Jurnal Arădean

  • RAR Arad - nevoit să omologheze şi maşinile cu volan pe dreapta

Încercãm sã evitãm maşinile cu volan pe dreapta, dar nu avem cum, pentru cã trebuie sã respectãm legislaţia europeanã.Autoturisme din Marea Britanie sunt înmatriculate şi la Arad, dupã cum probabil cã aţi observat în traficul din municipiu. Existã o problemã la aceste maşini: volanul este pe dreapta, ceea ce ar putea deveni periculos atunci când vorbim de regulile de circulaţie din România, unde se circulã pe partea dreaptã a carosabilului.
Directorul RAR (Registrul Auto Român) Arad, Voicu Şandru, ne-a explicat care sunt dezavantajele unui astfel de automobil care circulã şi pe strãzile noastre: „Dezavantajele sunt în special ale şoferului autoturismului, nu pentru ceilalţi participanţi la trafic. Lipsa de vizibilitate în depãşiri poate fi însã compensatã cu o oglindã periscopicã, ce vede atât în spate, cât şi în faţã”.
Voicu Şandru ne mai semnaleazã o problemã: luminile pentru faza scurtã lumineazã partea din stânga, însã şi acest dezavantaj poate fi modificat. „Nu avem foarte multe solicitãri pentru omologarea unor astfel de autoturisme. Cei mai mulţi le cumpãrã din Irlanda şi le modificã afarã, mutã volanul din dreapta în stânga. Încercãm sã evitãm maşinile cu volan pe dreapta, dar nu avem cum, pentru cã trebuie sã respectãm legislaţia europeanã. Dacã autoturismul a fost omologat într-o ţarã europeanã, şi noi trebuie sã o facem, chiar dacã prezintã un unghi mort”.

Dana Mirea - Observator

  • Pod peste Mureş, între Pecica şi Sânpetru German

Podul va reduce distanţa dintre cele două localităţi, având în vedere că nu va mai fi nevoie să fie străbătut municipiul iar durata lucrărilor este de asemenea estimată la 24 de luni.Consiliul Judeţean Arad a alocat prin programul de lucrări pe acest an, fonduri pentru întocmirea documentaţiei tehnice a studiului de fezabilitate pentru construcţia podului peste râul Mureş pe DJ 709 E, km 3+160 între localităţile Pecica - Sânpetru German. Primele demersuri în acest sens sunt aprobarea studiului de fezabilitate în cadrul şedinţei CJA. Podul va reduce distanţa dintre cele două localităţi, având în vedere că nu va mai fi nevoie să fie străbătut municipiul.
Conform parametrilor prevăzuţi în studiul de fezabilitate, podul va avea o lăţime de 12 metri, va fi prevăzut cu trotuare şi benzi pentru biciclişti. Valoarea totală a investiţiei estimată până în prezent se ridică la 26.778.000 de lei iar finanţarea este asigurată din bugetul de stat. Durata lucrărilor este de asemenea estimată la 24 de luni.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • 1300 de saci cu gunoaie de pe malul Mureşului, între Păuliş şi Sâmbăteni

Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad desfăşoară o amplă acţiune de igienizare şi salubrizare a cursului râului MureşSistemul de Gospodãrire a Apelor (SGA) Arad organizeazã şi desfãşoarã, în perioada 15-25 septembrie o acţiune de igienizare şi salubrizare a cursului râului Mureş, mal drept, între localitãţile Pãuliş şi Sâmbãteni. Aceastã activitate se desfãşoarã cu angajaţii proprii care, pânã în prezent au colectat peste 1000 de saci cu gunoaie, estimându-se o cantitate de aproximativ 1300 de saci pânã la finalizarea acestei acţiuni.
„Pe aceastã cale solicitãm autoritãţilor publice locale sã ia mãsuri care vizeazã: desfiinţarea depozitelor ilegale şi necontrolate, organizarea serviciului public de salubritate, elaborarea programelor proprii de igienizare pentru asigurarea stãrii de curãţenie corespunzãtoare pe cursurile de apã din zona administratã, conştientizarea agenţilor economici şi a cetãţenilor de efectul negativ al depozitãrii necorespunzãtoare a gunoaielor şi informarea acestora privind locurile organizate pentru stocare”, declarã directorul coordonator al SGA Arad, Melinte Marian.
Prin aceastã acţiune se doreşte avertizarea populaţiei din judeţul Arad şi sensibilizarea reprezentanţilor administraţiei publice locale, agenţii economici, unitãţile şcolare şi chiar organizaţiile neguvernamentale.
Trebuie amintit cã şi administraţiilor publice locale le revin sarcini şi au atribuţii în acest sens, care sunt cuprinse în Ordonanţa Guvernului României nr. 21/2002 privind gospodãrirea localitãţilor urbane şi rurale, aprobatã prin Legea 515/2002.
Apa este cea mai afectatã de poluare, creând numeroase probleme pentru pãstrarea şi îmbunãtãţirea calitãţii ei. De peste 10 ani se trag mereu semnale de alarmã în privinţa poluãrii apelor.
Odatã cu liberalizarea comerţului au apãrut cantitãţi masive de ambalaje de hârtie, PET (polietilen tereftalat), aluminiu, sticlã care din comoditate sau inconştienţã ajung de cele mai multe ori în cursurile de apã sau pe malul lor şi în lacurile naturale sau artificiale. Aceasta este o poluare mai puţin sesizabilã, dar de regulã acolo unde se aruncã aceste ambalaje se gãsesc deşeuri menajere care dau un aspect dezolant zonei şi prin fermentare emanã mirosuri insuportabile.

D. M. - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]