Ştirile Zilei

Vineri, 24 iulie 2009
Ştirile TVA aici
  • Licitaţie cu mai mulţi câştigători

Tot mai multe blocuri se înscriu în programul de reabilitare termicăMai multe firme ar putea face auditul la blocurile cuprinse în programul de reabilitare termică.
Deşi lista imobilelor care intră în acest an în programul de reabilitare termică este aprobată deja din cursul lunii februarie, Primăria trece abia acum la pasul următor din program. Licitaţia pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa de auditul energetic şi de proiectare se desfăşoară abia în această săptămână.
Dosarele firmelor interesate au fost deja depuse, iar ofertele s-au deschis la mijlocul săptămânii, în prezent acestea fiind analizate de comisia de licitaţie.

Mai mulţi câştigători
Cele 58 de blocuri care au intrat anul acesta în program sau fost împărţite pe şase loturi. Potrivit informaţiilor primite de la Primărie, nu se doreşte ca licitaţia să fie obligatoriu atribuită unei singure firme, pentru că intenţia Municipalităţii este ca lucrările să se poată desfăşura în paralel într-un timp mai redus. Câştigătorii licitaţiei urmează a fi cunoscuţi abia peste 10-20 de zile, estimează membrii comisiei de licitaţie, după analizarea tuturor ofertelor.

271 de solicitări!
Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe a fost primit „cu braţele deschise” de Asociaţiile de Proprietari. Peste o sută de noi solicitări au venit la Primărie în nici două luni. Dacă din anul 2006 până la finele lui 2008 s-au înscris în program 58 de blocuri, în anul 2009 până în luna iunie s-au înscris alte aproximativ 90 de blocuri. Din iunie până săptămâna aceasta, pe lista de aşteptare sunt, în total, 271 de solicitări! De menţionat, doar 58 de blocuri intră în acest an în program, iar în lucrări efective de reabilitare termică, abia anul viitor.

Cer mai multă transparenţă
Una dintre propunerile de modificare legislativă a organizaţiilor Asociaţiilor de Proprietari din toată ţara a rămas fără ecou la nivelul administraţiei publice. „Am propus modificarea Ordonanţei 18, în sensul ca reprezentanţi ai proprietarilor, ca beneficiari, să asiste la licitaţii. Nu este normal să nu fim acolo, să nu participăm la o fază principală, deoarece participăm cu o cotă parte la lucrări”, ne-a declarat Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA.

S. B. - Jurnal arădean

  • ITM Arad a înregistrat anul acesta peste 455 de sesizări pentru neacordarea drepturilor salariale

Ovidiu Jugu - director coordonator la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează presa în semestrul I al acestui an s-au înregistrat 455 sesizăriInspectoratul Teritorial de Muncă Arad a aplicat de la începutul anului peste 2500 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.024.500 lei. De asemenea, au fost sesizate 35 de accidente la locul de muncă, au fost depistaţi 99 de angajatori care practicau munca la negru, au fost înregistrate 3.733 de contracte individuale de muncă, iar 362 de persoane au fost angajate în străinătate.
Conform statisticii primite de la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Arad, în primele 6 luni ale acestui an au fost controlaţi 2.579 de agenţi economici (în domeniul relaţiilor de muncă-RM - 1.623 unităţi controlate, iar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă-SSM - 956), dintre care 2.523 au fost sancţionaţi contravenţional (1.904 în domeniul RM, 619 în domeniul SSM), valoarea amenzilor fiind de 1.024.500 lei (692.500 lei în domeniul RM, 332.000 lei în domeniul SSM).
Până în prezent, anul acesta au fost sesizate la ITM mai multe accidente de muncă: în semestrul I 2009 au fost înregistrate 35 de accidente, cu 35 de accidentaţi, din care 34 cu incapacitate temporară de muncă şi unul mortal.
„În acest sens, amintim câteva dintre cauzele care au determinat producerea accidentelor: efectuarea necorespunzătoare de comenzi, manevre, reţinută în sarcina executantului, efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă şi căderea, prăbuşirea de materiale şi obiecte”, ne-a comunicat Ovidiu Jugu, director coordonator Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad.
În ceea ce priveşte domeniile în care s-au produs accidentele de muncă, anul acesta cele mai multe accidente s-au produs în domeniul construcţiilor, fabricarea de piese şi accesorii pentru autovehicule, fabricarea de mobilă, transporturi rutiere de mărfuri, transporturi de călători.
De asemenea, inspectorii de muncă au descoperit mai multe forme de muncă ilegală. Mai exact, aceştia au depistat în primele 6 luni ale anului în curs, 99 de angajatori care practicau munca fără forme legale, unde au fost identificate 208 persoane, dintre care 104 femei şi 1 tânăr sub 18 ani, valoarea amenzilor fiind de 291.500 lei.
În semestrul I a acestui an s-au înregistrat 455 sesizări, din care 389 au fost soluţionate în termenul legal, iar 66 sesizări sunt în curs de soluţionare.
„Din cele 455 de sesizări, 218 dintre ele au fost pentru neacordarea drepturilor salariale, 70 pentru neîntocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, 18 pentru neîntocmirea actelor de încetare a raportului de muncă, 45 pentru neacordarea carnetului de muncă la încetarea activităţii, 13 pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă şi 91 diverse”, a mai spus Ovidiu Jugu, director coordonator ITM Arad.
Tot anul acesta la ITM Arad s-a înregistrat un număr mare de contracte individuale de muncă. Din numărul total de 94.811 contracte individuale de muncă active în evidenţa ITM Arad, 3.733 au fost înregistrate în semestrul I al anului 2009.
„Cu privire la situaţia privind persoanele mediate şi angajate în străinătate în primele 6 luni ale anului în curs, au fost angajate 362 de persoane în străinătate în urma medierii, destinaţiile fiind Germania, Grecia şi Cipru. Din cele 362 de persoane, 332 au plecat din ţară pentru a lucra în agricultură, ceilalţi optând pentru alte ocupaţii, ca de pildă: asistent medical, îngrijitor, ajutor bucătar, baby-sitter, asistent social şi alte astfel de meserii”, a încheiat Ovidiu Jugu, director coordonator ITM Arad.

Nicoleta Boşnigeanu - Observator

  • Vama şi-a golit o parte din depozit

În cadrul acţiunii au fost distruse câteva zeci de mii de articole de îmbrăcăminte şi tone de parfumuri contrafăcuteCâteva zeci de mii de articole de îmbrăcăminte şi tone de parfumuri contrafăcute au fost, ieri, distruse
Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Arad a organizat, ieri dimineaţă, o amplă operaţiune de distrugere a mărfurilor contrafăcute confiscate. Acţiunea a fost supravegheată de o comisie formată din reprezentanţi ai Vămii, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Gărzii Financiare, Serviciului de Investigaţii Fraude din cadrul IPJ, şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Hainele nu au putut fi donate
Au fost încărcate în containere şi transportate la groapa de gunoi peste 50.000 de parfumuri contrafăcute de diferite mărci, 2.300 de bluze şi maiouri, 387 de cămăşi, 5.300 pantaloni şi şorturi, 6.000 de şosete, 18.800 de tricouri, 650 de boxeri şi 156 pijamale pentru copii. „Am fi dorit ca produsele de îmbrăcăminte să le fi donat unor instituţii de ocrotire socială. În acest sens, prin intermediul Direcţiei Regionale Vamale de la Timişoara am luat legătura cu titularul de marcă, pentru a-i obţine acordul în vederea donării. Nu am primit acest acord, astfel încât am procedat, conform legislaţiei în vigoare, la distrugerea produselor”, ne-a declarat Camelia Stoian, directorul-coordonator al DJAOV.
Înainte de a fi aruncate la groapa de gunoi, îmbrăcămintea a fost stropită cu acid, iar parfumurile au ajuns sub roţile buldozerelor. În ceea ce priveşte costurile operaţiunii, acestea au fost suportate de titularul dreptului de proprietate intelectuală.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Face voluntariat de mai bine de 3 ani de zile - antrenează echipa de baschet a Clubului Sportiv „Temerarii”

Mădălina Pălie alături de o parte dintre colegii de la echipa de baschet a Clubului Sportiv "Temerarii"Deşi este foarte tânără - are doar 22 de ani - Mădălina Pălie antrenează de 3 ani echipa de baschet a Clubului Sportiv „Temerarii”. Pentru că a fost atrasă de acest sport încă de mică, Mădălina a avut curiozitatea să vadă cum se practică baschetul şi în condiţii mai grele, mai exact în scaunul cu rotile.
Chiar dacă nu are niciun handicap, Mădălina a acceptat să intre în echipă din proprie iniţiativă, fără să aştepte vreo răsplată financiară.
„Pentru mine a fost o experienţă unică. Într-o vară am fost la această asociaţie şi mi s-a propus să merg la ei la antrenament. Mi s-a părut foarte interesant, iar treptat am ajuns să merg foarte des la Club. Mai târziu am ajuns să fac parte din echipă şi chiar mi s-a propus să antrenez echipa. Am acceptat, iar în prezent sunt antrenoarea acestei echipe de baschet”, spune Mădălina.
Încă din copilărie a iubit sportul, iar în liceu, pe lângă bachet a făcut şi judo. Are o condiţie fizică de invidiat şi se declară foarte mulţumită de activitatea pe care o are.
Pentru că echipa se află în criză de oameni, care să joace baschet în aceste condiţii, Mădălina a încercat să coopteze mai mulţi tineri. Aşa l-a convins şi pe fratele ei să joace în echipă, chiar dacă nu suferă de nicio afecţiune.
„În regulament scrie că persoanele valide au voie să joace atâta timp cât timp cât nu se ridică din căruţ. Însă, avem şi restricţii, cum ar fi că numai o persoană validă poate să joace într-o echipă cu dizabilităţi. Iar în acest caz, noi rugăm persoanele cu dizabilităţi care doresc să joace la noi în echipă să ne contacteze”, mai spune Mădălina.
Din păcate, nivelul de performanţă al acestui sport este foarte scăzut în viziunea Mădălinei care spune că „Am fost în Elveţia şi din 6 echipe am ieşit a 6-a. Nu avem fonduri pentru echipament, pentru transport, ne lipsesc multe şi foarte mulţi jucători se retrag din cauza părţii financiare”.
În prezent, Mădălina îşi pregăteşte intens echipa pentru Campionatul Naţional al Cupei Danubius, care va avea loc la Galaţi şi unde va participa pentru prima oară în această formulă.
„Vor fi mai multe sporturi: tenis de masă, pescuit şi baschet şi tot în acestă perioadă ne pregătim şi pentru Etapa finală din Campionatul Naţional al Cupei „Mariana Mihoc” şi practic ne antrenăm aproape un an de zile pentru 3-4 competiţii. La antrenamente mergem pe timp de vară de 3 ori pe săptămână, iar pe timp de iarnă de 2 ori pe săptămână, în funcţie de cum suntem sponsorizaţi. Acum vom pleca la Galaţi cu maşinile personale, pentru că nu am reuşit să găsim un sponsor, care să ne pună la dispoziţie transportul”, a mai spus Mădălina.
Pe această cale, Mădălina a dorit să facă un apel către toate persoanele care pot sprijini echipa din punct de vedere financiar sau cu donaţii: „Noi suntem foarte optimişti şi avem o voinţă de fie, însă deseori ne împiedicăm de această problemă financiară. Dacă ne poate ajuta cineva, am fi foarte recunoscători”, a încheiat Mădălina.

Nicoleta Boşnigeanu - Observator

  • Moneasa îşi aşteaptă vizitatorii în acest weekend, la Festivalul Clătitelor

În acest weekend, Moneasa va sărbători cum se cuvine mult aşteptatul festival al clătitelorConsiliul Judeţean şi Centrul Cultural Judeţean s-au implicat în organizarea festivalului
Sub motto-ul „Cătite Încâlcite“, în acest weekend, Moneasa va sărbători cum se cuvine mult aşteptatul festival, de la finele celei mai calde luni ale anului. Aflat la cea de a IX-a ediţie, Festivalul Clătitelor îşi aşteaptă oaspeţii cu 5.000 de clătite mai mult decât în ediţia precedentă, cu competiţii noi, cu recitaluri de muzică şi evenimente culturale. Autorităţile au pus la dispoziţia arădenilor mijloace de transport pentru ca deplasarea să nu fie o problemă pentru toţi cei care doresc să aibă parte de distracţie.

Mai multe clătite şi acţiuni inedite
Pentru grarantarea reuşitei a celei de a IX-a ediţie a Festivalului Clătitelor, ce va avea loc în perioada 25-26 iulie, în organizare s-au implicat Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean, Staţiunea Moneasa şi Primăria Comunei Moneasa. Cei prezenţi vor putea savura 20.000 de clătite, mai mult cu 5.000 decât în 2008. Ediţia din acest an aduce noutăţi ca organizarea unui cros montan, pe traseul până la cariera de piatră, cros dedicat atât participanţilor cât şi vizitatorilor şi a paradei clătitelor flambate. Invitaţii evenimentului din acest an sunt Orchestra Rapsodia, cu participarea soliştilor Mariana Lei şi Aura Bonchiş, Ansamblul Folcloric „Şiriana“, formaţii din Chişineu-Criş şi Livada, Fanfara „Crescendo“ de la Buteni, echipe de dansatori şi Benone Sinulescu. Iubitorii muzicii rock vor putea asculta un recital al Formaţiei Pacifica. Va avea loc, de asemenea, un concurs de tenis de masă şi un meci demonstrativ de kickbox. Cei prezenţi vor putea vedea o expoziţie de clătite dar şi una de păsări mici şi mari. Unul dintre evenimentele culturale este continuarea vernisajului Salonului Internaţional de Fotografie turistică „AR-TUR“ 2009 cu un concurs de fotografie turistică cu tema „Staţiunea Moneasa şi împrejurimile ei“.
„Aceasta este prima ediţie când Consiliul Judeţean Arad este cofinanţator şi suntem siguri că va fi mai reuşit ca şi ediţiile trecute. Anul viitor este o ediţie aniversară fiind cea de a X-a ediţie. Atunci vom avea finalizate parcările şi teatrul de vară. Despre această ediţie pot spune că o altă noutate este cea a caietului program, ce costă 5 lei, caiet ce va asigura participarea la concursuri a celor ce doresc. Vor fi tichete pentru clătite şi pentru tombole. Competiţiile, la care se pot înscrie toţi turiştii se vor lăsa cu premii care constă în sejururi la Moneasa ori aparaturi“, a conchis Adrian Ţolea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Mijloace de transport pentru arădeni
CJA a pregătit prin intermediul Companiei de Transport Public pentru cei care doresc să se deplaseze curse speciale cu plecare din Autogara Veche. Sâmbătă, primul transport va pleca la ora 7, cel de al doilea la 11.45 şi cel de al treilea la 15.30. Spre întoarcere se va pleca la orele, 5.00, 06.00 şi 16.10. Duminică, 26 iulie, primul transport va pleca la ora 7 iar cel de al doilea la 15.30 iar înapoi spre Arad, la 6.00 şi la 16.10. În funcţie de solicitări, două maşini vor asigura transportul în afara programului, în intervalul 08.00-15.30 pentru plecare şi pentru întoarcere, în intervalul 16.10-20.00. Acestea vor pleca din Moneasa, în condiţiile de ocupare a locurilor în proporţie de cel puţin 70%.

Sandra Stoler - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]