Ştirile Zilei

Miercuri, 24 iunie 2009
Ştirile TVA aici
  • Revoluţionarii s-au răzvrătit în Palatul Administrativ

Corina Drăghici explică revoluţionarilor că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire între ei şi autorităţile localeSoarta Monumentului Eroilor Revoluţiei a fost dezbătută în lipsa lor
Nemulţumiţi de decizia primarului Gheorghe Falcă de a dezbate soarta monumentului martirilor Revoluţiei din 1989 în lipsa lor, aproximativ 30 de revoluţionari adunaţi ad-hoc s-au răzvrătit, ieri, pe holurile Palatului Adminstrativ. Pentru că accesul în sala de şedinţe le-a fost refuzat, revoluţionarii au ameninţat că vor intra cu forţa la dezbateri, însă intenţia lor nu s-a materializat. Nici intervenţia poliţiştilor comunitari chemaţi pentru a aplana eventualele incidente nu a fost necesară.

Opoziţia... se opune mutării
La finele dezbaterilor, reprezentanţii opoziţiei din Consiliul Local Municipal i-au asigurat pe revoluţionarii arădeni că şi-au manifestat dezacordul faţă de iniţiativa mutării controversatului monument de pe amplasamentul actual, din Piaţa Revoluţiei. „În numele Partidului Naţional Liberal, mi-am manifestat dezacordul faţă de eventualitatea mutării monumentului martirilor din Piaţa Revoluţiei. Acesta este locul în care s-a murit în 1989, de aproape douăzeci de ani Piaţa Revoluţiei este aici şi aici trebuie să fie amplasat şi monumentul”, a arătat Tiberiu Dekany. Punctul lui de vedere a fost susţinut şi de Cosmin Galu sau de fostul edil, Dorel Popa.
Cel care i-a combătut pe antevorbitori a fost viceprimarul Levente Bognar. În viziunea viceprimarului, la douăzeci de ani de la Revoluţia din 1989, monumentul martirilor ar trebui să fie înlocuit cu unul mai frumos. „Nu spun că amplasamentul monumentului ar trebui schimbat, însă construcţia în sine nu este deloc estetică şi ar trebui înlocuită”, a spus Bognar.

Întâlnire cu revoluţionarii
Timp de aproximativ o oră, cât a durat dezbaterea cu uşi închise, nici Gheorghe Curta, nici Atilla Iosif Duka nu au fost primiţi în sala de şedinţe, însă Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, a anunţat că o întâlnire oficială între autorităţile locale şi revoluţionari va avea loc în cursul săptămânii viitoare. Singurele care au reuşit să ajungă în biroul lui Gheorghe Falcă au fost trei dintre mamele eroilor din decembrie 1989, care au dorit să îşi exprime dezacordul faţă de mutarea monumentului din Piaţa Revoluţiei. Pentru că discuţiile privitoare la viitorul monumentului nu au fost anunţate şi nu i-au inclus şi pe reprezentanţii revoluţionarilor Atilla Duka l-a acuzat pe primar de intenţii ascunse. „Vrea să mute monumentul într-un loc fără vizibilitate; a şi declarat că noul amplasament ar putea fi în parcul din spatele Palatului Administrativ sau pe ştrand, de parcă acolo ar fi murit martirii Revoluţiei. Ni se tot spune despre inestetica monumentului, dar nimeni nu ne ajută să îl finalizăm sau să îl restaurăm. Tot ce îşi doresc e ca monumentul să dispară din faţa Palatului Administrativ”, a explicat Duka.
Rămasă, ieri, fără soluţii de viitor concrete, soarta monumentului martirilor Revoluţiei rămâne a fi dezbătută şi săptămâna viitoare, când revoluţionarii şi autorităţile se vor întâlni din nou.

Monica Tulcan - Glasul Aradului

  • Primăria Arad pretinde noi taxe speciale

Primaria Arad se pregăteşte să instituie noi taxe speciale pentru serviciile prestatePentru a creşte încasările la bugetul municipiului, Primăria se pregăteşte să instituie alte taxe speciale pentru serviciile prestate de către compartimentele de specialitate. Practic se plăteşte pentru orice hârtie care iese din instituţie şi au fost scoase la închiriat Sala Festivă şi bazele sportive din administrarea primăriei.

160 de lei pe oră pentru închirierea sălii 70, amenajate
Printre acestea enumerăm câteva taxe speciale noi: taxa pentru punerea la dispoziţia utilizatorului (persoană fizică sau juridică) a sălii 70 din cadrul Primăriei Municipiului Arad, pentru desfăşurarea diverselor activităţi. Cuantumul taxei pentru 2009 se stabileşte astfel: închirierea sălii neamenajate - 100 lei/oră; închiriere sală amenajată - 160 de lei/oră. Închirierea sălii se face pentru minimum 2 ore. Veniturile realizate vor fi utilizate de către Serviciul administrativ pentru acoperirea cheltuielilor privind funcţionarea şi întreţinerea prin achiziţionarea de bunuri şi servicii, investiţii, pentru plata orelor suplimentare, precum şi pentru alte cheltuieli suplimentare.
Taxa specială pentru vizarea abonamentelor şi biletelor pentru spectacole, fluturaţi şi afişe publicitare este de 1 leu/bucată în termen de 3 zile lucrătoare.
Emiterea cărţii de identitate în 3 zile se face contra 50 de lei; deplasarea la domiciliul persoanei, fotografierea, prelucrarea actelor şi înmânarea cărţii de identitate în urma procesării (cu excepţia persoanelor netransportabile) costă 200 de lei.

200 de lei/oră pentru închirierea unui teren cu iarbă naturală
Cine vrea să închirieze o bază sportivă (teren de sport cu vestiare) pentru activităţi sportive, trebuie să plătească 200 de lei pe oră pentru bazele sportive cu teren din iarbă naturală şi 100 de lei pe oră pentru teren cu iarbă sintetică. Taxa se diminuează cu 50% pentru închirierea unei jumătăţi de teren sau pentru programările solicitate în afara programului de lucru aprobat. Un teren sintetic privat, de dimensiuni mult mai mici, poate fi închiriat cu 70 de lei, iar un teren ceva mai mare, tot cu iarbă sintetică - 90 de lei.

Oficierea căsătoriilor se face şi duminică, pentru 200 de lei!
Pentru oficierea, la cerere, a căsătoriilor în zilele de duminică, se plăteşte suma de 200 de lei. Se pare că au existat multe solicitări pentru extinderea programărilor căsătoriilor încheiate de ofiţerii de stare civilă din primărie şi pentru ziua de duminică. Se arată în proiect: „Pentru a ne adapta programul de lucru la cerinţele publicului şi pentru a fluidiza activitatea biroului Căsătorii, propunem ca zile pentru oficierea căsătoriilor: vineri, sâmbătă şi duminică, exceptând sărbătorile legale ce coincid zilelor propuse mai sus”. Pentru oficierea unei nunţi în zi de duminică va trebui să fie plătită o taxă de 200 de lei, bani care vor fi folosiţi pentru dotări ale serviciului de stare civilă.
Serviciul cere conducerii municipiului actualizarea statutului de personal ce decurge din intrarea în vigoare a noului Cod civil, care-i va influenţa activitatea. Totodată se cere găsirea unei soluţii pentru „optimizarea spaţiilor” şi necesitatea stabilirii unui loc potrivit pentru Sala de Căsătorii a municipiului.
Iată alte câteva taxe nou-nouţe pentru persoane fizice: certificat de atestare fiscală dacă se solicită eliberarea în aceeaşi zi - 10 lei (20 de lei pentru persoane juridice); Fişa de înmatriculare/ radiere auto în aceeaşi zi - 20 de lei; Adeverinţa pentru radiere ipotecă în termen de 3 zile lucrătoare - 15 lei; Adeverinţă privind plata chiriei pentru teren în termen de 3 zile lucrătoare - 15 lei; Taxa pentru eliberarea adeverinţelor privind revendicarea în baza prevederilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv - 15 lei; Situaţia privind bunurile şi serviciile cu care contribuabiliul figurează în evidenţa organului fiscal - 50 de lei; Comunicarea de date cu caracter personal - 35 de lei; Certificat de urbanism - 800 de lei; Autorizaţii de construire pentru taxe de autorizare până la 1.000 de lei - 2.000 de lei ş.a.

Dana Mirea - Observator

  • Aradul - rang de Arhiepiscopie

Dr. Timotei Seviciu a devenit Arhiepiscop al Aradului, Ienopolei şi HălmagiuluiIar dr. Timotei Seviciu va fi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului.
Sfântul Sinod a B.O.R., întrunit zilele trecute la sediul Patriarhiei Române, sub preşedinţia P.F. Daniel, Patriarhul B.O.R., a hotărât ridicarea Episcopiei Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului la rangul de Arhiepiscopie.
Aceasta s-a făcut având în vedere vechimea Episcopiei Aradului de peste 300 de ani, rolul ei deosebit în păstrarea credinţei strămoşeşti în această parte a ţării şi, nu în ultimul rând, activităţii pastoral-misionare, economice şi adimistrative a vrednicului vlădică al Aradului, dr. Timotei Seviciu. De asemenea, Aradul este primul oraş din ţară care a inaugurat o Catedrală zidită după revoluţia din ’89.
Odată cu ridicarea Episcopiei Aradului la rang de arhiepiscopie, PS Părinte Episcop dr. Timotei Seviciu va primi rangul de Arhiepiscop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului.
Primiţi felicitările noastre, Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu!

V. F. - Jurnal Arădean

  • Elevii care urmează filiera tehnologică a liceelor se pot specializa ca tehnicieni în diferite domenii

Şcolile de arte şi meserii se transformă în licee cu profil tehnologicDin anul şcolar 2009 - 2010, unităţile de învăţământ care au avut până acum Şcoli de Arte şi Meserii (SAM) se transformă în licee cu profil tehnologic, calificarea pe care elevii o pot obţine fiind cea de tehnician. Această decizie a fost luată de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, şi asupra căreia s-ar putea reveni în anii şcolari următori.
Tinerii care urmează deja o şcoală de arte şi meserii o vor putea finaliza cu aceeaşi calificare, însă din acest an nu se vor mai înfiinţa clase de a IX-a pentru SAM. Până acum, absolvenţii şcolilor de arte şi meserii obţineau la sfârşitul anului II, pe baza unui examen, un certificat de competenţe profesionale cu calificarea de nivelul 1. Astfel, după terminarea celor doi ani de SAM, tinerii aveau posibilitatea să aibă un loc de muncă. De asemenea, dacă doreau, absolvenţii celor doi ani îşi puteau continua studiile, urmând cursurile anului de completare, la finele căruia primeau un certificat de competenţe de nivelul 2. După absolvirea anului de completare aceştia aveau posibilitatea să îşi continue studiile liceale, pe filiera tehnologică. Finalitatea acestor studii însemna primirea unui certificat de competenţe profesionale de nivelul 3 (tehnician), dar şi posibilitatea susţinerii examenului de Bacalaureat, iar mai apoi posibilitatea de a urma studii universitare.

SAM a devenit liceu tehnologic
Din acest an însă, Grupurile Şcolare care aveau şi şcoli de arte şi meserii şi-au schimbat, practic, denumirea, SAM-urile devenind licee tehnologice.
În Arad, cea mai cunoscută Şcoală de Arte şi Meserii este UCECOM-ul, acum „Spiru Haret”. Aceasta a luat fiinţă în 1956 ca Unitatea de învăţământ a cooperaţiei meşteşugăreşti, pregătind bijutieri, ceasornicari, frizeri, croitori, cizmari... După 1990 unitatea a devenit grup şcolar, având şi clase de şcoală postliceală. Până acum aici au funcţionat şi clase de SAM (nivelul 1 şi 2) cât şi de liceu (nivelul 3). Acum, la învăţământul liceal, filiera tehnologică, se pot înscrie tinerii care doresc să se califice ca: tehnician în gastronomie, coafor stilist tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii. Aici se pot înscrie şi adulţii pentru obţinerea unui certificat de calificare în diferite domenii.
„Într-adevăr, în ultimii ani, interesul pentru şcolile de arte şi meserii a mai scăzut, probabil şi din cauza calificărilor care uneori nu corespund cu cererea pieţei locurilor de muncă. Printre cele mai cerute calificări, la nivel de liceu sunt cele de coafor stilist”, ne explică Eugenia Ratz, secretar şef al Grupului Şcolar Privat „Spiru Haret”, Arad.

Zeci de specializări pentru filiera tehnologică la şcolile arădene
În privinţa liceelor de stat din Arad sunt foarte multe specializări în cadrul filierei tehnologice, unele noi, altele existente şi în anii trecuţi. Spre exemplu, la profilul „Servicii” a acestei filiere se poate alege dintre specializări precum: tehnician în activităţi economice, în turism, în administraţie (Colegiul Economic Arad), tehnician în gastronomie (G.Ş. Sebiş), tehnician designer mobilă şi amenajări interioare (G.Ş. „G. Lazăr” Pecica). Pentru profilul „Tehnic”, la dispoziţia elevilor stau specializări precum: tehnician electrician electronist auto, tehnician instalaţii electrice, tehnician proiectant CAD, tehnician mecatronist, tehnician transporturi (G.Ş. „Aurel Vlaicu”), tehnician operator tehnică de calcul (G. Ş. „Iuliu Maniu” Arad), tehnician telecomunicaţii, automatizări sau instalaţii electrice (G.Ş. Transporturi Căi Ferate), tehnician instalaţii electrice, operator procesare text-imagine, electromecanic, transporturi (G.Ş. „Henri Coandă”), tehnician designer vestimentar (G.Ş. „F. Neumann”). Pentru profilul „Resurse” sunt specializări precum: tehnician în silvicultură şi exploatări forestiere (Grupul Şcolar Forestier Arad), tehnician ecolog şi protejarea calităţii mediului, tehnician hidro-meteorolog, tehnician chimist de laborator (Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului Arad), tehnician analize produse alimentare, tehnician veterinar (G.Ş. Industrie Alimentară), tehnician agromontan (G.Ş. „I. Buteanu” Gurahonţ)...

Simina Roz - Observator

  • Căsoaia a intrat într-un amplu proiect de reamenajare

Tabăra Căsoaia a intrat într-un amplu proiect de reamenajareAşa cum se preconiza pentru această perioadă, tabăra Căsoaia a intrat într-un amplu proiect de modernizare şi reabilitare.
Având în vedere că zona este vizitată şi plăcută mai ales de tineri, după lucrările şi investiţiile propuse tabăra va putea primi oaspeţi chiar şi în sezonul de iarnă şi de altfel pe parcursul întregului an.
Tabăra Căsoaia, aflată în subordinea Direcţiei de Tineret Arad, alături de cea de la Moneasa este în prezent închisă pentru că au fost demarate lucrări de reabilitare şi reamenajare a locaţiei cu mare trecere la tineri. Pentru început, au fost demarate lucrări de împrejmuire a taberei, muncitorii lucrând în prezent la montarea gardului care va avea porţi, pentru ieşirea în pădure, fiind astfel exclusă sărirea gardului. Conducerea Direcţiei Judeţene de Tineret a susţinut că se lucrează la alimentarea cu apă de aşa natură ca la fiecare două căsuţe să fie disponibil câte un robinet. De asemenea, vor fi realizate grătare de piatră, pentru cei cazaţi la câte 2-3 căsuţe. „Lucrarile prevăzute în anul 2009 în limita fondurilor aprobate în buget din subvenţii, pentru tabăra Căsoaia sunt racordarea unei coloane de apă potabilă la căsuţe şi bungalow-uri, amenajarea a 8 grătare din piatră de codru, faianţat, gresiat, tencuit şi amenajare wc-uri. De asemenea, vor fi montate obiecte sanitare noi. Nu în ultimul rând, de menţionat mai este şi executarea de fântâni din piatră şi montarea gardului împrejmuitor prevăzut cu porţi de acces“, a declarat Raul Paşcalău, directorul Direcţiei Judeţene de Tineret (DJT) Arad. Renovate în totalitate vor fi căsuţele şi bungalow-urile aceste lucrări ridicându-se la aproximativ 250.000 de lei din subventii bugetare, desigur în limita crizei. Pentru 2010 se urmăreşte continuarea investiţiilor pentru Căsoaia, cu schimbarea mobilierului din căsuţe, construirea sălii de mese şi a cantinei. În continuare se aşteaptă fonduri pentru învestiţii.

Sandra Stoler - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]