Ştirile Zilei

Luni, 23 noiembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Liderii locali îşi pun speranţe în numărarea voturilor

Liderii locali ai PD-L, PSD şi PNL au fost rezervaţi vizavi de rezultatele date de exit-poll-uri, declarând că numărătoarea voturilor le poate fi mai favorabilăÎn ceea ce priveşte liderii locali ai PD-L, PSD şi PNL, aceştia au fost rezervaţi vizavi de rezultatele date de exit-poll-uri, declarând că numărătoarea voturilor le poate fi mai favorabilă.
„Trebuie să recunosc că ne aşteptam la o diferenţă mai mare între Traian Băsescu şi Mircea Geoană, dar în acelaşi timp ne gândim că exit-poll-urile prezentate au fost făcute cu două ore înainte de închiderea urnelor. În acest timp a existat un număr mare de persoane care nu a reuşit să voteze. Cred că după numărarea voturilor diferenţa va fi mai mare, în favoarea domnului Traian Băsescu. În ceea ce priveşte turul doi al alegerilor prezidenţiale, mizăm pe o parte a votanţilor PNL, UDMR, dar şi pe cei care în primul tur nu s-au prezentat la vot” - a declarat preşedintele PD-L, Gheorghe Seculici.
Marius Lazăr, preşedintele PSD a spus că mizează pe voturile liberalilor în turul al doilea: „este un rezultat aşteptat va fi mai bun după numărarea tuturor buletinelor de vot. Aceste rezultate reprezintă o platformă foarte bună pentru Mircea Geoană, care va fi învingător în turul doi. Eu cred că a fost un vot masiv pentru schimbare - nu mai puţin de două treimi exprimându-se în acestă direcţie. România bunului-simţ va fi alături de Mircea Geoană, şi dacă îmi permiteţi avansez chiar şi un pronostic, de 55% la 45% în favoarea lui Mircea Geoană. Cu siguranţă de mâine vor avea loc negocieri serioase. Sunt convins că cele două partide PSD şi PNL vor avea maturitatea necesară pentru a nu distruge actuala majoritate parlamentară, în acest fel putând da ţării un guvern solid”.
Sever Jurcă a ţinut să aprecieze rezultatul obţinut de către candidatul Crin Antonescu şi a precizat că pentru o alianţă în turul doi, liberalii vor purta negocieri serioase. „Dacă rezulatele din această seară sunt adevărate - Crin Antonescu a dovedit că în câteva luni, pornind de la zero a ajuns la 22-23 de procente - ceea ce este o performanţă excepţională pentru care merită felicitat. În ceea ce priveşte turul al doilea pot să vă spun că vor avea loc negocieri la nivel central - începând chiar de mâine (n.r. - luni). Decizia de a susţine unul dintre candidaţi va fi luată în mod democratic în partid. Va conta ca Partidul Naţional Liberal să îşi promoveze programul de guvernare, dar şi măsurile anticriză pe care le-am propus” - a spus Sever Jurcă.

Razvan Cretu - Glasul Aradului

  • Urgenţele lucrează gratis

Cadrele medicale de la secţia de Urgenţe nu vor rămâne acasă patru zile, ca şi restul bugetarilorCadrele medicale de la secţia de Urgenţe nu vor rămâne acasă patru zile, ca şi restul bugetarilor.
Printr-o lege dată de Guvernul Boc, mai toţi angajaţii statului sunt obligaţi să stea în concediu fără plată timp de patru zile în luna noiembrie şi alte patru în luna decembrie. Legea este menită să reducă cheltuielile de la bugetul de stat. Chiar dacă decizia este îndreptată către toate categoriile de bugetari din toate domeniile, angajaţii din sistemul de sănătate arădean nu îşi permit să îşi ia concediu fără plată.
Medicii de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Arad vor lucra program normal. Cu toate acestea, îşi vor primi salariile mai mici, deoarece le vor fi reţinute orele aferente celor patru zile decretate ... libere de către Guvern. „Nu putem să riscăm să nu avem personal la Urgenţe. Vom continua programul normal. Personalul angajat este cam la limită şi nu avem cum să ne diminuăm activitatea, mai ales că lucrăm la secţia de Urgenţe”, a declarat Monica Puticiu, medic-şef al UPU.

Reveniţi din concediu
La Serviciul Judeţean de Ambulanţă conducerea a luat o altă măsură, dar datele problemei sunt cam aceleaşi. Oamenii îşi vor lua liber cele patru zile, dar nu vor mai merge în concediu legal. „Din data de 15 noiembrie am rechemat tot personalul aflat în concediu de odihnă pentru a putea respecta legea celor patru zile de concediu fără plată. Au fost întrerupte toate concediile de odihnă, iar pe luna decembrie nu există planificat niciun concediu. În acest fel am reuşit să asigurăm acelaşi număr de echipaje pe tură. Angajaţii de la Ambulanţă au dat dovadă de profesionalism şi au înţeles situaţia. Toţi au fost de acord cu aceste măsuri”, ne-a spus directorul Serviciului de Ambulanţă, Roberto Schill.

Concedii, la anul
Atât angajaţii de la secţia de Urgenţe, cât şi cei de la Ambulanţă îşi vor putea lua restul de concedii de odihnă pe parcursul anului viitor. Personalul de la UPU îşi va putea lua şi zile libere pentru a compensa orele petrecute la locul de muncă în aceste două luni pentru care nu vor primi salariu.

A. G. - Jurnal Arădean

  • Protecţia Consumatorului a aplicat amenzi de peste 50.000 de lei

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Arad a verificat comercianţii de legume şi fructe proaspete din en-gross-uriComisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Arad a verificat comercianţii de legume şi fructe proaspete din en-gross-uri. Pentru deficienţele constatate de comisari au fost oprite temporar de la comercializare 26.202 kilograme produse în valaore de 18.916 lei şi au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 52.100 de lei.
„Am verificat dacă sunt respectate prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorului la comercializarea legumelor şi fructelor, precum şi la comercializarea şi etichetarea conservelor din legume şi fructe existente la comercializare”, ne explică Lorena Barbă, director coordonator adjunct al CJPC Arad.
Au fost verificaţi 27 de operatori economici, la aceştia constatându-se una sau mai multe abateri, precum comercializarea de legume şi fructe proaspete fără ca ambalajul de transport şi ambalajele de prezentare - desfacere să fie însoţite de elemente de identificare - caracterizare (ţara de origine, ambalatorul/expeditorul, produsul, specia sau soiul...), comercializarea unor sortimente de conserve din legume şi fructe la care data limită de consum era înscrisă cu caractere mici, foarte greu de citit, sau pe unele conserve elementele de identificare şi caracterizare nu erau scrise şi în limba română. De asemenea comisarii au descoperit la unii operatori economici că nu erau afişate într-o formă neechivocă preţurile produselor sau nu era afişată denumirea unităţii şi a orarului de funcţionare.

S. R. - Observator

  • Bucurii de sărbători, obiecte de artă şi surprize pentru cei mici la târgul din faţa Primăriei

Târgul amenajat pentru arădeni în faţa Primăriei Muncipiului întruchipează bucuriile a două anotimpuri, combinând primele vinuri aromate ale toamnei cu ornamente şi decoraţiunile specifice sărbătorilor de iarnăArădenii, interesaţi de târgul din faţa Primăriei Muncipiului
Brăduţii, podoabele, ornamentele şi toate detaliile care încropesc aşteptatul tablou de iarnă înainte de frumoasele sărbători încep să ia locul peisajului ruginiu de toamnă. Mai mult decât atât, în această perioadă, cu puţin înainte de luna cadourilor, bogăţia sfârşitului de toamnă pare a se îmbina perfect cu tot ceea ce prevesteşte venirea anotimpului rece, a Crăciunului şi a Anului Nou.
Târgul amenajat pentru arădeni în faţa Primăriei Muncipiului întruchipează astfel, bucuriile a două anotimpuri, combinând primele vinuri aromate ale toamnei cu ornamente şi decoraţiunile specifice sărbătorilor de iarnă. Printre acestea, îşi fac, de asemenea, loc obiecte perene, lucruri vechi, antichităţi şi produse de anticariat cu parfum de casă veche. Fie că este vorba de bunătăţi culinare, fie că e vorba de decororul de sărbători ori de detaliile unei case, arădenii au ce să aleagă. Şi pentru că mai este puţin până când cizmele vor fi puse la dispoziţia moşilor, târgul amenajat în centrul Aradului dă posibilitatea tuturor de a face surprize celor dragi, de a-şi achziţiona obiecte de artă şi de a se delecta într-o după-amiază de toamnă târzie.

Antichităţi şi obiecte unicat
Gheretele din faţa faţa Primăriei oferă arădenilor o gamă largă de produse, de la obiecte decorative de sărbători, brazi împodobiţi, jucării pentru cei mici, produse de patiserie, specialităţi culinare, vinuri şi până la cărţi ce poartă patina timpului, antichităţi şi diverse produse de înfrumuseţare a spaţiului personal. Pentru expozanţi, aceasta este o ocazie de a-şi etala produsele, fie că sunt producţie proprie, fie că sunt produse colecţionate în timp, iar pentru arădeni o posibilitatea de face cumpărături într-o atmosferă plăcută, la un pahar de vin.
Preţurile sunt pentru toate buzunarele. Unul dintre standurile care atrage privirile tuturor este standul unor vechi colecţionari de antichităţi, anticariat şi diverse obiecte de artă lucrate manual. Iubitori de artă care apreciază lucrul făcut cu bun gust şi răbdare, soţii Putin şi-au expus colecţia cu obiecte strânse de mai bine de 10 ani. Standul acestora cuprinde obiecte de artizanat, antichităţi şi tablouri. „Piesele de rezistenţă“ sunt porţelanurile de rosenthal, porţelanurile de Mayse, statuete din bronz, tablouri din goblen, service villeroy&boch, dar şi alte obiecte a căror vechime şi frumuseţe atrage toate privirile.
„Două dintre cele mai vechi obiecte sunt un pendul şi un scut. Suntem colecţionari de 10 ani, timp în care am adunat obiecte unicat de la alţi iubitori de artă. Lumea este atrasă de ceea ce oferim, iar preţurile variază în funcţie de buzunare“, susţine Vasile Putin.

Parfum de sărbători
Un alt stand este destinat iubitorilor de carte. Nagy Laioş este colecţionar de cărţi, iar în dotare are cărţi vechi de sute de ani, cea mai veche fiind o Sfântă Scriptură din anul 1868. Pe standul acestuia pot fi văzute cărţi de literatură, romane, cărţi istorice şi de altfel tot ce este numai bun de lecturat. „Am aici cărţi de istorie, artă, beletristică şi multe altele. Una dintre cele mai vechi este Sfânta Scriptură, din 1868, ce are peste 460 de ilustraţii. Preţurile pornesc de la 3 lei până la câteva sute de euro“, povesteşte acesta.
Alte standuri au fost pe gustul celor mici. Jucării, trenuleţe, păpuşi şi tot felul de obiecte colorate pentru bucuria celor mici. Şi aici preţurile au fost pentru tot buzunarul, de la câţiva lei şi până la câteva sute de lei. „I-am luat băieţelului meu un Batman, pentru că este personajul lui pre­ferat. Preţurile sunt cu puţin mai mici decât în magazine“, povesteşte Mariana Iercan, mama unui băieţel de cinci anişori.
Obiectele decorative şi podoabele de Crăciun au fost în centrul atenţiei, putând fi admiraţi şi mai ales cumpăraţi brăduţi, cerbi, moşi în miniatură, globuleţe şi tot felul de podoabe pentru brad. „Preţurile pornesc de la 5 lei şi ajung până la 150 de lei. La noi sezonul a început din această lună, pentru că de pe acum lumea începe să cumpere pentru sărbători“, spune Ioan Bătrân.
Târgul a adus şi bunătăţi culinare. Costiţa, cârnăciorii şi vinurile îmbiind pe toţi cei prezenţi. Nelipsite au fost şi florile, cea mai căutată fiind Steaua Crăciunului.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • 50 de hectare de verde în minus

Judeţul Arad a pierdut, în doar şapte ani, aproape 50 de hectare de spaţiu verdeJudeţul Arad a pierdut, în doar şapte ani, aproape 50 de hectare de spaţiu verde.
Veşti triste pentru locuitorii judeţului Arad: au parte de tot mai puţin spaţiu verde, deşi normele europene ne obligă să creştem suprafaţa de verdeaţă pe cap de locuitor. Faptul este recunoscut de Primăria Municipiului Arad într-un studiu care vizează dezvoltarea urbană (Planul integrat de dezvoltare urbană). Aici se indică extrem de clar faptul că, pe parcursul a şapte ani, în judeţul nostru au dispărut peste 50 de hectare de spaţiu verde.
„Conform datelor cuprinse în Anuarul statistic judeţean 2007-2008, în judeţul Arad suprafaţa spaţiilor verzi a scăzut de la 407 ha în 2000, la 355 ha în 2007”, se precizează în studiu. Iar în evidenţe nu au intrat ultimii doi ani (2008 şi 2009), când suprafaţa spaţiilor verzi s-ar putea să fi scăzut din nou.
În documente se arată şi faptul că majoritatea oraşelor din judeţ se confruntă cu „probleme comune privind calitatea scăzută a aerului, înaltul nivel de trafic şi congestie a traficului, nivelul crescut de zgomot ambiental, mediu construit de calitate scăzută, emisii de gaze (...). Aceste probleme apar datorită modificărilor în stilul de viaţă (dependenţei de maşini, creşterea numărului de gospodării individuale, creşterea utilizării resurselor pe cap de locuitor) şi modificările demografice”.

Doar cinci metri pătraţi
Se precizează, de asemenea, şi faptul că, potrivit normelor europene, fiecărui cetăţean trebuie să-i revină, până în anul 2010, 20 metri pătraţi de spaţiu verde, iar, până în 2013, 26 metri pătraţi. Locuitorilor din municipiu Arad le revine doar ceva peste 5 metri pătraţi de spaţiu verde.
Studiul mai recunoaşte şi faptul că una dintre problemele cu care se confruntă Aradul este insuficienţa spaţiilor verzi şi că investiţiile în acest domeniu s-ar justifica pe deplin.

Patru oraşe cu probleme
Deşi judeţul Arad dispune, potrivit specialiştilor, de suprafeţe întinse de zone verzi, patru oraşe o duc rău la acest capitol. În Planul integrat de dezvoltare urbană se arată faptul că „deşi majoritatea oraşelor din judeţ se încadrează, din punct de vedere al spaţiului verde pe cap de locuitor, în normele europene”, excepţie fac municipiul Arad şi oraşele Sântana, Sebiş şi Curtici. Cel mai bine la capitolul spaţii verzi după municipiu (datorită întinderii sale - n.r.) stă oraşul Ineu, cu peste 60 de hectare de spaţiu verde (în parcul oraşului), iar cel mai prost Sântana cu nici cinci mii de hectare de verdeaţă!

Dezastru în 2004
Statistica spaţiilor verzi arată faptul că în anul 2004 a dispărut din peisajul judeţului Arad cele mai multe spaţii verzi. Dacă în 2003, judeţul beneficia de 458 de hectare (anul 2002 consemnând cea mai mare creştere la acest capitol, de la 407 la 441), în 2004 Aradul rămăsese doar cu 304 hectare de spaţiu verde!

A. B. - Jurnal Arădean


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]