Ştirile Zilei

Vineri, 23 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Aproximativ 13.000 de arădeni au actele de identitate expirate

În apropierea alegerilor prezidenţiale aproximativ 13000 de arădeni nu vor putea vota dacă nu îşi rezolva problema actelor de indentitate expirateÎn apropierea alegerilor prezidenţiale se impun o serie de măsuri prin care să asigure exercitarea dreptului de a vota pentru toţi cetăţenii.
Cu acestă ocazie, situaţia persoanelor cu acte expirate arată cum se „rotunjeşte“ numărul cetăţenilor care nu votează.
În prezent, în judeţul Arad, 13.000 de arădeni au actele de identitate cu termenul de valabilitate expirat şi în acest număr nu intră actele de identitate pierdute ori distruse. Aproximativ jumătate dintre aceştia sunt plecaţi în străinătate, acesta fiind motivul pentru care intrarea în legalitate se face în cele mai multe dintre cazuri atunci când aceştia au nevoie de paşaport. Dacă unii sunt plecaţi în străinătate, alţi circa 1500 de arădeni locuiesc în alte judeţe. Scăzându-i pe cei ce au părăsit judeţul, rămân persoanele care nu îşi schimbă actul de identitate din dezinformare şi dezinteres, în această categorie făcând parte cei din categorii sociale defavorizate ori cei care pur şi simplu nu sunt conştienţi de importanţa actului de identitate. Cele mai multe persoane a căror acte sunt expirate provin din municipiu. „Rămâne un număr de 4.000 de persoane care nu respectă legea. În unele cazuri, aceştia nu ştiu că expiră valabilitatea actelor, în alte situaţii cunosc acest aspect însă nu solicită schimbarea din diferite motive. Atunci, când îşi dau seama că nu pot face nimic fără buletin procedează la schimbare. Între cei 13.000 mai intră şi persoanele decedate la care nu se găseşte actul de deces, persoanele necunoscute şi urmăriţi“, a declarat Viorica Conta, director executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Arad.

Sancţiuni şi măsuri pentru siguranţa exercitării dreptului de vot
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor aduce la cunoştiinţa cetăţenilor că serviciile de evidenţă a persoanelor de pe raza judeţului îşi desfăşoară activitatea cu publicul până în data de 6 noiembrie 2009 conform programului stabilit la nivel naţional, respectiv între orele 08,00 - 20,00. Aceste măsuri au fost puse în aplicare pentru a se asigura exercitarea dreptului de vot a tuturor cetăţenilor la alegerile prezidenţiale din data de 22 noiembrie 2009. „În acest sens, persoanele care deţin acte de identitate cu termen de valabilitate expirat ori a căror documente sunt pierdute, distruse sau deteriorate sunt invitate să solicite Serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor la care este arondată localitatea de domiciliu, eliberarea unui nou document de identitate“, susţine Cristina Vlad, şef serviciu Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Arad. Persoanele titulare care nu solicită serviciului de evi­denţă a persoanelor eliberarea unui nou act de identitate vor fi sancţionate contravenţional cu amenzi cuprinse între 40 lei şi 80 lei, în termenele prevăzute de legislaţie, O.U.G 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
În scopul de a sprijini cetãţenii aflaţi la distanţe mari faţã de serviciile locale de evidenţã a persoanelor, Direcţia Judeţeanã de Evidenţã a Persoanelor Arad, în colaborare cu Serviciile locale de evidenţã a persoanelor, cu unitãţile administrativ-teritoriale şi cu Posturile de poliţie de pe raza judeţului, desfăşoară activităţi în teren pentru preluarea imaginii şi a documentelor necesare punerii în legalitate cu act de identitate.
Astfel de acţiuni vor mai avea loc în data de 25 octombrie, la Seleuş de la ora 9,00 la primãrie, în 26 octombrie la Zãbrani de la ora 9,00 la Postul de poliţie, la Vârfurile de la ora 11,00 la primãrie þi tot în data de 26 octombrie, în Birchiş de la ora 9,00, la primãrie. În data de 30, locuitorii comunei Secusigiu vor avea ocazia sã îşi reînoiascã actele de la ora 9,00 la primărie, cei din Olari de la ora 10,00 la primãrie pe data de 4 noiembrie, iar cei din Vinga, în data de 6 noiembrie, de la ora 9,00 la primãrie.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Amplă acţiune a poliţiştilor comunitari

Poliţiştii comunitari au aplicat sancţiuni conducătorilor de vehicule de mare tonaj care au ignorat prevederile legaleAmplă acţiune a agenţilor comunitari din cadrul Poliţiei Comunitare Arad, în ultimele zile.
Aceştia au organizat o amplă acţiune de patrulare şi control privind accesul utilajelor, respectiv parcarea şi staţionarea autovehiculelor cu sarcina maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe domeniul public de pe raza municipiului. Astfel, poliţiştii comunitari au găsit nu mai puţin de 94 de autovehicule staţionate şi parcate necorespunzător. „Atenţia poliţiştilor comunitari a fost focalizată pe respectarea HCLM 51 când, fiind perioadă de week-end, conducătorii vehiculelor de mare tonaj au considerat că legea nu mai trebuie respectată. Poliţiştii comunitari însă au fost la datorie, sancţionând ca atare ignorarea prevederilor legale în materie. Trebuie să se ştie, fără echivoc că, vehiculele de mare tonaj nu pot fi admise pe raza municipiului, fără respectarea legii”, a declarat Eugenia Crainic, purtător de cuvânt în cadrul Poliţiei Comunitare Arad.

Acţiunile continuă
Poliţiştii comunitari au mai aplicat sancţiuni şi pentru tulburarea liniştii publice, injurii, acte de violenţă împotriva persoanelor şi bunurilor, combaterea prostituţiei, provocare (de) şi participare la scandal, lăsarea în libertate sau fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri, pentru publicitatea, reclama şi afişajul în locuri nepermise, consumul de băuturi alcoolice pe domeniul public, apelare la mila publicului, pentru nerespectarea ordinii şi curăţeniei pe domeniul public sau, în perimetrul Ştrandului Neptun, pentru depistarea persoanelor fără adăpost care folosesc în mod abuziv căsuţele din incinta ştrandului.

Amenzi
„Acţiunile poliţiştilor comunitari continuă, 24 de ore din 24, pentru stabilirea unui climat decent şi în conformitate cu cele mai elementare norme de convieţuire, pe raza municipiului Arad'', a precizat Eugenia Crainic. În urma acestei acţiuni, agenţii Poliţiei Comunitare au aplicat amenzi în valoare totală de 40.000 de lei.

I. C. - Jurnal Arădean

  • Târgul de Înfrumuseţare de la Expo îşi aşteaptă vizitatorii cu demonstraţii de machiaj, coafură şi manichiură

Târgul de Înfrumuseţare şi Fitness deschis la Expo Arad îşi aşteaptă vizitatoriiÎn acest weekend, atât doamnele, cât şi domnii pot participa la o cură de înfrumuseţare la Târgul de Înfrumuseţare şi Fitness deschis la Expo Arad. Aici, în Pavilionul A, firme din ţară şi din străinătate şi-au expus cele mai noi produse cosmetice, dar şi aparate pentru fitness. Acestea pot fi testate de către vizitatori, dar şi achiziţionate. Printre cele mai apreciate produse sunt cele naturale, care deşi sunt puţin mai scumpe sunt mai indicate pentru pielea noastră. „Avem produse 100% organice produse în America şi în Israel. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, fiind mai multe game de produse”, ne explică un reprezentant al unei firme din Timişoara. De asemenea, atenţia vizitatoarelor s-a îndreptat spre o societate arădeană care comercializează o cremă care duce la stoparea creşterii părului nedorit. Aceasta se întrebuinţează după epilarea obişnuită - ceară, cremă sau lamă - şi după câteva întrebuinţări se văd deja rezultatele. De asemenea, tot o firmă arădeană a expus un aparat de slăbit prin liposucţie. Aici, după prima şedinţă se poate slăbi între 2 şi 7 centimetri. „Foarte mulţi arădeni sunt interesaţi de aparatul nostru. Vin femei, dar şi foarte mulţi bărbaţi care vor să scape de grăsime. Rezultatele sunt garantate”, ne explică reprezentanta firmei.
Elevele de la Grupul Şcolar UCECOM au venit gata să demonstreze vizitatorilor interesaţi diferite metode de coafură, manichiură şi machiaj. O altă firmă a venit tocmai din Constanţa pentru a expune diferite produse profesioniste de manichiură şi pedichiură, însă şi pentru a face demonstraţii doamnelor interesate.
Cele aproximativ 40 de firme participante expun o gamă variată de produse cosmetice, produse de întreţinere corporală, aparate şi produse pentru coafură şi manichiură, aparate sportive, echipamente de hidromasaj şi spa, bijuterii, echipamente de paintball, etc.
„Deoarece luna octombrie este dedicată frumuseţii, la Expo Arad Internaţional, pe parcursul celor patru zile de târg vizitatorii pot participa la demonstraţii de hair-styling, diverse tipuri de machiaj, dans sportiv, aerobic, box, karate, tae bo, concursuri de paintball. Totodată expozanţii îşi răsfaţă vizitatorii cu bronzare, masaj şi manichiură gratuită”, ne spune Nicolae Groşan, directorul Expo Arad.
Duminică, la ora 13, Expo Arad Internaţional organizează o tombolă cu premii pentru vizitatori, constând în produse cosmetice.
Astăzi târgul poate fi vizitat între ora 11 şi ora 20, mâine între 10 şi 20 iar duminică, în ultima zi a târgului între 10 şi 16. Biletul de intrare este de 2 lei, iar transportul este gratuit, pe ruta Podgoria - Expo Arad şi retur.

S. R. - Observator

  • Săptămână francofonă la Arad

În perioda 24-30 octormbrie va avea loc ediţia a XVII-a a Festivalului Internaţional de Teatru FrancofonÎntre 24-30 octombrie va avea loc ediţia a XVII-a a Festivalului Internaţional de Teatru Francofon.
Pe harta francofoniei, Aradul şi-a câştigat de mult un loc distinct datorită tenacităţii Asociaţiei culturale non guvernamentale AMIFRAN care, de 17 ani, se străduieşte, cu obstinaţie, să menţină viu, mai ales în rândul tinerilor, interesul pentru limba şi cultura franceză într-o zonă a Europei Centrale unde limba lui Voltaire nu a avut niciodată întâietate.
În perioada 24-30 octombrie va avea loc ediţia a XVII-a Festivalului Internaţional de Teatru Licean Francofon AMIFRAN care reuneşte peste 300 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani din mai multe oraşe din România (Dej, Suceava, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Baia-Mare, Târgu-Jiu, Târgu Cărbuneşti, Slobozia, Huedin, Sighetu Marmaţiei, Bistriţa şi Arad), precum şi din Austria, Elveţia, Canada, Franţa, Italia, Polonia, Ungaria, Spania, Turcia şi Rusia .
Cele 21 de spectacole sunt programate în după-amiezele şi serile zilelor de duminică 26, luni 27, marţi 28 şi miercuri 29 octombrie între orele 14-18 şi 20-22 pe scena mare a Teatrului ,,Ioan Slavici” din Arad.
Una dintre noutăţile pe care le aduce această ediţie o reprezintă seara de 24 octombrie: spectacolul „Dom Juan, scenes de sang”, închide Festivalul Naţional de Teatru Clasic şi, în acelaşi timp, deschide Festivalul Internaţional AMIFRAN.
Seria spectacolelor susţinute de elevi va fi deschisă de trupa MINIAMIFRAN care va prezenta spectacolul « Au royaume d’O-rayé », de Ann Rocard, spectacol cu care cadeţii AMIFRAN au participat în iunie trecut la Festivalul de Teatru Francofon pentru Copii de la Novisad, Serbia. Liceenii arădeni vor relua pentru publicul festivalului, miercuri 28 octombrie ora 20.30, spectacolul „Roméo et Juliette c’est moi”, adaptare a Lianei Didilescu după W Shakespeare, a cărui premieră a avut loc cu ocazia „Întâlnirilor Teatrului Tânăr European” de la Grenoble, Franţa, în luna iulie.
„Tot ca o noutate - ne mai informează prof. Florin Didilescu, preşedintele Asociaţiei AMIFRAN - se înscrie şi stagiul de formare „Le français par le théâtre” organizat împreună cu Centrul Cultural Francez din Timişoara şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi ai cărui beneficiari sunt, pe lângă liceenii români şi străini, profesori de franceză din mai multe judeţe ale ţării”.
Florin Didilescu: „Pe parcursul celor 5 zile de activităţi francofone, vor avea loc opt sesiuni de dezbateri, în cadrul cărora vor fi analizate spectacolele vizionate”

Ateliere internaţionale
Pe parcursul a trei dimineţi, participanţii, constituiţi în 14 ateliere internaţionale, vor lucra, împreună cu animatori profesionişti din Franţa, Belgia, Canada, Spania, Austria, Ungaria şi România, pe diverse teme legate de teatru, evaluarea activităţilor desfăşurându-se, miercuri, 28 octombrie, ora 10, sub forma unui „spectacol al atelierelor”.

Concurs de cultură franceză
Tradiţionalul concurs-spectacol pe teme de cultură franceză, din după-amiaza de joi, 29 octombrie, îşi propune să evoce un nume de referinţă din literatura franceză a secolului XVIII, Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, de la a cărui moarte se împlinesc 210 ani. Concursul din acest an va fi plasat sub semnul „Nunţii lui Figaro”.

V. F. - Jurnal Arădean

  • Investiţii de zeci de miliarde de lei vechi în şcolile şi grădiniţele din Bârsa

Primarul Avram Ciev declară că interesul administraţiei locale s-a îndreptat în această perioadă spre unităţile de învăţămând de pe raza comunei BârsaPeste 20 de miliarde de lei vechi au fost investite în unităţile de învăţămând de pe raza comunei Bârsa, în ultima perioadă de timp.
În obiectiv s-au aflat grădiniţa din Bârsa, şcoala cu predare pentru clasele I-VIII, din centrul de comună şi şcoala cu predare pentu clasele I-IV din localitatea Hodiş.
Lucrările de la grădiniţă au fost suportate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării - suma la care s-au ridicat cheltuielile depăşind 11 miliarde de lei vechi. Aceeaşi sumă a fost cheltuită şi pentru lucrările desfăşurate la şcoala din Bârsa, unde au fost construite grupuri sociale noi, iar elevii care trec zilnic pragul acestei unităţi de învăţământ beneficiază de un sistem de încălzire centralizat. Aici, lucrările sunt pe ultima sută de metri, terminate în procent de 99%.
„Interesul administraţiei pe care o conduc s-a îndreptat în această perioadă spre unităţile de învăţămând de pe raza comunei noastre. Ne-am străduit şi ne vom strădui în continuare să oferim elevilor noştri condiţii de studiu cât mai bune. Ei sunt viitorul şi este important să facem investiţii în această direcţie” - a spus Avram Ciev, primarul comunei Bârsa.
În ceea ce priveşte lucrările de la şcoala pentru ciclul primar din localitatea Hodiş, să spunem că acestea sunt finalizate. Investiţiile de aici s-au situat la 10.000 de lei şi au fost suportate de către bugetul local al Primăriei, dar s-a obţinut şi sprijin din partea Consiliului Judeţean Arad. „În demersurile noastre am fost sprijiniţi de către domnul Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, iar pe această cale ţin să îi mulţumesc încă o dată. Nu mă refer aici doar la proiectele care au vizat unităţile de învăţământ, ci şi la alte proiecte în care administraţia locală a fost implicată” - a mai precizat primarul Ciev.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]