Ştirile Zilei

Marţi, 23 iunie 2009
Ştirile TVA aici
  • Terminalul Cargo al Aeroportului de la Arad va fi mutat într-un spaţiu mult mai mic

Terminalul Cargo va fi transformat în terminal pentru pasageriTerminalul Cargo al Aeroportului Internaţional Arad va fi mutat într-un spaţiu mai mic, conform spuselor directorului Dan Bălăcel. Acesta ne-a declarat că terminalul Cargo construit cu două milioane de euro în 2002, bani proveniţi din fonduri PHARE, va fi transformat în terminal pentru pasageri, pentru că cel existent este neîncăpător. Consiliul Judeţean a participat la investiţie la vremea aceea cu 600.000 de euro. Pentru transformare va fi nevoie de 400.000 de lei. Terminalul Cargo măsoară 2.800 de metri pătraţi, iar cel pentru pasageri doar 300 mp. Bălăcel spune că sunt şi 300 de pasageri deodată, care nu au loc în terminalul pentru pasageri. Terminalul Cargo va fi mutat într-un spaţiu mult mai mic, de doar 1000 mp, având în vedere cantitatea destul de redusă de marfă care există în acest moment şi care a fost preconizată pentru viitor. Trebuie precizat că în ciuda declaraţiilor din vremea respectivă, terminalul Cargo a eşuat în a aduce profitul scontat. Trebuie precizat că în 2006 era prezentat un raport în care se arăta că terminalul înregistrează pierderi.
Deşi capacitatea terminalului este de 300 de tone pe zi, până acum nu au fost înregistrate nici 500 de tone de marfă procesată într-un an. Terminalul trebuia să asigure traficul rapid de mărfuri pentru vestul ţării, dar şi pentru judeţele Bekes şi Csongrad din Ungaria.
Ovidiu Moşneag, directorul comercial al Aeroportului, spune că această modificare a destinaţiei clădirii vine după ce în toţi aceşti ani s-a demonstrat faptul că terminalul a fost proiectat la o capacitate mult prea mare pentru marfa care ajunge la Arad: „Piaţa a demonstrat că nu există o asemenea capacitate pentru care a fost proiectat terminalul. În ultimii ani s-a înregistrat o creştere a cantităţii de marfă, dar nu foarte mare”.

Dana Mirea - Observator

  • Pasajele nu trec de hârtie

Construirea pasajelor de trecere peste calea ferată, de pe centura Aradului, este în continuare amânatăCele două pasaje peste calea ferată vor avea constructor, în varianta optimistă, în vara lui 2010.
Lucrurile se mişcă încet în privinţa pasajelor peste calea ferată, de pe centura Aradului. Dacă în trecut, lucrarea de ridicare a celor două pasaje a rămas la stadiul de intenţie, pentru că dosarul a fost uitat prin birourile comisiei interministeriale, în pofida zecilor de promisiuni legate de rezolvarea acestei probleme, acum vina pentru că execuţia pasajelor nu începe este pusă pe seama crizei economice.

Hotărâre de Guvern
Doar o singură veste bună ne-a fost dată, pe acest subiect, de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru, iar aceasta se referă la faptul că, în scurt timp, va fi luată totuşi mult aşteptata hotărâre de Guvern privind construcţia celor două pasaje. „Cred că hotărârea va trece în maximum două săptămâni de Guvern”, susţine Pistru. Oficialul mai crede că la rectificarea de buget din iulie (unde ar urma să se aloce bani pentru startul lucrărilor la autostradă) se vor aloca bani şi pentru pasaje. Nu pentru construcţia acestora însă, ci „o sumă mică, pentru a putea începe procedurile legate de această lucrare”.
De aici însă veştile nu sună neapărat bine. Reprezentantul ministerului ne-a destăinuit, de pildă, faptul că, dacă va fi alocată sumă amintită mai sus, atunci e posibil ca în vara lui 2010 să avem constructorul. Ca atare, e greu de crezut că lucrările ar putea începe mai devereme de toamna anului viitor, căci, până la demararea lor, va mai trebui să treacă perioada contestaţiilor, a avizelor şi a organizării de şantier. În plus, o altă problemă în viziunea lui Eusebiu Pistru sunt banii: „La pasaje, banii sunt o problemă, pentru că suntem în criză”.

Trecut, cu promisiuni
Pe vremea guvernului liberal, fostul prefect Gavril Popescu promitea şi el, bazându-se pe datele primite tot de la minister, că licitaţiile de lucrări la pasajele peste calea ferată de pe centură vor fi organizate la finele lui 2008, în condiţiile în care o promisiune anterioară, regăsită şi ea în programul de investiţii al Direcţiei Generale de

Drumuri Timişoara, vorbea de startul lucrărilor la pasaj în 2008!
Totul, după ce autorităţile locale s-au plâns, în repetate rânduri, că pasajele sunt scoase mereu de pe lista de investiţii a direcţiei sau dosarul s-a pierdut prin diferite sertare, cu toate că problemele de pe centura Aradului se agravează cu fiecare zi, iar nemulţumirile şoferilor sunt în creştere.
Tot pe atunci, fostul prefect spunea că „pasajul denivelat Arad peste calea ferată Brad-Curtici şi pasajul denivelat peste calea ferată de pe centura de ocolire a Aradului sunt programate a fi finalizate în anul 2012”, că investiţiile sunt în valoare de 12.000.000 euro, în primul caz, şi 6.000.000 euro, în cel de al doilea.

A. B. - Jurnal Aradean

  • Bac-ul a început cu note mari la limba română

Absolvenţii arădeni au trecut cu bine de prima zi a examenului de BacalaureatAbsolvenţii arădeni au trecut destul de bine de prima zi a examenului de Bacalaureat.
Deşi nu sunt încă oficiale, notele sunt mari, semn că membrii comisiilor de evaluare dau dovadă de multă clemenţă. Deocamdată nu există semnale de abandon din partea profesorilor, deşi majoritatea dintre ei se plâng de banii foarte puţini pe care îi primesc din partea ministerului. În ceea ce priveşte mult discutatul protocol, absolvenţii nu se sfiesc să recunoască existenţa sa, deşi o fac numai pe la colţuri.
În prima probă a examenului, membrii comisiei au verificat capacitatea candidaţilor de comunicare. Pe un text dat, non literar, copiii au avut de răspuns la trei întrebări. Examenul a început ieri, de la ora 9 şi s-a încheiat în jurul orelor 20.00. Fiecare participant a avut la dispoziţie câte un sfert de oră.
La Grupul Şcolar Forestier, preşedinte de comisie este prof. univ. Doina Petre de la Universitatea Politehnică din Timişoara. Aceasta declară: „Avem 313 candidaţi de la două licee: liceul gazdă şi Liceul Particular nr.1. Cele mai multe note sunt de 6 şi 7. Având în vedere că mai mult de 200 dintre absolvenţi sunt la frecvenţă redusă, notele sunt şi aşa foarte mari. Ici, colo se mai strecoară şi câte un 10, dar mai rar. Eliminaţi nu avem încă. Sperăm să nici nu avem, deoarece procedura care trebuie elaborată în astfel de cazuri este foarte complicată şi necesită foarte mult timp“. Pe coridoare şi în afara şcolii, emoţiile candidaţilor erau vizibile. Adrian Vrauko, absolvent, declară: „Nu ar trebui să am emoţii pentru că am învăţat foarte mult şi ar trebui să ştiu. Văd eu mâine (n.n.astăzi) cum o să-mi tremure picioarele, pentru că atunci sunt trecut pe listă. Astăzi am venit doar să-mi sprijin colegii, mai ales că am fost patru ani împreună. După Bacalaureat intenţionez să dau la Jurnalism la Bucureşti“.
În faţa Liceului Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal“, profesoara de română Elisabeta Ciulică, diriginta unei clase de absolvenţi, aştepta cu nerăbdare rezultatele copiilor: „Notele sunt bune până acum. În afară de un 7, nu au decât 9 şi 10. Adevărul este că nu prea am emoţii pentru ei. A fost o clasă de excepţie şi au fost dăruiţi învăţăturii. Nota generală pe clasă a fost de 9,42“. Pregătirea bună a foştilor elevi ne este confirmată şi de Mihai Chiş, preşedintele comisiei: „Din câte am discutat cu cei din comisie, rezultatele sunt foarte bune. Cele mai multe note sunt de 9 şi 10. Avem 261 de candidaţi de la trei licee: Pedagogic, „Vasile Goldiş“ şi Liceul din Curtici“.
Peste drum, la Liceul „Aurel Vlaicu“, Lavinia Bălaşa tocmai ieşea din examen: „Am luat 9. Sunt mulţumită. Am învăţat“, ne asigură proaspăta absolventă. Laura Benea, preşedinta comisiei, declară: „Notele sunt foarte bune, nesperat de bune. De asemenea, profesorii care fac parte din comisii sunt oameni adevăraţi. Mesajul elevilor este foarte bine recepţionat de aceştia. De aceea suntem aici, să-i ajutăm pe copii. Toţi diriginţii claselor sunt aici şi îi îndrumă. Dacă vreun candidat nu se prezintă la examen, facem tot ce ne stă în putinţă să luăm legătura cu el“. Un copil care tocmai ieşise din examen, ne spune: „Am strâns 5 milioane pentru Bac. Bine, din banii ăştia s-a mai dat şi pentru banchet. Deci nu ştiu cât exact s-a strâns pentru protocol“.

Note numai de 10
Cei mai buni liceeni arădeni s-au întâlnit la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta“. Aici, absolvenţii de la colegiul gazdă împreună cu cei de la Colegiul „Moise Nicoară“, susţin împreună Bacalaureatul. Profesoara universitară Valentina Bălaş, preşedinta de comisie, declară: „Notele sunt pe măsura liceelor. Nu cred că există până acum vreo notă de 9. Am asistat şi eu la câteva prezentări şi sunt într-adevăr de mare clasă“. Pe coridor, întâlnim şi câteva mămici care aşteptau cu sufletul la gură rezultatele copiilor lor: „Am emoţii foarte mari. Poate mai mari decât ea. Nu vreau însă să îmi daţi numele în ziar pentru că am chiulit de la lucru şi nu vreau să am probleme“.
La Colegiul Economic, preşedintele de comisie este din Petroşani. Sorin Noaghi declară: „Avem 332 de candidaţi. Pe lângă absolvenţii Colegiului Economic, mai avem o subcomisie care este la UCECOM. Notele până acum sunt destul de bune. Subiectele ar putea să creeze unele probleme, în special elevilor de la Şcoala de Arte şi Meserii. Ele nu au fost publicate pe nici un site, astfel că nu au fost cunoscute nici de către elevi dar nici de profesori“.
Astăzi se desfăşoară în continuare proba orală la Limba şi Literatura Română, urmând ca mâine şi poimâine să aibă loc proba orală la Limba modernă.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Specializarea Design din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad şi-a prezentat colecţia „Elina”

La UAV a avut loc prezentarea unei colecţii de mondă realizată de profesori şi studenţi de la specializarea DesignUniversitatea de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad găzduieşte în aceste zile Conferinţa Internaţională FAO - ESCORENA, referitoare la fibrele naturale. În cadrul Conferinţei, ieri a avut loc o prezentare de modă - „Fashion Show” - unde şi-au prezentat creaţiile profesori şi studenţi de la „Design”.
În urmă cu doi ani, Universitatea de Stat „Aurel Vlaicu” a găzduit Congresul Mondial în domeniul fibrelor naturale, iar de ieri, timp de trei zile, este gazda Conferinţei Internaţionale, la care participă 33 de cercetători renumiţi din Lituania, Polonia, Serbia, Germania, Ungaria, România, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii.
Deschiderea festivă a Conferinţei a avut loc ieri de la ora 9, la Complexul Universitar M, urmată de mai multe sesiuni ştiinţifice şi prezentări.
De mare interes pentru participanţi, dar şi pentru publicul larg interesat de eveniment, a fost prezentarea de modă „Fashion Show”, susţinută la Complexul M al universităţii. Manechinele de la Prima Models, au prezentat haine create, exclusiv, din fibre naturale - in şi cânepă, din colecţiile Universităţii, ale casei de modă Ellis Arad, ale Tinei Prodan şi ale creatoarei Yolanda Zalecka, din Polonia. Creatorii colecţiei Universităţii arădene, denumită „Elina”, au fost profesorii universitari Lăcrămioara Ionescu şi Claudiu Ionescu şi studentele Codruţa Horne şi Loredana Roşca.
„Colecţia noastră este realizată din materiale executate într-un proiect de cercetare la care au participat alături de Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad şi Societatea Fi-Ri Vigonia din Timişoara, Universitatea Tehnică din Iaşi, Institutul de Cercetare pentru Textile din Bucureşti, Fibresin Iaşi şi Laceca Bucureşti. În modelele noastre se regăsesc fire realizate în premieră mondială, prin acest proiect, prin aplicarea a două tehnologii brevetate. Din aceste fire s-au obţinut mai multe produse - ţesături şi tricoturi, aici fiind folosite doar ţesăturile”, ne explică dr. Inginer Cecilia Sîrghie, directorul Institutului de Cercetare - Dezvoltare - Inovare în Ştiinţe Tehnice şi Naturale al Universităţii „Aurel Vlaicu”.
La prezentare, alături de cercetătorii prezenţi la Conferinţă, au participat şi profesori universitari şi studenţi dar şi diferite persoane interesate de acest domeniu. Timp de aproape două ore, prezentările celor patru colecţii ne-au încântat prin eleganţa şi simplitatea articolelor vestimentare. Chiar dacă colecţia celor de la specializarea „Design” a fost compusă din piese create şi de studenţi, aceasta a fost de mare efect, dând impresia că în spatele tinerilor creatori sunt mulţi ani de experienţă în domeniu. De asemenea, creatorii arădeni şi-au propus să lanseze o nouă colecţie, cât mai curând, posibil la începutul lunii septembrie. „Colecţia prezentată astăzi (n.r. ieri) conţine doar ţesături realizate prin proiectul de cercetare. În colecţia viitoare ne propunem să includem şi tricoturile”, ne mai explică Cecilia Sîrghie.
Astăzi şi mâine, Conferinţa Internaţională continuă cu o serie de sesiuni ştiinţifice, dezbateri şi prezentări. Astăzi, participanţii sunt invitaţi la Şiria la o degustare de vinuri, urmată de vizitarea Muzeului „Ioan Slavici”. Spre seară se va organiza o plimbare cu „Săgeata Verde” la muzeul „Primul tren electric” de la Ghioroc. Cercetătorii străini vor putea cunoaşte tradiţiile româneşti în cadrul unei „seri româneşti”, unde vor avea loc şi spectacole folclorice. Evenimentul va fi televizat şi postat pe pagina de internet a ONU, până la finalul anului.

Simina Roz- Observator

  • Ştrandul se închide luni dimineaţa

Primaria doreşte ca igienizarea bazinelor de pe Ştrand să se realizeze în fiecare zi de luni între orele 8.00 şi 14.00Arădenii care doresc să meargă lunea la plajă şi la baie pe Ştrandul Neptun trebuie să ştie că pot face acest lucru, doar după ora 14.00, deoarece programul de funcţionare va suferi o modificare.
Consilierii municipali au de votat proiectul privind această modificare. În proiect se arată că se interzice accesul populaţiei între orele 8.00 - 14.00, deoarece în intervalul amintit se asigură igienizarea corespunzătoare şi reparaţiile curente necesare după utilizarea săptămânală a bazinelor de înot şi a zonelor aferente acestora din incinta Ştrandului „Neptun” Arad, zona I. Accesul populaţiei urmând a fi permis în cursul zilei de luni, între orele 14.00 - 22.00.
Amintim că, odată cu deschiderea sezonului estival la data de 1 mai, a fost pus în aplicare Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Zonelor de Agrement, aprobat de Consiliului Local al Municipiului Arad în urma unor dezbateri. „Pe parcursul implementării şi aplicării regulamentului în activitatea zilnică s-a constatat necesitatea existenţei a câteva ore pe timpul zilei în care să se poată efectua unele lucrări de reparaţii curente, igienizări ale plajelor sau a zonei aferente bazinelor, astfel încât să se asigure protecţia sănătăţii populaţiei”, ne-a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.
Amintim că înainte cu câteva zile de deschiderea sezonului estival, consilierii locali municipali au votat proiectul de hotărâre care împărţea ştrandul în patru zone, modifica tarifele de intrare şi programul de funcţionare. În cadrul zonei de agrement s-au stabilit patru zone, dintre care Zona I reprezintă zona ştrandului adulţi şi tineret, respectiv zona bazinelor şi zona de plajă. Programul de funcţionare pentru Zona I a fost aprobat pentru pentru perioada 1 mai - 15 octombrie de luni până duminică între orele 8.00 - 22.00.

Noaptea este mai costisitor
Reprezentanţii primăriei afirmă că în acest interval de aproximativ o lună şi jumătate de la deschiderea sezonului s-a constatat că nu se poate asigura doar în cadrul activităţii de noapte igienizarea şi reparaţiile curente necesare după utilizarea săptămânală a bazinelor şi a zonelor aferente acestora din incinta Ştrandului Neptun - Zona I. De asemenea, au luat această decizie, deoarece costurile cu desfăşurarea activităţii pe timp de noapte sunt mai mari. În urma votului consilierilor, programul de funcţionare în zona bazinelor va fi următorul: Luni, de la 8.00 la 14.00 va fi închis, iar de la 14.00 - 22.00 program de funcţionare. De Marţi şi până Duminică, programul de funcţionare va fi de la ora 8.00 la 22.00. De asemenea, în proiect se mai solicită şi implicarea Poliţiei Comunitare în urmărirea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Zonelor de Agrement.

Claudia Untaru - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]