Ştirile Zilei

Marţi, 22 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Consilierii municipali votează proiecte de investiţii pentru anul 2010

Consilierii municipali se pregătesc să aprobe unele investiţii la capitolul infrastructură ce ar urma să fie realizate în 2010Cu trei zile înainte de Crăciun, consilierii municipali se pregătesc să aprobe unele investiţii la capitolul infrastructură ce ar urma să fie realizate în 2010. Votul se va da în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local Municipal de astăzi, care va începe la ora 15.

Sistem electronic de afişaj al locurilor de parcare disponibile în parcările de la Ştrand
Una dintre investiţiile ce urmează a intra la votul consilierilor municipali este realizarea sensului giratoriu la coborârea de pe Podul Decebal, spre Cetate. Valoarea totală a investiţiei este de 2.704.865,71 lei, echivalentul a 633.458,01 Euro (1 Euro = 4,27 RON), sursa de finanţare propusă fiind Bugetul General al Municipiului Arad şi alte surse legal constituite. În urma realizării sensului giratoriu, va fi facilitat accesul spre cele două parcări de la Ştrand, municipalitatea intenţionând să implementeze un sistem electronic ce urmează să afişeze numărul locurilor de parcare libere din cele două locaţii. Conform proiectului, lucrările de amenajare a sensului giratoriu ar urma să dureze şase luni.

Zece noi macaze cu acţionare automată şi încălzire pe timp friguros
În Planul Integrat de Dezvoltare Urbană apare un capitol ce se referă la reabilitarea trecerilor auto peste liniile de tramvai de pe diferite artere arădene. Conform proiectului ce urmează a fi votat astăzi, vor fi reabilitate 25 de astfel de treceri, pe parcursul duratei de 18 luni a proiectului. În plus, în proiect se prevede achiziţia şi montarea a zece macaze electrice şi încălzite pe timp friguros, care vor permite fluidizarea traficului tramvaielor. Trecerile peste linia de tramvai ce urmează a fi modernizate se află pe străzile: Radnei (4 intersecţii), Titulescu (4 intersecţii), Piaţa Sporturilor, Petru Rareş (10 investiţii), Calea Zimandului, Pădurii (5 intersecţii). Valoarea totală a investiţiei este de 18.408 mii lei, din care contribuţia CLM este de 309.837,22 lei. Restul finanţării va fi asigurată din Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere”. Domeniul major de intervenţie 1.1 Planuri integrate de dezvoltare Sub-domeniul Poli de dezvoltare urbană.

Reabilitarea pasajelor Micălaca şi Grădişte
Astăzi urmează a fi aprobate şi proiectele privind reabilitarea pasajelor Micălaca şi Grădişte. În cazul primului, investiţia se cifrează la 14.305,81 mii lei, contribuţia CLM fiind de 240.860,83 lei, iar restul sumei provenind din acelaşi fond european ca şi în cazul reabilitării trecerilor peste liniile de tramvai. În cazul viaductului Grădişte, investiţia va ajunge la 16.896,20 mii lei, din care contribuţia CLM va fi de 284.474,99 lei. Pentru ambele viaducte, consilierii municipali îşi vor da acordul pentru lucrări de refacerea a părţii carosabile, a trotuarelor, şi pentru schimbarea liniilor de tramvai.
În altă ordine de idei, tot la capitolul drumuri, aleşii îşi vor da astăzi acordul pentru realizarea legăturii dintre strada Câmpul Liniştii şi şoseaua de centură.

Lucian Cozma - Observator

  • 66.000 în două zile prin vamă

Românii nu se dezmint şi, ca în fiecare an, de sărbători se întorc acasă în număr foarte mareRomânii nu se dezmint şi, ca în fiecare an, de sărbători se întorc acasă în număr foarte mare.
Cum Aradul este poarta de intrare din Occident în ţară, punctele de trecere ale frontierei din judeţul nostru au fost asaltate de cei care doresc să îşi petreacă sărbătorile cu familia. În numai două zile, prin frontierele arădene au trecut 66.200 de persoane, dintre care 41.000 au fost pe sensul de intrare în ţară, iar 25.200 pe sensul de ieşire, semn că unii români îşi vor petrece sărbătorile în străinătate.
„Pentru evitarea aglomerărilor, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad ia toate măsurile necesare astfel încât tranzitul să se efectueze în condiţii normale”, a declarat Mihaela Leş, purtătorul de cuvânt al instituţiei menţionate. Ca de obicei, Nădlacul a fost punctul de frontieră cel mai solicitat, din cei 66.200 de persoane care au tranzitat graniţa 46.600 au trecut prin acest oraş.

A. G. - Jurnal Arădean

  • Revoluţionarii au refăcut traseul manifestaţiei din 21 Decembrie 1989

Revoluţionarii au refăcut traseul manifestaţiei din 21 Decembrie 1989Prima zi de comemorare a evenimentelor Revoluţiei din Decembrie 1989 a început printr-o întâlnire a revoluţionarilor la sediul fostei Întreprinderi de Orologerie Industrială, de unde au plecat primii arădeni care au decis să iasă în stradă pentru a înfrunta dictatura comunistă. Pe clădirea fabricii există o placă memorială, unde liderii revoluţionarilor au amplasat jerbe de flori în memoria celor căzuţi în perioada 22-25 decembrie 1989 pe străzile din municipiul Arad. Pe lângă liderii organizaţiilor de revoluţionari: Gheorghe Curta, Attila Duka, Valentin Voicilă, la comemorare au mai participat câteva mame ale celor decedaţi, alţi revoluţionari şi autorităţi locale, printre care s-au aflat subprefectul Radu Stoian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, viceprimarul Levente Bognar sau deputatul Adrian Niţu. Scurta ceremonie de la Orologerie a început la ora 7.39, atunci când s-au împlinit exact 20 de ani de când muncitorii au ieşit în stradă pentru a-şi cere şi câştiga libertatea. În dimineaţa zilei de 21 decembrie 1989, muncitorii de la Orologerie au pornit şi spre celelalte fabrici din zonă, pentru a-i chema în stradă pe colegii şi prietenii lor de la „Strungul”, „UTA” sau „Vagoane”. Astfel, al doilea popas al manifestărilor de comemorare a fost la poarta uzinei „Strungul”, acolo unde au mai fost aşezate jerbe de flori la placa memorială. Pe urmă, revoluţionarii şi reprezentanţii autorităţilor locale s-au deplasat la noua bisericuţă din Parcul UTA, unde a avut loc o scurtă slujbă de comemorarea a martirilor Revoluţiei. La ridicarea noii biserici ortodoxe din parcul UTA contribuie şi revoluţionarii, lăcaşul de cult având o valoare simbolică pentru evenimentele din Decembrie 1989.
Dupã slujbã, au fost aprinse câteva lumânãri în memoria celor care s-au sacrificat pentru libertatea noastrã, iar apoi revoluţionarii s-au deplasat la troiţa de la cimitirul „Eternitatea”. Acolo s-a rostit din nou rugãciunea „Tatãl Nostru”, dupã care au fost aprinse alte lumânãri pentru aminitirea eroilor revoluţiei, care ne-au redat libertatea de spune, gândi şi scrie dupã propria noastrã conştiinţã. Manifestãrile de ieri dimineaţã s-au sfârşit la troiţa din faţa Palatului Administrativ, acolo unde revoluţionarii au aşezat alte lumânãri. Seara, la ora 18, cei care care au fost în stradã şi acum 20 de ani s-au întâlnit în faţa Monumentului Revoluţionarilor, simbolul jertfei celor 24 de eroi martiri ai Aradului, care şi-au gãsit sfârşitul pe strãzile municipiului sau prin alte oraşe din ţarã. „Cu toţii am fost la unison, am venit dintr-o societate unilateralã din toate punctele de vedere şi toţi am vrut democraţie, libertate şi am crezut cã scãpându-ne de dictatorul Nicolae Ceaşescu vom reuşi sã aducem democraţia”, a spus preşedintele Fundaţiei Judeţene Arad a Revoluţionarilor, Gheorghe Curta, despre sentimentul care i-a determinat pe arãdeni sã iasã în stradã acum douã decenii. „Sperãm ca, totuşi, copiii noştri care au acum anii pe care noi îi aveam atunci sã ducã mai departe steagul Revoluţiei şi sã poatã realiza mai mult de cât am fãcut noi”, a fost completat Curta de cãtre colegul sãu din Fundaţia Judeţeanã Arad a Revoluţionarilor, Attila Duka.
Astãzi, manifestãrile de evocare a evenimentelor Revoluţiei din Decembrie 1989 vor continua cu ceremonii de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Revoluţionarilor din Piaţa Revoluţiei, şi la monumentele din faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie, de la Garnizoana Arad (Subcetate) şi din zona Fãt-Frumos, cartier Aurel Vlaicu. Ceremonia din Piaţa Revoluţiei va începe la ora 11.

L. C. - Observator

  • Imobilele IMAR, care au fost scoase la licitaţie, nu au trecere

Mai multe imobile ale IMAR au fost scoase la licitaţie de Direcţia Generală a Finanţelor Publice AradPentru că a acumulat datorii totale la bugetul de stat de 3.254.710 lei, mai multe imobile ale IMAR au fost scoase la licitaţie de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Arad.
Conform celor declarate de Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Finanţelor arădene, IMAR-ul are datorii de 915.557 lei la bugetul de stat, 1.677.669 lei la bugetul asigurărilor sociale de stat şi 601.150 lei la bugetul asigurărilor sociale de sănatate. După mai multe încercări, până acum au fost vândute patru apartamente, cu 77.505 lei, 105.000 lei, 112. 000 lei şi 81.166 lei.
Cum datoriile nu au fost încă recuperate, inspectorii DGFP au mai scos la licitaţie şi un teren de 2.392 metri pătraţi, cu o valoare iniţială de 1.965.036.000 lei. Cum la primele două licitaţii nu s-a prezentat nimeni, preţul a scăzut la jumătate. Finanţele vor încerca însă din nou să-l vândă, urmă­toarea licitaţie urmând a fi organizată pe 8 ianuarie, la ora 11, pe Calea Aurel Vlaicu numărul 14.
IMAR-ul a fost fondat în 1890 de L.E. Lengyel, furnitorul Curţii Imperiale de la Viena, iar în perioada comunistă a fost unul dintre furnizorii Casei Republicii, care a devenit ulterior Palatul Parlamentului. Acum, societatea este controlată de cunoscutul om de afaceri George Constantin Păunescu.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Bilanţul unui an muzical

Directorul instituţiei Rodica Tălmaciu precizează că filarmonica arădeană a atras mai mulţi bani şi mai mulţi spectatori decât în anul 2008Filarmonica arădeană a atras mai mulţi bani şi mai mulţi spectatori decât în anul 2008
Instituţia de cultură arădeană a făcut bilanţul în cifre al anului 2009. Un an cultural bun, care în ciuda crizei a fost marcat de o creştere a numărului de spectatori şi implicit de venituri. Faţă de numărul melomanilor din 2008 în acest an al crizei numărul lor a crescut cu peste 2000. „Actuala politică managerială a Filarmonicii vizează atragerea unui public cât mai numeros şi cât mai variat din punct de vedere al vârstei, preocupărilor şi categoriilor sociale.”, precizează directorul instituţiei Rodica Tălmaciu.
Financiar, banii proveniţi din vânzarea biletelor au fost de aproape trei ori mai mulţi ca în anul trecut, asta în condiţiile în care sala Palatului Cultural are încă nerezolvată problema scaunelor, capacitatea ei fiind serios diminuată.

În pofida crizei
„Creşterea veniturilor proprii provenite din actiuni de atragere de fonduri a fost una fără precedent în anul 2009” apreciază directorul Tălmaciu. Dacă în anul 2008 s-a reuşit atragerea de fonduri în valoare de 5.940 de lei, în anul 2009, din sponsorizari, proiecte cu fonduri nerambursabile, proiecte cu CCJA şi turnee în străinătate, s-au realizat venituri în valoare de 48.699 de lei. Singurul venit afectat de criză este cel obţinut din închirierea celor două săli de spectacole, care a fost sensibil mai mic ca cel al anului trecut. Acest „profit” a permis continuare proiectelor de anvergură începute şi aducerea pe scena arădeană a unor importante personalităţi ale lumii muzicale. Un efort colectiv, pe care Rodica Tălmaciu, directorul Filarmonicii arădene, l-a apreciat în finalul conferinţei de presă: „Doresc să mulţumesc încă o dată tuturor colegilor mei artişti şi neartişti, colaboratorilor noştri, Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Arad pentru sprijinul acordat, sponsorilor noştri. Mulţumesc publicului pentru că doar împreună cu el noi ne regăsim în acelaşi sens spiritual, intrând în rezonanţă la fiecare concert!”

M. A. - Jurnal Arădean


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]