Ştirile Zilei

Miercuri, 21 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Sabotaţi de ploaie şi vânt

Vremea de afară, ploaia şi frigul, care au dat, încă o dată, peste cap termenele stabilite pentru finalizare anumitor tronsoaneConstructorii de pe şantierele Aradului şi-au trecut în cont, cu toţii, întârzieri la lucrări.
Încă un şir de întârzieri la lucrările din municipiu. Vina, de această dată, o poartă vremea de afară, ploaia şi frigul, care au dat, încă o dată, peste cap termenele stabilite pentru finalizare anumitor tronsoane. S-ar putea ca nici unul dintre termenele fixate de Primărie să nu poată fi respectat, dacă vremea de afară nu se va îndrepta. BERD şi-a trecut, în ultima săptămână, alte decalaje în finalizarea lucrărilor şi, ca atare, este posibil ca lucrarea să nu fie finalizată la sfârşitul anului, aşa cum s-a promis, ci să mai rămână de executat în primăvară lucrări mai mici şi retuşuri.
Totuşi, reprezentanţii Primăriei sunt optimişti şi susţin că, dacă vremea se va îndrepta, aşa cum aniticipează meteorologii, lucrările vor prinde din nou viaţă. Totuşi, nu mai departe de ieri, muncitorii de pe şantierul din vecinătatea Podului Decebal, prezenţi de dimineaţă pentru a pune borduri, au fost retraşi, la cererea Primăriei Arad, pentru că dârdâiau de frig iar gradul de umiditate era prea ridicat pentru a executa astfel de intervenţii. Tot de pe şantier au fost retraşi şi muncitorii care pun borduri pe strada Praporgescu, motivul fiind identic. Singurii care mai acţionau ieri pe şantierele Aradului erau lucrătorii de pe BERD, zona Boul Roşu, una dintre puţinele tronsoane care, se pare, se va finaliza la termenul stabilit.

Înapoi la tramvaie?
„Suntem în întârziere din cauza vremii, dar sperăm să recuperăm pe parcurs. De exemplu, astăzi ar fi trebuit să dăm drumul la circulaţie în zona Pieţei Primăriei, dar rosturile nu au sosit, aşa că cel mai probabil mâine (astăzi-n.r.) vom da drumul la circulaţie pe legătura cu Banca Naţională, în timp ce la legătura cu Horia se va mai lucra. Pe Boul Roşu suntem în target. La sfârşitul lui octombrie, dacă vremea nu se va strica mai rău, vom da drumul la legătura cu Aradul Nou, Preparandiei şi Dornei şi vom porni tramvaiele pe aceste legături”, ne-a declarat Răzvan Popa, directorul executiv al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei.
Popa crede că în noiembrie se vor finaliza şi lucrările pe Bulevadrul Revoluţiei, dar şi aici totul depinde de vreme. O lucrare considerată a fi şi ea în termen este cea de realizare a unei benzi suplimentare la ieşirea de pe Podul Decebal. Lucrările au fost sistate şi aici, dar, potrivit directorului executiv, investiţia este încă în grafic şi în curând, după finalizarea lucrărilor la borduri, se va trece la turnarea unui strat de piatră şi apoi a stratului de bază.

Cartierele, un infern
Reprezentanţii Primăriei au recunoscut faptul că cea mai mare problemă nu este întâmpinată la lucrările din zona centrală a Aradului, ci la cele din cartiere. Mai exact, la lucrările de canalizare din Gai, Bujac şi Sânicolaul Mic, unde, din cauza ploilor, oamenii nu mai au acces la proprietăţi. Din cauza vremii, lucrările ce ar trebui executate aici au fost suspendate şi aşa vor rămâne, până când temperaturile vor creşte.
Din cauza problemelor de aici, Primăria Arad a convocat ieri la şedinţă constructorii şi, potrivit lui Răzvan Popa, împreună s-a fixat o dată până la care anumite lucrări ar trebui realizate, pentru a elimina disconfortul maxim creat cetăţenilor din zonă.

15 noiembrie
S-a decis ca până pe 15 noiembrie să se execute lucrări în zonele în care au fost săpate gropi, pentru astuparea acestora. Toate aceste străzi trebuie să ajungă până la nivelul de acoperire cu piatră spartă. Nu se va intra cu săpături pe nici o altă stradă din cartiere, pentru a nu crea şi mai mari probleme în cartier.

La mâna constructorilor
Primăria Arad nu a stabilit deocamdată când vor fi închise toate şantierele, pe perioada iernii. „Astfel de propunere vine din partea Inspecţiei în construcţii şi a firmelor constructoare, care atunci când au semnat contractul trebuiau să ştie care e vremea în România. Noi facem doar propunere de suspendare a lucrărilor într-o zi, pentru că plouă sau e frig”, ne-a declarat Răzvan Popa.

A. B. - Jurnal Arădean

  • Şedinţă „fulger“ la Consiliul Judeţean

Consilierii judeţeni s-au dovedit nu doar prompţi la şedinţă ci şi expeditivi pentru aprobarea unor proiecte de hotărâreŞedinţă fulger la Consiliulul Judeţean Arad. Aşa ar putea fi descrisă şedinţa extraordinară de ieri a CJA.
Cele 19 proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi au fost votate de aleşii judeţeni fără a se sta pe gânduri, fără amendamente, comentarii, obiecţii ori voturi împortivă. Consilierii s-au dovedit nu doar promţi la şedinţă ci şi expeditivi când vine vorba de a-şi da girul pentru aprobarea unor proiecte de hotărâre de interes.
După ce preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu a făcut prezenţa, constatând lipsa a doi consilieri s-a derulat scurta şedinţă. Preşedintele CJA a precizat că proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi sunt proiecte pentru care nu se mai putea amâna supunerea la vot, de această dată depinzând următoarele demersuri în implementarea proiectelor. Acesta a mai anunţat că data şedinţei ordinare viitoare se va devansa din aceleaşi motive. „Proiectele au trecut prin comisii fără niciun fel de probleme. Am convocat această şedinţă extraordinară pentru că anumite proiecte trebuie apro­bate de urgenţă, data de 20 fiind ultima dată de aprobare. De asemenea, şedinţa ordinară care în mod normal se desfăşoară în ultima zi de vineri a lunii se va devansa şi nu va mai fi în data de 30 a acestei luni ci cu trei zile mai devreme tot pentru că anumite proiecte necesită aprobate“, a conchis preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu.

Vot pentru pentru consolidarea serviciilor electronice în administraţie
În acest sens, două dintre proiectele de hotărâre au vizat aprobarea proiectului, a cheltuielilor şi a studiului de fezabilitate pentru „Arad@Conect-Platformă Digitală de Integrare şi Consolidare a Serviciilor Electronice de E-Guvernare şi E-Administraţie pentru Consiliul Judeţean cu Extindere la nivelul Judeţului Arad“. CJA a eliberat o propunere de proiect în vederea obţinerii finanţării prin Programul Operaţional Sectorial, Tehnologia informaţiei şi Comunicaţiilor atât pentru sectoarele private şi cât şi publice, „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice”.
Prin dezvoltarea acestui proiect se urmăreşte dezvoltarea unui sistem care va avea o structură formată din mai multe sisteme aferente domeniilor de activitate ale administraţiei publice judeţene. Acest sistem va reprezenta o soluţie completă asigurându-se licenţele şi aplicaţiile software, infrastructura hardware, consultanţa şi instruirea personalului. Proiectul presupune o gestionare eficientă a depozitelor de date, asigurarea de suport pentru sistemele de acces şi informare electronică şi realizarea unui sistem de gestiune a resurselor financiare, materiale şi umane. Nu în ultimul rând, se va implementa un sistem de gestiune a taxelor şi impozitelor locale, prin care plata taxelor se va face în mod centralizat iar veniturile bugetare la nivel judeţean vor putea fi urmărite. Pentru acest sistem Consiliul Judeţean Arad, în calitate de beneficiar, trebuie să suporte contribuţia proprie la cheltuielile eligibile 2%, şi anume 105.560 de lei şi cheltuielile neeligibile în valoare de 2.103.726 de lei, din proiectul al cărui buget total este de 7.381.726 de lei. Nu în ultimul rând, pentru gestionarea eficientă a datelor CJA se mai angajează la cheltuielile de întreţinere a sistemului timp de 5 ani în valoarea de 1.100.000 de lei.

Fonduri pentru crearea unui centru pentru copii cu trecut infracţional
Un alt proiect important adoptat în unanimitate de CJA se referă la extinderea serviciului evaluare, ingrijire a copilului care săvârşeşte fapte penale, prin infiinţarea unui centru multifuncţional de consiliere si educaţie. După aprobarea acestui proiect, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad va accesa fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 pentru reabilitarea şi extinderea serviciului de evaluare şi ingrijire a copilului care săvârşeşte fapte penale, migrat şi traficat. Costul total pentru extinderea serviciului dar şi pentru realizarea centrului se ridică la 244.586,90 de lei cu contribuţia de 2% a DGASPC Arad. CJA a mai aprobat şi proiectul prin care vor fi achiziţionate echipamente specifice în cazul intervenţiilor în situaţii de urgenţă, autospeciale pentru intervenţie şi descarcerare şi ambulanţe.

Undă verde pentru lucrări la drumuri
Nu în ultimul rând, aleşii judeţeni au votat pentru demararea de lucrări la drumuri judeţene şi comunale. Printre drumurile la care urmează să fie demarate lucrări de asfaltare, ranforsare şi modernizare se numără drumul comunal DC 18 Ignesti - Susani - Nădălbeşti, DC 61A Nadaş, DC 72 Pârneşti - Săvârşin, DC 51 Vârfurile - Pleşcuţa şi drumul de legătură dintre centrul civic Chisindia şi cătunele Ciolt şi Hurez. De asemenea, printre drumurile judeţene ce urmează a fi reabilitate se numără drumul DJ 793A Hăşmaş - Archiş şi drumul judeţean DJ 707 Petriş - Corbeşti.
Finanţarea drumurilor se face prin programul ce prevede reabilitarea, modernizarea şi asfaltarea drumurilor de interes local clasate, prin Ministerul Dezvoltării.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Programul comercianţilor de pe Ştrandul „Neptun” s-a redus la intervalul orar 10-22

Cu toatea că programul comercianţilor de pe Ştrandul „Neptun" s-a redus la intervalul orar 10-22, taxa pentru intrare rămâne de 2,5 leiTaxa pentru intrare rămâne de 2,5 lei
Deşi din 15 octombrie, odată cu închiderea oficială a sezonului estival la Ştrandul Neptun, programul în Zona II, zona comercială, a fost restrâns în intervalul orar 10-22 pentru toate zilele săptămânii, taxa pentru intrare nu s-a diminuat, ci a rămas la valoarea de 2,5 lei. Conform regulamentului de organizare şi funcţionare a zonelor de agrement, accesul în această zonă se va face doar prin zona podului Decebal, pentru că podurile de pontoane vor fi trase la mal. Ioan Ignat, directorul responsabil de zonele de agrement din subordinea Consiliului Local Municipal, mărturiseşte că a fost sunat de cetăţeni pentru a fi întrebat de ce se percepe acelaşi tarif. „În regulament nu se precizează nicăieri că se reduce tariful”, spune Ignat.
Comercianţii de pe ştrand, deranjaţi de la bun început de instituirea acestei taxe, nu pot spera la încasări decente în această perioadă, fie că deţin restaurante sau cluburi, în condiţiile în care nu pot funcţiona decât până la ora 22, chiar şi în weekend. Acest program va trebui să fie respectat până la sfârşitul lunii aprilie.

D. M. - Observator

  • Balanţa comercială a judeţului Arad a înclinat spre un excedent comercial de peste 40 de milioane de euro

Piaţa automobilelor s-a mai dezgheţat după o lungă perioadă de stagnarePiaţa automobilelor s-a mai dezgheţat după o lungă perioadă de stagnare
Conform indicilor statistici emişi de Direcţia Judeţeană de Statistică Arad, în sezonul estival, balanţa comercială la nivelul judeţului a înregistrat o creştere semnificativă în comparaţie cu lunile anterioare. Astfel, la începutul lunii iulie, exportul FOB realizat agenţilor economici care au realizat exporturi şi importuri de bunuri s-a ridicat la 586,67 de milioane de euro, iar importul CIF de mărfuri la 545,77 de milioane de euro. Drept urmare, la nivelul judeţului s-a înregistrat un excedent comercial de 40,899 de milioane euro. În contextul crizei financiare, care în primele cinci luni ale anului îşi punea drastic amprenta asupra comerţului, serviciilor ori altor domenii de activiutate, excedentul comercial înregistrat în sezonul estival relevă o creştere pozitivă.
Surplus mai mare al balanţei comerciale s-a înregistrat în segmentul mijloacelor de transport şi anume, 88,46 de milioane de euro. Apoi, sectorul mărfurilor şi al produselor diverse s-a remarcat cu o creştere de 45,594 de milioane de euro fiind urmat de segmentul maşini, aparate şi echipamente electrice care a înregistrat un exedent comercial de 39,168 de milioane de euro. Creşteri s-au mai constatat la materii textile şi articole din aceeaşi gamă, unde balanţa comercială a înclinat cu un plus de 15,684 de milioane de euro, apoi, segmentul încălţăminţii şi umbrelor cu un surplus de 17,93 de milioane de euro. Excedentul comercial înregistrat demosntrează că piţa automobilelor şi a produselor electrice s-a mai „dezgheţat“, după o lungă perioadă de stagnare.
Balanţa comercială s-a confruntat şi cu deficit la anumite segmente de produse însă, per total, excedentul realizat a mai echilibrat situaţia. Astfel, cu probleme financiare s-au confruntat agenţii economici specializaţi în comerţul cu metale comune unde s-a constatat un deficit de 58,12 de milioane de euro şi la materiale plastice şi cauciuc cu o scădere de 29,657 de milioane de euro. Deficit al balanţei comerciale a mai fost şi la segmentul pieilor şi blănurilor de 29,827 de milioane de euro dar şi în alte domenii însă, în cuantum ceva mai scăzut.
La capitolul exporturilor, o pondere însemnată au deţinut-o maşinile, aparate şi echipamente electrice şi anume 32,1%. Apoi, segmentul mijloace de transport s-a exportat înregistrându-se la acest capitol un procent de 21,6%, dar şi materiile textile exportate în procentaj de 14,6% şi nu în ultimul rând, încălţămintea, pălăriile şi umbrelele cu 4,9%. În structura importurilor, cea mai mare pondere au deţinut-o maşinile, aparatele şi echipamente electrice cu un procentaj de 27,4%, materiile textile, 12,8% şi mijloacele de transport cu un procent de 7,0%.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Un avion a aterizat forţat la Arad din cauza unui beţiv!

Un avion, aparţinând companiei Blue Air, a aterizat forţat la Arad din cauza unui beţivCursa Madrid Bucureşti a aterizat, de urgenţă, în noaptea de luni spre marţi, pe aeroportul din Arad. Incidentul s-a produs... din cauza unui pasager turmentat! Bărbatul s-a luat la harţă cu alţi călători şi, pentru că nu a putut fi calmat, comandantul de zbor a luat hotărârea de a-l evacua.
Avionul, aparţinând companiei Blue Air, a cerut permisiune de aterizare şi l-a predat pe individul recalcitrant securităţii aeroportuare.
Cursa a aterizat la Arad în jurul orei 3 dimineaţa iar bărbatul beat mort a fost coborât cu forţa din avion. Dan Bălăcel, directorul Aeroportului Arad, a confirmat că barbatul s-a luat de vecinii de scaun, de stewardese şi, pentru siguranţa zborului, a fost nevoie de o escală la Arad. Cei peste 120 de pasageri au fost nevoiţi să suporte disconfortul unei escale nedorite, dar în final s-au bucurat că au scăpat de personajul turbulent.
Cursa şi-a reluat zborul spre Bucureşti, după o jumătate de oră. Bucureşteanul turmentat a fost preluat de poliţiştii de la transporturi. Sorin Protopopescu, de la Poliţia transporturi, spune că barbatul care avea la el o sticlă de vodka, probabil cumpărată din duty free shopul din Madrid, a fost amendat pentru tulburarea liniştii publice.
Bărbatul ar putea fi cercetat şi pentru alte infracţiuni, ce ţin de siguranţa aeronautică, dacă compania de zbor va face demersuri în acest sens.

C. P. - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]