Ştirile Zilei

Vineri, 19 iunie 2009
Ştirile TVA aici
  • Aradul invadat de TIR-uri

Circulaţia în oraş se face anevoios din cauza lucrărilor la crosabil şi a TIR-urilorTIR-urile vor circula, câteva zile, pe ruta Grădişte - Podgoria - Micălaca, din cauza lucrărilor pe centură.
Sfârşit de săptămână care anunţă un trafic haotic în municipiu. Pe de o parte, TIR-urile vor tranzita oraşul, din cauza închiderii complete a unui tronson din centură, iar pe altă parte, pe străzile pe care intră TIR-urile se vor porni lucrările de frezare şi asfaltare, sub trafic. Şoferii sunt sfătuiţi de administraţia locală să evite să circule pe Calea Radnei, pe Iuliu Maniu şi pe Petru Rareş, şi totodată să nu mai parcheze pe niciuna dintre străzile enunţate. Începând de ieri, o parte din TIR-uri a fost dirijată deja pe traseul Grădişte-Micălaca. Potrivit lui Ioan Balint, şeful secţiei arădene a Drumurilor Naţionale, ieri se circula pe un singur fir pe centură, dar se doreşte ca până sâmbătă, cel târziu luni, să se finalizeze lucrările la centură în zona dinspre Micălaca.
Cât despre aglomeraţia care se anunţă a fi la Podgoria, în special la coborârea de pe podul Grădişte, municipalitatea anunţă că semaforul de la coborârea de pe pod va fi pe galben intermitent şi vor fi mobilizaţi agenţi de circulaţie în intersecţie.

TIR-uri la Podgoria
Traficul greu va fi din nou direcţionat prin centrul oraşului. De această dată, tronsonul pe care se va circula va fi Grădişte - Podgoria - Micălaca. Timp de trei zile, în acest week-end, se estimează că se vor finaliza lucrările la trecerea şoselei de centură peste calea ferată în zona Micălaca. „În perioada 19-21 iunie (vineri - sâmbătă - duminică) se vor efectua lucrări de reabilitare a şoselei de centură DN7 pe tronsonul dintre accesul pe DJ 709 - strada Şiriei (trecerea la nivel cu calea ferată) şi showroom-ul Autoschunn. În acest week-end, traficul de tranzit între Deva şi Nădlac va fi dirijat pe Calea Radnei - Podgoria - strada Petru Rareş”, informează Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Borduriadă în viteză
Zeci de angajaţi ai ICIM au fost mobilizaţi, ieri, pe Calea Iuliu Maniu. După ce vreme de mai multe săptămâni operaţiunea de schimbare a bordurilor a rămas în aşteptare la jumătatea lucrării, ieri munca era în toi. Graba muncitorilor este justificată de faptul că se apropie vertiginos termenul la care contractorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va „ataca” lucrările de frezare şi asfaltare pe cele trei drumuri preluate în administrarea Ministerului pentru reabilitare.

Fără staţionare!
Încă de la mijlocul acestei săptămâni, municipalitatea a anunţat conducătorii auto de interdicţia de a staţiona pe una dintre cele trei străzi, pentru a se facilita execuţia lucrărilor de asfaltare. Pe strada Petru Rareş lucrările vor începe astăzi de la ora 7, şi vor dura până luni, estimează constructorul. Pe aici însă se va lucra şi sub trafic greu, acesta fiind redirecţionat prin oraş din cauza lucrărilor la trecerea de cale ferată. Pe Iuliu Maniu (între Podgoria şi sala Polivalentă) lucrările vor începe sâmbătă de la ora 7 şi se vor termina marţi. Lucrările pe Calea Radnei încep, potrivit programului, luni şi se vor termina vineri.

Trafic de tranzit la Podgoria!
Tot traficul de tranzit va trece prin Podgoria. Drumul Naţional 7, între Deva şi Arad, se va închide de sâmbătă de la ora 0.00 până duminică la ora 24, pentru realizarea lucrărilor de înlocuire a podeţelor de la Leşnic (judeţul Hunedoara) şi de la Bătuţa, respectiv, înlocuirea dalelor şi a liniilor de cale ferată dintre Arad şi Vladimirescu. Rutele ocolitoare propuse sunt: pentru relaţia Nădlac - Arad - Deva: Nădlac-Arad - Timişoara - Haţeg - Simeria - Deva; pentru relaţia Deva - Arad: Deva - Brad - Vârfurile - Ineu - Chişineu Criş - Arad; iar pentru relaţia Vărşand - Deva: Vărşand - Chişineu-Criş - Ineu - Vârfurile - Brad - Deva. Cum traficul pe centura Aradului este restricţionat, traficul de tranzit va fi direcţionat prin oraş, pe ruta Grădişte - Podgoria - Micălaca.

S. B. - Jurnal arădean

  • Conducerea IŞJ nu vrea bani la bac

În acest an, în judeţul Arad, bacalaureatul se va susţine în 15 centre de examenInterzis colectării de fonduri
Duminică, 21.06.2009, ora 10.00, la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad va avea loc şedinţa publică de tragere la sorţi, electronic, din lista aprobată de Comisia Judeţeană de Bacalaureat, în vederea stabilirii componenţei comisiilor din centrele de examen şi de evaluare - vicepreşedinţii şi cadrele didactice care fac parte din comisii, cu excepţia preşedinţilor - conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat 2009.
În judeţul Arad, examenul de bacalaureat se va susţine în 15 de centre de examen, dintre care 11 în municipiu, respectiv patru în judeţ. Lucrările scrise vor fi corectate în cele patru centre zonale de evaluare, aceste centre fiind stabilite conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a bacalaureatului.
Centrele de examen sunt la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” Arad, Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal” Arad, Grupul Şcolar de Industrie Alimentară Arad, Grupul Şcolar Industrial „Aurel Vlaicu” Arad, Grupul Şcolar „Iuliu Maniu” Arad, Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului Arad, Grupul Şcolar „Csiky Gergely” Arad, Grupul Şcolar Forestier Arad, Grupul Şcolar de Transporturi Auto „Henri Coandă” Arad, Colegiul Economic Arad, Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” Arad, Grupul Şcolar „Atanasie Marienescu” Lipova, Grupul Şcolar Chişineu-Criş, Grupul Şcolar Industrial Sebiş şi Grupul Şcolar „Mihai Viteazul” Ineu.
Numărul de candidaţi înscrişi pentru susţinerea examenului de bacalaureat în judeţul Arad este de 4.417.

„Inspectoratul Scolar al Judeţului Arad a atras atenţia tuturor conducerilor unităţilor de învăţământ asupra respectării art. 78, alin. (1) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat - 2009, conform căruia se interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidatilor, fonduri care au ca destinaţie asigurarea cazării, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare”, declară prof. Eugenia Groşan, inspectorul şcolar general al ISJ Arad.
Conducerile unităţilor de învăţământ vor lua toate măsurile pentru informarea cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor referitor la prevederile menţionate în lege şi pentru a nu permite încălcarea acestora.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Unităţile administrativ-teritoriale şi asociaţiile de proprietari pot beneficia de programul de înlocuire a sistemelor clasice de încălzire

Dana Dănoiu - directorul coordonator al APM Arad prezintă informaţii despre programul de înlocuire a sistemelor clasice de încălzireLuna aceasta a fost aprobat Ghidul de finanţare a Programului de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului. Faţă de celălalt ghid, acum, beneficiarii programului sunt unităţile administrativ teritoriale care pot depune proiecte de finanţare pentru imobilele aflate în proprietatea sau în administrarea lor ori pentru asociaţiile de proprietari, locatari, cu personalitate juridică, care au sediul pe raza administrativă a respectivelor unităţi administrativ-teritoriale. Cota de participare pentru asociaţiile de proprietari va fi stabilită de Consiliul local. Conform noului Ghid, unităţile administrativ teritoriale pot solicita finanţare pentru mai multe sedii, în cadrul aceluiaşi proiect. Finanţarea nerambursabilă asigurată de Administraţia Fondului pentru Mediu se acordă în procent de până la 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului, suma totală pentru derularea programului fiind de 310.000 mii de lei.
„În acest an se vor organiza două sesiuni de depunere a proiectelor, cu următoarele sume aferente - pentru prima sesiune sunt disponibili 150.000 mii de lei iar pentru a doua sesiune 160.000 mii de lei. Sesiunile vor fi stabilite prin dispoziţia preşedintelui AFM şi vor fi publicate pe siteul acesteia”, ne explică Dana Dănoiu, director coordonator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad.

Simina Roz - Observator

  • Ultimele spectacole ale stagiunii

Sâmbătă va avea loc la Teatrul Clasic ultima reprezentaţie a spectacolului "Tartuffe" din această stagiuneIubitorii teatrului mai au ocazia să participe la patru reprezentaţii până la finalul actualei stagiuni a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad.
Astfel sâmbătă, 20 iunie, de la orele 19.00, la Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad se va juca unul dintre cele mai îndrăgite spectacole ale stagiunii - „Tartuffe”, după Moliere în regia lui Dan Vasile. Duminică de la aceeaşi oră. La sala Studio va avea loc cea de-a doua reprezentaţie a spectacolului „Metamorfoza” după romanul omonim al lui Franz Kafka în regia lui Sorin Cristea.
Despre punerea în scenă a acestei capodopere literare - „Metamorfoza” - putem spune că este cea de-a doua realizată după o lucrare a lui Franz Kafka la teatrul arădean, prima montare fiind, aşa cum publicul îşi mai aduce aminte „Castelul” în regia lui Radu Dinulescu. După cum mărturiseşte Laurian Oniga, directorul instituţiei, punerea în scenă a deja două romane ale lui Kafka „se datorează unei pure întâmplări”, însă, după toate aparenţele o întâmplare fericită, având în vedere cultura central europeană de la care se revendică atât locuitorii Aradului cât şi marele scriitor ceh. „Metamorfoza” a beneficiat de-a lungul timpului de numeroase montări la companii de teatru din toată lumea. A fost sursă de inspiraţie pentru numeroase filme şi aş cita aici „Musca” cu Jeff Goldblum în regia lui David Cronenberg.
„Metamorfoza” a avut premiera la sfârşitul săptămânii trecute şi a benefiaciat de o scenografie realizată de Onisim Colta. În rolul titular îl vom regăsi pe actorul Ştefan Statnic. Din distribuţie mai fac parte Dan Antoci, Dan Covrig, Dorina Darie Peter, Angela Varjasi şi Ioan Peter.
Actuala stagiune a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad se va încheia săptămâna viitoare, când arădenii vor avea ocazia să vizioneze cea mai nouă producţie a instituţiei - „Chat II”, după Ştefan Caraman în regia lui Ştefan Iordănescu şi o nouă reprezentaţie a spectacolului „Tartuffe”.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului

  • Primarii oraşelor din judeţul nostru se apără de criză prin atragerea de investiţii şi economie la hârtie sau pixuri

Gheorghe Burdan - primarul Chişineului spune că oraşul se bazează pe forţele proprii şi foloseşte banii în mod raţionalDiscuţiile despre criza economică s-au intensificat în ultimele zile, mai ales după declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind faptul că România este în pericol de a intra în recesiune economică. În acest context, s-a vehiculat ideea unei rectificări bugetare negative prevăzută pentru mijlocul lunii august. Un buget mai mic la nivel naţional ar putea afecta şi administraţiile locale din teritoriu, primarii având misiunea dificilă de a asigura plata cheltuielor curente ale localităţilor din bani mai puţini. Primarii oraşelor din judeţ nu par a fi speriaţi de perspectiva adâncirii crizei economice pentru că cei mai mulţi au luat din timp măsuri de eficientizare a activităţii din primării sau au reuşit să atragă la timp investitori care să asigure consistenţa bugetului local. Astfel, cu toţii spun că vor exista bani pentru plata salariilor angajaţilor, a iluminatului public sau pentru demararea de investiţii în localitate.

Gheorghe Burdan - Chişineu Criş: „Nu aş putea să spun cum ne afectează sau dacă ne va afecta criza economică. Preşedintele Băsescu vorbeşte el mai multe dar în Chişineu Criş se mai face acum o fabrică de pavele şi mai suntem în discuţii cu nişte investitori din Ungaria. Nu avem nici noi mai mulţi bani decât alţii, dar îi folosim raţional. Nu facem lucrări fără acoperire, nu am intrat în nicio datorie, pentru că ne bazăm pe forţele proprii.”

Nicolae Aaniţei - Curtici: „Noi, la Curtici, avem deficit de personal în Primărie. Suntem la sub 50% din cât ne permite legea să angajăm. Eu cred că nu primarii comandă astfel încât să nu fie criză. De exemplu, în Curtici se închid câteva firme din Zona Liberă, mai dă şi CFR-ul afară oameni, gara Curtici fiind a treia ca mărime din ţară. Vom ajunge probabil într-o situaţie mai rea, dar vom strânge cureaua.”

Nicolae Mehelean - Ineu: „Aducem investitori, am mai redus chetuielile de la 1 ianuarie. Am redus din sporurile primite de angajaţi pentru că prioritare sunt proiectele pentru oraş. În general, ne străduim să creem condiţii pentru investitori, adică să îi menţinem pe cei vechi şi să atragem alţii noi. Când nu sunt locuri de muncă, atunci apar problemele şi adevărata criză.”

Vasile Ciceac - Nădlac: „Am renunţat la anumite cheltuieli materiale, în primul rând, sau la anumite sporuri pentru angajaţii şi personalul contractual din subordinea Primăriei. Încercăm să ne limităm de la orice cheltuieli nefolositoare, dar încercăm să mai şi facem economie de bani. De exemplu, consilierii PDL din Nădlac au hotărât să renunţe la 10% din indemnizaţia lor, iar eu împreună cu viceprimarul am renunţat la 5% din salar.”

Petru Antal - Pecica: „Am luat măsuri de contracarare a efectelor crizei încă de la începutul anului. Facem economii din toate punctele de vedere, începând cu obiectele de papetărie. Economisim tot ce se poate şi ceea ce este foarte important, nu vom mări impozitele pentru că populaţia este şi aşa destul de sărăcită.”

Iosif Retter - Pâncota: „Nu ne afectează criza economică, la Pâncota. Avem investiţii câte nu am avut în niciun an până acum. Eventual învăţământul va fi mai grav afectat, însă acesta nu ţine de Primărie. Am drămuit fiecare leu şi am încercat să nu aruncăm banii pe geam”.

Viorel Enache - Sântana: „Ce pot să spun, măsurile pe care le-am luat până acum sunt programe de reduceri a cheltuielilor materiale şi salariale. Am prevăzut că vor veni vremuri mai grele şi am introdus un program de reducere a orelor de lucru, pentru a nu da oamenii afară. De asemenea, încercăm să facem economii la energIe şi la alte materiele. Avem un program de la începutul anului pe care îl urmărim atent.”

Gheorghe Feieş - Sebiş: „Noi căutăm soluţii de compensare a pierderilor generate de criză prin valorificarea resurselor locale. Încercăm să valorificăm terenurile intravilane adiacente oraşului şi încercăm să atragem investitori. Încercăm să găsim o soluţie de a trEce peste criză fără a renunţa la investiţiile în infrastructură şi la acţiunile cultural-sportive pe care le derulăm prin tradiţie.”

Lucian Cozma - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]