Ştirile Zilei

Miercuri, 17 iunie 2009
Ştirile TVA aici
  • Salvarea CET-ului vine de la o firmă spaniolă

O firmă spaniolă şi-a prezentat oferta de cumparare a CET Arad LignitCentral Sun Group vrea să cumpere 95% din acţiunile CET-ului pe lignit
Salvarea CET-ului ar putea veni de la o firmă din Spania şi anume de la Grupul Central Sun reprezentat de către Central Sun Ingenieria S.L. Spania. Aceştia au trimis atât CET-ului cât şi Primăriei Arad propunerea de contract - draft pentru cumpărarea participaţiunilor S.C.CET Arad Lignit. În contract se arată că Central Sun Group cumpără 95% din acţiunile (participaţiunile) CET-ului pe lignit, care includ centrala termică, terenurile sale şi toate maşinile şi utilajele conform inventarului realizat în urma divizării societăţii. În schimbul acestor acţiuni (participaţiuni) Grupul Central Sun se angajează să realizeze următoarele invesţii de capital din resurse proprii şi atrase: aport de capital de 3.000.000 euro pentru reparaţii urgente şi asigurarea stocului de cărbune pentru 2009 - 2010; aport de capital de 6.000.000 euro pentru demolare şi decontaminarea terenului de cenuşă şi alte reziduri rezultate din procesul de activitate; aport de capital de 800.000 euro pentru schimbarea unui cazan de la centrala mică pe gaz; rezerva de 700.000 euro pentru cheltuieli neprevăzute pe perioada schimbării centralei şi o investiţie de 200.000.000 euro într-un grup de ciclu combinat de 400 MW pe gaz într-o perioadă de doi ani.

Municipalitatea cinci procente
Dacă se va accepta acest contract municipalitatea cu cele cinci procente, câte îi rămân are dreptul să participe în consiliul de administraţie cu voturile proporţionale, are dreptul la dividende de 5% şi nu trebuie să participe la investiţile prevăzute. Misiunea municipalitaţii este de a se ocupa de obţinerea de licenţe, avize, acorduri, perfecţionări, care să permită punerea tuturor activelor la valoarea reală a pieţei. De asemenea, în contract se mai arată că într-o perioadă de trei luni de la semnarea acestuia se prezintă consiliului planul de afaceri pentru perioada iunie 2009 - iunie 2010 cu realizarea investiţilor şi programul aferent de implementare a acestora. În luna iulie a anului 2010 se va prezenta consiliului investiţiile pentru perioada 2010 - 2011, având prevăzută intrarea în funcţiune a centralei de ciclu combinat la sfârşitul anului 2011, când centrala va începe să obţină beneficii.

Angajarea unei firme specializate
Reprezentanţii CET-ului ne-au declarat că la prima vedere acest contract pare să fie un ajutor pentru salvarea CET-ului, însă decizia finală se va lua în urma unor cercetări. „Împreună cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă am hotărât să angajăm specialişti, care să studieze contractul primit. Şi în funcţie de rezultat îl vom semna sau nu. Firma spaniolă un este singura interesată de CET, săptămâna viitoare vom discuta şi cu o firmă din Franţa, care este interesată de CET-ul pe hidrocarburi. În condiţiile în care oferta primită de noi este pentru un aport de capital nu mai este nevoie de licitaţie”, ne-a declarat Cornel Secianschi, directorul CET. Dacă cele două firme vor face investiţiile în cele două centrale putem spune că acestea vor fi salvate de la faliment. Amintim că în această lună cu greu angajaţii centralei au reuşit să-şi primească salariile, deoarece conturile CET-ului le sunt în continuare blocate.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Revoluţionarii răspund Primăriei: „Amplasamentul din Parcul Eminescu, impus de Primărie pentru monumentul Revoluţiei, este inacceptabil!”

Revoluţionarii nu sunt de acord cu mutarea Monumentului RevoluţieiFundaţia Judeţeană a Revoluţiei din Decembrie 1989 a intrat săptămâna trecută în posesia unei adrese a primăriei, prin care era informată că monumentul Revoluţiei va fi reamplasat, aşteptându-se din partea Fundaţiei acceptul ca monumentul să fie mutat în Parcul Eminescu, sau o sugestie pentru un alt amplasament.
În urma şedinţei de luni, la care au participat atât membri ai Fundaţiei cât şi reprezentanţi ai Asociaţiei Răniţilor şi Urmaşilor celor Decedaţi în Decembrie 1989, s-a decis în unanimitate respingerea intenţiei primăriei de a muta monumentul Revoluţionarilor din Piaţa Revoluţiei.
Iată ce se menţionează în răspunsul trimis administraţiei locale de cele două asociaţii: „... Dorim să vă aducem la cunoştinţă profunda noastră indignare şi nemulţumire faţă de modul cum abordaţi problemele referitoare la un subiect sensibil pentru noi, respectiv Monumentul dedicat victimelor Revoluţiei Române. În primul rând, problemele invocate sunt de interes pentru Fundaţia Judeţeană a Revoluţiei din Decembrie 89 Arad (FJRD 89), dar mai cu seamă sunt importante pentru Asociaţia Răniţilor şi Urmaşilor celor Decedaţi în Decembrie 89 (ARUD 89), aceasta având alături de Fundaţie şi calitatea de coproprietar al Monumentului închinat victimelor Revoluţiei. Într-un mod inexplicabil şi total lipsit de tact faţă de mamele şi soţiile celor decedaţi, membre în această Asociaţie, dumneavoastră nici nu-i amintiţi, ignorându-i cu desăvârşire. Cu surprindere constatăm că proiectul de reamenajare urbanistică de ansamblu al Bulevardului Revoluţiei de care faceţi vorbire în adresa menţionată ignoră PUD-ul aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local în 21.09.1999, totodată proiectul BERD care a fost întocmit ţinând cont şi menţinând Monumentul în centrul Pieţei Revoluţiei. ... Menţionăm că nu avem cunoştinţă de documentaţiile elaborate în cadrul serviciilor de specialitate ale primăriei, chiar dacă am participat la un simulacru de consultare, având ca obiect reamplasarea Monumentului. Din păcate nu am fost ascultaţi, iar discuţiile avute cu această ocazie nu au condus la niuciun rezultat, locaţia din Parcul Eminescu impusă de Primărie fiind inacceptabilă.
În contextul actualei crize economice şi a recesiunii economice declarate de curând chiar de Preşedintele României, considerăm că este inoportună cheltuirea unei sume importante din banii publici pentru reamplasarea acestui Monument. Ar fi însă un gest elegant dacă aţi onora obligaţiile ce vă revin ca autoritate locală, obligaţii ce le impune chiar PUD-ul menţionat, respectiv de amenajare a peisajului ambiental din jurul Monumentului. Totodată nu ar fi lipsită de interes o eventuală colaborare între Primărie şi cele două asociaţii pentru finalizarea şi restaurarea Monumentului pentru a-i conferi acestuia aspectul cuvenit în prag de aniversare a 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.
În cazul unui viitor buget local mai generos vă sugerăm să aveţi în vedere, în primul rând ridicarea Monumentului Marii Uniri, după care, dacă posibilităţile financiare vă permit, suntem dispuşi la un dialog cu dumneavoastră în vederea ridicării unui al doilea monument dedicat Revoluţiei, în perimetrul fostei zone industriale, pe calea Aurel Vlaicu, unde s-au unit coloanele de muncitori venite către P-ţa Revoluţiei pentru a demonstra împotriva dictaturii comuniste”
.

Dana Mirea - Observator

  • Profesorii nu vor să fie plătiţi de autorităţile locale

Profesorii doresc să fie plătiţi direct de la bugetul de statDascălii nu au încredere în primării
Sindicaliştii din educaţie au convenit cu reprezentanţii ministerului de resort ca finanţarea de bază a şcolilor, respectiv plata salariilor angajaţilor, să se facă direct de la bugetul de stat, nu prin consiliile locale.
În felul acesta, în responsabilitatea primăriilor va rămâne numai întreţinerea şcolilor şi plata altor programe educaţionale şi a burselor. Au fost însă voci care au spus că şi aceste plăţi să se facă tot direct către şcoli, nu de la bugetul de stat. Reprezentanţii sindicatelor au mai spus că nu s-a convenit încă dacă finanţarea şcolilor se va face per elev, la fel ca în sistemul universitar, sau nu. Iniţial, discuţiile legate de finanţare se refereau la finanţare per elev, care ar fi permis inclusiv ca liceele private să primească bani de la stat. De asemenea, ministerul şi sindicaliştii au convenit ca posturile didactice să fie ocupate printr-un examen de titulalizare care, odată promovat, permite angajarea în sistem. Şi această decizie diferă de ideile legate de descentralizare ale comisiei prezidenţiale. Unii propun ca posturile didactice să fie ocupate prin concurs la nivelul şcolii, iar titulari în sistem să fie numai profesorii cu performanţe deosebite. Prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământul Arădean, declară: „Am convenit cu Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei ca banii să vină direct la şcoli. În felul acesta, nu vor mai fi implicate autorităţile locale. Cu toate astea, administraţiile locale vor avea un cuvânt de spus în continuare, mai ales în ceea ce priveşte înfiinţarea sau desfiinţarea unităţilor şcolare, dar şi altele“.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Artista Aurelia Bobocel, inclusă în Cartea Recordurilor, continuă să lupte pentru a-şi îndeplini visul: construirea unei şcoli gratuite de pictură pentru tineri talentaţi

Artista Aurelia Bobocel doreşte să îşi realizeze visul de a construi o şcoală de picturăÎn anul 2004, Aurelia Bobocel a fost inclusă în Cartea Recordurilor din Londra (Guinnes Book of Records - Londra), după ce a pictat o icoană pe sticlă încălzită, reprezentând “Cina cea de taină”. Visul ei cel mai mare este să înfiinţeze o şcoală de pictură pentru personae defavorizate dar talentate.
La atelierul ei am avut ocazia să admirăm cele peste 500 de tablouri, majoritatea cu teme religioase, pe care şi-ar dori să le vândă pentru a-şi realiza cel mai mare vis, acela de a construi o şcoală de pictură pentru persoanele defavorizate. “Lucrările au fost valorificate de un expert care mi-a spus că toate pot depăşi suma de 30.000 de euro. Cu banii aceştia sigur aş reuşi să îmi ating obiectivul”, a declarat Aurelia Bobocel. Deşi i s-au oferit sponsorizări în valoare de 60 de milioane pentru realizarea şcolii, aceasta a refuzat banii, pentru că, după cum ne-a spus chiar ea “altfel m-aş simţi dacă, în momentul în care ar trece pragul şcolii mele, aş putea să le spun tinerilor că am realizat ce mi-am propus prin propria muncă, fără ajutoare băneşti provenite din alte părţi”. Este recunoscătoare persoanelor “sus-puse” din Arad care s-au implicat în a o ajuta pentru a realiza şcoala de pictură şi, de asemenea, recunoaşte că “este un mare ajutor faptul că am fost inclusă în Guiness Book, şi mă simt privilegiată de acest lucru, având în vedere că, în Arad, există atâţia artişti talentaţi de care nu se interesează nimeni, care ar merita să îşi expună lucrările în galerii”. Aurelia Bobocel s-a mutat din locuinţă pentru a avea unde să îşi expună lucrările şi unde să lucreze, în momentul de faţă locuind cu fiica sa. Este tristă pentru că, artişti de mare rang din oraşul nostru nu au unde să îşi expună lucrările, deoarece în Arad există prea puţine galerii.
”Şcoala de pictură este unul dintre cele mai mari obiective ale mele şi sunt sigură că voi reuşi, cu ajutorul colaboratorilor, să pun în practică acest vis. Sunt foarte optimistă şi cred că se vor ţine de cuvânt cei care mi-au promis că mă vor ajuta. Şcoala va fi gratuită pentru persoane defavorizate, cu talent spre pictură”, a încheiat artista Aurelia Bobocel.

Corina Huţan - Observator

  • Veşnicia s-a născut la Minişel

Satul Minişel atrage prin frumuseţile naturale şi liniştea loculuiSatul pare rupt de lume, dar frumuseţile naturale şi căldura localnicilor îl fac de neuitat.
Se află la doar 62 de kilometri de Arad, dar liniştea pe care o regăseşti în sat te face să te simţi la sute de kilometri de agitaţia citadină. Minişelul se întinde pe o lungime de aproximativ 2,5 kilometri, de-a lungul văii cu acelaşi nume, între dealurile Minişel, Nădăşel şi Minişului, acesta din urmă marcând „despărţirea” de Văsoaia.
În sat sunt peste 300 de case, dar nu toate sunt locuite. 220 de oameni, cei mai mulţi de vârsta a doua şi a treia, îşi duc traiul în acest spaţiu. „Majoritatea se ocupă de agricultură, dar sunt şi vreo 20 de persoane care lucrează la Delphi, la Ineu. Mulţi sunt, însă, pensionari” - spune Gheorghe Pleş, primarul comunei Tauţ, de care aparţine satul Minişel.
În ciuda grijilor zilnice, localnicii au chipuri senine, vorbă domoală şi un spirit încărcat de optimism. Alături de ei, în mijlocul frumuseţilor naturale ce-i înconjoară, simţi cu adevărat că „veşnicia s-a născut la sat./Aici orice gând e mai încet,/şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,/ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,/ci adânc în pământ undeva./Aici se vindecă setea de mântuire/şi dacă ţi-ai sângerat picioarele/te aşezi pe un podmol de lut.” (Lucian Blaga)
Sufletul satului impresionează orice orăşean care vine în vizită aici. Aşa se face că, în ultimii ani, mai multe familii din Arad au ales să cumpere proprietăţi în Minişel şi să vină aici, ori de câte ori au ocazia, ca să-şi încarce bateriile.

D. D. - Jurnal arădean


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]