Ştirile Zilei

Miercuri, 16 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Zăpadă cu accidente şi trafic greoi

Din cauza zăpezii, în municipiu, traficul ieri a fost extrem de îngreunatZeci de utilaje pe drumuri, arădenii din cartiere mai aşteaptă până la deszăpezirea arterelor principale.
Autorităţile nu au mai fost prinse, ca în alţi ani, total nepregătite de iarnă. Deszăpezirea a fost chiar trasată ca sarcină, pe linie de guvern, prefecţilor şi mai departe toturor persoanelor care au sarcini în acest sens. Totuşi, s-au înregistrat câteva accidente, poleiul făcându-se simţit în mai multe zone ale judeţului. În municipiu, traficul ieri a fost extrem de îngreunat.

Containere cu antiderapant
Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, ne-a declarat ieri că „s-a intervenit, începând de vineri, la poduri şi pasaje. De dimineaţă, s-a intervenit pe arterele principale de intrare în oraş, s-a continuat cu Bulevardul Revoluţiei şi în intersecţiile mari”. Intervenţiile din cartiere se vor face, în primă fază, doar pe străzile mai importante. „Încercăm, măcar pe arterele principale din cartiere, să asigurăm material antiderapant, în containere, pentru a fi la îndemână”, ne-a declarat Corina Drăghici.
În judeţ
„Firmele care au câştigat licitaţiile pentru deszăpezire au intervenit în zonele cu dificultăţi de trafic, pe următoarele tronsoane de drum judeţean: Pâncota - Sântana - Curtici, Arad - Frumuşeni - Zăbrani, Arad - Şiria, Cruceni - Firiteaz, Arad - Curtici”, a declarat Cristian Drăgan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

Intervenţii pe 20% din drumuri
Întreţinerea pe timp de iarnă a celor 997 de kilometri de drumuri judeţene a fost câştigată de două firme, SC Confort (din Timişoara) şi SC Palcu Impex, împărţite pe cele cinci baze regionale de activitate: Arad şi Lipova, respectiv Chişineu-Criş, Ineu şi Sebiş. În funcţie de necesităţi, se intervine cu până la 21 de utilaje, aflate în dotarea celor două firme. De asemenea, cantităţile de material antiderapant pregătite pentru această iarnă sunt 250 de tone de sare, respectiv 2500 mc. de nisip. Pentru deszăpezire, Consiliul Judeţean a alocat 1,292 milioane de lei.
Potrivit informaţiilor furnizate de Pavel Zahorecz, şeful Serviciului judeţean de administrare drumuri şi poduri, „s-a intervenit acolo unde a fost nevoie, pe aproximativ 20% din totalul drumurilor judeţene din administrare”.

Accidente
Poleiul a dat, ieri, bătăi de cap şoferilor. De dimineaţă, s-au înregistrat accidente atât în zona dintre Horia şi Vladimirescu, cât şi în zona Moneasa. Totodată, în zona Seleuş-Ineu, mai multe maşini au ieşit din decor. Potrivit informaţiilor furnizate de Cristian Drăgan, plecat după-amiază în control în judeţ, „la ora 15, problemele au fost remediate. Am discutat cu diriginţii, iar la ora aceasta totul este degajat”.

Senzori de polei
Administraţia judeţeană are în vedere achiziţionarea unui sistem de senzori pentru polei. Sistemul nu va fi funcţional în această iarnă. „Vrem să facem această achiziţie din bugetul pe anul viitor”, a declarat Cristian Drăgan. Potrivit oficialului, reprezentanţii Direcţiei tehnice din cadrul CJA au contactat deja o firmă din străinătate. „Sistemul ne va avertiza, cu două ore înainte, de zonele unde urmează să se formeze polei”, a declarat Drăgan.

Răspund cu funcţia!
Prefectul, subprefecţii şi şefii de la Drumuri au fost atenţionaţi, de Emil Boc, că răspund cu funcţia pentru lipsa acţiunilor de deszăpezire. „În aceste zile vă daţi primul examen în competenţă, în ceea ce priveşte gestionarea problemelor de iarnă. Unii dintre dumneavoastră aţi mai avut această experienţă, alţii veţi intra de mâine în focul încrucişat.(…) Vreau soluţii şi pragmatism, astfel încât efectul acestor ninsori să fie minim pentru populaţie. Nu vreau să aud scuze că zăpada ne-a prins nepregătiţi, altfel veţi răspunde cu funcţia pe care o aveţi”, a avertizat şeful Executivului.

Peste 100 de tone de nisip
Pe drumurile naţionale, intervenţia a fost cea mai promptă. Pe toate cele patru Drumuri Naţionale din judeţ (DN 7, DN 79, DN 79A, DN 69) au fost răspândite peste 127 de tone de material antiderapant. S-a intervenit cu 34 de autorăspânditoare cu lamă şi cu şapte încărcătoare.

S. B. - Jurnal Arădean

  • Locotenent colonelul Iulian Daniliuc a preluat comanda Batalionului Mixt

Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii şi-a schimbat ieri comandantulBatalionul Mixt Româno - Ungar de Menţinere a Păcii şi-a schimbat ieri comandantul. Ceremonia de predare - primire a avut loc în cazarma “Cetate” Arad. Festivitatea a început însă cu o întârziere de mai bine de o oră din cauza unui accident produs pe DN7 în apropiere de Pecica, delegaţia maghiară fiind prinsă astfel în trafic. Într-un cadru festiv, după intonarea imnurilor celor două ţări fostul comandant (până ieri) maiorul Jenő Nagy a predat comanda colonelului Iulian Daniliuc.
Batalionul Mixt Româno - Ungar de Menţinere a Păcii reprezintă un proiect comun al celor două ţări în scopul de a duce la creşterea încrederii între cele două armate şi pentru a asigura inter-operabilitatea la nivelul subunităţilor din compunerea acestei unităţi mixte pentru îndeplinirea unor misiuni de menţinere a păcii sau umanitare, sub mandat ONU sau OSCE, conduse de NATO sau UE, în estul şi centrul Europei, dar şi alte teritorii din afara continentului. Acordul de constituire a batalionului a fost semnat în anul 1998, la Budapesta, iar unitatea a devenit operaţională la 01.01.2000. Comanda batalionului este deţinută prin rotaţie de partea română, respectiv maghiară pe durata unui an. Activitatea de pregătire în comun, în cadrul căreia 30% din timpul de pregătire este alocat operaţiunilor în sprijinul păcii, prevede şi executarea de exerciţii de pregătire în comun, în mod alternativ pe teritoriul fiecărui stat.

Simina Roz - Observator

  • Poliţiştii sunt cu ochii pe vânzătorii de petarde şi artificii

Poliţiştii reamintesc arădenilor că pocnitorile şi petardele sunt interzise, atât în ceea ce priveşte comercializarea cât şi folosirea acestoraOamenii legii arădeni au întocmit un plan de acţiune pentru verificarea obiec­telor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, specifice în această perioadă.
Pentru că se apropie sărbătorilor de iarnă, poliţiştii intensifică controalele pentru a preveni comercializarea ilegală a petardelor, pocnitorilor şi a artificiilor.
„Obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri piro­tehnice pot fi comercializate de către persoane fizice, din clasa I pe tot parcursul anului, iar din clasa a II-a doar în perioada 27-31 decembrie. Folosirea tututor obiectelor de acest gen se poate face doar în perioada 31 decembrie-01 ianuarie”, susţin poliţiştii.
De asemenea, poliţiştii reamintesc arădenilor că pocnitorile şi petardele sunt interzise, atât în ceea ce priveşte comercializarea cât şi folosirea acestora. Pe această cale, poliţiştii avertizează că folosirea ilegală a acestora, pe lângă faptul că constituie o infracţiune pedepsită cu închisoarea de la trei luni la un an, poate provoca infirmităţi sau răni grave, atât celor care le folosesc cât şi celor care se află prin preajmă.
Împreună cu reprezentanţi ai celorlalte instituţii, poliţiştii arădeni vor desfăşura zilnic activităţi şi controale pentru a-i prinde pe cei care comercializează astfel de produse şi care riscă sancţiuni drastice.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • 200 de invitaţi la Balul de Cristal

Au mai rămas doar câteva zile până la Balul de CristalAu mai rămas doar câteva zile până la Balul de Cristal, eveniment de caritate organizat de Primăria Municipiului Arad de câţiva ani încoace. Şi, ca de obicei, donaţiile la care municipalitatea se aşteaptă, în urma acestui spectacol, organizat în sala mare a Filarmonicii arădene, au o direcţie clară.
Banii vor fi donaţi secţiei ORL a Spitalului Municipal Arad. Potrivit Corinei Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, beneficiarul donaţiei a fost ales ţinând cont de faptul că este vorba de singura unitate spitalicească din judeţ care se ocupă de acest domeniu şi care nu are, din păcate, o secţie pentru copii. În plus, numărul înbolnăvirilor la copii este în continuă creştere (ca şi cererea de aparate auditive) iar un laborator cu multiple funcţiuni care să fie destinat acestora ar fi bine venit. Laboratorul ar servi depistării precoce a afecţiunilor auditive, incidenţa fiind în creştere aici. Depistate la timp, aceste afecţiuni pot fi tratate sau măcar menţinute în stadiu incipient.

500 de lei un bilet
Donaţia pentru ORL se va aduna din biletele de intrare la Balul de Cristal. Un bilet costă 500 lei, iar Primăria Arad se aşteaptă să participe 200 de invitaţi. Acestea nu vor fi însă singurele donaţii, altele - de la diverse firme, societăţi şi persoane private - sunt aşteptate şi ele. Momentele artistice ale Balului de Cristal vor fi susţinute de artiştii Filarmonicii. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 19 decembrie, cu începere de la ora 20.00. Tema aleasă de această dată de organizatori este „alb şi negru”, aşa cum va fi amenajată şi sala.

A. B. - Jurnal Arădean

  • „Totul despre femei” - dublă premieră naţională la Teatrul arădean

În acest weekend, Teatrul Clasic „Ioan Slavici" din Arad oferă publicului, în premieră pe ţară, spectacolul „Totul despre femei"În acest weekend, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad oferă publicului, în premieră pe ţară, spectacolul „Totul despre femei” realizat după piesa cu acelaşi titlu, a celebrului autor croat Miro Gavran şi tradusă în Limba română de către Mihaela Balint.
Spectacolul va avea două premiere cu dublă distribuţie, în fiecare spectacol fiind trei actriţe care vor interpreta câte cinci roluri diferite. Premiera programată pentru vineri, ora 19 le va avea pe scenă pe Mariana Tofan, Angela Varjasi şi Roxana Sabău, iar a doua premieră, duminică 20 decembrie, ora 19, le va avea ca protagoniste pe Adriana Ghiniţă, Liliana Balica şi pe Dorina Darie Peter. Felix Crainicu, regizorul spectacolelor, cunoscut în ţară ca realizator el emisiunii „Matinal” de la Radio România Actualităţi, şi totodată cotat drept unul dintre cei mai promiţători regizori din „noul val”, a avut de-a face cu o adevărată provocare la Arad. „Sunt două distribuţii în ideea de a avea două spectacole diferite. A fost o muncă de creaţie, în colectiv, iar la final au ieşit două spectacole foarte diferite, ceea ce cred că este un lucru bun”, spune Felix Crainicu, regizor.
„«Totul despre femei» este departe de a încerca o definiţie a Femeii zilei de azi. Piesa - şi spectacolul, la rândul său - nu îşi propune să dea verdicte, să tragă concluzii, să definească. Ea doar relevă, dezvăluie sau, pur şi simplu, arată ce face (voit, nevoit, conştient sau din instinct) femeia atunci când se vede pusă în diferite situaţii. Iar textul piesei are o frumuseţe aparte, conferită de ceea ce el construieşte şi nu de figurile de stil care aproape că lipsesc cu desăvârşire”, spune Laurian Oniga, directorul Teatrului.

Simina Roz - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]