Ştirile Zilei

Miercuri, 16 septembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Osemintele ar putea bloca lucrările de lângă Podul Decebal

Lucrările  la Podul Decebal ar putea fi întrerupte din cauza osemintelor, care se spune că se găsesc în zona respectivăÎn locul în care au început lucrările se pare ca a fost un cimitir
Lucrările care au demarat în această săptămână la Podul Decebal (banda de circulaţie suplimentară de coborâre de pe pod) ar putea fi întrerupte din cauza osemintelor, care se spune că se găsesc în zona respectivă. Reprezentanţii Primăriei Arad au cunoştinţă de acest lucru şi tocmai de aceea declară că nu pot da o dată clară de fina­lizare. „Dacă totul se va desfăşura conform planului, până la sărbătoriile de iarnă totul va fi gata. De luni se lucrează, s-a adus şi dispozi­tivul pentru zidul de sprijin, însă avem date că în locul respectiv ar fi fost un cimitir. Dacă se vor găsi oseminte şi într-adevăr este un sit istoric va trebui să oprim lucrarea”, a declarat Răzvan Popa, director tehnic în cadrul Primăriei Arad.
Lucrarea a început după săptămâni întregi în care s-a aşteptat obţinerea avizelor. Ea face parte din proiectul de investiţie „Amenajarea unei benzi suplimentare de virare la dreapta, la coborârea de pe podul Decebal”. Banda de viraj dreapta va avea lungimea de 121,00 m, lăţimea de 3,50 m, iar trotuarul va fi de 1,50 m lăţime. Reprezentanţii Primăriei spun că amenajarea benzii suplimentare se va realiza fără a afecta terenul de sport al Colegiului Naţional „Moise Nicoară“ şi fără a bloca circulaţia în zonă. Valoarea investiţiei va fi de aproximativ 780.000 lei.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Abia ieri CET a sistat înregistrarea cererilor de debranşare

Cornel Secianschi explica arădenilor condiţiile care trebuiesc îndeplinite pentru debranşareÎn urma numeroaselor telefoane primite de Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA), prin care arădenii se interesează de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru debranşare, conducerea Uniunii face publice aceste informaţii prin intermediul ziarului nostru.
Informaţiile sunt valabile însă pentru anul viitor, începând din primăvară şi până în luna septembrie, deoarece conform directorului Centralei Electrice de Termoficare (CET), Cornel Secianschi, ieri a fost ultima zi în care au fost acceptate cererile de debranşare pentru acest an.
Data oficială până la care au fost acceptate cererile a fost 31 august, însă s-au făcut excepţii până ieri, pentru cazuri speciale, precum cel al unei femei bolnave de leucemie care s-a mutat la fiica sa şi care a solicitat debranşarea parţială. „Se fac excepţii pentru situaţii medicale deosebite. Se analizează fiecare caz în parte, pentru că sunt persoane care nu au posibilitatea să plătească”, spune Cornel Secianschi.

Dacă vremea e caldă în octombrie, CET merge în pierdere
În ceea ce priveşte începerea furnizării energiei termice, directorul general al CET spune că acest lucru va fi posibil din 4 octombrie. În 27 septembrie vor fi umplute deja coloanele de apă, însă CET-ul, conform contractului cu Consiliul Local Municipal Arad, este obligat să înceapă furnizarea căldurii abia după ce în trei nopţi consecutive se vor înregistra mai puţin de 10°C. Poate fi furnizată căldura şi înainte de asta, dacă Asociaţiile de Proprietari solicită acest lucru, în special în timpul nopţii. Din păcate, dacă vremea va fi caldă în luna octombrie, CET va merge în pierdere, din cauza contractului pentru energia electrică ce va fi furnizată obligatoriu din 4 octombrie.

Debranşare numai cu asigurarea unei alte surse de încălzire
Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA, este de părere că debranşarea este o măsură incorectă faţă de vecini, iar din 2007 nu se mai acceptă folosirea a două surse de încălzire diferite în acelaţi bloc. În plus, există condiţii stricte în vederea debranşării, pe care trebuie să le respecte atât proprietarii, cât şi CET-ul.
Cei care vor să se debranşeze în 2010 trebuie să ştie că pentru deconectările (debranşările) individuale de la energia termică ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc este nevoie de modificarea contractului de furnizare a energiei termice, prin act adiţional, la solicitarea reprezentantului legal al asociaţiei de proprietari/locatari, ca urmare a modificării puterii termice instalate în condominiu, cu acordul furnizorului.
Trebuie totodată să existe acceptul scris al proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie cu care cel care doreşte debranşarea are pereţi comuni sau planşee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debranşarea şi cunosc influenţele debranşarii asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate; (acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală).
Solicitantul nu trebuie să modifice instalaţiile de încălzire centrală, aferente unui imobil condominial, decât în baza unei documentaţii tehnice care reconsideră ansamblul instalaţiilor termice, aprobată de către furnizor.
Este nevoie ca solicitantul să aibă montat aparat de măsurare a debitului de gaze naturale pe care le consumă, în cazul în care continuă să folosească spaţiul pe care îl are în proprietate, după debranşare.
Asociaţia de proprietari trebuie să-şi dea acordul scris, exprimat prin hotărârea consiliului executiv asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire. Operatorul, care are şi calitatea de furnizor, trebuie anunţat în scris cu cel puţin 30 de zile înainte de această intenţie.
În situaţia în care deconectarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un alt sistem de încălzire individual, modificarea sistemului de încălzire individual se va face numai cu autorizaţie de construire, obţinută în condiţiile legii, care va ţine cont de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel încât condiţiile de mediu din imediata vecinătate să nu fie influenţate şi să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini.

Deconectările individuale nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a prezentului regulament
Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu este interzisă în următoarele situaţii: a) se intenţionează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul spaţiului cu destinaţie de locuinţă şi nu sunt montate repartitoare de costuri; b) deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spaţiului cu destinaţie de locuinţă sau altă destinaţie cu o sursă alternativă de producere a energiei termice.

Dana Mirea - Observator

  • Poliţia are grijă de elevi

Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad, prezintă câteva măsuri necesare asigurării unui climat de siguranţă în unităţile de învăţământIPJ Arad va pune în aplicare o serie de măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă în unităţile de învăţământ cu ocazia începerii noului an şcolar.
Astfel, s-au luat măsuri ca zona şcolilor să fie supravegheată de patrule de poliţie, care să vegheze la siguranţa copiilor şi să îi sprijine dacă întâmpină dificultăţi. Siguranţa rutieră a copiilor constituie una dintre priorităţile poliţiei rutiere. „În primul rând dorim să reamintim părinţilor faptul că educaţia, inclusiv cea rutieră, începe de acasă.
Aşadar, dacă nu pot însoţi copiii pe drumul către şi de la scoală, să se asigure ca aceştia şi-au însuşit şi respectă regulile de circulaţie, în special pe cele privind traversarea străzii. Ştim că părinţii vor să ofere copiilor tot ce este mai bun, însă, credem că nu este cazul ca aceştia să fie trimşi la şcoală cu telefoane mobile de ultimă generaţie sau cu bijuterii, pentru că astfel copiii pot deveni ţinte ale infractorilor”
, a declarat Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.

I. C. - Jurnal arădean

  • Documentare de excepţie produse de femei

Festivalul Internaţional de Film din România Ro-IFF va începe cu concertul susţinut de Emir Kusturica şi No Smoking OrchestraFestivalul Internaţional de Film din România Ro-IFF va avea începând cu acest an o secţiune competitivă adresată femeii regizor. Pe lângă lung - metrajele intrate în competiţie în această secţiune vor fi prezentate şi o serie de documentare de excepţie.
Printre documentarele ce vor putea fi vizionate în cadrul secţiunii Femeia în cinema a Festivalului Internaţional de Film din România Ro - IFF se numără pelicula „Boris Ryshy”, producţie Olanda, 2008 a regizoarei Aliona van der Horst. Este un film despre poezie, mafia rusească, sinucidere, dragoste în anii Perestroicăi.
„Nume de cod: Fluturii”
regizat de Cecilia Domeyko, o coproducţie din 2008 realizată de Statele Unite ale Americii şi Republica Dominicană. Filmul relatează povestea surorilor Mirabal. În anii 1950, Patria, Minerva şi Maria Tereza Mirabal, trei surori din Republica Dominicană, cunoscute drept Fluturii, au creat o mişcare secretă împotriva lui Rafael Leonidas Trujillo, unul dintre cei mai sângeroşi tirani pe care i-a cunoscut lumea.
„Când Carmen l-a întâlnit pe Borat”, o altă producţie olandeză din 2008 în regia lui Mercedes Stalenhoef este povestea unei fete pe nume Carmen, o fată de 17 ani care trăieşte la Glod, un sătuc ţigănesc, în care pare că nu se întâmplă nimic. Glod este o mică localitate situată undeva în munţii României, unde pe la un moment dat apare Borat.
„Dolls - O femeie din Damasc”, coproducţie Siria - Danemarca din 2008 în regia Dianei El Jeioudi relatează felul în care păpuşa Fulla a reuşit să o scoată de pe pieţele arabe pe rivala sa occidentală, imorala Barbie.
„Gauchos - Cine nu se urcă în şa, nu cade...”, în regia Janei Richter, producţie Germania 2009 este un film despre oameni cărora nu le este frică să îşi asume riscuri...
Diana Deleanu, o tânără regizoare mult prea puţin cunoscută în România dar extrem de apreciată şi premiată la festivalurile internaţionale este prezentă la secţiunea Femeia în cinema a Festivalului Internaţional de Film din România Ro - IFF cu „Humoresca”, un documentar care vorbeşte despre proverbele din popor.
„Fiica mea terorista”, producţie Norvegia, 2007 regizat de Beate Arnestad vorbeşte despre tragedia mamelor care îşi privesc copii cum sunt gata să se arunce în aer şi să moară pentru o cauză.
„Să mori în Jerusalim”, producţie Israel - Palestina din 2008 în regia Hillei Medalia este o peliculă ce explorează conflictul palestiniano - istraelian prin prisma pierderilor personale ale două mame.Momentul cel mai emoţionant din acest film este cel al întâlnirii celor două mame. Fiecare relatează conflictul din punctul ei de vedere: fiica uneia a omorât-o pe fiica celeilate într-un atac sinucigaş cu bombă.
"Mlaştina" - produs în Olanda în 2009 şi regizat de Barbara Hanlo vine cu o viziune impresionistă creionată prin imagini de coşmar a unei călătorii prin Delta Dunării. Scopul acestui periplu este găsirea „Omului din casa din spatele mlaştinii”, aşa cum apare într-o nuvelă a scriitorului olandez A. Alberts.
„Într-o bună zi va veni şi prinţul meu” - este povestea a trei tinere femei românce în căutarea partenerilor de viată din vest, a problemelor pe care le au în familie, a slujbelor lor precare, a viselor oarbe. Pentru a-şi găsi partenerii se înscriu la diferite agenţii matrimoniale şi dau anunţuri. Este un documentar belgian în regia Martei Bergman, regizoare care şi-a trăit primii ani din viaţă în România.
Festivalul Internaţional de Film din România Ro-IFF va avea loc în perioada 26 septembrie - 4 octombrie 2009 la Arad şi este organizat de Fundaţia Artis, în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Arad, cu sprijinul Primăriei Arad şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.
Organizatorii reamintesc faptul că Festivalul Internaţional de Film din România Ro-IFF are trei secţiuni. Două dintre acestea au caracter competitiv - Femeia în cinema şi cea rezervată filmelor realizate în ţările din Bazinul Mării Negre. A treia secţiune, Focus este dedicată în acest an regizorului Emir Kusturica care, împreună cu No Smoking Orchestra va susţine un concert la Sala Polivalentă din Arad în seara zilei de 26 septembrie. Biletele pentru acest concert s-au pus în vânzare şi se pot cumpăra on line din reţelele www.eventim.ro , www.bilete.ro precum şi de la Casa de Cultură a Municipiului Arad. Cinefilii vor avea, de asemenea, ocazia de a vedea sau revedea „Arizona Dream”, „Vremea Tiganilor”, „Underground”, „Pisica albă, pisica neagră”, „Viaţa e un miracol”, „Când tata e plecat cu afaceri”, „8 scurte povestiri” şi scurt metrajul din studenţie „Guernica”.

C. P. - Observator

  • Primarul Covăsânţului are un bilanţ bun şi planuri serioase de viitor

Interviu cu primarul comunei Covăsânţ - Traian BalintComuna Covăsânţ este o comună frumoasă, situată în zona de contact a prelungirilor vestice ale Munţilor Zărand cu Câmpia Aradului.
Viaţa comunei se clădeşte pe ocupaţii predominant agrare, pe creşterea bovinelor dar şi pe pomicultură şi viticultură. Comuna are şi un important potenţial turistic. În prima parte a discuţiei purtată cu primul edil al comunei, Traian Balint - discuţie în care ne-am propus o succintă trecere în revistă a realizărilor domniei sale din acest mandat - am atins câteva teme curente: realizările sociale, pământul, stadiul încasării impozitelor etc.
Continuăm discuţia începută atingând câteva subiecte „calde“.
- Domnule primar, să încercăm o trecere în revistă a problemelor legate de partea socială: cum staţi cu ocuparea forţei de muncă?
- Marea majoritate a localnicilor muncesc în domeniul agricol, după cum v-am precizat la început. O parte dintre ei însă şi-au găsit locuri de muncă în afara comunei, deoarece distanţa de Arad nu e aşa de mare, la diferite firme, chiar şi din vecinătate; este vorba de cei mai tineri, fireşte. Mulţi dintre aceştia sunt plecaţi şi în străinătate. Sunt însă şi oameni care apelează la ajutorul social. Astfel, avem 91 de dosare de ajutor social - pe Legea 416, pentru care am plătit, numai în primul semestru al lui 2009 circa 68.300 lei. La acestea se mai adaugă 40 de dosare pentru alocaţie de stat, 10 dosare pentru alocaţii de nou-născuţi - la care se adaugă şi valoarea trusoului pentru nou-născuţi; apoi contravaloarea a 11 cereri de sprijin pentru constituirea familiei - în valoare de 200 euro pentru fiecare, conform legii; mai avem şase cazuri de indemnizaţii pentru creşterea copilului. Pentru că am intrat în a doua jumătate a anului, perspectiva iernii care se apropie nu trebuie ignorată: trebuie să amintim de subvenţiile pentru încălzirea locuinţei. Pentru iarna anului trecut am avut în plată 674 dosare - în valoare de circa 130.000 lei. De asemenea, am avut în plată 16 dosare pentru asistenţi personali - în valoare de circa 150.000 lei. Bani destul de mulţi pentru o singură comună! De aceea vă explicam mai devreme că deşi încasarea impozitelor e pe undeva pe la 50%, noi trebuie să depunem o muncă mai aparte pentru ca şi restul sumei să se încaseze iar oamenii să înţeleagă că (şi) de aceste încasări depinde acordarea unor facilităţi ori drepturi legale!

- Dacă ar fi să trecem puţin pe alt plan, cel al unor manifestări culturale, deoarece viaţa nu e numai muncă şi muncă, cu ce vă puteţi lăuda?
- Chiar dacă activitatea de cultură şi... de divertisment - ca să zic aşa, nu e chiar de prim-plan, nu trebuie să uităm că avem tradiţii deosebite şi acelea trebuie păstrate şi duse mai departe. Pe de altă parte au mai fost iniţiate şi alte... manifestări noi, în pas cu vremurile pe care le trăim. Din această perspectivă pot să enumăr câteva mai importante, pe care am încercat să le sprijinim cum s-a putut: financiar ori logistic, ca să zic aşa. Este vorba de organizarea Festivalului „Colinde de Crăciun“ - ediţia a treia; organizarea manifestării „Festivalul vinului de soi“ - ediţia cu numărul unu şi care dorim să aibă cât mai multe ediţii. Am susţinut financiar participarea la Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii de la Praga - Cehia, din 2008. Este în curs de amenajare aşezământul „Tabăra Ortodoxă de Creaţie“, spaţiu social-cultural cu specific de conservare a tradiţiilor locale.

- Acum, la final de discuţie, puteţi să ne enumeraţi şi câteva planuri de viitor?
- Cum am mai precizat, planuri sunt, dar e de preferat să vorbim doar despre cele pentru care sperăm să facem rost de finanţare. Oricum, o prioritate care coincide fericit cu trendul actual la nivel de guvernare este aceea a mo­dernizării drumurilor comunale, aceasta însemnând de fapt asfaltarea; avem în obiectiv circa 3,5 km de drum. Mai dorim să stimulăm înfiinţarea de centre comerciale ori măcar de spaţii comerciale pentru diferiţi investitori care să asigure tot felul de servicii către populaţie. Şi pentru că apa este importantă dorim să asigurăm alimentarea proprie cu apă potabilă pentru care se vor iniţia în viitorul imediat studii pentru sursa de apă.

- Nu ne rămâne decât să vă urăm succes!

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]