Ştirile Zilei

Joi, 16 iulie 2009
Ştirile TVA aici
  • Sistem informatic pentru rambursări

Deconturile se vor face pe principiul <cel mai vechi decont se stinge primul>Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală au implementat un sistem informatic special pentru rambursările de TVA către agenţii economici.
„Selecţia deconturilor care urmează a fi rambursate se realizează informatic din baza de date naţională cuprinzând deconturile cu decizie de rambursare, pe principiul cel mai vechi decont se stinge primul. Decontarea se va realiza lunar, la 3 termene fixe, respectiv în data de 4, 24 şi 29 a fiecărei luni calendaristice iar sumele rambursate la fiecare termen vor fi în procent de 20%, 30% şi 50% din totalul sumelor de rambursat pentru luna respectivă. Suma lunară stabilită la nivel naţional va merge în proporţie de 80% pentru stingerea deconturilor în ordinea vechimii, iar 20% pentru deconturile care se apropie de limita termenului legal de 45 de zile”, susţine Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad.
Acesta mai spune că, la sfârşitul semestrului al II-lea, existau la nivelul judeţului Arad, un număr de 167 deconturi cu decizie de rambursare aprobată. Datorită noului sistem informatic, numai într-o zi s-au putut face 21 de deconturi. „În data de 13 iulie, primul termen de decontare urmare implementării noului sistemului informatic, a fost rambursat TVA corespunzător unui număr de 21 deconturi. Valoarea TVA rambursat a fost de 783,3 mii lei, din care 223,5 mii lei reprezintă sume compensate cu datorii la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, iar 560 mii lei sunt sume efectiv restituite agenţilor economici”, a încheiat Arusti.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Zece scaune cu rotile donate persoanelor cu handicap neuromotor

Încă zece scaune cu rotile au fost donate persoanelor cu handicap neuromotorClubul Rotary Arad şi Clubul Rotary Timişoara au organizat în cadrul proiectului „Mobilitate, încredere, integrare” o acţiune care a avut loc miercuri, 15 iulie, la Cantina Municipală Arad. Proiectul a fost iniţiat de Clubul Rotary Timişoara şi are drept scop donarea de scaune rulante persoanelor cu handicap neuromotor, membrilor Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotor din România, filiala Judeţeană Arad. Tot în cadrul aceluiaşi proiect au mai fost donate anul trecut 20 de scune cu rotile, iar anul acesta la această acţiune au fost donate încă 10.
Alături de Aliakbar Barmayoun, asistent Guvernator Rotary International şi Puiu Olar, preşedintele Clubului Rotary Arad 2009-2010, la acţiune au participat beneficiarii- persoane cu handicap neuromotor grav- care au primit scaune rulante, membrii AHNR din Arad şi Ecaterina Ani Jarger, preşedintele Asociaţiei.

Nicoleta Boşnigeanu - Observator

  • Pe Radnei şi Petru Rareş se vor amenaja zeci de parcări

Reprezentanţii Primăriei spun că spaţiile verzi şi pomii nu vor avea de suferit din cauza parcărilorCalea Radnei şi strada Petru Rareş se vor umple de parcări.
Cel puţin aceasta este intenţia Primăriei Municipiului Arad, care doreşte să le amenajeze în toate locurile posibile din zonele amintite. Astfel, cei care locuiesc în apropiere vor avea unde parca maşina fără să se certe cu vecinii şi fără să fie lăsată în locuri interzise. Totodată, de acestea vor beneficia şi comercianţii care au magazine atât pe Calea Radnei cât şi pe Petru Rareş, dar şi cumpărătorii. „În zonele în care există posibilitatea, vom amenaja parcări, iar sensul de mers va avea două benzi. Vom încerca să facem aceste parcări mai mult în zona blocurilor de pe cele două străzi, deoarece acolo este cea mai mare nevoie”, ne-a declarat Răzvan Popa, director tehnic din cadrul Primăriei Arad. De asemenea, reprezentanţii Primăriei spun că lucrările vor dura până la începutul iernii, deoarece există diferenţe de cotă şi amenajarea lor va dura mai mult.

Păreri împărţite
Locuitorii din zonă sunt împărţiţi în două grupuri. Pe de o parte unii afirmă că amenajarea parcărilor va distruge zona verde, iar ceilalţi spun că parcările sunt binevenite, mai ales că între blocuri nu au loc să îşi lase maşina şi în fiecare zi trebuie să se certe cu câte un vecin. „Stau la Mioriţa şi greu găsesc câte un loc de parcare. Mai ales seara, când vin de la lucru. De multe ori sunt nevoit să las maşina la alte blocuri. Aşa vom putea şi noi să o parcăm în locuri în care suntem siguri că nimeni nu o va zgâria. Chiar luna trecută un vecin ne-a aruncat de pe geam ulei pe parbriz, deoarece am parcat în locul lui”, afirmă Marius Todor. În ceea ce priveşte spaţiile verzi şi pomii, reprezentanţii Primăriei spun că vor face tot posibilul ca acestea să nu fie distruse. „Încercăm pe cât posibil să nu scoatem pomii din zonă. Dacă, chiar este nevoie vom vorbi cu cei de la Mediu şi de la Ocolul Silvic pentru ca aceştia să poată fi înclocuiţi”, mai declară Răzvan Popa. În momentul de faţă se lucrează la borduri. În locurile în care se vor amenaja parcări acestea sunt diferite, adică au doar 5 centimetri pentru a permite trecerea peste ele. „La sfârşitul acestei luni vom termina lucrările pe lungime la borduri. Paralel vom începe să modernizăm şi întrările pe străzi. La începutul lunii august ne vom apuca de parcări”, ne-a declarat Ioan Bodran, şef punct de lucru. Numărul locurilor de parcare nu se ştie exact, tot ce se cunoaşte este că maşinile vor fi parcate la un unghi de 65 de grade şi că de la strada Păşunii până la ieşirea din oraş înspre Selgros pe ambele părţii vor fi parcări.

Claudia Untaru- Glasul Aradului

  • Clătitele intră în concurs

CTP va introduce curse speciale Arad-Moneasa pentru a facilita participarea la festivalCea de a IX-a ediţie a Festivalului Clătitelor va avea loc la Moneasa în perioada 25-26 iulie. Organizatorii au prezentat ieri principalele momente din festival, pe lângă mormanele de clătite gătite pe aleile din staţiune. Seara de sâmbătă va culmina cu un concert Pacifica.
Ziua de duminică va fi condimentată cu muzică şi dansuri populare, organizatorii avându-l ca invitat special pe Benone Sinulescu. Vor evolua orchestra Rapsodia şi ansamblul Şiriana, din Şiria. Vizitatorii vor putea să se întreacă la concursuri inedite, pentru premii constând chiar în sejururi în staţiune. Printre concursuri se numără crosul montan al clătitelor şi concursul de fotografie turistică (unde fotografii amatori pot concura cu instantanee din staţiune). La Moneasa se va organiza şi Salonul Internaţional de Fotografie Turistică „AR-TUR” 2009.
Pentru că vor fi câteva evenimente la care se plăteşte o taxă de intrare, organizatorii au anunţat că vor fi puse la dispoziţia turiştilor caiete program, care vor costa 5 lei, şi care vor asigura şi accesul gratuit la evenimente. Mai mult, cu acestea se va putea participa la o tombolă.

CTP - cursă specială
Organizatorii Festivalului Clătitelor au anunţat că beneficiază de sprijinul Companiei de Transport Public, societate care va introduce curse speciale de autobuz Arad-Moneasa, pentru a facilita transportul celor care vor să facă o excursie de o zi în staţiune. Preţul, spun organizatorii, este cel obişnuit practicat de CTP.

S.B. - Jurnal aradean

  • Nădab - Piaţă nouă, frumos amenajată pentru toţi legumicultorii

Nădăbanii se bucură de o piaţă nou-amenajatăOraşul Chişineu-Criş aflat în plină dezvoltare economico-socială administrează una dintre cele mai mari localităţi aparţinătoare - Nădab. Prezent pe harta judeţului din cele mai vechi timpuri, satul este în creştere economică şi socială, mai ales în ultimii ani. Meritul deosebit revine conducerii administrative a oraşului, echipei de consilieri locali şi în mod special primarului Gheorghe Burdan, dinamic şi eficient, un profesionist prin excelenţă. Pe lângă reabilitări de străzi, unităţi şcolare şi preşcolare, bază sportivă, reparaţii şi modernizări - a venit şi rândul înfăptuirii unei mai vechi dorinţe a locuitorilor, o piaţă legumicolă.
Ţinând cont de faptul că nădăbanii sunt buni agricultori, ideea înfiinţării unei pieţe legumicole este de bun augur, şi, în mod sigur, cu bătaie lungă. Tocmai de aceea primăria, şi consiliul local au alocat sumele necesare construirii acestui obiectiv, astfel că, în urmă cu două săptămâni - Piaţa Nădab s-a deschis! Joia (trecută), ziua de piaţă a localităţii - a avut loc şi sfinţirea acesteia, în prezenţa primarului, a autorităţilor locale. O zi frumoasă, plină de soare deloc supărător, într-un cadru natural umbrit de edificiul impunător al bisericii, în plin centru - oamenii au venit la piaţă. Unii cu legume şi fructe, alţii cu sacoşele gata pregătite pentru cumpărături, dar şi curioşi dornici să afle preţuri, să testeze piaţa sau doar să se mai pună „la rând” cu noutăţile. „Am ţinut cont de această nevoie a comunităţii din Nădab de a avea o piaţă proprie” - spune primarul. Spaţiul destinat comerţului este destul de generos, betonat, iar mesele noi oferă un aspect civilizat activităţii comerciale. „Vom continua lucrul la piaţă în viitorul apropiat, prin acoperirea ei, tocmai ca oamenii să poată veni aici indiferent de anotimp.” Cele aproape 30 de mese au oferit celor prezenţi produse legumicole de cea mai bună calitate: roşii de grădină, ardei graşi, porumb de lapte numai bun de fiert, vinete, castraveţi de vară, fasole, cartofi noi, ceapă, usuturoi, lactate, dar şi lubeniţe şi pepeni. Am întâlnit în piaţă şi legumicultori din zone apropiate care şi-au luat inima-n dinţi şi au venit cu marfă la piaţa din Nădab. Alţii au pus pe mese, pe lângă legume, vechituri de talcioc. Deh, ce să faci, omul vrea să mai facă un ban şi încearcă orice...

Despre piaţă, cu nădăbanii
Ne-am învârtit şi noi prin proaspăta piaţă în ideea unui scurt dialog cu cei prezenţi.

Marioara Vorindan: „E foarte bună ideea unei pieţe aici la noi în sat. Aproape toţi avem grădină, aşa că e un lucru bun că poţi veni aici cu produsele şi nu mai trebuie să mergem la Criş sau în alte părţi. Vin cumpărători şi vânzători din alte zone şi va fi bine pentru toată lumea!”

Floare Purtan: „Toată lauda pentru domnul primar care a ţinut cont de dorinţa noastră de a avea şi noi o piaţă. Suntem o localitate mare, trebuie să avem şi noi o piaţă a noastră, aşa e normal. Avem oameni de bază în primărie şi suntem siguri că mergem înainte, doar se vede câte s-au făcut!”

Maria Haica: „Ne bucurăm că avem şi noi piaţă, chiar dacă la început lucrurile merg mai slab, aşa e până când lumea se obişnuieşte şi se duce vorba că aici e piaţă, joia! Avem grădini, legumele noastre îs tare bune, de ce să nu vină lumea să le cumpere?!”

Aurel Oniţă: „S-au făcut multe lucruri bune la Nădab, printre care acum şi piaţa. Asta înseamnă că avem un primar harnic şi deosebit de interesat de problemele comunităţii. În urmă cu ceva ani, localitatea era destul de înapoiată, dar, după cum vedeţi, lucrurile încep să se mişte şi începem şi noi să scoatem cu mândrie capul în lume!”

Gheorghe Sârb (Cintei): „Sunt legumicultor şi am auzit că s-a deschis piaţa la Nădab. Am venit şi eu să văd cum e şi am adus varză şi castraveţi. Voi veni în fiecare joi - şi sunt sigur că, până la urmă - vor veni şi alţi producători din zonele apropiate. Aşa e şi bine să fie cât mai multă marfă să aibă omul de unde alege. Cine vrea să cumpere legume bune şi de calitate, vine din orice parte a judeţului!”

Floare Cladovan: „Sigur că e bine că s-a deschis piaţă la noi în sat, chiar dacă nu e ca la Arad, nici n-are cum să fie! După cum am auzit, piaţa se va mări ca să se poată vinde şi alte produse, nu numai cele agricole. Avem oameni de bază în primăria oraşului, aşa că ne bucurăm de toate cele câte se fac. Mai mult se bucură tineretul şi oamenii în putere, c-aşa-i bine, ca omul să muncească şi să se bucure de roadele muncii lui.”

Felicia R.Gheorghe - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]