Ştirile Zilei

Luni, 14 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Numărul arădenilor diagnosticaţi cu gripă nouă, în continuă creştere

Persoane cu rezistenţa naturală la infecţii scăzută se pot proteja vaccinându-se cu CantgripLa sfârşitul săptămânii trecute în judeţul Arad au fost confirmate încă 11 cazuri de gripă nouă, şase cazuri vineri şi alte cinci cazuri sâmbătă. Ieri Ministerul Sănătăţii nu a anunţat niciun caz de gripă porcină în judeţul nostru. Astfel că numărul arădenilor contaminaţi cu virusul AH1N1 a ajuns la 112. La nivel naţional până ieri la ora 12 au fost confirmate 77 cazuri noi de gripă cu virus AH1N1 pandemic totalul cazurilor înregistrate fiind de 4625.
De asemenea nu au mai fost înregistrate decese în ultimele ore, numărul acestora a rămas 18. În continuare reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Arad atenţionează medicii de familie să prezinte urgent solicitările de Cantgrip, în scris, fax 0257/280068 sau e-mail: epidemiologie_asparad@yahoo.com. Aceştia au obligaţia să vaccineze antigripal cu vaccin pandemic Cantgrip, grupele considerate la risc ( cu vârste peste 16 ani) din care fac parte pacienţi aflaţi în evidenţă cu boli cronice pulmonare (inclusiv astm bronşic), cardiovasculare, diabet zaharat, boli metabolice cornice, cu disfuncţii renale, pacienţi aflaţi în evidenţă cu hemoglobinopatii sau imunosupresiem, persoane în evidenţă cu infecţie cu virusul imunodeficienţei umane, persoane rezidente în instituţii de ocrotire socială, pacienţii din unităţile care găzduiesc persoane de toate vârstele (peste 16 ani), cu afecţiuni medicale cronice. La toate aceste categorii de persoane rezistenţa naturală la infecţii este scăzută.

A. M. C. - Observator

  • Licitaţia la parcări intră în CLM

Arădenii ar putea fi puşi de municipalitate să-şi negocieze locurile de parcare din faţa blocurilorArădenii ar putea fi puşi de municipalitate să-şi negocieze locurile de parcare din faţa blocurilor.
Regulamentul de atribuire/licitare a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă intră la vot, vineri, în CLM. Proiectul, unul care a atras deja destule ciritici (mai ales din cauza lipsei locurilor de parcare amenajate), propune stabilirea unei chiri lunare pentru un loc de parcare în zonele rezidenţiale din diferite cartiere ale Aradului. Oferta sună cam aşa pentru locuitorii de aici: câte un loc de parcare pentru fiecare familie care deţine un autoturism în proprietate, indiferent de numărul membrilor, loc care fie va fi atribuit, dacă nu există concurenţă, fie scos la licitaţie, preţul de pornire al licitaţiei fiind chiria pe lună. Contractele de închiriere ar urma să fie semnate pe 12 luni, doar după achitarea integrală a chiriei, existând însă posibilitatea de prelungire.

De la 10 lei/lună
Primăria propune o chirie de 10 lei pe lună, care va putea creşte la licitaţie cu 10% la fiecare salt. În regulament sunt specificate şi alte condiţii de participare la licitaţia pentru locurile de parcare şi ale reguli, cât şi menirea asociaţiilor de proprietari în acest caz (de pildă obligaţia de a anunţa licitaţia, de a strânge documentele) etc. Pe viitor, cine parchează pe un loc de parcare închiriat de vecini se va trezi cu amendă şi ridicarea maşinii. Chiriaşii vor primi, însă, dispozitiv de blocare a locurilor de parcare. Rămâne de văzut care este, cu adevărat, oferta primăriri la parcări şi cum văd consilierii noua găselniţă a exectivului.

A. B. - Jurnal Arădean

  • Renii lui Moş Crăciun au poposit în faţa primăriei din Arad

Atmosfera de sărbătoare din faţa Primăriei Arad este de sâmbătă intregită de reni originari din SuediaAtmosfera de sărbătoare din faţa Primăriei Arad este de sâmbătă intregită de doi reni originari din Suedia.
Reprezentanţii Primăriei municipiului au comandat aceşti reni pentru sărbătorile de iarnă şi le-au amenajat un ţarc pe strada Romul Veliciu (în imediata vecinătate a Primăriei). „Sâmbătă, la orele amiezii, cei doi reni au fost introduşi în ţarcul special amenajat pentru ei, unde vor rămâne până după Crăciun”, a afirmat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad. Primul ren adus în ţarc a adunat încă din primele minute zeci de copii, care s-au jucat cu el şi i-au şi pus numele de Rudolf. Cei mai curajoşi copii au stat ore întregi pentru a se juca cu Rudolf, care a fost în permanenţă supravegheat de stăpânul lor. „Am vrut să îl numim Rudolf, deoarece este cel mai cunoscut nume pe care îl ştim,” spune unul dintre micuţi. Despre reni se spune că, în general, sunt foarte blânzi şi le place să fie mângâiaţi. Cel care îi îngrijeşte pe cei doi reni a spus că este pentru prima dată când aceştia sunt într-o asemenea ipostază şi a dat asigurări că vor fi cuminţi în prezenţa copiilor. Nu doar copiii sunt încântaţi de aceşti reni, ci şi părinţii şi bunicii, care spun că în sfârşit micuţii lor pot să vadă un ren adevărat, nu doar la televizor sau în poze. „De doi ani îi povestesc copilului meu despre Moş Crăciun şi despre renii, care îl ajută să împartă daruri celor cuminţi. Este pentru prima dată când văd şi eu un asemenea exemplar”, spune Iuliana Rad.
Conducerea primăriei spune că în acest an toate surprizele din faţa Palatului Administrativ sunt să îi bucure atât pe cei mici, cât şi pe cei mari. „Târgul de Crăciun din faţa Primăriei se bucură de mare succes în rândul arădenilor şi al turiştilor, aşa că am mai pregătit multe surprize. Avem, în premieră, sania lui Moş Crăciun şi renii care îl ajută să împartă cadourilor copiilor cuminţi. Tot aici s-a realizat un stand-staul, cu scena naşterii Mântuitorului, cu păpuşi reprezentând pe Fecioara Maria cu Pruncul şi cei Trei Magi, dar şi oi adevărate. Renii vor sta aici până după Crăciun“, a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad. Îngrijitorul celor doi reni este din Arad şi a mai spus că întreţinerea lor se face uşor, mai ales că aceştia s-au obişnuit cu clima de la noi din ţară. Totuşi, în perioada în care cei doi reni vor sta în centrul Aradului ar putea să apară şi surprize, deoarece în această perioadă a anului renii rămân fără coarne, în locul lor urmând să crească altele.

Povestea renilor
Legenda spune că renii lui Moş Crăciun sunt singurii reni zburători din istorie şi au căpătat acest dar după ce au mâncat porumb vrăjit, pe care Moş Crăciun l-a primit în dar de la un vrăjitor foarte priceput. Porumbul vrăjit nu le-a dat însă numai puterea să zboare, ci şi forţa să care tone de jucării, cu viteza gândului, pentru ca Moş Crăciun să le poată dărui copiilor într-o singură noapte.
Îngrijitorul renilor spune că este pentru prima dată când ies în lume, aşa că şi ei, la rândul lor, sunt foarte sfioşi. Din acest motiv, unul dintre animale nu a vrut iniţial să iasă din remorca în care a fost adus în centrul Aradului.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Zsolt Török: „prin alpinism poţi să ajungi să calci deasupra norilor, prin propriile forţe”

Cunoscutul alpinist arădean Zsolt Török a escaladat în vară unul dintre cei mai periculoşi pereţi din Alpii francezi, din masivul Mont BlancCunoscutul alpinist arădean Zsolt Török a escaladat în vară unul dintre cei mai periculoşi pereţi din Alpii francezi, din masivul Mont Blanc. Expediţia s-a dovedit o reuşită, arădeanul atingându-şi unul dintre cele mai mari idealuri - escaladarea Pilierului Walker. Zsolt a vorbit cu noi despre expediţia din Alpi dar şi despre planurile pentru anul viitor.
În august, Zsolt împreună cu alţi trei alpinişti s-a „încumetat” să îşi implinească un mare vis. Este vorba despre un traseu foarte dificil, în masivul Mont Blanc, care a presupus o adevărată provocare pentru expediţionistul nostru. „Ţinta noastră a fost un traseu care înseamnă cele mai mari provocări în alpinismul clasic. Este vorba despre traseul lui Ricardo Cassin, Pilierul Walker, deschis de acesta în 4-6 august 1938. O asemenea expediţie a rămas şi în zilele noastre una dintre cele mai mari provocări, deoarece face parte din renumita Trilogie a Alpilor, ceilalţi doi pereţi fiind Peretele Nordic Eiger şi Matterhorn”, ne explică Zsolt. Pentru alpinist a fost o provocare cu atât mai mare cu cât Walker-ul are cel mai tehnic traseu din Trilogie, cu 1.200 metri diferenţă de nivel, ceea ce însemnă 53 de lungimi de coardă. Echipa cu care Zsolt a plecat în expediţie a fost formată din Cristian Ţecu, Janos Torok şi Mark Daniel (sprijiniţi de Consiliul Judeţean Arad, Auto Schunn Arad, Bujor Buda, Coralia Cotoraci şi Promoon) cu care a mai încercat să escaladeze peretele cu un an în urmă însă nu au reuşit din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, coborârea de acolo fiind realizată cu elicopterul. În acest an, escaladarea peretului s-a făcut în 5-7 august, la 71 de ani şi o zi după ce alpinistul Cassin deschisese drumul spre inima Walkerului. Soarta a făcut că atunci când echipa românească escalada Pilierul, Ricardo Cassin se înălţa la ceruri.

Luni întregi de pregătire atât fizică cât şi psihică
Pentru a porni într-o asemenea expediţie, extrem de dificilă chiar şi pentru profesionişti, Zsolt s-a pregătit mai bine de jumătate de an. Antrenamentul a fost destul de dificil şi a presupus multe sacrificii ţinând cont, că alpinistul, atunci când nu escaladează vreun munte, îşi petrece timpul la locul de muncă, fiind tehnician dentar. „Colegii mei de la cabinet au fost înţelegători cu mine. Îmi înţeleg marea mea pasiune şi mă lasă să plec când organizăm expediţii. Totuşi este greu să te antrenezi şi să şi lucrezi în acelaşi timp. Prietena mea m-a ajutat să construiesc un perete fals, acasă, unde să mă pot antrena. În weekend-uri străbăteam o distanţă de 400 de kilometri dus-întors pentru a ajunge într-o zonă cu perete de stâncă. Escaladarea Walker-ului presupunea un traseu de categoria extrem de dificil şi trebuia să fiu bine antrenat atât fizic cât şi psihic. O parte din timp am folosit-o şi pentru documentare. M-am informat despre traseul pe care urma să-l străbat dar am studiat şi prognoza meteo”, ne explică Török.
Atât antrenamentul cât şi pregătirea psihică s-a dovedit o reuşită, deoarece echipa de alpinişti şi-a realizat visul fără mari probleme. Baza peretelui se afla la o altitudine de 3.000 de metri iar de acolo, alpiniştii aveau de urcat încă 1.200 de metri. Traseul, ascundea nenumărate pasaje foarte dificile. „Echipa noastră a petrecut două nopţi în perete iar în a treia zi am ajuns pe vârf. Din echipă, eu am făcut ascensiunea cap de coardă integral (n.r.: a condus ascensiunea), iar Janos Török a reuşit să escaladeze în căţărare liberă. S-a legat o prietenie între noi, iar pentru mine, personal, visul acesta l-am avut de 20 de ani, de când m-am apucat de alpinism. A fost cel mai dificil traseu din cariera mea, de alpinist, dar şi cel mai mare angajament.”
În 2004, Zsolt a escaladat primul perete din Trilogie - Eiger, ceea ce înseamnă foarte mult pentru un alpinist, mai râmânându-i un singur perete pentru a completa Trilogia.

Zsolt Török împărtăşeşte trăirile sale cu arădenii, prin imagini
Zsolt nu-i uită niciodată pe arădeni. De câte ori se întoarce din vreo expediţie pregăteşte filmuleţe şi imagini pe care le prezintă arădenilor. Astfel a realizat zeci de spectacole de acest gen, atât în Arad cât şi în alte zone ale ţării. Foarte interesaţi de „aventurile” lui s-au arătat elevii unii dintre ei împărtăşind această pasiune. Török ne-a explicat însă că pentru tinerii din Arad este destul de greu să stârneşti pasiunea pentru alpinism. „Trezirea interesului pentru acest sport depinde foarte mult şi de munca noastră de lămurire. În defavoarea noastră este şi faptul că la Arad nu există niciun panou artificial de căţărare, pe când la Timişoara sunt patru. Intenţia noastră nu este de a devia publicul, copiii, spre latura extremă a alpinismului ci de a-i conştientiza. De a-i face să aprecieze natura”, spune alpinistul.
De asemenea, cu o înflăcărare în priviri, Zsolt spune că „Despre alpinism s-au scris cărţi, s-au făcut filme, dar prin alpinism, tu însuţi, poţi să ajungi să calci deasupra norilor, prin propriile forţe. Ai o ocazie extraordinară să vezi apusul şi răsăritul deasupra norilor sau pur şi simplu să fi acolo.”

La anul Török doreşte să ajungă pe „Domnul spiritelor”
În fiecare an, alpinistul arădean ne surprinde cu noi expediţii dificile însă necesare unui alpinist de renume. În vara lui 2010 Zsolt plănuieşte să ajungă pe vârful Khan-Tengri denumit şi „Domn al Spiritelor” - „Următoarea expediţie, pe lista mea, este programată pentru 20 iulie şi este organizată de Clubul Explorer din Arad. Este vorba despre o expediţie de mare altitudine pe un vârf care depăşeşte 7.000 de metri. Echipa va fi alcătuită din şase persoane, din Arad, membre ale Clubului.”
Până la plecarea în noua expediţie, pe Zsolt îl aşteaptă zile întregi de antrenamente şi pregătiri.

Simina Roz - Observator

  • Oraşele din judeţ s-au pregătit, cum au putut, de sărbători

Oraşele din judeţ s-au pregătit de sărbătoriAdministraţiile locale din judeţul nostru au intrat şi ele în febra pregătirilor sărbătorilor de iarnă.
Zonele centrale au fost împodobite, copiii de la grădiniţe primesc pachete cu dulciuri, spectacolele de colinde urmează a se desfăşura. Peste toate, criza economică şi-a pus amprenta într-o măsură mai mare sau mai mică. În rândurile de faţă vom vedea cum s-au pregătit sau se pregătesc administraţiile locale ale oraşelor din judeţul Arad pentru aceste sărbători.

Lipova şi Pâncota - cheltuieli zero
Cheltuieli zero din partea bugetului local în oraşele Lipova şi Pâncota, acolo unde edilii locali au folosit ornamentele de anul trecut, iar pachetele au fost oferite din partea unor sponsori. Cele 378 de pachete pentru copiii de grădiniţă din Lipova au fost pregătite cu ajutorul unor persoane darnice şi binevoitoare. „E un gest pe care l-am făcut din inimă, pentru toţi aceşti copii care ne-au colindat atât de frumos. Copiii sunt speranţa şi bucuria noastră! Oraşul a fost împodobit cu ghirlande, iar în faţa hălii agro-alimentara este amplasat bradul de Crăciun. Pe data de 19 decembrie va avea loc un spectacol de colinde, la care vor lua parte toate bisericile neoprotestante din oraş. Nu am folosit bani din bugetul local pentru organizarea acestor evenimente”, ne-a declarat primarul Marius Jurcă. La Pâncota pentru împodobirea centrului oraşului au fost utilizate ornamentele şi beculeţele de anul trecut. În faţa Primăriei va fi împodobit un brad, iar cheltuielile pe care primarul Retter le-a făcut au fost egale cu zero. „Sigur că această criză economică şi-a pus amprenta pe cheltuielile pe care le facem. Nu s-au cheltuit bani pentru ornamente. În data de 19 decembrie, copiii din oraş vor colinda fie în faţa primăriei în aer liber, fie în hala de la piaţa din oraş” - a spus Retter.

Săptămâna colindelor la Sântana
La Sântana va începe pe data de 18 decembrie aşa-numita „săptămână a colindelor” - aşa cum se organizează în fiecare an. Şi aici, oraşul a fost deja împodobit, iar colindătorii vor primi pachete cu dulciuri. Primarul Sebişului, Gheorghe Feieş a făcut în aşa fel încât cheltuielile prilejuite de luna decembrie să fie cât mai mici. „Oraşul a fost împodobit, pomul de Crăciun este în faţa Primăriei, în Parcul Tineretului - vor fi date aproximativ o mie de pachete pentru cei mici. Vor fi organizate spectacole de colinde la bradul din centrul oraşului. Despre cheltuieli pot spune că au fost mai mici decât cele de anul trecut, criza economică punându-ne într-o asemenea situaţie” - a precizat Gheorghe Feieş. Tot cheltuieli mai mici faţă de anii trecuţi a avut şi primarul oraşului Nădlac, Vasile Ciceac. Acesta spune că oraşul a fost împodobit, pachete cu dulciuri vor fi distribuite colindătorilor, iar spectacolul de colinde va avea loc în Ajunul Crăciunului. „Cum era de aşteptat, criza economică ne-a fectat şi la acest aspect. Am făcut cheltuieli mai mici decât în alţi ani, aşa era şi normal” - spune Ciceac.

La Chişineu-Criş, înlocuite ornamentele stradale
Un caz aparte îl constituie cel al primarului oraşului Chişineu-Criş, Gheorghe Burdan, care spune că aceste cheltuieli prilejuite de sărbătorile de iarnă nu au fost reduse. „Criza economică nu ne-a afectat, cu toate că aceste sume cheltuite nu au fost prea mari. Avem în plan acordarea unui număr de 400 de pachete copiilor de la grădiniţe, dar şi colindătorilor, oraşul e împodobit cu brazi, iar instalaţiile de beculeţe au fost înlocuite cu unele proaspăt achiziţionate” - a spus primarul Gheorghe Burdan.
La Pecica s-au făcut economii din partea administraţiei locale la aceste cheltuieli. Pomul de Crăciun urmează a fi adus, iar becurile ornamentale au început deja să fie montate. „Miercurea de dinaintea Crăciunului vom organiza un spectacol de colinde lângă pomul din faţa Primăriei. Am încercat, faţă de alţi ani să facem economii, având în vedere criza financiară care ne afectează” - a spus Petru Antal, primarul oraşului Pecica.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]