Ştirile Zilei

Miercuri, 14 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Vijelie şi copaci doborâţi

Mai mulţi copaci au fost doborâţi de rafalele de vântMai mulţi copaci au fost doborâţi de rafalele de vânt, iar câteva zeci de persoane au rămas fără electricitate.
Avertizarea de cod galben în ceea ce priveşte temperatura şi precipitaţiile şi-a intrat brutal în drepturi. Nu foarte lume se aştepta ca temperaturile să scadă atât de drastic şi ca vijelia să provoace pagubele pe care le-a provocat. Numai în municipiul Arad, în decursul zilei de ieri, au căzut patru copaci din cauza vântului. În cădere, unii dintre copaci au smuls firele de curent electric şi au avariat într-o măsură mai mare sau mai mică patru autoturisme. Pe durata întregii zile detaşamentele de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad au intervenit pentru curăţarea zonelor. Unde era cazul, aceştia erau urmaţi şi de angajaţi ai Enel, veniţi să repare instalaţiile electrice şi să repornească energia.

Drumuri blocate
Dacă în municipiu pompierii s-au descurcat admirabil, în judeţ au existat unele probleme. Un arbore căzut pe DN 7, între Arad şi Bârzava, a blocat circulaţia mai bine de jumătate de oră. Deplasaţi la faţa locului, pompierii voluntari din Bârzava şi angajaţii Drumurilor Naţionale au avut nevoie de 30 de minute să înlăture copacul uriaş de pe partea carosabilă. Tot pe DN 7, dar în localitatea Nădlac, mai multe crengi rupte au căzut pe drum, îngreunând traficul din zonă. Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă deplasat la faţa locului a curăţat partea carosabilă în cel mai scurt timp. Vântul a mai doborât arbori pe drumul judeţean Arad-Şiria, în comuna Şagu, la Nădlac, Curtici, Lipova şi Seleuş. În urma acestora, au fost defectate reţele de electricitate şi de telefonie.

Probleme şi la spital
Nici copacii din curtea Spitalului Judeţean Arad nu au fost feriţi de intemperii. O creangă putrezită a unui arbore a cedat din cauza vântului şi s-a prăvălit peste câteva maşini parcate. Autoturismele aparţineau unor angajaţi ai unităţii medicale. Din fericire, avariile au fost minore, iar crengile au fost înlăturate imediat.

A. G. - Jurnal Arădean

  • CJA şi Federaţia ONG-urilor au colaborat pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ local

CJA şi Federaţia ONG-urilor din Arad au dezbătut câteva proiecte având ca obiectiv realizarea unei îmbunătăţiri a cadrului legislativ localCJA şi Federaţia ONG-urilor din Arad au dezbătut câteva proiecte ce au vizat elaborarea anumitor acte normative
Modul de atribuire a contractelor de finanţare nerambursabilă din bugetul Consiliului Judeţean Arad a reprezentat un subiect de dezbatere pentru organizaţii neguvernamentale din judeţul Arad, la fel ca şi proiectele referitoare la asigurarea accesului la informaţii de interes public. Asociaţia PAEM Arad, în parteneriat cu Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară a Municipiului Arad şi Asociaţia Pro Democraţia - Club Arad, în cadrul proiectului „FED-ON-AR“, proiect finanţat prin programul PHARE 2006/018-147.01.02, a avut ca obiectiv realizarea unei îmbunătăţiri a cadrului legislativ local de la nivelul Consiliului Judeţean Arad, în domeniul derulării programelor de finanţare cu caracter non-profit.
Astfel, la iniţiativa consilierului judeţean Sorin Victor Roman a fost depus la secretariatul Consiliului Judeţean Arad proiectul de act normativ, referitor la aprobarea regulamentelor ce reglementează modul de atribuire a contractelor de finanţare nerambursabilă din surse prevăzute în bugetul Consiliului Judeţean Arad. Iniţiativa consilierului este un rezultat al colaborării Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale Arad cu Condiliul Judeţean Arad, având în vedere că textul proiectului de act normativ fiind realizat în comun de către cei implicaţi. Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale a dezbătut împreună cu reprezentanţii CJA proiectul, recomandările şi sugestiile federaţiei fiind luate în considerare de Consiliul Judeţean. Reprezentanţii Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale apreciază deschiderea manifestată în colaborare a vicepreşedintelui CJA, Adrian Ţolea şi a consilierului Sorin Victor Roman.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Implicare în problema energiei

Nicolae Groşan - preşedintele CCIA Arad prezintă informaţii despre întâlnirea de management dedicată proiectului EGS - Energy, Education, Governance, School, organizată la Schio (Italia)Reprezentanţii a trei instituţii arădene (Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, prin Nicolae Groşan şi Simona Hăprian, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” - Horaţiu Şoim şi Dan Usvat şi Colegiul Economic Arad - Monica Băltăreţu şi Simona Sfăşie) au participat în perioada 8-9 octombrie la întâlnirea de management dedicată proiectului EGS - Energy, Education, Governance, School, organizată la Schio (Italia).
Esenţa proiectului, a cărui valoare se ridică la 998 de mii de euro, constă în implicarea comunităţilor locale în abordarea problemelor privind energia şi îmbunătăţirea eficienţei energetice printr-un proces participativ.
„În cadrul întâlnirii, care a reunit 23 de parteneri din zece ţări europene, au fost abordate probleme generale privind economia de energie în şcoli, promovarea energiei regenerabile, dar şi aspecte tehnice referitoare la derularea proiectului: identificarea nevoilor de instruire a profesorilor pe aceste teme, bune practici identificate în ţările partenere în proiect şi stabilirea celor mai eficiente strategii de diseminare a informaţiilor”, spune Nicolae Groşan. În cadrul proiectului, a fost organizat în 24 septembrie, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” forumul „Energie şi Educaţie”, şi vor urma alte două forumuri, următorul în cadrul târgului Ecomediu din 25 - 27 noiembrie, la Expo Arad Internaţional.

Semnături online
Cei care doresc mai multe date despre proiect şi despre forum pot accesa site-ul www.uvvg.ro/egs. Tot aici, arădenii (şi nu numai) îşi pot confirma adeziunea la protejarea mediului semnând online „Manifestul pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în şcoli”, un angajament voluntar pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică în regiune şi în comunităţile locale şi de a promova utilizarea surselor regenerabile de energie.

G. K. - Jurnal Arădean

  • „Nevoia de muzică” deschide porţile Filarmonicii de Stat de la Arad

Filarmonica de Stat Arad îşi „deschide porţile" pentru prima dată în istoria saFilarmonica de Stat Arad îşi „deschide porţile“ pentru prima dată în istoria sa. Luând exemplul instituţiilor de cultură cu o mai veche tradiţie din Europa, pentru care prezentarea publicului loial a sălii de spectacole şi a ceea ce se petrece în spatele scenei a devenit deja un obicei, a sosit momentul ca şi instituţia arădeană să se înscrie pe aceeaşi linie trasată de surorile ei mai mari.
Astfel, sâmbătă, începând de la ora 9.30, are loc primul tur de prezentare a Filarmonicii. Oaspeţii vor fi ghidaţi chiar de Rodica Tălmaciu, directorul instituţiei. În aceeaşi zi, din oră în oră (10.30, 11.30 şi 12.30) vor mai avea loc încă trei tururi de prezentare pentru publicul venit în intervalul acestor ore. De data aceasta, ghizi vor fi pe rând maestrul Dorin Frandeş - directorul muzical al Filarmonicii, maestrul Cristian Neagu - dirijorul instituţiei şi Codruţa Dogaru - consultantul artistic.

Sub patronajul lui Constantin Noica - o sută de ani de la naştere
Evenimentul se desfăşoară sub patronajul lui Constantin Noica, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta o sută de ani. Cu această ocazie, Biblioteca Judeţeană Arad va pune la dispoziţia publicului meloman toate cărţile scrise de şi despre Constantin Noica pe care le are la dispoziţie. Legătura dintre o instituţie muzicală şi marele filozof, o face eseul scris de acesta în anul 1942 „Sufletul românesc şi muzica“, publicat în revista Vremea. Marele filozof făcea referire la „Nevoia de muzică“ a poporului român. Aceeaşi „Nevoia de muzică“ este şi tema principală a evenimentului desfăşurat sâmbătă la Filarmonica de Stat Arad.

Şapte repere în turul instituţiei
Un tur complet de prezentare va fi inclus din şapte repere. Se va începe de la expoziţia aniversară care nu este altceva decât un mic muzeu al Filarmonicii realizat la începutul anului 2008, odată cu împlinirea a 60 de ani de la înfiinţare. Aici se pot admira pianul la care a cântat Franz Liszt când a vizitat Aradul; busturile celor două personalităţi de care se leagă înfiinţarea instituţiei, Nicolae Brânzeu şi Nicolae Boboc; instrumente vechi; afişe şi fotografii cu nume sonore ale muzicii universale prezente în sala Palatului Cultural de-a lungul întregii sale istorii, precum şi o colecţie de partituri rare. Următorul reper constă din prezentarea Holului central unde se va discuta despre latura arhitecturală a Palatului Cultural, gazda Filarmonicii. Pe urmă se va trece prin spatele scenei, aici putând fi admirate cabinele dirijorului şi ale soliştilor.
Un moment cu totul aparte îl vor constitui reperele patru şi cinci. Publicul va avea acces direct la repetiţiile orchestrei (sala mare a Palatului) şi ale Corului Academic în sala mică. În acest timp, orchestra va repeta programul care va fi prezentat în concertul simfonic de a doua zi: Suitele din opera „Carmen“ de Georges Bizet şi „Tablouri dintr-o expoziţie“ de Modest Musorgski. Publicul va avea onoarea de a-l vedea la lucru pe unul dintre cei mai exigenţi dirijori ai momentului, maestrul Ilarion Ionescu Galaţi. În sala mică, corul va repeta Requiem-ul compus de Luigi Cherubini.
De aici, oaspeţii Filarmonicii vor putea vizita biblioteca şi birourile, acolo unde este depusă întreaga muncă din spatele scenei.
Ultima oprire o va constitui rotonda Filarmonicii, unde publicul va putea schimba impresii şi va primi din partea organizatorilor o mapă care va cuprinde mai multe materiale din care va reieşi „nevoia de muzică“ a omului.
Bineînţeles că publicul care este invitat să participe la acest eveniment inedit are parte de intrarea liberă.

D. M. - Observator

  • Investiţii fără precedent în comuna Zăbrani

Şi Chesinţul se află într-un amplu proces de modernizareUliţele din Chesinţ sunt pietruite ca la carte
Iată că n-a trecut decât un an şi jumătate de când noua administraţie se găseşte în fruntea comunei Zăbrani, iar investiţiile în infrastructura localităţilor Zăbrani, Chesinţ şi Neudorf se ţin lanţ. Aruncând o privire retrospectivă peste această perioadă, putem concluziona că edilii din fruntea comunei şi-au propus să schimbe, în bine, imaginea acestor frumoase aşezări bănăţene. Şi, în ceea ce mă priveşte, aş începe cu modernizarea Primăriei din Zăbrani, instituţie aflată la îndemâna tuturor cetăţenilor comunei şi care, de câtăva vreme, s-a îmbrăcat pur şi simplu în haine noi. Mă refer, desigur, la interiorul acestei instituţii administrative, care astăzi poate concura, la scenă deschisă cu toate celelalte primării din judeţul Arad, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, interiorul primăriei a fost modernizat în totalitate şi, dincolo de aspectul estetic, s-a avut în vedere şi eficientizarea contactului nemijlocit cu cetăţenii comunei. Personalul administrativ angajat se află efectiv la dispoziţia tuturor solicitanţilor, birourile, ghişeele şi serviciile comunitare fiind la îndemâna oricărui cetăţean. Şcolile şi grădiniţele din Zăbrani, Chesinţ şi Neudorf au fost şi ele reabilitate, astfel că elevii pot învăţa în condiţii moderne şi civilizate. De asemenea, Căminele culturale urmează acelaşi traseu de modernizare, anul acesta începându-se cu Căminul Cultural din localitatea de reşedinţă. Am scris, la timpul potrivit, despre modul în care meseriaşii şi cetăţenii din comuna Zăbrani au contribuit, prin muncă în folosul comunităţii şi cu titlu gratuit, la amplele lucrări de reabilitare a instituţiei culturale din Zăbrani, unde lucrările interioare şi exterioare au fost deja finalizate cu succes. Mai mult, pe lângă amenajarea bucătăriei anexă şi a sălii pentru nunţi la standarde occidentale, edilii din comuna Zăbrani au avut în vedere şi amenajarea integrală a parcului din curtea Căminului Cultural, reuşind în această vară să termine atât aleile, băncuţele şi rondourile cu flori, cât mai ales să amenajeze şi să sfinţească şi „Fântâna cu apă bună”, cea care de fapt a dat şi numele de odinioară al localităţii. Tot în centrul civic, pe lângă reclădirea turnului pompierilor voluntari, după configuraţia de acum două secole, primarul Marian Toader ne-a informat că se are în vedere atât reabilitarea monumentalei biserici catolice de lângă Primărie, cât şi a casei memoriale Adam Muller Guttenbrunn din centrul localităţii.
După cum vă informam şi în numărul precedent al ziarului nostru, săptămâna trecută am vizitat, împreună cu viceprimarul comunei Zăbrani, localitatea Chesinţ. Şi aici am putut constata preocupări deosebite pentru reamenajarea centrului civic. Parcul de lângă biserica ortodoxă a fost dotat cu băncuţe noi, aleile au fost bordurate, gazonul este întreţinut, iar monumentul închinat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial se găseşte în stare ireproşabilă. Căminul Cultural din localitatea Chesinţ urmează să intre în programul de reabilitare integrală, iar despre Şcoala Generală din localitate - unde am zăbovit preţ de o oră - n-am avut decât cuvinte de laudă. Despre localitatea Neudorf, ştim doar că există preocupare pentru punerea în valoare şi introducerii monumentelor istorice de aici în circuitul turistic naţional şi internaţional. Revenind la lucrările edilitare din comuna Zăbrani, nu putem trece cu vederea programele de introducere a apei curente în toate localităţile comunei, asfaltările şi pietruirile de străzi, în acest din urmă caz vizitând comuna chiar atunci când lucrările de pietruire a străzilor se aflau în toi. Una peste alta, dacă avem în vedere şi proiectele generoase care se vor aplica în comuna Zăbrani şi în anii următori, putem considera că, în scurtă vreme, gloria Guttenbrunn-ului de odinioară va renaşte în toată splendoarea care l-a făcut celebru în secolul trecut şi l-a propulsat printre cele mai frumoase şi mai bogate localităţi rurale din Banat şi Transilvania.

Doru Sinaci - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]