Ştirile Zilei

Joi, 10 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Grafice depăşite pentru Traian

Lucrarea efectivă la Podul Traian ar trebui să înceapă în februarie 2010Lucrarea de reabilitare a centrului vechi al Aradului ar fi trebuit să înceapă efectiv în februarie.
Lucrarea de reabilitare a centrului vechi al Aradului, prima lucrare ce va fi realizată din fonduri europene, nu a început dar este deja în întârziere, dacă ar fi să ne luăm după graficele postate pe site-ul destinat special acestei lucrări. Potrivit datelor cuprinse aici, semnarea contractului de lucrări ar fi trebuit să aibă loc în august, dar de atunci şi până acum Primăria nu a reuşit să facă public numele firmei, sau firmelor care vor realiza această lucrare.
Licitaţia pentru constructor este încă în derulare, ultimele anunţuri venite din zona Primăriei pe acest subiect vorbind de faptul că executantul lucrării va fi cu siguranţă cunoscut până la finele anului.

La finele anului?
„Sperăm că până la finele anului vom cunoaşte constructorul. Lucrurile nu sunt simple în privinţa acestor licitaţii, în condiţiile în care lucrăm cu bani europeni iar rigoarea europenilor este deja cunoscută de arădeni, dacă amintesc numai de câte timp am pierdut şi cu licitaţia pe lucrarea BERD”, a fost explicaţia pe care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, ne-a oferit-o ieri vis-a-vis de acest subiect.
E greu de crezut, ca atare, că graficele lucrării vor putea fi respectate pe mai departe. Pe site-ul oficial al proiectului, se vorbea, de pildă, că lucrarea efectivă la Podul Traian (cea mai importantă intervenţie din acest proiect) ar trebui să înceapă în februarie 2010, că predarea amplasamentului pentru lucrările la acele 12 străzi care trebuie reabilitate prin acest proiect ar trebui să aibă loc în ianuarie anul viitor, tot de atunci ar trebui să înceapă turnarea fundaţiei, prin martie turnarea stratului de mixtură, iar pe la mijlocul anului refacerea mediului ambiant. Întreaga lucrare de reabilitare a sistemului rutier pe cele 12 străzi din proiect ar trebui finalizată în septembrie 2010.

Toamna a trecut degeaba
Cele mai mari întârzieri ar putea fi la lucrarea de reabilitare a clădirii Preparandiei, lucrare care ar fi trebuit finalizată prima, în condiţiile în care aici lucrările de consolidare ar fi trebuit să înceapă imediat după semnarea contractului, adică în septembrie anul acesta, şi să fie gata în mai anul viitor, iar lucrările de amenajare la curtea interioară în decembrie 2010. Şi lucrările la reţelele de canalizare şi apă de pe străzile din proiect ar fi trebuit să înceapă în toamna acestui an, însă acest fapt nu a mai avut loc.
Pregătirea lucrării merită însă lăudată, dacă ar fi să ne luăm după declaraţii şi licitaţii. Toate lucrările la podul Traian vor putea fi urmărite live pe internet, pe site-ul proiectului (civar.ro).
În plus, Primăria e dispusă să cheltuiască bani serioşi pe pliante şi pe cinci panouri de informare (peste nouă mii de lei), fapt ce s-ar putea justifica la momentul startului lucrării, în condiţiile în care podul Traian va fi închis şi aşa va rămâne timp de aproximativ doi ani.

38 de luni
Proiectul „Reabilitare Centru Istoric Vechi” are în vedere 12 străzi din zona istorică a oraşului, cuprinsă între Biserica Sârbească, Piaţa Romană şi Podul Traian şi presupune refacerea infrastructurii rutiere, a reţelei de conducte subterane, reabilitarea căii de rulare a tramvaielor, a iluminatului stradal şi consolidarea podului, totul contra sumei de 15 milioane de euro (din care aproximativ 13 milioane reprezintă fonduri structurale nerambursabile). Proiectul are un termen de finalizare de 38 de luni, calculul începând din februarie 2009.

A. B. - Jurnal Arădean

  • Fiscul oferă amânări pentru plata obligaţiilor fiscale

Călin Arusti specifică condiţiile necesare pentru a beneficia de amânarea la plată a obligaţiilor fiscaleÎn contextul crizei economico-financiare care a afectat ţara noastră, în special mediul de afaceri, au fost legiferate actualele prevederi privind amânarea la plată a obligaţiilor fiscale. Amânările la plată îşi pierd valabilitatea în cazul în care contribuabilii nu îşi achită, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, obligaţiile fiscale cu termene de plată începând cu data emiterii deciziei de amânare la plată.
Pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se acordă înlesniri sub forma amânării la plată. Amânarea se poate solicita de contribuabili, prin cerere, pentru obligaţiile fiscale datorate şi neachitate în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii. În cerere contribuabilii vor indica perioada pentru care se solicită amânarea la plată, care nu poate fi mai mare de 6 luni. „Pentru a beneficia de amânarea la plată a obligaţiilor fiscale, contribuabilii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: şi-au depus toate declaraţiile fiscale; nu au înscrise fapte în cazierul fiscal; nu s-a stabilit răspunderea potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, şi/sau răspunderea solidară potrivit prevederilor art. 27 şi 28 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală”, ne spune Călin Arusti, purtător de cuvânt Finanţele Publice Arad.
Cererea contribuabilului se depune la organul fiscal competent şi se soluţionează de acesta, prin decizie, în termen de maximum 15 zile de la data depunerii cererii. În termen de 15 zile de la data comunicării deciziei de amânare la plată, contribuabilii vor constitui garanţii sub forma scrisorii de garanţie bancară şi/sau vor oferi bunuri libere de orice sarcini în vederea instituirii măsurilor asigurătorii. Garanţiile constituite şi/sau bunurile oferite în vederea instituirii măsurilor asigurătorii vor reprezenta: 20% din suma amânată la plată şi dobânzile datorate pe perioada amânării la plată, dacă amânarea se acordă pe o perioadă de până la 3 luni inclusiv; 40% din suma amânată la plată şi dobânzile datorate pe perioada amânării la plată, dacă amânarea se acordă pe o perioadă mai mare de 3 luni.
Amânările la plată îşi pierd valabilitatea în cazul în care contribuabilii nu îşi achită, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, obligaţiile fiscale cu termene de plată începând cu data emiterii deciziei de amânare la plată. Amânarea la plată se acordă unui contribuabil o singură dată într-un an calendaristic. Nivelul dobânzii este de 0,05% pentru fiecare zi a perioadei de amânare la plată. Cererile de amânare la plată a obligaţiilor fiscale datorate şi neachitate se pot depune până la data de 30 iunie 2010.

Simina Roz - Observator

  • Bilete epuizate în două zile la Concertul de colinde al teologilor

An de an concertele de colinde susţinute de către Corul bărbătesc „Anatolis" şi corul mixt „Sfântul Ioan Mărturisitorul" aduc în sala de spectacole mii de spectatoriPoate cel mai emoţionant şi autentic concert de colinde îl reprezintă pentru arădeni cel susţinut de corul bărbătesc şi mixt al Facultăţii de Teologie din Arad, ambele conduse de maestrul Mircea Buta.
An de an, concertele de colinde susţinute de către Corul bărbătesc „Anatolis“ şi corul mixt „Sfântul Ioan Mărturisitorul“ aduc în sala de spectacole mii de spectatori dornici să asculte cele mai frumoase, tradiţionale şi pure colinde din repertoriul acestor două formaţii corale. Este unicul moment al anului, în care arădenii se pot bucura de colinde adevărate, unice şi nealterate în nici într-un fel de spiritul contemporan.
Cele două coruri au luat naştere imediat după revoluţie, iar cel mixt s-a înfiinţat la început ca şi cor al tineretului catedralei vechi, înfiinţat în 1990. „De atunci, corul mixt cântă la Sfânta Liturghie în fiecare duminică fie la Catedrala veche, fie la Bisericuţa de pe strada Mihai Eminescu. După ce s-a reînfiinţat Academia teologică din Arad, corul mixt a devenit corul Facultăţii de Teologie, mulţi tineri din cor devenind ulterior teologi“, ne-a declarat conf. univ. dr. Mircea Remus Buta, dirijorul celor două coruri.
Anul acesta, arădenii norocoşi, pentru că biletele s-au vândut în întregime la două zile de la punerea lor în vânzare, vor avea posiblitatea să asculte cele două coruri în două concerte. Primul va avea loc luni, 14 decembrie, de la ora 19.00 în Sala Iuliu Maniu de pe B-dul Revoluţiei, iar cel de-al doilea va avea loc în data de 16 decembrie, de la ora 19.00, în sala mare de concerte a Filarmonicii de Stat Arad.
Ca de obicei, în deschiderea programului va cânta corul bărbătesc, iar în partea a doua corul mixt. Se vor interpreta lucrări autentice precum „Moş Crăciun“, „Floricica“, „O, ce veste minunată“, „Trei păstori“, „Pluguşorul“, „Colindăm, colindăm iarna“ etc. Punctul culminant al concertului îl va constitui interpretarea a trei colinde vechi, armonizate de dirijorul Mircea Buta. Colindele au fost culese de la mănăstirile Nera şi Diaconeşti şi se intitulează „În ţara colindelor“, „Slavă să aibă“ şi „A venit şi-aici Crăciunul“.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Vin renii la Primărie

Pe lângă obişnuitul staul care transpune scena Naşterii Mântuitorului, în acest an vor fi aduşi în faţa Primariei şi doi reni viiÎn aşteptarea renilor. Nu este o glumă sau o expresie de sărbătoare, ci este vorba de comanda făcută de Primăria Arad şi care trebuie să sosească la începutul săptămânii viitoare.
Primăria a comandat, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pentru a-i face fericiţi pe copii, doi reni care vor putea fi admiraţi pe strada Romul Veliciu (în imediata vecinătate a Primăriei Arad). Renii sunt aduşi de Municipalitate tocmai din Austria, unde se vor întoarce - să sperăm vii şi nevătămaţi - după sărbătorile de iarnă. Ei au fost închiriaţi de la o societate din Austria care şi-a dezvoltat o afacere de pe urma acestor obiceiuri de Crăciun. Cei doi reni vin să completeze oferta Primăriei gândită pentru zona din vecinătatea Palatului Administrativ.
Ei vor fi instalaţi într-un ţarc special amenajat, pe strada Romul Veliciu. Tot pe această stradă, Primăria va monta şi deja obişnuitul staul care transpune scena Naşterii Mântuitorului, oile ce completează acest decor fiind şi ele vii.

A. B. - Jurnal Arădean

  • Mina de uraniu dezafectată de la Bârzava este încă nocivă pentru copii

Mina de uraniu de la Bârzava, deschisă de ruşi în 1950, s-a dovedit a fi o adevărată bombă ecologică pentru oamenii din localitateMina de uraniu de la Bârzava, deschisă de ruşi în 1950, s-a dovedit a fi o adevărată bombă ecologică pentru oamenii din localitate.
Localnicii povestesc că imediat după război, mai mulţi specialişti ruşi au făcut prospecţiuni în zonă, descoperind un zăcâmânt de uraniu. După ce au plecat, în urma lor au lăsat două halde de steril, una cu o suprafaţă de 420 metri pătraţi şi una de 2.000 de metri pătraţi, dar şi cancer din belşug pentru săteni. Doar într-un singur an, în comună s-au înregistrat şase decese ca urmare a cancerului. Primarul Gabriel Faur ne povesteşte că teribila boală a făcut ravagii în rândul localnicilor care locuiau chiar lângă mină. „Lângă zona în care s-a adunat sterilul au fost două case. Toţi locatarii au murit. Ultimul a decedat de cancer pulmonar prin 2004-2005. Era un bărbat de vreo 50 de ani. Cu câţiva ani înainte a murit şi tatăl său, tot de cancer, iar unchiul său, tot din cauza cancerului a murit. Toată lumea spune că de când s-a deschis mina s-a început să se moară de cancer. De-a lungul vremii, primarii care au fost înaintea mea au făcut o serie de demersuri pe la Bucureşti, pentru a determina autorităţile centrale să intervină, dar nu au primit niciun răspuns”, susţine primarul.

Apă toxică pentru spălat şi băut
Mai mult, cu toate că mina a fost oficial închisă, intrând în conservare, în vârful uneia dintre halde se cască un adevărat hău, în care pot să cadă copiii şi animalele care circulă prin zonă. „Cu toate că mina e închisă, a rămas în urmă o gaură de se poate intra cu maşina în ea”, mai spune Faur. Mai trebuie spus că atunci când plouă, apa de pe cele două halde se scurge în valea aflată la nici 50 de metri, vale de unde localnicii iau apă pentru spălat atunci când rămân fără apă în fântâni. Nici pânza freatică nu a scăpat de infiltraţii, apa toxică ajungând astfel în toate fântânile din sat.

Pericol pentru copii
Închisă în 2002, mina de uraniu de la Bârzava a înghiţit la preţul de atunci 772.900 lei, bani folosiţi pentru închidere dar şi pentru ecologizare. În momentul închiderii mina aparţinea Companiei Naţionale a Uraniului Bucureşti, fiind preluată ulterior de SC Radioactiv Mineral Măgurele. Halda mică a fost ecologizată în 2005, fapt care a dus la scăderea radiaţiei de şase ori, dar halda mare a rămas descoperită.
Conform unui raport prezentat de reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Arad, riscul radiologic provenit de la iradierea externă este nesemnificativ pentru un adult, dar în cazul copiilor trebuie să se ţină cont de acest risc. Pentru un adult care trece în zona haldei, din cauza activităţii zilnice, iradierea externă va fi de 9.89μSv/an, ceea ce reprezintă o creştere de 3% (faţă de 0.33mSv/an). Joaca copiilor în zona haldei va creşte iradierea externă cu 92.7μSv/an, ceea ce reprezintă o creştere de 28% (faţă de 0.33mSv/an). „Cum am spus şi în raportul prezentat Prefecturii, radiaţiile ar putea afecta copiii, doar dacă aceştia se joacă pe haldă. Atragem şi pe această cale atenţia părinţilor, să nu-şi lase copiii să se urce acolo. Astfel se vor evita eventualele pericole”, a declarat Dana Dănoiu, directorul-coordonator al APM Arad.

Lucian Serban - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]