Ştirile Zilei

Luni, 10 august 2009
Ştirile TVA aici
  • Peste 12.000 de arădeni sunt şomeri

Din cauza problemelor financiare AJOFM acordă în măsura bugetului disponibil subvenţii diferitelor categorii sprijinite prin legeRata şomajului în Arad este de 5,7%, faţă de 2,5% cât era anul trecut în perioada verii
Peste 12 mii de oameni sunt şomeri în judeţul Arad, aceasta fiind situaţia înregistrată la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă, până la începutul acestei luni. În România o astfel de situaţie a numărului mare de persoane rămase fără loc de muncă nu a mai existat în ultimii cinci ani, rata şomajului clasându-se la 6,6%. Judeţul Arad are o rată a şomajului de 5,7%, mii de oameni neavând în prezent poate nici măcar o sursă de venit.

Rata şomajui, peste dublul celei de anul trecut
Pierderea masivă a locurilor de muncă şi desfiinţarea a mii de companii şi firme a dat curs unor adevărate dezastre pe piaţa muncii, ofertele de muncă fiind reduse, iar forţa de muncă rămasă fără posibilităţi de orientare. Rata şomajului la nivel de ţară a crescut în iulie la 6,3%, de la 6% cât se clasa în iunie, când 548.930 de cetăţeni nu aveau un servici. Preconizările făcute îndeosebi în urma acordului cu FMI sunt puţin spus sumbre, fiind posibil ca rata şomajului să crească mult până la finele anului. Şomajul nu s-a mai clasat la un nivel atât de ridicat din anul 2004, iar faţă de anul trecut în luna iulie, când se înregistrau 340.462 de şomeri, în acest an, numărul acestora a crescut cu 70%.
Cu toate că în judeţ şi municipiu, 12.242 de oameni nu au loc de muncă, fiind disponibilizaţi, din statisticile oferite de Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă reiese că Aradul se clasează printre judeţele cu o rată mai mică a şomajului, aceasta situându-se sub cea înregistrată la nivel de ţară. Şi totuşi... peste 12 mii de arădeni nu lucrează, iar posibilităţile de a se reorienta profesional sunt reduse. Până la finele lunii mai, în Arad erau 127.645 de angajaţi, iar de atunci şi până în prezent, numărul acestora a scăzut cu câteva sute datorită concedierilor. În aceeaşi perioadă a anului 2008, la finele lunii aprilie, 133.702 de arădeni aveau un serviciu.

Cifrele se rotunjesc...
În prezent, peste 12 mii de arădeni au rămas fără locuri de muncă, fără siguranţa zilei de mâine, pe când în luna mai a anului 2008 doar 5.368 de persoane nu aveau locuri de muncă. În acest an numărul şomerilor a crescut cu câteva zeci şi chiar sute de persoane în fiecare lună, având în vedere că în luna ianuarie a anului erau 7.588 şomeri, în luna februarie, 8.368 şi în martie, 9.299. Din 12.242 de şomeri cât înregistrează judeţul Arad, în prezent, doar 8.286 au parte de o indemnizaţie de şomaj, pe când ceilalţi 3.956 este posibil să nu aibă nicio sursă de venit. În sezonul estival al anului trecut rata şomajului era de 2,5-2,6%, însă, până la finele lunii iulie ale acestui an, depăşeşte dublul anului trecut fiind de 5,7%. Din cei peste 12 mii de oameni fără serviciu, 5.757 sunt femei iar 8.286, bărbaţi. Sectorul privat este cel mai afectat domeniu, având în vedere că de aici provin 11.318 angajaţi disponibilizaţi.

Subvenţii în limita posibilităţilor
Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Arad s-a confruntat luni de zile cu probleme financiare, bugetul instituţiei fiind limitat şi, mai ales, epuizat de mai multe ori. Reprezentanţii AJOFM au solicitat în nenumărate rânduri rectificare bugetară, însă, după cum susţin, majorarea bugetului a întârziat să apară. De la începutul anului şi până la finele lunii martie, instituţia nu avea încă un buget valoric constituit iar, în prezent, AJOFM îşi chiverniseşte cu greu bugetul pentru acoperirea facilităţilor acordate cetăţenilor în condiţiile legii. Bugetul primit pe Legea 18, lege referitoare la bugetul asigurărilor sociale a fost redus din pricina crizei financiare aşa că au existat situaţii în care nu au fost bani pentru acordarea anumitor facilităţi.
În prezent, instituţia acordă subvenţii diferitelor categorii sprijinite prin lege, însă în măsura bugetului disponibil. Sunt sprijiniţi angajatorii care încadrează tineri şomeri, tineri dezavantajaţi social şi alte grupe care se încadrează dificil pe piaţa muncii şi se fac cursuri de formare profesională, pentru a facilita accesul pe piaţa europeană a muncii. Subvenţiile pentru luna iunie au fost acordate integral, iar cele pentru luna iulie vor fi achitate după data de 25 august.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Piaţa Primăriei, doar pe jumătate

Lucrările de reamenajare a pieţei din faţa Palatului Administrativ vor dura mai mult decât estimau autorităţile iniţialDeşi autorităţile anunţau finalizarea lucrărilor în Piaţa Revoluţiei de Zilele Aradului, situaţia se schimbă.
Lucrările de reamenajare a pieţei din faţa Palatului Administrativ vor dura mai mult decât estimau autorităţile iniţial. Piaţa Revoluţiei trebuia finalizată cu ocazia sărbătoririi Zilelor Aradului, aşa cum a susţinut în nenumărate rânduri executivul local. Cu toate acestea, situaţia din teren pare nu fi favorabilă finalizării întregii lucrări până peste două săptămâni, municipalitatea anunţând acum posibilitatea de a termina doar o parte din piaţă. Ca „scuză” pentru evoluţia greoaie a lucrărilor a fost avansată şi prognoza meteo nefavorabilă.

În faţa „casei”
Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Primăriei, Corina Drăghici, există o mare posibilitate, în funcţie şi de timpul nefavorabil pentru execuţia de lucrări de pavare, ca doar partea din faţa Primăriei să fie finalizată până la termenul anunţat. „Am vrea ca, de Zilele Aradului, piaţa să fie frumoasă, finalizată. Se încearcă să se finalizeze toată piaţa, dar în mod cert zona din faţa Primăriei va fi gata. Totuşi, există posibilitatea ca banda de circulaţie dinspre Banca Naţională spre Teatru să nu fie finalizată până la Zilele Aradului”.

Din Maramureş
Aşa cum vă informam de curând, întreaga piaţă va fi reamenajată fără a mai fi turnat asfalt pe carosabil. În loc de asfalt, şoseaua va fi pavată cu pietre speciale de andezit, cenuşii, pietre aduse, potrivit spuselor Corinei Drăghici, din cariere româneşti, din zona Maramureşului. Totodată, şi echipa de muncitori care execută pavarea, pe o suprafaţă de 4.635 metri pătraţi, este formată din maramureşeni.

Marcaje fără vopsea
Marcajele vor fi şi ele mai speciale. Potrivit informaţiilor de la Primărie, „vor fi aproape 1 kilometru de borduri. Sunt pietre în formă mai lunguiaţă, care vor fi folosite pentru delimitarea benzilor de circulaţie. Marcajul nu va fi făcut prin vopsire, ci prin piatră decorativă”, spune Corina Drăghici.

S. B. - Jurnal arădean

  • CET şi maşinile sunt principalii poluatori în Arad

Si halda de cenuşă şi zgură a CET este o sursa critica de poluare a AraduluiÎn Planul Local de Acţiune pentru Mediu (PLAM), revizuit anul acesta de către Agenţia pentru Protecţia Mediului, se arată că principalele surse de poluare ale atmosferei sunt reprezentate de industria energetică şi de transportul rutier.
Conform analizelor realizate de APM Arad, s-au constatat unele reduceri ale poluării, atât în ceea ce priveşte valorile de emisie cât şi cele din imisii, dar mai sunt multe unităţi care trebuie să-şi gospodărească mai bine activităţile astfel încât să reducă cantitatea de poluanţi emişi în atmosferă. Zonele critice sunt reprezentate de cele două unităţi ale industriei energetice, SC CET Arad pe lignit respectiv pe hidrocarburi, şi de către trafic.
SC CET Arad SA pe lignit funcţionează cu două cazane de abur industrial şi un cazan energetic. Combustibilul folosit pentru producerea de căldură şi energie este lignitul şi gazul metan. Prin arderea acestor combustibili, CET-ul pe lignit este principalul poluator cu dioxid de sulf şi oxizi de azot. Centrala electrotermică pe lignit este amplasată în exteriorul oraşului, iar pentru evacuarea noxelor există 2 coşuri de fum. Pentru reţinerea pulberilor centrala este dotată cu electrofiltre care au un randament de reţinere de 99,6 % ceea ce conduce la o poluare mult diminuată a atmosferei cu astfel de particule solide. O altă sursă de poluare este halda de cenuşă şi zgură, care, în special vara şi în perioade cu vânt, produce poluarea aerului cu cenuşă (pulberi) ca urmare a întreţinerii insuficiente a digului de protecţie şi a neumectării depozitului. S-au făcut investiţii importante, pentru supraînălţarea digurilor de contur a haldelor de cenuşă şi pentru umectarea haldelor pe timp de vară. Cu toate aceste investiţii, sunt perioade din an, în special vara, când se produce antrenarea cenuşii, poluând cartierul Aurel Vlaicu, comuna Sânleani şi culturile agricole din jur cu pulberi.
SC CET Arad SA pe hidrocarburi funcţionează cu 2 cazane energetice şi cu 6 cazane de apă fierbinte, din care nu funcţionează decât patru. Această unitate este situată în zona centrală a oraşului. Foloseşte pentru producerea de energie electrică şi termică gaz şi păcură cu un conţinut de sulf sub 1%. Ea constituie o sursă principală de poluare, cu SO2, NOx şi pulberi, mai ales că este amplasată într-o zonă centrală a oraşului şi nu deţine nici un fel de instalaţii de depoluare, fiind dotată cu 8 coşuri de fum din metal. În consecinţă, s-a întocmit Programul de Reducere a Emisiilor de SO2, NOx şi pulberi şi care prevede măsuri pentru conformarea cu cerinţele directivelor în vigoare, constând în înlocuirea arzătoarelor, realizarea desulfurării gazelor de ardere şi monitorizarea emisiilor.
Şi traficul auto are o pondere însemnată în poluarea atmosferei, producând o mare parte din cantităţile de monoxid şi dioxid de carbon emise la nivelul judeţului.De asemenea, traficul auto se face răspunzător în mod indirect de cantitatea mare de pulberi în suspensie înregistrată în aproape toate determinările efectuate.
Astfel, mijloacele de transport ridică praful de pe carosabilul nemăturat; mijloacele de transport “aduc” în oraş pe roţi cantităţi mari de pământ direct de pe câmp; din mijloacele de transport neetanşe, care transportă materiale de construcţii, moloz din demolări, cereale, “rămâne” pe carosabil o mare cantitate de praf. Creşterea continuă a numărului de autovehicule în general, duce la creşterea cantităţii de poluanţi emişi pe arterele de circulaţie. Nu există momentan soluţii convenabile pentru înlăturarea acestei poluări, dar primăria trebuie să aibă în vedere o mai bună fluidizare a circulaţiei atât în zona centrală cât şi în cartiere.

Simina Roz - Observator

  • Titluri şi dinstincţii pentru personalităţile arădene

Miercuri consilierii locali municipali vor vota proiectele de acordare a unor titluri şi distincţii cu ocazia Zilelor AraduluiConsilierii locali municipali vor acorda şi în acest an o serie de titluri şi distincţii cu ocazia Zilelor Aradului.
Proiectele respective se vor afla miercuri pe masa lor spre votare. Astfel, se va conferi titlul de Excelenţă în semn de recunoaştere şi preţuire a activităţii profesionale, precum şi a preocupărilor constante de promovare a imaginii Aradului în domeniul literatură următoarelor personalităţi: Vasile Dan pentru poezie, Horia Medeleanu pentru literatură şi critică de artă, Petre Puskel pentru literatură în domeniul istoriei locale. În domeniul Artelor Vizuale, titlul se oferă lui Dumitru Şerban pentru creaţie artistică şi promovarea artei plastice arădene în ţară şi peste hotare şi lui Kocsis Rudolf pentru artă plastică-sculptură. În domeniul Artei Dramatice, se oferă titlul actorului Ioan Peter, în domeniul Afacerilor Elisabetei Lăslean, pentru management în afaceri, crearea şi promovarea unui brand arădean.
În domeniul Educaţiei, titlul îi va fi oferit Silviei Demian, profesor de specialitate la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” Arad, în domeniul Sănătăţii, doctorului Milovoi Stamoran, pentru performanţă medicală deosebită (premiul va fi acordat post-mortem, medicul decedând la sfârşitul săptămânii trecute), în domeniul Mass Media, jurnalistului Cătălin Lăpuşcă, iar în domeniul Caritate şi Protecţie Socială doamnei Arthur Anne.
De asemenea, se va conferi distincţia Diploma de onoare în domeniul sportiv: domnului Nicolae Chis, pentru implicarea în susţinerea echipei UTA şi domnului Giovanni Catanzariti, pentru susţinerea echipei UTA, iar în domeniul Sănătăţii doctorului Sherzad Asad Fatah - pentru investiţiile în domeniul sănătăţii arădene, ca dovadă a aprecierii performanţelor obţinute în domeniile lor de activitate.

„Diploma de Aur”
Consilierii locali municipali vor avea de votat şi distincţia „Diploma de Aur” acordată familiilor arădene (peste o sută) care au 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Această distincţie ca şi titlurile amintite mai sus se oferă la iniţiativa consilierilor Dacian Ţolea, Bruno Biringer, Ştefan Tabuia, Levente Bognar, Mariana Cismaşiu şi Cristian Moisescu.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Pâinea prăznuită-n bucurie

La Beliu, mii de oameni au participat la sfârşitul săptămânii la "Praznicul de pită nouă"Câteva mii de oameni au venit ieri în pădurea Dumbrava, la „Praznicul de pită nouă” de la Beliu.
Sărbătoarea ancestrală a pâinii, care vine din timpuri uitate, s-a ţinut an de an la Beliu, până în 1913 când, în timpul primului război mondial, au căzut pe front cinci generaţii de feciori.
Datina s-a întrerupt pentru o perioadă lungă de timp. Şi totuşi, belenii au păstrat din tată în fiu această prăznuire a pâinii, prin perpetuarea cântecelor şi jocurilor specifice.
Chiar dacă această sărbătoare nu s-a ţinut timp de aproape 60 de ani, chiar dacă localnicii nu au mai ţinut minte toate detaliile, totuşi, amintirile lor, frânturile unor cântece, paşii unor jocuri au fost suficienţi pentru oameni care şi-au deschis sufletul pentru a înţelege importanţa acestei sărbători.
Elementul cheie al renaşterii sărbătorii a fost profesorul de istorie Emil Lăzureanu. El a fost cel care a adunat, a scotocit în mintea şi sufletul bătrânilor spre a afla ,,misterul”acestei sărbători: ,,Praznicul de pită nouă”.
De la reluarea praznicului care proslăveşte pâinea, munca şi cinstea localnicilor de pe aceste minunate plaiuri codreneşti au trecut 36 de ani, consemnând, aşadar, că ieri a avut loc cea de-a XXXVI-a ediţie a sărbătorii câmpeneşti „Praznicul de pită nouă”...
Feciorii, călări pe cai, au aşteaptat, de dimineaţă, oaspeţii în centrul comunei, apoi i-au condus în pădurea Dumbrava, locul de desfăşurare al sărbătorii. După un scenariu, păstrat de ani de zile, cei doi crainici (Pele Roxana şi Cătălin Pintea) au declarat deschis „Praznicul di pită nouă” şi l-au invitat pe scena în aer liber pe primarul Pavel Ţica pentru a „saluta oaspeţii şi întreaga lume adunată”. S-au adresat, de asemenea, spectatorilor prefectul judeţului, Călin Bibarţ şi preşedintele C.J.A., Nicolae Ioţcu. Praznicul a continuat cu versuri, cântece şi jocuri („Lioara bochienească”, „Feleaga”, „Ruguţu”, „Jocul colacului”), interpretate de artişti amatori locali, pregătiţi de instit. Amalia Fleştea. În continuare, câteva mii de oameni veniţi din satele din zonă ori de mai departe - între care s-au şi oficialiltăţi locale, judeţene şi parlamentari - au urmărit un program folcloric prezentat de formaţii din judeţ dar şi de Ansamblul „Banatul” din Timişoara, Ansamblul „Vergelu” din Bihor, Radu Moş cu formaţia sa şi cunoscuţii interpreţi de muzică populară Valeria şi Traian Ilea.
Buna dispoziţie a celor câteva mii de participanţi a fost asigurată şi de diversele tarabe cu mâncăruri, băuturi, sucuri, dulciuri, etc., aşezate de-o parte şi de alta a drumului de la intrarea în pădurea Dumbrava.
„Bine-aţi venit la Beliu,în august plin de soare!/ Îi ,,Praznic di pită nouă”- aleasa sărbătoare/ A celor ce trudit-au prin arşită şi vânturi/ Slăvită fie munca şi pita-n mii de cânturi!”

V. F. - Jurnal arădean


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]