Ştirile Zilei

Vineri, 10 iulie 2009
Ştirile TVA aici
  • Deputatul Cionca a dat raportul pentru activitatea sa

Deputatul Iustin Cionca şi-a prezentat un scurt bilant al activităţii sale din prima sesiune parlamentarăDeputatul PD-L de Arad Iustin Cionca a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, un scurt bilanţ al activităţii sale în prima sesiune parlamentară, după şase luni de la preluarea mandatului.
În deschidere, acesta a declarat că, în primul rând, prin activitatea sa, a dorit să-şi respecte promisiunile făcute în faţa cetăţenilor. Deputatul arădean a explicat că munca domniei sale este împărţită pe paliere. Mai precis, între Camera Deputaţilor şi colegiul pe care îl reprezintă. „Pe lângă activitatea obişnuită din Camera Deputaţilor, aceea de a participa la întregul mecansim de promovare a unor legi, am avut un rol determinant în mai multe domenii”, a declarat Iustin Cionca.
Parlamentarul social democrat susţine că a făcut tot ceea ce i-a stat în puteri pentru descentralizarea principalelor activităţi, astfel că un succes în această privinţă a însemnat modificarea prevederilor OUG 75/2008. Prin această Ordonanţă, sumele provenind din taxele judiciare pe timbru, prcum şi din impozitele încasate din onorariile avocaţilor, ale notarilor publici şi ale executorilor judecătoreşti mergeau în totalitate la bugetul statului. Iustin Cionca a afirmat că, prin modificările aduse, sumele provenite din taxele judiciare de timbru rămân în totali- tate la bugetele locale, iar 25 la sută din impozitele încasate din onorariile avocaţilor, ale notarilor publici şi ale executorilor judecătoreşti rămân la administraţia locală.
Parlamentarul democrat-liberal a mai declarat că, prin activitatea sa din comisii, deputatul arădean şi-a adus o contribuţie decisivă în cazul a două decizii ce ţin de actul de justiţie. „Prin schimbarea regulamentului Camerei Deputaţilor, a putut fi trimis în instanţă dosarul lui Adrian Năstase. Acest aspect, alături de modificările la codul civil şi penal, a însemnat un argument decisiv faţă de Uniunea Europeană. Să nu uităm că am fost în pericol să ni se blocheze fon- durile europene pentru că aveam probleme la capitolul justiţie”, a mai adăugat Cionca.
Deputatul arădean a avut o activitate susţinută şi în teritoriu. Pe lângă legătura permanentă cu primarii din colegiu, acesta a avut şi o iniţiativă legislativă referitoare la satul Cintei, prin care se doreşte ca acesta să devionă comună de sine stătătoare.

Nadia Bodran- Glasul Aradului

  • Peste 150 de arădeni vor putea beneficia de cursuri de formare

AJOFM anunţă începerea cursurilor de formare profesională realizate de înstituţieÎncepând cu luna aceasta, arădenii au ocazia să se înscrie la cursurile de formare profesională realizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Din cauza faptului că anul acesta nu au fost fonduri, iar criza financiară şi-a spus cuvântul încă o dată, cursurile vor începe abia în luna iulie.
Cu toate acestea, din cele 42 de judeţe, Aradul este pe locul 7 cu cele mai multe cursuri de formare profesională şi cu cel mai mare număr de locuri.
Astfel, luna aceasta vor fi 9 cursuri de formare cu 154 de locuri, din care 14 pentru agent de pază şi ordine, 14 pentru coafor, 14 pentru electrician, electronist auto, 14 pentru lucrător instalator pentru construcţii, 14 pentru lucrător în tâmplărie, 28 pentru operator, introducere, validare şi prelucrare date, 14 pentru ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie, 14 pentru tapiţer şi 28 pentru utilizare calculator şi prelucrare informaţii.

N. B. - Observator

  • Start la salvarea imobilelor vechi

Mişcarea Arădeană a organizat o masă rotundă care a reprezentat startul proiectului de salvare a clădirilor de patrimoniuSpecialiştii au răspuns în număr mare invitaţiei de a se implica pentru salvarea clădirilor vechi.
Masa rotundă organizată ieri de Mişcarea Arădeană, cu arhitecţi, autorităţi locale, studenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile, s-a bucurat de o participare numeroasă. Toţi au dat dovadă că „există o îngrijorare reală în comunitatea locală”, aşa cum a subliniat şi Claudiu Cristea, pentru păstrarea identităţii oraşului, cu toţii venind cu propuneri în încercarea de a salva clădirile istorice. Principalele măsuri care s-au conturat ieri au fost: sincronizarea eforturilor pentru elaborarea unei strategii pentru zona protejată, depolitizarea acţiunii şi unirea eforturilor tuturor participanţilor.

Proiect
Ieri, s-a dat startul proiectului Mişcării Arădene, realizat în colaborare cu un grup de studenţi la Arhiectură. Proiectul vizează scoaterea din mizerie a clădirilor de patrimoniu. Acesta a început cu încercarea de a-i atrage într-un parteneriat pe toţi cei interesaţi şi cei care au posibilitatea de a face ceva în sensul conservării şi restaurării faţadelor clădirilor monument ale oraşului, pentru conservarea identităţii arhitecturale a oraşului. Proiectul se numeşte „Restauratio in Integrum”, iar coordonatorul este Claudiu Ionescu, un arădean student la Facultatea de Arhitectură Timişoara. Are ca obiective relevarea prioritară a faţadelor aflate într-o avansată stare de degradare sau scoaterea din arhivă a desenelor originale, întocmirea unei baze de date digitale, identificarea de soluţii pentru restaurarea urgentă a clădirilor relevate, respectiv, urmărirea în timp a degradărilor. În primă fază, se vor identifica 10-12 clădiri într-o stare avansată de degradare. În proiect se vor implica zeci de studenţi de la Timişoara (proiectul făcând parte din orele lor de practică).

„O tragedie”
„Ce se întâmplă cu patrimoniul construit, mai ales dincolo de Piaţa Avram Iancu, este o tragedie”, a precizat viceprimarul Levente Bognar. Acesta a amintit problemele cu care se confruntă administraţia în acest sector: „lipsesc reglementări legislative ferme şi este şi problema proprietăţilor - au fost case demolate, sau s-au autodemolat, iar noii proprietari primesc ruine înapoi”.

Primăria, la colţ
Primăria nu a fost, însă, menajată. Viceprimarul Levente Bognar a fost întrebat de ce nu se face nimic pentru reabilitarea Palatului Cenad, unde şi Primăria este proprietar.
„Am încercat să purtăm discuţii cu ceilalţi proprietari, însă nu au răspuns. Noi nu putem contribui la reabilitare decât cu o cotă parte”, s-a apărat viceprimarul.

S. B. - Jurnal arădean

  • Festivalul de muzică veche prin cetăţile Aradului a ajuns la cea de-a VI-a ediţie

Şi în acest an va avea loc festivalul de muzică veche desfasurat în cetăţile AraduluiPrima parte a ediţiei din acest an se va desfăşura în oraşul Lipova, la Casa Sever Bocu (azi Muzeul Oraşului Lipova), la castelul familiei Mocioni din Bulci şi la cetatea Şoimoş, în data de 19 iulie. A doua ediţie se va desfăşura la sfârşitul lunii, în data de 26 iulie, la Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monţia şi la cetatea Şiria.
Festivalul va începe duminică, 16 iulie, la ora 10, la Muzeul Oraşului Lipova. Atunci va avea loc deschiderea manifestărilor şi vernisajul expoziţiei Familia Mocioni. Atmosfera va fi întreţinută de formaţia TRIO CONSONANŢE cu piese din repertoriul preclasic, clasic sau modern. Programul va continua la ora 14, la Castelul Mocioni de la Bulci, unde formaţia Nomen este Nomen va susţine un concert de muzică medievală şi renascentistă.
Din programul festivalului la Bulci mai fac parte: vizitarea unor monumente reper istoric (Castelul şi anexele, Biserica romano-catolică, cimitirul vechi etc.) sau Căsuţa veselă şi Arca lui Laci. La ora 18 se va vizita Cetatea Şoimoş şi va avea loc un Concert de muzică medievală: Nomen est Nomen, Grafic.

Corina Huţan - Observator

  • Trupul celui de-al treilea copil înecat a fost găsit de scafandri

Echipele de căutare din cadrul ISU Arad au reuşit să găsească şi trupul celui de al treilea copilCel de-al treilea copil înecat în urmă cu două zile în apele Mureşului a fost găsit ieri.
După căutări îndelungate, scafandrii au reuşit să aducă la mal trupul neînsufleţit al băiatului. În acelaşi timp, părinţii aşteptau la morgă pentru a ridica trupurile neînsufleţite ale copiilor răpiţi de apele Mureşului.
Căutările au început încă din primele ore ale dimineţii. Mai mulţi scafandri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad, echipaje din cadrul formaţiunii civile de pompieri din Lipova şi câţiva localnici voluntari au descins în zona Mureşului unde băiatul s-a înecat şi au început să caute. Cu sufletul la gură, alţi câţiva localnici, părtaşi la suferinţa familiilor şi care se aflau şi ieri prin zonă aşteptau rezultatele. Cu toţii se rugau ca pompierii să reuşească să scoată la suprafaţă trupul neînsufleţit al băiatului. După mai bine de o jumătate de oră de când s-au scufundat, cei doi scafandri, care s-au ghidat cu un sonar, dispozitiv de telecomunicaţii subacvatice, au ieşit cu capul la suprafaţă. Şi-au dat jos măştile de oxigen şi, în ciuda oboselii, au anunţat că, după ce l-au scăpat de vreo trei ori, într-un final, l-au prins destul de bine pentru a-l scoate de la o adâncime de aproximativ şapte metri.
„L-am simţit după prima scufundare. Am încercat să-l scoatem însă ne-a scăpat de câteva ori. Corpul minorului este înţepenit, de aceea ne-a fost mai greu până l-am adus la suprafaţă”, a declarat unul dintre scafandri. Copilul avea trupul vânăt şi încleştat. Îndureraţi, localnicii adunaţi la baraj au adus imediat o lumânare şi au aprins-o la căpătâiul băiatului.

Şi-au transportat copiii în sicrie spre casă
Zi neagră pentru familile celor trei copii înecaţi. Ieri, în timp ce pompierii căutau ultimul copil luat de ape, părinţii acestuia au venit să ridice de la morgă, trupul lui Alex. Lângă ei se afla şi cealaltă familie îndurerată care aştepta să îşi ridice copilul... mort. Printre lacrimi şi câteva suspine, cei doi părinţi care au fost nevoiţi să plătească un tribut devastator Mureşului, doi dintre copii, pe Alex Corneliu, de 15 ani şi pe fratele său Ruben de 10 ani, nu încetau să îşi amintească de ei, fără însă a le veni să creadă că îi vor duce acasă... în sicrie.
„Ce-am avut mai drag am pierdut acum. Suntem răvăşiţi. De mici tot pe lângă ape au fost. Le plăcea foarte tare să se scalde, să înoate. Când vedeau apa nu îi mai puteam ţine. Nu e prima excursie în care se duc chiar şi cu aceleaşi însoţitoare. De fiecare dată se întorceau acasă teferi. Nu ne-am gândit niciodată că apa ne va răpi ce avem mai drag”, a spus Dorica Iuoanac, mama celor doi copii înecaţi.
Lângă cei doi părinţi se aflau şi părinţii lui Lucian Agape. Nu aveau cuvinte să spună ceea ce simţeau în acele momente. Priveau în gol şi aşteptau cu toţii să plece spre casă, pentru a se pregăti de înmormântare, care se pare, va avea loc sâmbătă. În tot acest timp, poliţiştii şi procurorii au demarat o anchetă pentru a afla cum s-a ajuns la această tragedie. Cele două supraveghetoare vor fi audiate. În cazul în care familiile îndoliate vor depune plângere (puţin probabil pentru că părinţii copiilor susţin că nici una dintre ele nu are nici o vină) cele două supraveghetoare vor fi cercetate pentru neglijenţă.

Anca Barbura - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]