Ştirile Zilei

Marţi, 8 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Încă un termen la BERD

Tramvaiele se vor întoarce pe centru şi Aradul Nou, însă, cel mai devreme la mijlocul lunii decembriePrimăria susţine acum că în această săptămână se fac probe la tramvaie pe centru.
Circulaţia tramvaielor pe centrul Aradului mai are de aşteptat, în condiţiile în care şi ultimul termen avansat a fost decalat. Se vorbea iniţial de începutul toamnei, apoi de finele lui octombrie, iar mai apoi de finele lui noiembrie. Tramvaiele se vor întoarce pe centru şi Aradul Nou, însă, cel mai devreme la mijlocul lunii decembrie. Iar acest nou termen este unul optimist.
Executivul ar trebui să-l impulsioneze, totuşi, pe contractantul lucrării, în condiţiile în care, potrivit contractului, prelungit şi el cu îngăduinţa BERD, toate lucrările ar trebui finalizate până la sfârşitul lui decembrie. Primul termen final al lucrării BERD era stabilit pentru vara lui 2009. Nimic nu a fost, însă, ca la carte în privinţa aceste lucrări, aşa că amânările au venit unele după altele.

Până de Crăciun
Petru Cuvineanu, directorul tehnic al CTP, susţinea încă de la mijocul lunii trecute că se pregăteşte pentru deschiderea circulaţiei tramvaielor pe Aradul Nou, dar era sigur că pe centru tramvaiele nu vor circula la începutul lui decembrie.
Chiar şi după atâtea amânări, executivul e optimist. Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, susţine că muncitorii ar trebui, teoretic, să termine lucrarea la linii, după care vor urma probe la tramvaie şi, doar mai apoi, se va relua circulaţia acestora. „În această săptămână se fac probe la tramvai”, ne-a asigurat Drăghici, care speră că, până la Crăciun, tramvaiul lui Moş Crăciun va putea circula şi el pe centru.

A. B. - Jurnal Arădean

  • Gospodăria Comunală va comercializa brazi şi în acest an

Şi în acest an GCA Arad va comercializa brazi româneştiArădenii vor avea de unde să îşi aleagă în acest an bradul, deoarece aceştia se vor comercializa atât în pieţe, cât şi la sediul Gospodăriei Comunale Arad de pe Bulevardul Revoluţiei sau la Pepinieră.
„La fel ca în fiecare an şi acum avem spre vânzare brazi româneşti. Începând din această săptămână arădenii pot să vină să îi achiziţioneze. Mâine (nr. astăzi) se vor stabli şi preţurile”, a spus Mariana Junjan, director GCA Arad.
De asemenea, şi Direcţia Silvică va scoate la vânzare sute de pomi de Crăciun la preţuri accesibile. În acest an preţurile vor fi acelaşi ca şi anul trecut. Astfel, un brad între 0,7 şi 1,2 metri poate fi achiziţionat la preţul de 20 de lei, iar un molid la 10 lei. Totodată un brad între 1,3 -2,0 metri va costa 25 de lei, iar molidul 20 de lei.
Reprezentanţii Direcţiei Silvice spun că cei care vor să împodobească un pom mai mare trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar, deoarece un molid între 3 şi 4 metri va costa 130 de lei, iar bradul 150 de lei.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Se oficializează divizarea CET

Din 1 ianuarie, CET va fi oficial împărţit în două societăţi distincte, funcţionând separatDin 1 ianuarie, CET va fi oficial împărţit în două societăţi distincte, funcţionând separat.
Procesul de divizare a centralei termice arădene se apropie cu paşi repezi de finalizare. Din declaraţiile lui Cornel Secianschi, directorul CET, din data de 1 ianuarie cele două societăţi vor fi total separate, urmând să funcţioneze oficial independent una de cealaltă.
„Am început deja divizarea propriu-zisă, urmând ca din data de 1 ianuarie să oficialiuzăm despărţirea dintre CET Hidrocarburi şi CET Lignit. Chiar în zilele acestea discutăm împărţirea personalului între cele două noi societăţi”, a declarat Cornel Secianschi. Inclusiv documentaţia pentru separarea CET este finalizată, fiecare dintre cele două societăţi având acum identitate fiscală separată.

S-au plătit datorii
Actuala conducere a societăţii de distribuire a agentului termic continuă campania de plată a datoriilor către furnizorii de materie primă şi către transportatori. În ultimele luni CET a plătit din fonduri proprii, obţinute din comercializarea căldurii, 1,8 milioane de lei către SNLO Oltenia, pentru cărbunele achiziţionat de la această societate. Tot aproximativ 1,8 milioane de lei au plecat şi către conturile firmei care furnizează gaz metan. Alte 500.000 de lei au fost plătite către CFR Marfă. Cu toate acestea, datoriile CET către cei mai importanţi furnizori sunt în continuare uriaşe faţă de puterea de plată a companiei.
„Datoriile pe care le mai avem se ridică la 49 de milioane de lei către SNLO, 23 de milioane către CFR Marfă pentru transportul materiei prime şi aproximativ patru milioane către compania furnizoare de gaz. La aceste datorii, se mai adaugă încă patru milioane de lei, bani pe care trebuie să îi plătim către Compania de Apă Arad”, a mai adăugat Secianschi. În plus, se mai pregătesc achiziţii de materie primă pentru suplimentarea rezervei de stat.
„Avem în stoc cărbunele necesar pentru a trece peste această iarnă. Dar am mai cumpărat 900 de tone de păcură şi săptămâna asta mai luăm alte 1.100 de tone pentru a asigura rezerva de stat”, mai spune managerul CET.

Urmează modernizări?
Încă de la început, divizarea CET a urmărit modernizarea celor două centrale şi reducerea preţului de producere a gigacaloriei. După data de 1 ianuarie CET Hidrocarburi va încerca accederea unor fonduri europene pe mediu în valoare de 17 milioane de euro, bani nerambursabili, cu care se urmăreşte o modernizare totală a centralei. În schimb, pentru CET Lignit s-a pregătit o asociere cu o societate privată, în vederea introducerii de capital în centrale şi reţele. Până în momentul de faţă, 11 companii şi-au arătat interesul pentru asocierea cu CET Lignit, dar câştigătorul nu va fi aflat decât peste câteva luni, după ce toate procedurile de asociere vor fi finalizate.

A. G. - Jurnal Arădean

  • Direcţia Sanitar Veterinară avertizează: atenţie la trichineloză

Direcţia Sanitar Veterinară atrage atenţia cetăţenilor cu privire la existenţa riscului de îmbolnăvire cu trichinelozăApropierea Crăciunului dă starul sacrificării porcilor în gospodăriile proprii drept pentru care şi în acest an reprezentanţii Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad atrag atenţia cetăţenilor cu privire la existenţa riscului de îmbolnăvire cu trichineloză. La începutul anului mai multe persoane din localităţile din judeţ au ajuns internate la boli infecţioase după ce au fost depistaţi cu trichineloză. Cel mai mare focar s-a înregistrat la Sântana, urmat de localităţie Răpsig, Covăsânţ, Milova şi Toc.
Trichineloza este o boală parazitară, care apare la porci, dar sunt frecvente îmbolnăvirile şi la om, cu urmări foarte grave, prin consumul de carne de porc infestată. Simptomele apar după 2-3 săptămâni de la consumul cărnii infestate, uneori mult mai devreme, sub formă de febră, diaree, stări de vomă, dureri musculare, cefalee, manifestări de tip encefalită, miocardită, apare edemul feţei, putând determina tulburări severe de tip encefalită, miocardită, mielită etc. Trichineloza se transmite la om şi prin consumul de carne de mistreţ, urs sau cal insuficient preparată termic sau preparată crud, sărată sau afumată. Pentru a se evita îmbolnăvirea proprietarii porcilor sacrificaţi în gospodării au obligaţia să efectueze analiza trichineloscopic efectuate în Circumscripţiile sanitare veterinare. În acest scop Circumscripţiile sanitare veterinare din localităţile judeţului vor fi la dispoziţia cetăţenilor în această lună având program prelungit programul fiind de la ora 8.00 la ora 18.00 iar duminica de la ora 8.00 la ora 12.00. De asemenea DSVSA va intensifica controalele pieţe, depozitele alimentare, supermarketuri şi alte unităţi care produc şi comercializează produse de origine animală şi nonanimală.

A. M. C. - Observator

  • Aradul are cu ce se mândri şi în plan cultural

Palatul Administrativ a fost construit în 1872 - 1874, în stil renascentistÎn Planul integrat de dezvoltare urbană a Aradului, un capitol aparte este dedicat culturii.
Trecând în revistă acest capitol, am aflat că în prima jumătate a secolului XIX Aradul cunoaşte o perioadă de înflorire economică şi culturală. În anul 1870 Aradul este cel mai populat oraş al Transilvaniei, cu o populaţie de peste 32.000 de locuitori. În acest context, în anul 1868, conducerea Aradului a decis construirea a două edificii reprezentative pentru oraş: cel al Primăriei şi cel al Teatrului. Ridicarea clădirii teatrului arădean a început în anul 1872 şi s-a încheiat în 1874, iar la deschiderea festivă a fost prezent împăratul Franz Jozef al Austro-Ungariei.

Mica Vienă
Istoria teatrului în Arad începe însă cu peste jumătate de secol în urmă. În 1817 funcţiona deja un teatru permanent în oraş, iar primul eveniment de seamă al teatrului a fost prezentarea, în 1818, a unui spectacol în limba română. În anul 1873 vechiul teatru se închide, iar în 1907, în această clădire se inaugurează primul cinematograf din Arad.
Un alt edificiu reprezentativ al oraşului este Palatul Cultural, ridicat între anii 1911-1913 pentru a adăposti muzeul local, biblioteca oraşului şi o sală de concerte. Acum, pe lângă sala de concerte, clădirea adăposteşte Complexul Muzeal şi Filarmonica Arad.
Secolul al XIX - lea a adus în Arad, odată cu dezvoltarea economică şi o dezvoltare edilitară deosebită, fiind comparat, în 1906, de către Nicolae Iorga cu Viena. O serie din clădirile construite în acea perioadă au fost introduse pe lista monumentelor istorice.

Monumente arhitectonice
Dintre monumentele arhitectonice şi istorice reprezentative fac parte : Cetatea Fortificată a Aradului, una dintre fortăreţele transilvănene, construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. A fost folosită ca închisoare pentru răsculaţii conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan; Palatul Administrativ, construit în 1872 - 1874, în stil renascentist; Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, construit în 1874, stil arhitectonic neo-clasic, (arhitect Czigler Antoniu); Palatul Neumann, construit în 1891, stil eclectic; Palatul de Justiţie, construit în 1892, stil eclectic; Palatul Cenad, construit în 1894, stil eclectic şi neo-clasic; Palatul Băncii Naţionale, construit în 1906, stil neo-clasic; Palatul Bohuş, construit în 1910, stil secession vienez (la care s-a folosit în Arad pentru prima oară betonul armat); Palatul Szantay, construit în 1911, stil secession vienez; Palatul Cultural, construit între 1911-1913, combinaţie de stiluri neo - clasic, gotic, renascentist, cu capiteluri corintiene; Casa cu Ghiulele de Tun, construită în 1800. Numele ei provine de la cele şaptesprezece ghiulele de tun încorporate în pereţii săi în perioada luptelor de la 1848 - 1849; Preparandia, prima şcoală din Transilvania în limba română (1812); Casa cu Lacăt, construită în 1815; Teatrul Vechi (Hirschl), construit în 1817, cel mai vechi teatru de piatră din România, unde au jucat trupele lui Matei Millo (1870) şi Mihai Pascally (1868, 1871) şi pe unde, în 1868, a trecut Mihai Eminescu în calitate de sufleur în trupa lui Pascally. Tot aici au jucat şi Deryne, actriţă maghiară, în 1820, şi Treuman, actorul german, în 1840; Turnul de Apă, construit în 1896,în stil arhitectural dungeon medieval; Vechea Casă a Vămii, localizată în vecinătatea Podului Traian, în sensul de mers către Timişoara şi construită în 1907, a fost folosită ca punct vamal pentru bunurile care intrau pe pieţele Aradului; Statuia Sfântului Ioan Nepomuk, ridicată în 1729, sculptură în stil baroc; Monumentul Sfintei Trinităţi, ridicat în 1746 pentru comemorarea victimelor epidemiei de ciumă care a bântuit oraşul în 1738 şi 1740; Biserica Sârbească „Sfinţii Petru şi Pavel”, ridicată în 1698 - 1702, în stil arhitectonic baroc timpuriu; Mânăstirea „Sfântul Simion”, construită în 1762, în stil baroc; Catedrala „Sfântul Anton de Padova” (Romano - catolică), ridicată de Ordinul Călugărilor Minoriţi în 1904, în stil renascentist; Catedrala „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” (ortodoxă), ridicată în 1862 - 1865, în stil baroc, arhitect (Czigler Antoniu). Pictura murală a fost începută de pictorul Anastase Damian în 1957 şi terminată un an mai târ­ziu; Biserica Roşie (evanghelică - lu­terană), construită în 1906, în stil neo- gotic; Sinagoga, construită în 1834, în stil greco - toscan.
Un alt element important al culturii arădene este Complexul Muzeal Arad, cu Departamentul de Istorie, de Ştiinţele Naturii şi de Artă, Muzeul Memorial „Vasile Goldiş”, dar şi galeriile de artă, unde sunt găzduite expoziţii de pictură, sculptură, obiecte decorative din sticlă, lemn şi materiale textile.
Viaţa culturală a municipiului Arad este bogată în evenimente, oferta teatrală fiind acoperită de Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Teatrul de Marionete şi Teatrul Maghiar, iar iubitorii de muzică clasică se pot bucura de concertele susţinute de Orchestra Filarmonică Arad.

Nicolae Oprean - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]