Ştirile Zilei

Joi, 8 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Autostrada: 27 de kilometri de vis

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor susţin că lucrările la autostrada Arad-Timişoara sunt în graficReprezentanţii ministerului susţin că se lucrează pe 27 de kilometri din cei 32 ai autostrăzii.
Optimism de nestăvilit printre reprezentanţii Ministerului Transporturilor, care susţin că în 2011, pe vremea asta, ne vom putea plimba pe autostrada Arad-Timişoara.
Şi nu doar atât: oficialii cred că, tot în jurul acelei date, vom avea şi podul peste Mureş realizat şi centura Aradului în regim de autostradă finalizată. Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru, ne-a declarat ieri că totul merge conform graficului la autostrada care leagă cele două municipii şi că se lucrează într-un ritm extrem de alert. „Au fost deja decopertaţi 23 de kilometri din cei 32 ai autostrăzii. Mai avem cinci kilometri în diverse faze de lucrări. Şantierul este foarte avansat. Nu avem probleme nici cu banii, nici cu lucrările. După decopertare, urmează umplutura cu pământ, adică supraînălţarea, care se impune la toate intersecţiile care vor exista între autostradă şi drumurile comunale, unde trecerile se vor realiza prin pasaje”, a precizat Pistru.
Singura problema care exista în urma cu o lună pe traseul autostrăzii Arad-Timişoara este şi ea rezolvată, potrivit oficialului din Arad. Ministerul Transporturilor s-a înţeles cu cel al Culturii în problema celor 14 situri arheologice de pe traseul autostrăzii.
Cele două puncte de organizare de şantier, de unde a pornit lucrul, sunt situate unul în Arad (în apropiere de Şagu), celălalt în judeţul Timiş (în apropiere de Orţişoara).

Ok la centură
Eusebiu Pistru susţine faptul că şi lucrările la centura Aradului sunt în grafic şi că e posibil, dacă vremea va ţine cu constructorii, ca în acest an să demareze şi lucrările la cel mai greu tronson: podul peste Mureş. Per total, pe cele două şantiere sunt peste 200 de utilaje la lucru. „Vă spun cu convingere că în 2011, pe timpul acesta, vom intra pe autostradă şi pe centura Aradului", a conchis Pistru.

La Timişoara
Şantierele autostrăzii Arad-Timişoara vor fi vizitate de premierul Emil Boc, potrivit propriilor afirmaţii, în această săptămână. La nivelul ministerului, se cunoaşte însă doar faptul că Boc va descinde la Timişoara pentru a arunca o privire peste centura Timişorii, care ar urma să fie inaugurată în noiembrie. În momentul de faţă, la acest obiectiv se lucrează la intersecţia centurii cu drumul naţional Arad-Timişoara, la sensul giratoriu de la intersecţia cu drumul judeţean Timişoara-Lipova şi la cele două viaducte.

A. B. - Jurnal Arădean

  • Prejudiciile descoperite de Garda Financiară în ultimele patru luni sunt de 38.818.946 lei

Garda Financiară a descoperit în ultimele patru luni prejudicii de 38.818.946 leiRealizările Gărzii Financiare din Arad au crescut îmbucurător în acest an. Comisarii au elaborat un raport privind realizările lor pentru perioada iunie - septembrie 2008 comparativ cu iunie - septembrie 2009. Conform acestuia, numărul amenzilor aplicate a crescut anul acesta cu 300%, de la 86 la 258. Valoarea amenzilor aplicate a fost în iunie - septembrie anul acesta cu 335% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut - de la 650.000 la 2.178.230 lei, iar valoarea amenzilor încasate este cu 168% mai mare (216.100 faţă de 128.250 cât s-a înregistrat pentru anul trecut).
O cifră record s-a înregistrat la confiscările de bunuri din acest an care este cu 1.897% mai mare decât în 2008. În privinţa sesizărilor penale depuse de arădeni acestea au fost mai multe cu 11 în cele patru luni ale anului în curs (în 2008 au fost 20 iar în 2009 s-au înregistrat 31). Valoarea prejudiciului descoperit în ultimele patru luni ale anului se ridică la 38.818.946 lei, anul trecut în aceleaşi luni fiind de 15.477.691 de lei (înregistrându-se o creştere cu 250%).

S. R. - Observator

  • S-au încheiat lucrările exterioare la Atrium Center Arad

Aşa va arăta Atrium Center Arad când lucrările vor fi finalizateReprezentanţii Mall-ului au anunţat ieri data inaugurări
Ceremonia de încheiere a lucrărilor exterioare ale proiectului Atrium Center Arad a avut loc în prezenţa autorităţilor locale (printre care prefectul Aradului, Călin Bibarţ, şi primarul Gheorghe Falcă) ai partenerilor implicaţi în acest proiect şi reprezentanţilor viitorilor chiriaşi.
Atrium Center Arad este un proiect imobiliar de anvergură care implică o investiţie de peste 75 de milioane de euro, iar deschiderea oficială va avea loc în data de 23 martie 2010. Adina Călinescu, reprezentant al Atrium Center Arad, a afirmat că la ora actuală spaţiile închiriate sunt contractate în proporţie de peste 80%, iar construcţia se întinde pe o suprafaţă totală de 67.000 mp şi are o arhitectură deosebită, în formă triunghiulară. „Printre cele aproximativ 150 de mărci care vor fi prezente în centrul comercial din Arad se numără şi Cinema City, cel mai mare operator de cinematografe multiplex din Europa Centrală şi de Est, care va asigura cele 10 săli de cinema din cadrul viitorului complex comercial Atrium Center Arad”, a afirmat Diana Rusu, reprezentant Artium Center.
De asemenea, centrul comercial (primul mall din Arad) va dispune de 1.000 de locuri de parcare pe o suprafaţă de 21600 mp. În momentul de faţă la Atrium Center lucrează 400 de persoane.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Lucian Stoicu, primar Vinga: „Trebuie să îl fac pe om să se simtă mai bine decât ieri!”

Primarul Lucian Stoicu spune că în comuna Vinga sunt multe proiecte în derulare şi multe care aşteaptă finanţareaComuna Vinga, situată în sudul judeţului, are o suprafaţă de aproximativ 14.500 ha şi numără 6.800 de locuitori (conform ultimului recensământ). Din punct de vedere administrativ, este alcătuită din trei sate: Vinga - reşedinţă de judeţ, Mailat şi Mănăştur. Localitatea Vinga, fost oraş pe vremuri, uimeşte trecătorii prin frumuseţe, dar şi prin clădiri impresionante. De mare interes pentru cei care calcă pragul localităţii este Biserica Romano-Catolică cu două turle, monument istoric datat din anul 1892. Lucian Stoicu, primarul comunei, continuă şi în acest mandat demersurile pentru a o moderniza şi dezvolta. Cele mai mari probleme au fost rezolvate încă din anii trecuţi, însă mai sunt alte proiecte în derulare şi multe care aşteaptă finanţarea.

Şcoli şi grădiniţe moderne, avizate sanitar
Unităţile de învăţământ din comună au fost renovate şi modernizate începând cu anul trecut. Copiii se bucură de un confort sporit, beneficiind de toate condiţiile necesare. Ferestrele şi uşile au fost înlocuite cu termopane, pentru a izola termic clădirile, dar şi pentru un aspect mai frumos. Pentru a nu exista probleme în privinţa obţinerii avizelor sanitare de funcţionare, grupurile sanitare au fost construite la standarde europene. „Şcolile funcţionează normal, fără probleme. Modernizările cele mai importante au fost făcute în 2008 şi acum s-au mai făcut mici reparaţii. Cred că tinerii care învaţă aici se pot bucura că beneficiază de toate materiale şi condiţiile necesare”, ne explică Lucian Stoicu, primarul comunei Vinga. Anul acesta, atenţia administraţiei locale s-a îndreptat spre grădiniţe care ar mai avea nevoie de unele reparaţii, de refacerea faţadelor, dar şi de reamenajarea curţilor. Aceste planuri vor fi puse în practică treptat, în funcţie de bugetul disponibil.

90% din drumuri sunt pietruite la Vinga
Comuna se mândreşte cu drumuri foarte bune, pietruite în proporţie de 90%. Primarul a avut în vedere principalele necesităţi ale cetăţenilor, gândindu-se că drumurile comunale şi străzile sunt cele mai importante. Pentru a rezolva 100% problema, Primăria a mai depus o serie de proiecte pentru drumuri şi străzi însă, încă nu s-a primit finanţarea pentru începerea lucrărilor. „De curând am început lucrările la întreaga reţea de şanţuri şi podeţe în localitatea Vinga. Este mult de lucru dar, anul viitor le vom finaliza şi cu siguranţă localitatea va avea un alt aspect”, spune Stoicu.

Proiecte de 25 de milioane de euro
Proiectele depuse de Primăria din Vinga se ridică la o valoare de aproximativ 25 de milioane de euro. Unele au fost depuse încă din anul 2008, altele de la începutul acestui an. Printre cele mai importante se numără: refacerea unor drumuri, amenajarea centrului civic, extinderea reţelelor de canalizare, construirea unei baze sportive moderne în localitatea Vinga, săli de sport, spaţii de agrement în toate cele trei localităţi, extindere reţele de utilităţi, Ambulatoriu. „Cele mai importante sunt proiectele pe infrastructură, dar şi construirea unor blocuri tip ANL. Proiectele depuse sunt foarte multe şi cuprind lucrări foarte utile pentru comună, dar aşteptăm să se deblocheze fondurile pentru a ne putea apuca de treabă” spune primarul.
Până acum au fost finalizaţi trei kilometri de canalizare în Vinga, în zilele acestea lucrându-se la montarea staţiei de epurare. În următorul an se intenţionează extinderea canalizării pe o lungime de aproximativ 25 de kilometri.

Aproape 7 mii de locuitori şi doar trei agenţi de poliţie
Comuna este foarte mare şi ca peste tot există şi aici diferite infracţiuni. Secţia de Poliţie însă este destul de mică pentru a face faţă tuturor problemelor. Sunt trei sate de acoperit şi nu sunt decât trei agenţi de poliţie. „Tot am încercat să mai aducem câţiva agenţi, pentru că cei pe care îi avem sunt puţini şi nu reuşesc să facă faţă tuturor problemelor. Normal, ar trebui să avem nouă poliţişti în comună, dar ei sunt mai puţin de jumătate decât ar fi indicat. Vin oameni cu tot felul de probleme şi de plângeri. Este o situaţie dificilă, şi la noi ca şi peste tot se înregistrează o serie de infracţiuni”, crede Stoicu.

Primarul intenţionează să amenajeze un Muzeu Comunal
În scurt timp, în clădirea Primăriei va funcţiona şi un Muzeu Comunal ce va cuprinde tot ceea ce înseamnă istorie şi cultură în zonă. Vor fi expuse diferite materiale şi obiecte din perioada interbelică, informaţii despre venirea bulgarilor în zonă. Din cele spuse de primar, ar exista foarte multe obiecte demne pentru un muzeu, aici convieţuind, alături de români, mai multe etnii precum - bulgari, maghiari, slovaci, ucrainieni, sârbi. „Am început deja demersurile pentru amenajarea Muzeului şi cred că persoanele care trec prin localitatea noastră vor avea multe lucruri interesante de văzut şi de aflat”, spune primarul.

Locurile de muncă nu sunt o problemă pentru vingani
Dacă la nivel de judeţ rata şomajului creşte de la o lună la alta, la Vinga situaţia nu este foarte gravă. Aici, principalul venit al peste 70% din populaţie este din agricultură. Sunt însă şi diferite societăţi comerciale în zonă, astfel că cei care doresc să lucreze îşi pot găsi cu uşurinţă un loc de muncă. „Aşteptăm să se dezvolte şi zona industrială de la noi şi atunci, cu siguranţă, foarte multă lume va avea posibilitatea să lucreze acolo”, este de părere Lucian Stoicu.

Spaţiile de joacă, o bucurie pentru copii
În apropierea Şcolii din Vinga şi a Primăriei a fost amenajat un spaţiu de joacă cu hinte şi tobogane. Aici copiii se pot juca liniştiţi fără să fie ameninţaţi de pericolul accidentelor rutiere. Au teren destul şi pentru a juca volei sau diferite alte jocuri. Părinţii sau bunicii care îi însoţesc se pot odihni sau citi o carte pe băncuţele din apropiere. Un exemplu demn de urmat şi pentru mulţi arădeni este faptul că spaţiul este foarte îngrijit şi curat. Aici, copiii se opresc când se întorc de la şcoală pentru a se hinta sau pentru a mai sta la poveşti.

Simina Roz - Observator

  • Tot mai mulţi bolnavi recurg la terapiile alternative

Un număr tot mai mare de arădeni apelează la terapiile complementareUn număr tot mai mare de arădeni îşi îndreaptă privirea spre terapiile complementare.
Sătui poate şi de sistemul mai mult defect decât normal în care îşi desfăşoară activitatea medicina clasică, arădenii, suferinzi de boli grave sau mai puţin grave, încearcă şi alte metode mai puţin convenţionale, cum ar fi reflexoterapia, acupunctura, meloterapia, hidroterapia, floraterapia, masajul medicinal şi multe altele. Pe mulţi, aceste terapii i-au convins oferindu-le o condiţie de viaţă mult îmbunătăţită, alţii, de partea medicinei, spun că nu au încredere în aceste terapii.

Masajul medicinal
Prin termenul de masaj se înţelege o grupare sistematică şi ştiinţifică de manipulări executate manual asupra ţesuturilor corpului uman, cu scopul de a influenţa ţesutul nervos şi muscular şi circulaţia generală. Cu excepţia automasajului, masajul medical este o metodă terapeutică pasivă.
La baza profesiunii de maseur stau aptitudinile fizice şi psihice naturale. Tehnica şi metodele de masaj se învaţă şi se desăvârşesc prin practică. Un bun maseur trebuie să fie sănătos şi rezistent la oboseală, să aibă o constituţie robustă şi o abilitate manuală naturală.
Pentru Melinda Raţiu, masajul a devenit o pasiune din care a ajuns să îşi câştige existenţa. Prima dată când a intrat într-un salon de masaj avea pro­bleme grave de sănătate. După mai multe şedinţe şi-a dat seama cât de bine evoluează starea ei. S-a hotărât să studieze tehnica masajului medicinal pentru a-i ajuta şi pe alţii. După 12 ani de studiu, practică masajul într-un ca­binet particular din Arad. „Arădenii încep să aprecieze efectele masajului. Sunt tot mai mulţi care apelează la astfel de terapii“, ne spune Melinda.

Calităţile unui maseur
Deoarece poate fi pus în situaţia de a lucra mai multe ore, maseurul trebuie să acţioneze cu calm, neforţat, fără grabă şi cu cheltuială minimă de energie: mâinile vor fi folosite pe rând, pentru a nu le obosi şi vor fi intercalate mici pauze după fiecare regiune sau segment masat, după fiecare subiect şi oră de lucru. „Printr-o bună pregătire fizică generală şi printr-un antrenament profesional metodic, maseurul va ajunge să capete, pe lângă forţă şi rezistenţă, supleţe şi îndemânare în lucru. Lucrând cu mâna moale şi mobilă, ritmic şi uniform, maseurul va reuşi să obţină rezultate mai bune prin îndemânare şi nu prin forţă. Pentru a rezista la oboseală, maseurul trebuie să se asigure de buna funcţionare a organelor, în special a celor ale aparatelor respirator şi cardiovascular. De asemenea, într-un cabinet de masaj este important fiecare aspect. Temperatura trebuie să fie de 21 de grade, culoarea pereţilor să fie deschisă, muzica potrivită. Pot fi totodată şi lumânări parfumate“, explică Melinda.
Aceasta ne-a mai declarat că maseurul trebuie să acorde o atenţie deosebită curăţeniei corpului şi îmbrăcăminţii sale. Mai mult, terapeuţii spun că este foarte important să cunoască forma şi structura corpului pacientului, funcţiile organismului sănătos şi semnele cele mai frecvente şi mai caracteristice ale unor stări patologice. Aceste cunoştinţe îi ajută să înţeleagă importanţa efectelor pe care le poate obţine prin masaj, să lucreze mai sigur pe sine şi cu mai mareeficacitate. Maseurul trebuie să procedeze cu mult tact şi îngăduinţă, cu discreţie şi constiinciozitate, în relaţiile cu persoanele pe care le masează.

Diagnosticul computerizat
Diagnosticul computerizat este o metodă modernă de determinare a stării de sănătate a pacienţilor, apreciindu-se funcţionalitatea organelor şi sistemelor. Determinarea se face pe baza unei metode mo­derne de depistare a bioconductibi­lităţii electrice la nivelul mem­branelor celulare. Testul este rapid şi sigur, fără radiaţii sau substanţe toxice introduse în organism.
Oferă o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate a organismului, predispoziţii spre anumite afecţiuni, valori interstiţiale ale unor parametri biologici (glicemie, calcemie, probe hepatice, colesterol etc)

Adrian Cotuna - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]