Ştirile Zilei

Luni, 7 septembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Zeci de mii de executări silite

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad a recuperat în acest an peste 90 de milioane de lei prin diferite măsuri de executare silită a datornicilorFinanţele arădene au recuperat de la datornici, prin măsuri de executare silită, peste 90 de milioane lei.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad a recuperat în acest an peste 90 de milioane de lei prin diferite măsuri de executare silită a datornicilor. S-au transmis zeci de mii de somaţii, s-au executat popriri şi sechestre în alte câteva zeci de mii de situaţii.
Potrivit FisculuiArădean, în primul semestru al anului 2009 şi până în prezent au fost întreprinse următoarele măsuri de executare silită: somaţii comunicate - 31.286 cazuri pentru debite de 268.487.000 lei, popriri înfiinţate pe conturi bancare - 23.809 cazuri pentru debite de 148.603.000 lei, popriri pe venituri la terţi - 5.203 cazuri pentru debite de 48.930.000 lei, sechestre asupra bunurilor mobile - 95 cazuri pentru debite de 14.748.000 lei, sechestre asupra bunurilor imobile - 123 cazuri pentru debite de 86.657.000 lei.

90 de milioane de lei
„În primul semestru al anului curent au fost încasate 90.300.000 lei prin măsuri de executare silită a debitorilor bugetului general consolidat al statului”, informează Direcţia Finanţelor Publice în raportul semestrial transmis Prefecturii. Prin somaţie, au fost recuperaţi 57.169.000 lei, prin popriri pe conturi: 31.803.000 lei, prin popriri la terţi: 855.000 lei, prin valorificarea bunurilor mobile: 7.000 lei iar prin valorificarea bunurilor imobile: 466.000 lei.

Bunuri la vânzare
Pe parcursul anului 2009 au fost organizate 166 de licitaţii pentru valorificarea bunurilor mobile şi imobile sechestrate, fiind recuperate, aşa cum vă informam, debite în sumă de 473.000 lei.

„Intensificarea măsurilor de executare silită reprezintă o prioritate în activitatea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Arad, existând o permanentă monitorizare a agenţilor economici care înregistrează debite restante faţă de bugetul general consolidat. În acest fel a fost deschisă procedura de executare silită, care se află în diferite stadii, pentru toţi contribuabilii rău platnici”, susţin în raport reprezentanţii DGFP Arad.

Plătesc voluntar
„O bună parte a contribuabililor îşi plătesc voluntar datoriile, gradul de conformare voluntară la plată calculată numeric fiind de 65% iar valoric de 74%, pentru cei care înregistrează restanţe aplicându-se modalităţile de executare silită”, susţine conducerea Finanţelor arădene.

S. B. - Jurnal arădean

  • Şase luni până la deschiderea primului mall al Aradului - Arcadom Atrium Center!

Deschiderea primului mall al Aradului - Arcadom Atrium Center este preconzată pentru luna martie a anului viitorArcadom Atrium Center, primul mall al Aradului, avansează rapid spre deschiderea oficială. Chiar ieri, mai multe echipe de muncitori lucrau la construcţia monumentală. Cupolele mallului au fost aşezate, dar sunt uşor mascate de clădirea autogării, iar dinspre gară sunt mascate de blocul cu patru etaje din imediata sa vecinătate. Parcarea subterană cu capacitatea de o mie de locuri este deja şi ea aproape gata, iar o parte din geamuri au fost montate, ca şi instalaţia de aerisire.
Dacă este să ne încredem în afişul postat pe peretele exterior, 70% dintre spaţiile centrului comercial au fost deja închiriate. Preţurile sunt comparabile cu cele ale centrelor comerciale arădene, şi potrivit informaţiilor noastre se învârt în jurul valorii de 15-30 de euro metrul pătrat, în funcţie de poziţionarea spaţiului comercial. Pentru comparaţie, mallul va fi structurat pe trei etaje, va avea 150 de magazine şi peste 67 de mii de metri pătraţi (din care 29 500 metri pătraţi spaţii pentru cumpărături).
Construcţia Atrium Center a început mai târziu decât al mallului concurent de pe stadionul Strungul, dar în timp ce acela a pierdut serios din elan, Atrium a continuat să se dezvolte. Cu câteva luni înainte de deschidere (preconizată pentru luna martie a anului viitor), se cunosc deja magazinele care vor constitui pilonii mallului: magazinul alimentar Billa, magazinul de electronice şi electrocasnice Altex, dar şi branduri ca New Yorker, Sephora, C&A, Diverta, Benvenuti, Jolidon, Adidas, Gatta, Leonardo, Cozacone, Librăria Cărtureşti, Orsay, Cavaliere, Yves Rocher.
La etajul al doilea al mallului se construieşte un complex de cinematografe, cu zece săli de proiecţie. Este vorba de Cinema City, în jurul căruia se amenajează segmentul de alimentaţie publică şi cel de divertisment pentru copii.
Până la deschiderea mallului Atrium Center a rămas mai puţin de jumătate de an. Cei care trec pe Calea Aurel Vlaicu îl văd deja conturat şi într-o fază avansată de execuţie, un adevărat pol zonal de atracţie.

Andrei Ando - Observator

  • Trei zile de conferinţe la Agromalim

Şi în acest an, în cadrul Târgului "Agromalim", vor avea loc seminariiŞi în acest an, în cadrul Târgului Agromalim, vor avea loc seminarii
Prima zi a târgului Agromalim - târg internaţional de agricultură, industrie alimentară şi ambalaje, organizat în perioada 10 -13 septembrie de către Expo Arad Internaţional, va debuta cu forumul româno-maghiar. La acest forum vor participa oficialităţi, specialişti şi oameni de afaceri din cele două ţări. De asemenea, Asociaţia de Standardizare din România vine cu soluţii de îmbunătăţire a pieţei alimentare autohtone. Tot în cadrul programului de joi va avea loc „Information Day“ - întâlnire cu caracter informativ asupra posibilităţilor de recuperare a TVA-ului din ţările membre UE.
În ceea de-a doua zi de târg (vineri, 11 septembrie) se va desfăşura „Ziua Consultanţei Agricole“ în cadrul căreia vor avea loc întâlniri şi prezentări pe teme de interes privind sprijinul acordat de instituţiile statului pentru agricultori, posibilităţi de accesare a fondurilor destinate fermierilor, finanţări, programe de sprijin. Totodată OJCA Arad împreună cu OARZ Arad, APIA Arad, OJPDRP Arad şi DADR Arad vor sta la dispoziţia celor interesaţi cu informaţii atât în cadrul acestor prezentări cât şi pe toată durata târgului în standurile din cele două pavilioane. Organizatorii afirmă că Ziua Consultanţei Agricole constituie, totodată, un bun prilej de informare asupra posibilităţilor de finanţare europeană.
Întâlnirea anuală a Asociaţiei Agricultorilor Maghiari din România, la care vor participa şi alte asociaţii de producători şi crescători, va avea loc sămbătă, 12 septembrie. Programul de vizitare va fi joi (10 septembrie) de la ora 11.00 -18.00, vineri, sâmbătă de la 10.00 -18.00 şi duminică de la 9.00 -16.00. Biletul de intrare va fi de 2 lei, iar transportul va fi gratuit pentru vizitatori pe traseul: Podgoria-Gara-UTA-Fortuna-Expo Arad şi retur, din oră în oră.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Numărul copiilor aduşi la Urgenţe s-a dublat, în cinci ani de la înfiinţarea urgenţelor pediatrice

Urgenţele pediatrice din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Arad este una dintre cele mai noi secţii ale unităţii medicaleUrgenţele pediatrice din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Arad este una dintre cele mai noi secţii ale unităţii medicale. De fapt UPU Pediatrie reprezintă o celulă a Unităţii de Primire Urgenţe, secţie care s-a înfiinţat în 1998, ca urmare a reorganizării serviciului de urgenţă preexistent, care-şi desfăşura activitatea sub forma ambulanţelor de specialitate pe profil Interne - Neurologie, Chirurgie, Ortopedie. Câţiva ani mai târziu, în 2003, a luat fiinţă UPU Pediatrie, fapt datorat restructurării secţiilor de pediatrie ale spitalului. Dacă până la acea dată urgenţele pediatrice erau primite direct de liniile de gardă, existând dificultăţi în ceea ce priveşte accesul la investigaţiile de urgenţă şi consultaţii de specialitate, organizarea departamentului de primire urgenţe pediatrice în cadrul UPU dă posibilitatea ca în cazurile de urgenţă majore sau concomitente pacientul să poată fi investigat pe lângă personalul de specialitate pediatrie, de echipe de intervenţie lărgite, adaptate situaţiei ivite. La un an după înfiinţare numărul copiiilor care au trecut pragul de la Urgenţe Pediatrice a fost de 9.176, număr care a crescut de la an la an astfel că în 2005 s-au înregistrat 10.696 de pacienţi, în 2006 - 11.754, iar în 2007 - 14.559.
Apogeul a fost atins anul trecut, în cursul căruia nu mai puţin de 18.486 de micuţi au beneficiat de îngrijiri medicale de urgenţă pe această secţie. Păstrând ritmul ascendent, numărul pacienţilor ajunşi la urgenţă anul trecut, cel mai probabil va fi depăşit în acest an având în vedere că până în prezent s-au înregistrat 13.000 de cazuri în doar trei sferturi de an. Astfel că până la sfârşitul lui 2009 se aşteaptă ca numărul pacienţilor să ajungă undeva la 20.000, dublându-se în doar cinci ani de la înfiinţarea departamentului. Pe minisecţia reprezentată de două locaţii de consultaţie şi un hol unde are loc trierea pacienţilor, există şase medici pediatri care se ocupă de micuţii suferinzi, unul pentru fiecare gardă. La aceştia se mai agaugă câte două asistente, una pentru fiecare compartiment UPU Pediatrie şi UPU pediatrie chirurgie şi o infirmieră şi un brancardier, ultimii doi neavând o activitate exclusivă în cadrul departamentului. Am stat de vorbă cu doi dintre aceşti medici: Mariana Ghenof şi Iosif Stepănescu, ambii medici primari pediatri, activând în cadrul secţiei încă de la înfiinţare. Despre ce înseamnă acordarea îngrijirilor de urgenţă, copiilor, doctorul Stepănescu spune că „în 90% dintre situaţii trebuie puse în valoare cunoştinţele de pediatrie şi mai puţin cele de urgenţă, dar de care trebuie să ţinem cont de fiecare dată, la fiecare caz”. Ca şi în cazul oricărui început, şi startul celui mai tânăr departament din spital, UPU Pediatrie, a fost anevoios. Medicul pediatru spune că „la început legislaţia nu a fost clară şi nici modalitatea de finanţare, însă lucrurile au intrat pe făgaş normal, iar numărul pacienţilor este în continuă ascensiune, în cinci ani ajungând să se dubleze. Acest lucru se datorează şi faptului că oamenii au descoperit această oportunitate care este un liant între medicul de familie, ambulatoriu şi spital. Unitatea de Primire Urgenţe asigură asistenţă medicală fără să ţină cont de un anumit program. Conform legii la UPU se poate adresa orice pacient care prezintă o alterare a stării de sănătate. Aici se pot prezenta din proprie iniţiativă, fără bilet de trimitere.„ Doctoriţa Ghenof adaugă faptul că „nu întotdeauna cei care apelează la noi se dovedesc a fi cazuri de urgenţă, dar pentru a constata acest lucru noi trebuie să-i consultăm. O parte dintre pacienţi se prezintă la UPU încă de la primul semn de boală, însă destul de mulţi ajung la urgenţe abia după 2 - 3 zile de evoluţie a bolii, când situaţia este destul de gravă.”
Din păcate cadrele medicale de la UPU nu se confruntă doar cu situaţii medicale de urgenţă, care uneori reprezintă adevărate provocări ci trebuie să confrunte neînţelegerea pacienţilor, dar mai ales a aparţinătorilor acestora, violenţa, insultele şi jignirile acestora, iar în acelaşi timp să asigure îngrijirile necesare pacientului. „Însoţitorii pacienţilor nu înţeleg faptul că la urgenţe nu se ţine cont de ordinea sosirii, ci de gravitatea afecţiunii pacientului, lucru care se stabileşte la triere, şi încercă să ne intimideze prin diferite moduri şi ameninţări. De regulă aceştia sunt aparţinătorii pacienţilor care nu reprezintă urgenţe reale.„ Afirmaţia doctoriţei Ghenof este subliniată şi de doctorul Stepănescu care adaugă că „aceste situaţii în care suntem insultaţi şi ameninţaţi în timpul serviciului, pun în pericol în primul rând activitatea asupra altor pacienţi, pentru că ne distrag atenţia de la pacient. Trebuie să fim atenţi şi să lucrăm la parametri maximi însă suntem supuşi disconfortului din cauza scandalurilor care ar trebui pedepsite prin lege. Din fericire numărul părinţilor care creează probleme este foarte mic, dar din nefericire în creştere.” O altă problemă semnalată de dr. Mariana Ghenof, cu care cadrele medicale se confruntă zilnic, este faptul că „există încă o mare problemă în perceperea de către pacienţi a urgenţelor ca şi permanenţă medicală. Cel puţin jumătate din cei care vin la UPU preferă să ni se adreseze nouă decât să meargă la medicul de familie. Motivele sunt variate, fie nu au încredere şi consideră că aici sunt mai bine investigaţi, fie părinţii nu pot respecta programul medicului de familei sau neglijează copiii şi ajung aici când deja situaţia este chiar de urgenţă. Conform legii noi îi consultăm, însă acţiunile noastre nu au continuitate tocmai de aceea recomandăm consult la medicul de familie după 24 de ore. Acesta trebuie să supravegheze evoluţia pacientului.” De asemenea din cauza lipsei de informare a părinţilor despre circuitul legal al pacientului în sistemul de sănătate o parte dintre ei vin cu copiii la UPU şi pentru consultaţii de specialitate, din comoditatea de a căuta un cabinet medical de specialitate. Rezultatul nu este altul decât supraaglomerarea secţiei pentru că astfel de cazuri nu pot fi rezolvate aici. O situaţie similară este şi în cazul celor care se adresează la urgenţe crezând că aici pot beneficia gratuit de toate analizele, doar că nici acest lucru nu este adevărat, pacienţii având parte doar de analizele strict legate de afecţiunile pentru care se prezintă la urgenţe. O altă problemă, poate cea mai dureroasă şi totodată scandaloasă este neglijenţa şi inconştienţa aparţinătorilor pacienţilor, de regulă părinţii, care îşi duc copiii la spital după câteva zile de când s-au îmbolnăvit sau refuză internarea sau tratarea acestora. Dr. Stepănescu spune că „aceşti părinţi, destul de mulţi, nu-şi dau seama că pun sănătatea şi viaţa copiilor în pericol. Ar trebui să fie traşi la răspundere de lege.” Părinţii trebuie informaţi corect cum trebuie să procedeze în diverse situaţii. De exemplu dacă un pacient are o boală infecţioasă contagioasă şi vine la urgenţe, acesta contaminează restul pacienţilor cu care intră în contact. Chiar dacă cele mai multe cazuri care ajung pe mâna doctorilor de aici sunt cele care prezintă febră, dureri abdominale, vărsături, fracturi, contuzii etc. există şi cazuri grave care rămân adânc întipărite în memoria cadrelor medicale. Pentru dr. Stepănescu a fost marcant cazul tragic al unui copil decedat în urma unui accident rutier, precum şi alte două situaţii în care tinerii şi-au pierdut viaţa după ce au sărit pentru a se scălda în ape prea mici. Doctoriţa Ghenof în schimb povesteşte despre un caz care i-a lăsat un gust amar şi care are legătură tocmai cu ireponsabilitatea părinţilor. „În urmă cu câţiva ani o fetiţă de vreo patru ani a fost adusă de tatăl ei şi de mătuşă la urgenţe din simplul motiv că mătuşa a observat că doarme prea mult. În urma investigaţiilor s-a dovedit că fetiţa avea o tumoră foarte mare pe creier. Aceasta a fost transportată de urgenţă cu salvarea, însoţită de medic la Timişoara, unde tatăl a refuzat orice fel de intervenţie. Ce face legea în astfel de cazuri?” Totuşi să lucrezi cu copiii şi mai ales să-i faci să nu mai sufere este un adevărat dar şi satisfacţiile sunt pe măsură, aşa cum spune şi Sorina Scutaru, asistent principal în cadrul UPU Pediatrie: „pe copii trebuie să-i abordezi altfel, să găseşti un mod prin care să-i linişteşti, să-i faci să uite de frică, pentru ca apoi să coopereze cu tine pentru ca în final să le alini suferinţa”.

Dr. Iosif Stepănescu “în 90% dintre situaţii trebuie puse în valoare cunoştinţele de pediatrie şi mai puţin cele de urgenţă, dar de care trebuie să ţinem cont de fiecare dată, la fiecare caz.”
Dr. Mariana Ghenof „Cel puţin jumătate din cei care vin la UPU, preferă să ni se adreseze nouă decât să meargă la medicul de familie”
Sorina Scutaru, asistent medical principal “pe copii trebuie să-i abordezi altfel, să găseşti un mod prin care să-i linişteşti, să-i faci să uite de frică”

Observator

  • Centenar Alexandru Mocioni - sesiune de comunicări ştiinţifice

Cei o sută de ani care au trecut de la moartea lui Alexandru Mocioni au fost marcaţi printr-o sesiune naţională de comunicări ştiinţificeEvenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Arad şi de Centrul Cultural Judeţean Arad.
Cei o sută de ani care au trecut de la moartea omului politic, omului de cultură, interpretului şi compozitoului Alexandru Mocioni au fost marcaţi printr-o sesiune naţională de comunicări ştiinţifice ce a avut loc sâmbătă, 5 septembrie, şi a fost organizată de Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad.
Sub titulatura „Alexandru Mocioni, o mare personalitate politică, filosofică şi muzicală a tuturor românilor” au luat cuvântul Înalt Preasfinţia Sa Timotei Seviciu, doctor în teologie, cercetător ştiinţific rangul I Dumitru Suciu, doctor în istorie, membru al Academiei Române filiala Cluj Napoca, şi al Institutului de Istorie George Bariţ, profesorul Marin Cazacu, doctor în istorie de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, doctor Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest Vasile Goldiş Arad. Au prezentat lucrări muzeografii Rodica Colta, Dan Demşea, Augustin Mureşan de la Complexul Muzeal Arad, istoricul Liviu Mărghitan, Doru Sinaci, directorul adjunct al Centrului Cultural Judeţean Arad, preotul Pavel Vesa, Corneliu Pădurean de la Universitatea Aurel Vlaicu, Ioan Popovici de la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Arad şi Marius Lugojan de la Biblioteca Judeţeană A. D. Xenopol.
S-a vorbit despre importanţa activităţii lui Alexandru Mocioni pentru păstrarea credinţei ortodoxe şi pentru afirmarea românilor din Transilvania. A fost ilustrată activitatea politică şi de mecenat a întregi familii Mocioni, una dintre cele mai reprezentative familii aristocratice române din această parte de ţară. Muzeograful Augustin Mureşan, doctor în istorie a prezentat o lucrare despre stema familiei Mocioni, iar preotul Pavel Vesa, doctor în teologie a vorbit despre Partenie Gruescu, duhovnicul familiei Mocioni.
Istoricul Doru Sinaci a subliniat importanţa redescoperirii lui Alexandru Mocioni pentru tradiţia culturală a judeţului Arad. Din cele relatate de Doru Sinaci reiese că Alexandru Mocioni nu doar a militat ca deputat în mai multe legislaturi în Camera Ungară a Parlamentul de la Budapesta pentru drepturile românilor, ci a şi înfiinţat primele bănci populare cu capital românesc din această zonă.
Finalul sesiunii de comunicări a fost marcat de lansarea cărţii „Alexandru Mocioni - Incursiuni muzicale” a tânărului doctorand Radu Sinaci. Chiar dacă a rămas în istorie pentru activitatea sa de mecenat şi ca deputat în Parlamentul de la Budapesta, Alexandru Mocioni a fost şi un rafinat pianist şi compozitor, de-a lungul vieţii sale având ocazia să concerteze alături de personalităţi ale lumii muzicale precum Franz Liszt. Activitatea muzicală deloc de neglijat a lui Alexandru Mocioni a trezit interesul tânărului Radu Sinaci pentru simplul motiv că familia acestuia provine din localitatea Căpâlnaş, acolo unde erau domeniile Mocioni. După cum mărturiseşte însuşi autorul, interesul pentru activitatea componistică a lui Alexandru Mocioni s-a manifestat atunci când a descoperit calitatea acestuia de a fi autorul unei sonate pentru violoncel, şi nu oricare, ci prima sonată de pentru violoncel a unui compozitor român.
Radu Sinaci este violoncelist în Orchestra de Cameră Radio din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune şi doctorand la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. S-a născut la Arad în 25 noiembrie 1984 şi şi-a definitivat studiile liceale la Liceul de Artă Sabin Drăgoi. De-a lungul timpului a fost distins cu numeroase premii la concursuri şi olimpiade naţionale atât în ţară cât şi în străinătate.
Tot în cadrul evenimentului de sâmbătă, consilierul local Ionel Costin a propus ca o stradă din municipiul Arad să primească numele distinsului om politic şi de cultură arădean Alexandru Mocioni.
Manifestările din cadrului Centenarului Alexandru Mocioni au continuat şi ieri în colaborare cu Primăria Birchiş. Ziua a început cu o serie de festivităţi ce au avut loc în comuna Birchiş din judeţul Arad, localitate unde se află castelul familiei Mocioni. Printre altele, şcoala generală cu clasele I - VIII din Birchiş a primit denumirea de Şcoala Generală Alexandru Mocioni. De menţionat că în cadrul festivităţilor de la Birchiş a fost dezvelit bustul lui Alexandru Mocioni. La manifestare au fost prezenţi istoricii participanţi la sesiunea de comunicări din ziua precedentă, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, vicepreşedintele Adrian Ţolea, deputatul Marius Gondor şi Ioan Guţu, primarul comunei Birchiş.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]