Ştirile Zilei

Marţi, 7 iulie 2009
Ştirile TVA aici
  • BERD, până în decembrie

Reabilitarea liniilor de tramvai şi a principalelor artere de circulaţie din oraş trebuie să fie gata până la sfârşitul anuluiLucrările la Podul Traian şi demararea celei de a doua etape a BERD, planificate pentru februarie 2010.
Constructorul proiectului de reabilitare a liniilor de tramvai şi a principalelor artere de circulaţie din oraş (investiţia BERD) va trebui să predea întreaga lucrare până la finele anului, iar Primăria să facă recepţia ei. Aceasta este condiţia impusă de BERD şi care va fi respectată cu stricteţe de Municipalitate (susţine executivul local) iar lucrurile sunt de înţeles, în condiţiile în care banca nu va accepta altfel demararea celei de a doua etape a lucrării (şi accesarea creditului).
Executivul local susţine faptul că lucrările sunt, în mare, în grafic, deşi există unele întârzieri faţă de programul stabilit pe parcurs. Totuşi, pentru întârzierile de acum nu va plăti constructorul, vina fiind asumată, în mare parte, de către Primărie, care a refuzat să predea întregul amplasament şi să sisteze circulaţia în zonele în care se lucrează.

În forţă
Lucrările vor fi reluate însă, în forţă, la finele acestei săptămâni, multe dintre intervenţii fiind sistate datorită unor evenimente precum organizarea bacalaureatului. Piaţa Romană şi intersecţia de la Boul Roşu vor fi atacate în două săptămâni, aceasta fiind ultima lucrare mare care mai rămâne de executat din prima parte a investiţiei. Tot în forţă va fi reatacată, la finele săptămânii, potrivit promisiunilor executivului, şi Piaţa Primăriei, unde se speră că lucrările se vor finaliza înainte de Zilele Aradului.

Podul, închis din februarie
„Ce a fost mai greu a trecut, pentru această primă etapă. Podgoria a fost proba de foc. Vor urma momente grele la demararea celei de a doua etape, moment care am decis să îl suprapunem peste demararea lucrărilor la Podul Traian, în cadrul proiectului de reabilitare a centrului vechi”, a declarat Gheorghe Falcă.
Dacă Primăria va reuşi să facă recepţia lucrării până la finele anului, atunci BERD va da undă verde pentru demararea etapei a doua a investiţiilor, care include Calea Romanilor şi Calea Timişorii, până la intersecţia cu Ştefan cel Mare.
Potrivit planurilor executivului local, cea de a doua etapă a investiţiei va începe imediat ce se va ieşi din iarnă, iar podul Traian va fi atacat (fapt ce presupune şi închiderea totală a circulaţiei pe pod) tot atunci. Mai exact, potrivit spuselor primarului, undeva la finele lui februarie.

Problemele
Câteva restanţe există însă şi la proiectul de acum: constructorul stă prost, de pildă, la capitolul trotuare, chiar în cartierul unde a demarat această lucrare (Aurel Vlaicu) şi la capitolul amenajare spaţii verzi. Mult promisa linie de tramvai înierbată (care ar fi urmat să schimbe estetic întregul cartier) nu este vizibilă nici acum şi s-ar putea ca soluţia să nu mai fie pusă în practică niciodată, pentru că în calcul au intrat o serie de factori: hectarele pe care s-ar întinde aceasta, firma care ar asigura întreţinerea acestei zone, factorii de mediu şi modul în care ar fi afectată şina de tramvai.

Avram Iancu, pe cauciuc
O problemă sesizată de locuitorii zonei Pieţei Avram Iancu încearcă acum să fie rezolvată, chiar dacă nu pe placul celor care au reclamat-o. Locuitorii de aici se plângeau de faptul că firele de contact sunt legate de casele lor iar la orice trecere a tramvaiului pe acolo imobilele intrau în trepidaţii. Aceştia şi-au dorit ca firele de contact să fie mutate de pe case, însă constructorul şi Primăria nu au optat pentru această variantă, în condiţiile în care soluţia mutării lor pe trotuare nu era nici ea de acceptat (datorită dimensiunilor extrem de reduse ale pietonalului). S-a optat totuşi pentru montarea unor cuve de cauciuc sub liniile de tramvai, care urmează să absoarbă trepidaţiile generate de tramvaie. Soluţia aleasă de Primărie pe Tribunul Dobra, cu montarea de cuve de cauciuc, va fi aplicată şi în cadrul proiectului de reabilitare a centrului vechi - pe străzi precum Preparandiei şi Dornei.

A. B. - Jurnal arădean

  • Peste 100 de arădeni au fost amendaţi pentru că şi-au pierdut paşapoartele

Serviciul a aplicat în trimestrul al II-lea şi 130 de amenzi pentru pierderea sau deterioarea paşapoartelorNumărul de paşapoarte emise de Serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple a crescut anul acesta.
Reprezentanţii Serviciului au realizat un raport privind activitatea desfăşurată pe trimestrul II din acest an. Faţă de trimestrul II din 2008, când s-au primit 5.724 de cereri de paşapoarte, în perioada de analizată s-au primit 5.983 de cereri, mai precis cu 259 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea 4.355 au fost primite la ghişeu, iar 83 prin ambasadele României din străinătate. Potrivit reprezentanţilor Servicului de paşapoarte, 1.265 dintre acestea au fost emise în regim de urgenţă, în termen de 2 ore de la depunerea cererii, cu achitarea unui tarif suplimentar de 100 de lei reprezentând taxa de urgenţă.
Totodată, în urma analizei realizate s-a constatat că un număr de 130 de persoane, care au declarat pierderea sau deteriorarea paşapoartelor anterioare au fost sancţionate contravenţional cu amenzi între 30 şi 150 lei. În 24 de cazuri, procesele verbale de sancţionare contravenţională au fost înaintate primăriilor, pe raza cărora contravenienţii au domiciliul, pentru a fi daţi în debit. De asemenea, s-au efectuat verificări specifice în evidenţă şi s-a transmis serviciilor publice comunitare locale de evidenţa persoanelor acordul pentru restabilirea domiciliului, din străinătate în judeţul Arad, a 37 de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate.
În perioada analizată s-au eliberat 95 de adeverinţe, din care 41 în regim de urgenţă, pentru cetăţenii români care aveau nevoie de acestea pentru a dovedi la ambasadele străine din România că nu au restricţii de ieşire din ţară.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Mişcarea Arădeană pune studenţii la treabă: trebuie să realizeze o bază de date cu informaţii despre clădirile istorice ale Aradului!

Claudiu Cristea doreşte ca prin acest proiect să se conserve informaţiile legate de clădirile istorice ale AraduluiDegradarea continuă a patrimoniului construit din municipiu i-a determinat pe membrii „Mişcării Arădene” să lanseze un proiect amplu, extrem de migălos şi îndrăzneţ, dacă ne gândim la faptul că vor să colecteze informaţii despre clădirile istorice ale Aradului şi în final să le reabiliteze. În prima fază a proiectului „Restauratio in Integrum” este vorba despre relevarea prioritară a faţadelor aflate într-o avansată stare de degradare sau scoaterea din arhivă a desenelor originale (dacă există), inclusiv materiale foto noi şi vechi. De acest lucru se vor ocupa studenţi la arhitectură şi arte atât din Timişoara, cât şi de la universitatea privată din Arad, sub coordonarea lui Claudiu Ionescu, student arădean la Facultatea de Arhitectură Timişoara.
„Aceste imobile ţin de memoria colectivă a Aradului. Majoritatea nu au mai fost restaurate de dinainte de Marea Unire. Dorim să realizăm conservarea informaţiilor legate de clădiri. Sunt lucruri de natură să ne îngrijoreze: turnuri modificate, structură dispărută. Vrem să realizăm o bază de date solidă, pentru când vor exista resurse juridice şi financiare pentru restaurarea efectivă”, spune Claudiu Cristea, preşedintele asociaţiei.
Joi va avea loc o masă rotundă organizată de „Mişcarea Arădeană”, la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai ONG-urilor din Arad, ai universităţilor, dar şi autorităţi locale.
Şi primăria derulează o serie de activităţi similare în cadrul proiectului „Hist Urban”, realizând şi fişe tehnice pentru multe dintre clădirile istorice. De aceea asociaţia doreşte să colaboreze şi cu această instituţie, în vederea completării acestor date.
La finalul primei faze a proiectului datele colectate vor fi expuse pe o pagină de internet şi va fi de asemenea realizată o expoziţie cu materialele obţinute.
Iniţial vor fi identificate 10-12 monumente istorice care au nevoie de o relevare urgentă a faţadelor şi întocmirea hărţii degradării acestora şi vor fi contactate autorităţile şi persoanele fizice sau juridice pentru realizarea unui parteneriat în scopul realizării obiectivului.
Având în vedere precedentul de la Sibiu, unde au fost restaurate şi imobilele proprietate privată, se va încerca şi la Arad găsirea unei soluţii juridice pentru acest lucru, având în vedere faptul că primarul Aradului este preşedintele Asociaţiilor Municipiilor din România.
În privinţa finanţării restaurării, se va încerca accesarea unor fonduri nerambursabile, aşa cum s-a întâmplat în unele cazuri şi la Timişoara.
„Noi dorim să regăsim Aradul, nu să-l reconstruim”, conchide Cristea.

D. M. - Observator

  • Razele ultraviolete, din ce în ce mai periculoase

Expunerea la soare în intervalul orar 11:30 şi 16 poate produce arsuri solare şi apariţia cancerului de pieleNivelul radiaţiilor ultraviolete a ajuns să atingă valori extreme în ultimul timp, astfel încât un om cu pielea normală se poate trezi cu arsuri după ce a stat la soare mai puţin de jumătate de oră.
În Europa s-a declanşat o adevărată isterie din cauza razelor ultraviolete, care au depăşit de aproape zece ori valoarea suportată de piele. Nici în România, situaţia nu este diferită. Conform măsurătorilor efectuate de specialişti, pe o scară de la 0 la 11+, indicele radiaţiilor este de 8, indicând o valoare mare. Trebuie spus că există două tipuri de radiaţii ultraviolete: UVB şi UVA. Cele din urmă provoacă îmbătrânirea pielii.
Recent, măsurătorile UVB efectuate deasupra Ungariei au indicat o valoare a UVB de 9,4, pe o scară de 1 la 10. Aceasta înseamnă că o expunere de zece minute la soare, între orele 11.30 şi 16, produce arsura solara care poate transforma orice neg pigmentar într-unul malign. Două arsuri solare la copii sub 14 ani duc la înzecirea riscului de apariţie a melanomului malign după 20 de ani. Medicii ne sfătuiesc să utilizăm cremă cu factor de protecţie cât mai mare. Este foarte important să nu uităm de ochelarii de soare, pentru că razele UVB provoacă arsuri de retină. Radiaţiile ultraviolete pot fi periculoase nu numai pentru piele, producând cancer ci şi pentru ochi. Oftalmologii susţin că se impune purtarea ochelarilor de soare cu protecţie UV. Medicii insistă că aceşti ochelari trebuie să fie de calitate. Schimbările climatice brutale, printre care se numără subţierea stratului de ozon şi bombardamentul cu radiatii UV, pot predispune nu numai la cancer de piele, ci şi la orbire. Recent, s-a lansat ipoteza că acţiunea razelor ultraviolete este declanşatorul unor procese degenerative ale nervului optic, care conduc la instalarea glaucomului.

Aradul se ia după Ungaria
Conform celor declarate de Dana Negru, director-coordonator adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Arad (DSP) nici la Arad, nici la Timişoara nu există o instituţie dotată cu aparatura necesară pentru a măsura intensitatea razelor ultraviolete. „DSP Arad nu are atribuţii în măsurarea radiaţiilor ionizante şi neionizante şi nici Institutul pentru Sănătate Publică Timişoara nu are nici o atribuţie în ceea ce priveşte ultravioletele, neefectuându-se determinări în acest sens. Ni s-a recomandat însă ca atunci când vom avea acces la datele măsurătorilor făcute în estul Ungariei să le luăm în considerare, pentru că sunt valabile şi pentru Arad”, susţine Dana Negru.

Mai multe cancere de piele incurabile
În ceea ce priveşte incidenţa cancerului în ultimii trei ani, responsabilul DSP susţine că s-a ajuns la situaţia în care cancerul de piele incurabil să atingă un procent de 75%. „În perioada 2006-2008 s-au înregistrat 4.600 de cazuri de cancer, din care 4.256 cazuri noi. Dintre acestea, 266 au fost cancere de piele şi 75 cancere curabile de piele. Procentual vorbind, cancerul de piele reprezintă 6% din totalul cazurilor de cancer, iar cazurile curabile sunt în proporţie de doar 2%. Incidenţa totală a cancerului are o tendinţă ascendentă în ultimii trei ani, de la 3,3 la mia de locuitori la 3,4. În ceea ce priveşte radiaţiile ultraviolete, aceastea prezintă principala cauză a apariţiei cancerului de piele, indiferent dacă sunt naturale sau provin de la saloanele de bronzat”, ne-a declarat Dana Negru.

Pericol pentru tineri
Medicii atrag atenţia asupra pericolului. „Expunerea pe timp îndelungat la soare poate duce de la leziuni de piele benigne, acele pete de vârstă maro care apar pe mâini şi pe spate, până la cancerul de piele, care este de trei feluri, epiteliom bazocelular, epiteliom binocelular şi melanomul, care este cel mai grav. Cei mai afectaţi sunt copiii şi tinerii până în 18 ani, pentru că arsurile din copilărie reprezintă un factor de risc pentru apariţia melanomului. Pentru a preveni apariţia acestor probleme trebuie să se folosească creme de protecţie solară, cu factor de protecţie mai mare de 30, până la 50, să se evite expunerea la soare între orele 11 şi 16, să se poarte pălării cu bor şi ochelari de soare. În ceea ce priveşte persoanele cu multe aluniţe şi cu istoric de melanom nu au voie să stea la soare decât dacă folosesc cremă cu factor mare de protecţie şi nu la orele de vârf”, ne-a declarat Mihaela Costache, medic specialist dermatolog.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Macea: “Un an al reabilitărilor şi un proiect important în viitorul apropiat, clinică modernă bazată pe apă termală”

Primarul din Macea - Ioan Mercea prezintă realizările din prima jumatate a anuluiUn proiect de anvergură, râvnit de toate primăriile - se află în fază de finalizare la Macea, extinderea totală a reţelei de apă pe tot cuprinsul comunei. Chiar dacă banii sunt puţini şi nimeni nu exclude „criza” din calculul fiecărei zile, totuşi, treburile nu stau în loc, administraţia locală încercând să menţină un echilibru constant al realizărilor, străduindu-se din răsputeri pentru înfăptuirea obiectivelor propuse.

Paşi gospodăreşti spre oraş
Macea te primeşte luminoasă, aşa cum sunt şi oamenii de aici, harnici şi plini de umor. Cum să facă rabat de la această „genă” a localităţii, primarul Ioan Mercea? Discutăm deschis despre această jumătate de an care a lăsat în urmă, iată, realizări. „Pe lângă acest proiect de extindere a reţelei de apă pe toată comuna, aflat în curs de finalizare, mai avem în lucru - la nivel de proiect - licitaţia pentru reabilitarea şcolii generale din Sânmartin (banii de la MEC), aducţiunea conductei de gaz (deja făcută), urmând ca în luna iulie să se continue cu încă 27 km pe tronsonul Macea-Sânmartin, actualmente finalizându-se aducţiunea pe traseul Curtici-Macea. Totodată, avem în construcţie o sală mare de sport în comună, dotată la standard. Se continuă cu pietruirea străzilor având deja asfaltat un kilometru.” Pe lângă acestea, comuna nu a fost lăsată în acel primitivism rural destul de des întâlnit - dispunând de două dispensare umane la Macea, unul la Sânmartin, o farmacie umană, fibră optică, telefonie, internet, super-market, staţie Peco, fast-food. Învăţământul este reprezentat de două şcoli la Macea şi două la Sânmartin, aici, însă, degradate. „Grădiniţa funcţionează în casa de măicuţe a parohiei romano-catolice, urmând să se reabiliteze în cursul acestui an, după prelungirea contractului (pe 20 de ani) cu parohia. Oricum, după ce Sânmartin va beneficia de o şcoală nouă, aici va funcţiona şi grădiniţa. În schimb, la Macea cele două unităţi preşcolare sunt puse la punct. Decât să facem câte puţin şi peticit, mai bine le dotăm cu tot ce trebuie în fiecare an.”

Anul 2009 al reabilitărilor
Fondul funciar este aproape de final privind eliberarea titlurilor de proprietate, în afara câtorva cazuri în care punerea în posesie se va face din păşune. „Din păcate asta e realitatea cam peste tot, păşunea este foarte puţină şi vom tăia şi de aici... Într-adevăr, suntem o zonă cu multe animale, peste 6000 ovine, dar problema ciobanilor s-a mai aşezat, oamenii şi-au cumpărat terenuri din păşune, aşa că s-a cam terminat cu scandalurile”.
O atenţie deosebită s-a acordat de terenurilor pentru tineri - aproximativ 90 de locuri de casă (Macea şi Sânmartin). „La Macea vom face „Cartierul Tineretului”, urmând să-l dotăm cu utilităţi - (curent electric, drumuri pietruite, etc.) dar avem şi terenuri la licitaţie, 1000 mp.”
Macea se numără printre localităţile cu cele mai multe lăcaşuri de cult, similară comunei Secusigiu. Comuna are două biserici ortodoxe, două biserici romano-catolice, două case de rugăciune baptiste, două adventiste şi două penticostale. Lume multă, opţiuni, aşijderea. Spaţiul măcean este cunoscut şi pentru talentul artistic nativ al oamenilor de aici. „Biserica ortodoxă are un cor superb, avem formaţii de dansuri populare, taraful local, fanfare, corul de copii al bisericii ortodoxe - mult tineret instruit să ducă mai departe frumoasele tradiţii locale - adaugă mândru primarul Mercea. Suntem preocupaţi, de asemenea şi de reabilitarea spaţiilor verzi, a parcurilor din comună - proiect pe care l-am depus la minister. Tot în reabilitare se află şi piaţa din localitate pe care vrem s-o utilăm cu mese corespunzătoare, copertine, tot ceea ce trebuie pentru desfăşurarea unei activităţi comerciale civilizate. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la Sânmartin”.

Macea - în viziunea modernizării apropiate
Nu poţi concepe dezvoltarea unei comunităţi fără un sistem modern de apă şi canalizare. Tocmai de aceea comuna este inclusă în master-planul proiectului de apă-canalizare, fiind deja integrată în prima etapă, urmând ca în etapa următoare să se realizeze extinderea şi în localitatea Sânmartin. Căminele culturale sunt pe lista de reabilitări; la Sânmartin se va face un cămin cultural nou, proiectul fiind la ministerul Culturii, iar cel de la Macea va fi reabilitat, deocamdată acoperişul. Anul acesta aparţine reabilitărilor: trotuare, pavaje în centrul localităţii, staţie de autobuz, reabilitarea termică a unităţilor de învăţământ. Un proiect cu totul special se leagă de drumuri şi ape termale, o comoară încă neexploatată a zonei. Zvonuri din ce în ce mai serioase spun că societăţile interesate de acest aspect vor să realizeze o clinică bazată pe tratamente cu apă termală.
Investitorii înseamnă azi puternicul Complex agro-industrial şi fabrica de lapte, Complexul porcin, Fabrica de lapte şi caşcaval, FNC - dar lista rămâne deschisă pentru toţi aceia care vor să investească aici.

***
Despre Macea poţi vorbi mult şi... bine, aşezare ancorată în repere de tradiţie străveche, istorie şi frumuseţe naturală - în care natura a zămislit una dintre cele mai frumoase grădini botanice, cu specii-unicat; apoi, muzeul botanic, muzeul etnografic, apa termală de calitate excepţională, balta de peşte răsucită mirific în formă de potcoavă, viitorul centru de alpinism, iată doar câteva motive care scot Macea în lumina unui viitor optimist.

Pasiuni de primar
Ioan Mercea, pe lângă faptul că natura l-a înzestrat cu un sac de umor şi talent a fost şi este un mare iubitor de sport. „Îmi place muzica, se înţelege, dar am făcut şi mult sport la viaţa mea, fotbal şi ciclism, fiind sportiv la clubul arădean „Voinţa”. Sunt pasionat, însă şi de agricultură, mai ales în cultivarea de fructe şi legume”.

Una dintre cele mai frumoase şi... răsunătoare sărbători din Macea e chiar Ziua Satului (6-7-8 august) zile în care cântecul, dansul, veselia şi umorul spumos reunesc peste 200 de invitaţi din ţară dar şi din străinătate, umorişti, caricaturişti, poeţi, oameni de cultură şi artă participând la binecunoscutul Festival de satiră şi umor de la Macea „Gura satului” - avându-i ca invitaţi de onoare pe actorul Dorel Vişan (preşedintele festivalului) şi caricaturistul Ioan Popa Popas.

Felicia R. Gheorghe - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]