Ştirile Zilei

Marţi, 6 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Aradul în grevă - şcoli fără profesori, spitale cu o treime din personal, ghişee închise

Peste 10.000 de bugetari din judeţul Arad au fost ieri în grevă generală la locul de muncăPeste 10.000 de bugetari din judeţul Arad au fost ieri în grevă generală la locul de muncă. Şcolile, Finanţele, Casa de Pensii şi-au închis ieri porţile cetăţenilor. Elevii care au venit ieri la şcoală au fost supravegheaţi însă nu au fost ascultaţi sau notaţi. Contribuabilii care au venit la Finanţe au fost întâmpinaţi de jandarmi care le-au explicat că nu se lucrează. Şi cadrele medicale au protestat ieri în curţile spitalelor şi au lucrat doar cu o treime din personal.
Prin greva de ieri, bugetarii intenţionează să atragă atenţia guvernanţilor cu privire la situaţia în care se află. Principalele revendicări au constat în: renegocierea, în regim de urgenţă, a Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, stoparea disponibilizărilor în sectorul bugetar de la nivelul judeţului Arad şi renunţarea la acordarea concediului fără plată forţat.

90% dintre dascăli au fost în grevă
Din rapoartele primite de către liderii celor două sindicate arădene din învăţământ - Liber şi Democrat - peste 90% dintre salariaţii din educaţie au fost ieri în grevă. Elevii au fost anunţaţi de vineri despre grevă, astfel aceştia au rămas acasă. Copiii care totuşi au venit, probabil din curiozitate, au fost supravegheaţi în clase şi mai apoi trimişi acasă. Pe porţile şcolilor a putut fi citit anunţul „GREVĂ GENERALĂ”. Singura şcoală din Arad care nu s-a solidarizat cu ceilalţi colegi a fost Liceul CFR care aparţine de Federaţia Educaţiei Naţionale, sindicat care a decis să nu intre în grevă generală ci doar în grevă japoneză. Aici orele s-au desfăşurat normal.
„Din rapoartele primite de la colegii mei rezultă că mai mult de jumătate dintre membrii sindicatului nostru au fost în grevă, ceea ce reprezintă peste 6.000 de persoane. La nivelul fiecărei şcoli s-a format un Comitet alcătuit din 5-6 membri care au fost în şcoală şi au supravegheat copiii şi au asigurat paza patrimoniului. Dar, nu s-a predat, nu s-a ascultat şi nici nu s-au acordat note. Oricum, profesorii din sindicatul nostru nu mai trec notele în catalog încă de la începutul lunii. Mâine voi participa şi eu la mitingul organizat la nivel central alături de aproximativ 50 de reprezentanţi ai Sindicatului Democrat din Învăţământ”, ne explică Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic, filiala Arad.
Maria Buruc, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ, Arad ne-a spus că şi în privinţa organizaţiei pe care o reprezintă, prezenţa la grevă a depăşit 90% - „De «Ziua Educaţiei» personalul din învăţământ a fost în grevă generală. O zi de sărbătoare pentru noi, ne aduce într-o formă de protest extremă - greva generală. Guvernanţii nu au respectat un acord semnat în luna mai prin care se obligau să ne asigure salariile până la sfârşitul anului şi să nu apară modificări decât în sens pozitiv. Nu a trecut prea mult timp însă ei nu s-au ţinut de cuvânt.” Maria Buruc ne-a mai spus că acum se derulează un referendum în rândul sindicaliştilor şi din 16 octombrie, dacă nu se iau măsurile cerute, vor intra în grevă generală pe termen nelimitat.

Cadrele sanitare au protestat în curtea spitalelor
Sindicaliştii din sănătate s-au solidarizat şi ei cu celelalte ramuri bugetare. Ieri, începând cu ora 7 activitatea spitalelor a fost redusă la o treime din personal, salariaţii ieşind, pe rând, în curte pentru a protesta. Sindicatul Sanitas Arad prin preşedintele Delia Bonca, a declarat că revendicările principale sunt aceleaşi cu ale celorlaţi bugetari, fiind legate de Legea salarizării unitare, disponibilizări şi concediu fără plată. Pe lângă acestea, cadrele medicale mai cer şi asigurarea drepturilor salariale pe ultimul trimestru al anului, acordarea sporurilor cuvenite, primele de stabilitate, salariile de merit. „Pacienţii nu vor suferi din cauza manifestărilor noastre. Nu vom lăsa oamenii să moară pentru că nu ei sunt cei vinovaţi. La Urgenţe se lucrează cu tot personalul”, a spus Delia Bonca.

Contribuabilii au scăpat de plata taxelor la Finanţe
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad a fost şi ea în grevă. Jandarmul de serviciu a explicat contribuabilor care nu au fost informaţi de grevă că nu au acces în instituţie. Personalul a venit la lucru însă nu au deschis calculatoarele şi nu au lucrat nimic. „Salariaţii sunt prezenţi la locul de muncă dar nu îşi îndeplinesc atribuţiile, nu se încasează niciun ban. Sperăm că problemele se vor rezolva şi că nu se va ajunge la grevă generală pe perioadă nedeterminată”, ne-a spus Gabor Tudor, preşedintele sindicatului din Finanţe şi al filialei judeţene „Sed Lex”.
Aceeaşi situaţie a fost înregistrată şi la Casa Judeţeană de Pensii, Gabor explicând - „Casa de Pensii s-a solidarizat cu noi. Trebuie să tragem un semnal de alarmă.”

Poliţiştii nu au voie să intre în grevă
Şi poliţiştii ar fi vrut să intre în grevă însă legea nu le permite această formă de protest. Ei şi-au desfăşurat normal activitatea, însă vor participa, cu reprezentanţi la mitingul de mâine de la nivel naţional. La Serviciul Public pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Arad s-a lucrat astăzi însă activitatea le-a fost îngreunată de greva finanţelor. Cei care au vrut să îşi facă paşapoarte nu au putut deoarece trebuiau să plătească o taxă la Finanţe.

Nu au fost în grevă
Primăria Municipiului, Consiliul Judeţean şi Prefectura Arad nu au fost în grevă. Ei au decis să îşi desfăşoare normal activitatea. „La noi nu a fost grevă. Menţionez că deşi suntem şi noi bugetari am decis să nu intrăm în grevă”, spune Călin Bibarţ, prefectul Aradului.

Arădenii participă mâine la miting
Mâine, cu prilejul „Zilei Internaţionale a Muncii Decente” Alianţa Federaţiilor Bugetare vor organiza un miting la Bucureşti. La eveniment vor participa reprezentanţi ai sindicatelor arădene, inclusiv preşedinţii acestora. Vor pleca la Bucureşti cadre medicale, dascăli, funcţionari publici. Dacă guvernanţii nu vor înţelege importanţa protestelor şi hotărârea de care bugetarii dau dovadă, calendarul protestelor va continua cu neimplicarea şi neparticiparea la alegerile prezidenţiale dar şi cu o grevă generală pe o perioadă nedeterminată.

Simina Roz - Observator

  • Arădenii prezenţi la dezbaterea privind parcările consideră proiectul incomplet

Arădenii prezenţi la dezbaterea publică legată de taxarea locurilor de parcare dintre blocuri consideră proiectul incompletZecile de persoane, care au participat ieri la dezbaterea publică organizată de către Primăria Municipiului Arad, cu privire taxarea locurilor de parcare dintre blocuri au constatat că proiectul este incomplet.
Într-un cuvânt, oamenii nu au fost lămuriţi în totalitate cum stă treaba cu licitaţia. Mai exact, timp de aproape două ore s-a vorbit despre proiectul de hotărâre privind regulamentul de atribuire/licitare a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă. Cei prezenţi în sală au vrut încă de la început să fie lămuriţi cu zonele în care există parcări amenajate, cât şi cu modul de licitare a lor. Mai mult de atât, au fost în sală şi agenţi economici, care îşi desfăşoară activitatea la parterul blocurilor şi care au vrut să ştie cum vor împărţi ei locul de parcare cu vecinii. Fiind vorba de părcari aceştia au subliniat faptul că oricum de fiecare dată locatarii blocează intrările lor de acces în magazine, mai ales cele pe care se primeşte marfa. De aceea oamenii au cerut o reglementare, care să rezolve şi acestă situaţie.

Nu vor parcări aproape de geam
O altă doleanţă a celor prezinţi s-a referit la distanţa la care să fie amplasate aceste parcări. Un arădean a spus că locuieşte la parter şi că nu i-ar conveni ca parcarea să fie mai aproape de 10 m de geamul lui. Cum cea mai mare prezenţă în sală au avut-o cei de la Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Arad s-au prezentat nemulţumirile pe fiecare articol din proiect în parte. Aceştia s-au arătat în mare parte împotriva proiectului, spunând că nu rezolvă problema locurilor de parcare dintre blocuri, ba mai mult va creea o ceartă între vecinii înstrăiţi şi ceilalţi, care nu vor putea participa la licitaţie.

„Asociaţiile nu sunt băgate în seamă”
Conducerea ULAL, Dorina Lupşe şi Vasile Arion au ţinut să amintească încă o dată reprezentanţiilor primăriei, că au trimis o adresă în luna aprilie la care nu au primit răspuns, prin care cereau ca în procesul de elaborare a actelor normative de interes general care privesc asociaţiile de proprietari, să fie şi ei consultaţi. „Nu s-a dat curs acestei cerinţe, iar acum ne trezim cu acest proiect al regulamentului de parcare în care se creează obligaţii pentru aceste asociaţii, fără măcar să avem posibilitatea să ne spunem părerea”, a spus Vasile Arion. De asemenea, conducerea Uniunii, dar şi ceilalţi participanţi în sală au solicitat să li se prezinte zonele unde se intenţionează instituirea acestui regulament, dar şi necesităţile de locuri de parcare şi locurile de parcare ce se pun la dispoziţie. „Presupunând că numărul acestor locuri de parcare nu sunt suficiente, întrebăm unde îşi vor parca maşiniile aceşti proprietari, care vor pierde licitaţiile, pentru că cineva va pierde”, a spus Dorina Lupşe, preşedinte ULAL. Atât reprezentanţii ULAL, cât şi o parte dintre administratorii prezenţi au spus că nu vor fi de acord cu acest proiect până când nu sunt toate situaţiile clare.

Oră nepotrivită
Printre administratorii de bloc, care au luat cuvântul şi au spus nemulţumirea a fost şi Tiberiu Aldea, care a subliniat că sala ar fi putut fi mult mai plină, deoarece mulţi arădeni ar fi dorit să vorbească despre acest lucru, doar că ora e nepotrivită. În cadrul dezbaterii s-a vorbit şi despre garaje. De asemenea, s-a vorbit şi despre faptul că unele puncte ar trebui scoase din proiect.

Proiectul se referă la parcările amenajate
Pentru că, după lungi discuţii, oamenii nu au fost lămuriţi pe deplin cu acest proiect, consilierul municipal, Florin Manta a lămurit problema cu proiectul, spunând că este unul general şi că se referă la locurile de parcare amenajate. „Banii de pe taxarea parcărilor amenajate se vor folosi în cascadă. Cu ei vor fi amenajate altele şi tot aşa. Cu timpul se va vedea ce este convenabil pentru cetăţeni şi ce nu. Nu se va lua nici un ban pe parcările neamenajate”, a spus consilierul.
Cea care a condus şi de această dată dezbaterea a fost, Claudia Macra, city manager, care a ţinut să precizeze că la Cluj se foloseşte acest sistem de ani de zile şi că totul funcţionează cum trebuie. În timp ce unii au susţinut că idea este bună, alţii au afirmat că proiectul este impracticabil şi chiar ilegal. Fiecare participant a spus nemulţumirea lui, iar pensionarii s-au legat de faptul că nu îşi vor permite niciodată să participle la licitaţie alături de cei înstăriţi şi cu siguranţă vor rămâne fară locuri de parcare. Chiar dacă o parte din cei prezenţi au plecat nelămuriţi cu locurile de parcare dintre blocuri, reprezentanţii primăriei au spus că peste aproape două luni cele amenajate vor fi practicabile. Printere cei care au participat la dezbatere s-au numărat şi consilieri locali, dar şi reprezentanţi ai partidelor.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Queen în haine clasice

La Filarmonica din Arad va avea loc un concert simfonic cu melodii ale formaţiei Queen remodelate pentru orchestrăTimpul de astăzi este oportun pentru a aduce Queen pe scena clasică, sustine Horst Hans Baecker, dirijorul şi compozitorul care revine cu constanţă pe scena de concerte a Aradului şi care girează cel de al doilea concert de abonament al actualei stagiuni.
În opinia acestui muzician cultivat al generaţiei de astăzi, grupul idol al iubitorilor rockului ultimelor decenii devine temă simfonică de o nebănuită amploare, impresia sonoră lăsată de original fiind aceea a unei muzici predestinate scenei clasice, în dispunerea cea mai bogată, vocal-instrumentală.
„Night of Queen” este titlul de spectacol care alătură succese în transcripţie, marea majoritate interpretate în această seară în premieră universală.
Celor care şi-au petrecut tinereţea cu muzică de Queen şi în acelaşi timp tuturor iubitorilor de muzică clasică, seara de joi, 8 octombrie, le este pe deplin dedicată. Cu începere de la ora 19, în sala Palatului Cultural, succesele uneia dintre cele mai prestigioase formaţii rock ale anilor ’70 - ’80 vor putea fi reascultate în interpretarea corului academic (dirijor Robert Daniel Rădoiaş) şi a orchestrei simfonice, într-o remodelare a aparatului acustic, semnată de invitat.
De la „Bohemian Rhapsody”, titlul generator de spectacol, la „We are the Champions”, „A Kind of Magic”, „Love of My Life”, „Radio Ga Ga”, „We Will Rock You”, „Somebody to Love”, „Another One Bites the Dust”, „The Show Must Go On”, partiturile reconfirmă harul acestei muzici a timpurilor noastre şi încheagă în armoniile unei scene cu peste 100 de voci şi instrumente, gânduri, amintiri sau bucurii.

Codruţa Dogaru - Jurnal arădean

  • Enciclopedicarad - proiect de promovare a judeţului Arad lansat de CJA şi CCJA

CJA şi CCJA au lansat un nou proiect de promovare a judeţului AradConsiliul Judeţean Arad împreună cu Centrul Cultural Judeţean Arad a lansat proiectul “enciclopedicarad”, proiect destinat informării şi conştientizării în ceea ce priveşte multitudinea de valori culturale, artistice şi turistice ale judeţului Arad.
Cu un slogant tematic intitulat “O enciclopedie virtuală a valorilor ce ne înconjoară“, proiectul are două obiective. Primul dintre acestea ar fi faptul că îşi propune stimularea interesului faţă de artişti şi personalităţi culturale contemporane, promovarea operelor acestora, precum şi a obiectivelor turistice ale zonei. Pe de altă parte se urmăreşte punerea acestor informaţii la dispoziţia tinerilor, într-un format de comunicare modern şi flexibil, într-un instrument larg folosit şi accesat de aceştia, deci într-o enciclopedie digitală. „Proiectul prevede realizarea unei enciclopedii virtuale pentru că am convenit de la început că există multe informaţii, pe cultură, turism, artă şi aşa mai departe dar care aparţin de alte instituţii. E important ca aceste informaţii să fie grupate într-o enciclopedie on-line care să fie la dispoziţia tuturor arădenilor. Bugetul proiectului este de doar 40 de mii de lei, deci putem face lucruri deosebitepe bani mai puţini“, a conchis Adrian Ţolea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Utilizată frecvent în ultimii ani şi în scop educaţional, o asemenea enciclopedie trebuie să poată fi accesată on-line în cadrul celei mai cunoscute enciclopedii şi anume wikipedia dar, în acelaşi timp să poată fi solicitată şi într-o formă simplificată, pe suport CD sau DVD. În acest sens au fost deja lansate on-line peste 200 de articole enciclopedice în limbile română şi engleză, urmând ca aceste date să poată fi distribuite instituţiilor partenere şi pe format DVD. „Vor putea fi văzute dar şi încărcate o serie de informaţii interesante despre judeţul Arad. Noi am realizat deja parte de informaţie şi sperăm că şi cea vizuală de fotografii să fie pusă la punct. În proiect sunt prevăzute şi trei bloguri care, după ce vor fi umplute vor fi spaţii de întâlnire, dialog pe teme care vizează promovarea judeţului Arad“, a declarat Bogdan Onin, partener implicat în realizarea proiectului.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Doi oameni de afaceri arădeni fac bani protejând mediul înconjurător: au deschis o fabrică de reciclare a plasticului

Doi oameni de afaceri arădeni, Florin Lăzureanu şi Petrică Avram, au deschis la Felnac o fabrică de procesare a reziduurilor plasticeReciclarea obiectelor din plastic nu mai este doar un deziderat, ci un lucru realizabil pentru agenţii economici şi persoanele fizice din judeţul nostru. Doi oameni de afaceri arădeni, Florin Lăzureanu şi Petrică Avram, au deschis la Felnac o fabrică de procesare a reziduurilor plastice rezultate de pe urma proceselor de producţie din unele întreprinderi. Mai mult, în planurile de viitor ale celor doi investitori intră şi achiziţia unei maşini de procesat sticle de plastic (PET-uri), deocamdată acestea fiind doar presate şi vândute mai departe unei fabrici care le poate prelucra.
Produsul finit ce iese pe poarta fabiricii este plasticul „regranulat”, adică granule de plastic ce sunt vândute fabricilor producătoare de diferite obiecte din acest material. Ideea acestei investiţii a pornit de la o mai veche cunoştinţă a lui Florin Lăzureanu, acesta lucrând în domeniul chimic la întreprinderea din Orăştie. Lăzureanu s-a asociat cu Avram, iar de doi ani au început investiţiile. „Producţia a început de la mijlocul lunii iulie, în cantităţi mai mici, dar pe urmă am reuşit să identificăm furnizori şi clienţi astfel încât în acest moment, la trei luni de la începerea producţiei, practic nu mai facem faţă cererilor”, ne-au mărturisit cei doi investitori. Investiţia totală se cifrează la suma de 850.000 euro, cele mai mari cheltuieli fiind cu achiziţia utilajelor speciale. În acest moment, capacitatea de procesare/ambalare a fabricii este de 400 tone de material plastic pe lună.
De urma acestei fabrici de granulare a plasticului are foartă multe lume de câştigat. În primul rând, fabrica trebuie să intre în contact furnizorii de materie primă, adică diferite obiecte din plastic nefolositoare sau rezultate ca reziduu de pe urma proceselor de producţie. Petrică Avram ne-a explicat că fabrica poate procesa „folie, lăzi, navete, butoaie, orice din plastic. De fapt, este vorba de polipropilenă şi de două tipuri de polietilenă: de înaltă densitate ( HPDE) şi de joasă intensitate (LPDE)”. Astfel, fabrica primeşte deja astfel de materiale de la diferiţi agenţi economici din judeţ, având posibilitatea de a colecta materiale plastice şi de la persoanele fizice. În urma procesului de producţie, iese acele granule de plastic folosite pentru turnarea viitoarelor obiecte. Granulele sunt de mai multe culori, în funcţie de specificul materiei prime procesate. O situaţie oarecum diferită o întâlnim în cazul PET-urilor. „De la PET-uri putem granula doar dopul, care este din polipropilenă, iar sticla propriu zisă este presată şi o vindem mai departe. În maximum doi ani sperăm să achiziţionăm şi o maşină de granulat PET-uri”, a dezvăluit Petrică Avram. Important este şi faptul că fabrica asigură transportul materialelor plastice de la furnizori, de la unii dintre ei colectând plastic în mod periodic, asemenea firmelor de salubritate. Produsul finit este vândut, astfel, fabricanţilor de obiecte din plastic, având avantajul de a fi mult mai ieftin decât materia primă nouă. Deocamdată, la fabrică lucrează doar 10 angajaţi, însă cei doi investitori spun că numărul lor se va dubla cât de curând.
În ceea ce priveşte tarifele practicate de această fabrică, investitorii ne-au spus că pentru un kilogram de PET-uri plătesc până la 50 de bani per kilogram, în funcţie de culoare. Produsul finit este vândut cu preţuri între 2,5 şi 2,8 lei per kilogram, „faţă de 5 lei cât costă materia primă nouă”. Afacerea celor doi investitori se dovedeşte a fi binevenită atât pentru agenţii economici care scapă de grija depozitării ecologice a materialelor din plastic, cât şi pentru cetăţenii care doresc să-şi rotunjească veniturile prin vânzarea plasticului sau PET-urilor colectate. „Suntem interesaţi pentru colaborare cu toate firmele care au căderi de producţie, resturi sau deşeuri din plastic, cât şi cu persoanele fizice interesate”, spun cei doi oameni de afaceri, adăugând că investiţia lor are toate avizele de mediu. Într-adevăr, pe lângă faptul că această fabrică ne poate scăpa de mormanele de PET-uri, procesul tehnologic respectă de asemenea cele mai stricte standarde de mediu. Fabrica de granulare a produselor din plastic se află la fostul CAP Felnac, la ieşirea din localitate spre comuna Secusigiu, fiind deschisă aproape toată săptămâna, înafara zilei de duminică. Cei care doresc să apeleze la serviciile firmei pot apela la numărul de telefon 0257411727 (şi fax), sau pe email la ciproventi@yahoo.com.

L. C. - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]