Ştirile Zilei

Luni, 5 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • 10 motoscutere pentru Poliţia Comunitară, bani pentru autobuzele gratuite, pentru Festivalul Vinului şi încă 300.000 de lei pentru curăţarea străzilor

În şedinţa extraordinară de azi consilierii municipali vor vota operarea unor modificări în bugetul generalÎn şedinţa extraordinară de azi a Consiliului Local Municipal vor fi operate unele modificări în bugetul general. Astfel, vor fi acordaţi 1.000.000 de lei pentru plata drepturilor salariale ale personalului din învăţământul preuniversitar de stat aferent lunii septembrie 2009. Tot în urma aplicării descentralăzării, se adaugă 70.000 de lei din subvenţiile din bugetul de stat pentru finanţarea sănătăţii, pentru asigurarea cheltuielilor cu medicamente, materiale sanitare, bunuri şi servicii pentru întreţinerea şi funcţionarea cabinetelor medicale şcolare din învăţământul preuniversitar de stat.
De asemenea, pentru cheltuielile cu obiectele de inventar de la Poliţia Comunitară, reprezentând uniforme si echipament, vor fi cheltuiţi încă 5.000 de lei, bani proveniţi, conform proiectului, din donaţii şi sponsorizări. Tot pentru Poliţia Comunitară sunt puşi deoparte 105.000 de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru cumpărarea a 10 motoscutere, la solicitarea instituţiei.
Se propune totodată atribuirea a 300.000 de lei pentru asigurarea transportului cu autobuzele pe rutele afectate de lucrările BERD.
Pentru executarea de măsurători topografice, înscrierea în Cartea funciară ţi punerea în posesie a persoanelor îndreptăţite, CLM cheltuieşte 50.000 de lei.
Casa de Cultură a Municipiului a solicitat încă 50.000 de lei pentru organizarea Festivalului Vinului.
În bugetul Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară se aprobă următoarele influenţe: se suplimentează cu suma de 530.000 de lei prevederile bugetare aprobate pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap, aferent trimestrului IV al anului 2009; Se suplimentează cu suma de 350.000 de lei prevederile pentru plata drepturilor salariale ale asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap; Se majorează cu suma de 30.000 de lei prevederile pentru plata în luna octombrie a drepturilor salariale ale personalului ce deserveşte creşele din municipiu; Se introduce în Lista de investiţii un studiu de fezabilitate „Extindere şi modernizare Centru de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice”, cu suma de 10.000 de lei, în vederea depunerii proiectului cu finanţare din fonduri structurale.
Nu doar ies bani din buget, ci şi intră: taxa specială pentru atestarea administratorilor de imobile aduce 4.000 de lei, iar taxele speciale pentru autorizaţii aduc 35.000 de lei în plus, în urma majorării contravalorii acestora.
Se scot 2.400.000 de lei din bugetul pentru „Reabilitarea Centrului istoric vechi al municipiului Arad”, având în vedere necesarul estimat până la finele anului şi se suplimentează cheltuielile cu întreţinerea oraşului, având în vedere prevederile iniţiale insuficiente: reparaţii străzi: 150.000 de lei; gospodărire comunală: 60.000 de lei; salubrizare stradală: 300.000 de lei; iluminat: 125.000 de lei.

Dana Mirea - Observator

  • Gata pentru căldură

CET Arad este gata la orice oră să furnizeze energie termicăCET a încheiat mare parte din verificările şi lucrările de reparaţii ale centralei şi reţelei şi este gata la orice oră să furnizeze energie termică.
„Dacă temperatura este sub 10 grade Celsius timp de trei nopţi la rând şi asociaţiile de locatari ne cer acest lucru, suntem pregătiţi deja să furnizăm căldură”, a declarat directorul CET, Cornel Secianschi. Cu toate acestea, mai există unele lucrări de reparaţii neterminate, şi reprezentanţii companiei de termoficare speră ca până în data de 20 octombrie, când va fi terminată reparaţia, să nu fie nevoie să furnizeze căldură, deoarece acest lucru ar prelungi data la care lucrările vor fi finalizate.
„Noi nu ţinem neapărat să furnizăm căldură către populaţie dacă nu este cazul, deoarece nu este în interesul nostru să provocăm cheltuieli mari. În plus, noi şi dacă încasăm banii pe căldură, nu suntem pe plus, deoarece suma valoarea producerii gigacaloriei este mai mare decât ce încasăm noi de la consumatori”, mai spune Secianschi.

A. G. - Jurnal Arădean

  • Şantierele de construcţii, luate la puricat de inspectorii ITM

Pe parcursul campaniei derulate timp de trei zile, inspectorii ITM Arad au controlat 13 agenţi economici arădeniLa sfârşitul lunii septembrie, timp de trei zile, inspectorii din cadrul ce a avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă precum şi identificarea cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul construcţiilor.
Campania s-a derulat la nivelul întregii ţări şi a avut în vedere unităţile economice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, în centrul atenţiei fiind şantierele de construcţii, în special acelea unde se desfăşoară activităţi de săpături şi demolări.
Astfel, pe parcursul campaniei derulate timp de trei zile, inspectorii ITM Arad au controlat 13 agenţi economici arădeni. În utma neregulilor găsite, acestor agenţi economici le-au fost aplicate 33 de sancţiuni, valoarea amenzilor fiind de 12.500 de RON. De asemenea, autorităţile au depistat şi un caz de muncă fără forme legale, unde a fost identificată o singură persoană, amenda aplicată fiind de 1.500 de RON. Pentru a remedia situaţia în urma constatărilor făcute, insepctorii de muncă au dispus nu mai puţin de 70 de măsuri, fiind trasate termene concrete de intrare în legalitate. Cele mai frecvente probleme au fost în domeniul relaţiilor de muncă, şi anume neachitarea comisionului datorat către ITM, neîntocmirea dosarelor personale ale salariaţilor şi nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte programarea concediilor de odihnă dar şi alte deficienţe. Nu în ultimul rând, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, autorităţile ITM au constatat schele neconforme, lipsă de instrucţiuni proprii şi lipsa verificărilor la împământare.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Un concert de zile mari

Kevin Costner şi trupa sa de country rock, Modern West, au cântat, în încheierea Festivalului Internaţional de Film din RomâniaShow de zile mari, sîmbătă seara la Arad, unde superstarul american Kevin Costner a susţinut, în premieră europeană, un concert care deschide turneul pe bătrânul continent, ce ţine până pe 25 octombrie.
Kevin Costner şi trupa sa de country rock, Modern West, au cântat, în încheierea Festivalului Internaţional de Film din România. Iniţial, spectacolul părea un adevărat fiasco, din cauza unei slabe mediatizări a evenimentului din partea organizatorilor. La ora anunţată pentru concert, în faţa scenei de-abia dacă se aflau 500 de oameni. Măsura extremă a fost luată seara, cu puţin timp înainte de începerea spectacolului. Atunci s-a decis ca intrarea să fie liberă, spre disperarea celor care deja şi-au plătit biletele.

Un spectacol de zile mari
După repetiţiile care au ţinut sâmbătă câteva ore, ca la un adevărat profesionist, showul a fost peste aşteptările spectatorilor. Vedeta a cântat şi dansat de când a urcat până când a coborât de pe scenă în faţa celor aproape 3000 de spectatori. Kevin Costner şi-a cerut scuze că românii înţeleg engleza, iar el nu vorbeşte limba ţării în care se află şi le-a spus arădenilor că au un oraş frumos. Printre piese s-au aflat cântece dedicate indienilor americani pe care europeni i-au găsit când au ajuns în “Lumea Nouă”, mamei artistului dar şi veşnicelor probleme sentimentale dintre bărbaţi şi femei. Concertul a durat aproape două ore, timp în s-a cântat rock and roll şi country american, iar spectatorii au aprins lumânări, au fluturat ecranele telefoanelor mobile şi au dansat non stop.
Oamenii s-au călcat în picioare pentru autografe, iar cei mai norocoşi au reuşit să îşi facă şi poze cu vedeta americană. De la bun început starul a dorit să fie foarte aproape de public şi a solicitat să nu fie puse garduri de protecţie în faţa scenei, iar în timpul concertului a cerut ca publicul să fie lăsat chiar lângă scenă. Multe dintre fanele prezente în faţa scenei strigau numele artistului în pauza fiecărei melodii şi încercau să ajungă pe scenă pentru a-l atinge pe celebrul actor. A fost aplaudat neîntrerupt, aproape două ore. Oamenii spun că nu credeau vreodată că vor vedea un asemenea star la Arad.
De la Arad Kevin Costner a plecat la Monte Carlo, unde va fi aşteptat de Prinţul Albert, pe covorul roşu, iar în Arad nu l-a aşteptat nicio oficialitate.

M. A. - Jurnal Arădean

  • Proiecte de milioane de euro pentru Păuliş

Petru Nicoară, primarul comunei Păuliş vorbeşte despre investiţiile externe pe care a reuşit să le atragăAutorităţile au depuse proiecte care ar putea aduce milioane de euro din fonduri europene
Comuna Păuliş a reuşit să atragă investiţii externe în mai multe domenii, care alături de contribuţia din bugetul propriu au făcut ca numărul realizărilor primarului Petru Nicoară să fie foarte mare, în numai un an de când a fost reales.
În prim-plan sunt cele două mari investiţii: Sala de sport şi Complexul de servicii pentru persoanele vârstnice.
„Guvernul a investit 1,3 milioane în sala de sport, la care am contribuit şi noi cu 100.000 de lei, pentru racordarea la utilităţi - apă, canalizare, energie electrică - cât şi pentru amenajarea curţii”, a declarat Petru Nicoară, primarul comunei Păuliş.
De asemenea, pentru a completa serviciile Centrului pentru vârstnici (o investiţie de 1,2 milioane lei), Primăria Păuliş a înfiinţat un serviciu social propriu.
Un alt proiect reuşit este „Sistemul de gestionare a deşeurilor”, desfăşurat împreună cu alte trei primării: Lipova, Ghioroc, Zăbrani. „Este un proiect european, în valoare de un milion de euro, care confirmă faptul că asocierea mai multor primării poate da rezultate. S-au construit platformele, s-au cumpărat containerele, iar acum suntem la capitolul licitării pentru maşinile de transport”, a mai afirmat primarul Petru Nicoară.
În comuna Păuliş s-a investit în toate domeniile, de la drumuri la amenajări trotuare şi de la şcoli la spaţii verzi. De asemenea, s-a depus un proiect şi pe Măsura 3.2.2., care vizează infrastructura rutieră, crearea unui after-school, reamenajarea căminului cultural etc.
„Un capitol aparte îl reprezintă şcolile. Ca un proiect major, am demarat extinderea şcolii din Sâmbăteni. Am finalizat parterul, cu o valoare de 1,1 milioane lei şi aşteptăm fonduri pentru a continua lucrarea. Dar, în toate şcolile din comună s-a investit, astfel că toate unităţile de învăţământ sunt autorizate şi pot să înceapă fără probleme anul şcolar”, a încheiat primarul Petru Nicoară.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]