Ştirile Zilei

Miercuri , 5 august 2009
Ştirile TVA aici
  • Încep lucrările la banda suplimentară a Podului Decebal

Pentru a putea începe lucrările la coborârea de pe Podul Decebal mai sunt necesare câteva acte de la Ocolul SilvicCirculaţia pe Podul Decebal va fi îngreunată din cauza lucrărilor
Reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad aşteaptă în aceste zile răspunsul celor de la Ocolul Silvic pentru tăierea a doi copaci din faţa Colegiului Moise Nicoară pentru a putea începe lucrările la coborârea de pe Podul Decebal.
Este vorba despre proiectul privind banda suplimentară la coborârea de pe podul Decebal, care a fost votat la începutul anului de către consilierii locali municipali. La vremea respectivă, reprezentanţii Primăriei au afirmat că această decizie s-a luat în scopul creşterii fluenţei traficului rutier, a eliminării blocajelor auto de pe Podul Decebal şi pentru scăderea poluării datorate staţionării prelungite a vehiculelor la traversarea intersecţiei dintre B-dul Dragalina şi strada N. Bălcescu.
Proiectul prevede că banda de viraj dreapta va avea lungimea de 121,00 m, lăţimea de 3,50 m fiind încadrată de un trotuar, în lungime de 119,00 m, cu lăţimea de 1,50 m. În zona intersecţiei va fi prevăzută o insulă pentru separarea celor două fluxuri de vehicule (direcţia înainte şi viraj dreapta). Lăţimea benzii de virare la dreapta în zona insulei de separare va fi supralărgită la 5,50 m. Pe B-dul General Dragalina, banda de viraj dreapta va fi continuată cu o pană de racordare în flux în lungime de 17.50 m, scopul acesteia fiind să crească siguranţa traficului în intersecţie şi fluidizarea circulaţiei vehiculelor care realizează această manevră. Pentru realizarea benzii suplimentare, este necesară lărgirea rampei de acces pe Podul Decebal, rampa actuală fiind în vecinătatea pistei de atletism a Colegiului Naţional Moise Nicoară.
Valoarea acestei investiţii se ridică la suma de 200 000 de euro. Răzvan Popa, director tehnic din cadrul Primăriei Arad spune că se va încerca să nu se închidă în totalitate circulaţia în zona respectivă decât pentru o perioadă scurtă de timp şi în weekend.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • La secţia de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Judeţean sunt tratate anual peste 2.400 de persoane

Secţia de Gastroenterologie are parte anual de peste 2.400 de pacienţiPrintre principalele secţii ale Spitalului Clinic Judeţean Arad se numără şi cea de Gastroenterologie. Situată la etajul IV, secţia are parte anual de peste 2.400 de pacienţi. Şeful secţiei, din anul 1994 până în prezent, este doctorul Eftimie Miuţescu. Acesta spune că „secţia clinică de urgenţă de gastroenterologie este clinică pentru că aici profesează cadre medicale care predau şi la universitate, iar de urgenţă pentru că servim pacienţi din tot judeţul, în profilul nostru, cazuri care pun probleme în alte spitale ca şi diagnostic sau conduită terapeutică.” Secţia cuprinde 10 saloane şi 50 de paturi. Alături de doctorul Miuţescu echipa medicală a secţiei este completată de încă trei medici şi 17 asistente, echipă despre care spune că are „specializare în străinătate, medicii fiind cooptaţi ca şi experţi la nivel naţional„. La aceştia se adaugă o registratoare şi 8 infirmiere. Şeful secţiei spune că posibilităţile de diagnosticare sunt date de dotare. Din acest punct de vedere există posibilitatea de vizualizare endoscopică a tractului digestiv superior, esofag, stomac, duoden şi a celui inferior, colon şi ultima parte a intestinului subţire. De asemenea aparatura din dotare permite diagnosticarea patologiei proctologice (hemoroizi, fisuri, fisule, cancer anorectal etc.).
Şirul intervenţiilor şi al tratamentelor care se pot aplica în cadrul secţiei poate continua mult şi bine. Poate că nu concurează cu secţiile din străinătate ca şi condiţii hoteliere, însă priceperea şi experienţa personalului medical compensează acest lucru, pentru că un medic bun poate salva un om în condiţii mai proaste, însă un cadru medical neexperimentat nu va putea face acelaşi lucru, oricât de bune ar fi condiţiile de pe secţie. Aşa ar trebui să gândească poate şi pacienţii care aleg ca alternativă să se trateze în străinătate, însă nu puţine sunt cazurile în care aceştia se întorc în unitatea medicală arădeană. Nu există o vârstă sau un diagnostic predominant al celor care ajung pe secţie, însă doctorul Miuţescu spune că a crescut numărul persoanelor depistate cu cancer de colon şi că media de vârstă a persoanelor afectate a scăzut drastic, întâlnind şi pacienţi ce abia au trecut de pragul majoratului. Din acest motiv adaugă faptul că ar fi indicat ca „persoanele în vârstă de 45 - 50 de ani să facă o evaluare a stării de sănătate care să preîntâmpine depistarea cancerului în formă gravă. Astfel s-ar facilita şi diagnosticarea tumorilor în stare curabilă sau a leziunilor precanceroase ce pot fi rezolvate endoscopic.”
„Având dotarea corespunzătoare putem diagnostica şi trata neevaziv hemoroizi şi fisuri, adică fără intervenţie chirurgicală începând încă din anul 1990.”

Ana Maria Cantea - Observator

  • Facultăţi fără învăţământ la distanţă

Dănuţ Ieneşescu - preşedintele SLÎ Arad consideră că înainte de a fi făcute schimbări ar trebui analizate mai intens problemele din educaţieŞirul schimbărilor din Educaţie continuă, acum vizând universităţile.
După ce ministrul Ecaterina Andronescu a dispus schimbări la nivelul grădiniţelor, ciclurilor primare, generale şi liceale, acum a venit rândul universităţilor să se conformeze noilor propuneri.
Ministrul Educaţiei a declarat zilele acestea că doreşte să introducă o nouă formă de învăţământ fără frecvenţă prin care studenţii vor fi obligaţi să vină la cursuri pe perioada anului universitar, nu doar la examene. Concluzia - fără învăţământ la distanţă.
Ministrul a motivat această decizie, spunând că studenţii au înţeles greşit modalitatea de studiu la distanţă iar noile forme de studiu îi vor obliga să urmeze încă un an în plus. De asemenea, va fi interzisă parcurgerea a doi ani universitari într-unul singur.

Cum îi va afecta pe studenţii arădeni aceste schimbări?
Studenţii din toată ţara, inclusiv cei arădeni care urmează sau s-au înscris la programele fără frecvenţă sau la distanţă, vor avea de suferit de pe urma acestor schimbări, fie că urmează facultăţi de stat sau private.
În urma declaraţiilor ministrului, ne întrebăm ce se va întâmpla cu studenţii care au urmat câţiva ani la programele FF şi ID, cu cei care tocmai s-au înscris la acest fel de programe sau cu cei care au absolvit deja aceste forme de învăţământ. Li se vor recunoaşte studiile şi licenţele sau vor fi nevoiţi să susţină alte examene?
Deocamdată nu ştim decât că cele două forme de învăţământ pot fi organizate numai în universităţile care au formele de învăţământ la zi acreditate pentru specializările respective iar pe diploma de licenţă va fi precizată şi forma de învăţământ pe care studentul a urmat-o.
Câteva mii de studenţi arădeni vor avea de suferit de pe urma acestor schimbări, atât de la facultăţile de stat şi private, dar mai ales cei de la centrul ID al Universităţii „Spiru Haret“.
„Aceste schimbări sunt făcute de dragul schimbării şi nu e momentul potrivit pentru acestea, pentru că e perioada vacanţei. Ar trebui analizate mai intens aceste probleme din educaţie, pentru a se lua cele mai bune decizii şi mai ales ar trebui să fim înştiinţaţi cu privire la aceste schimbări din timp, pentru a le putea analiza la rândul nostru. Aceste schimbări sunt benefice dar nu se fac de pe azi pe mâine pentru că rezultatul va fi o mare confuzie printre studenţi. Ce e cu atâta grabă?“, ne-a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu - preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Arad.
Reglementările propuse de ministru vor fi incluse în Codul Educaţiei care va fi finalizat în zece zile. Printre altele, Ecaterina Andronescu a mai specificat că, de acum, în toate facultăţile se vor susţine două probe pentru examenul de licenţă - una scrisă şi una orală. De asemenea, se vor face schimbări şi la nivel de masterate.
Pe scurt, sistemul educaţional românesc actual este un amalgam de schimbări, iar elevii şi studenţii nu pot decât să privească neputincioşi la felul în care este jucată pe degete soarta lor.

Alexandra Nadaban - Glasul Aradului

  • Record de vizitatori la ştrand

în luna iulie s-a înregistrat un nou record de vizitatori la ştrand, aproape 100.000 de persoanePrimăria crede că luna august va aduce şi mai mulţi vizitatori în baza de agrement arădeană.
Municipalitatea arădeană anunţă un nou record de vizitatori la Ştrandul Neptun. Potrivit comunicatului remis de instituţie, „în luna iulie s-a înregistrat un nou record de vizitatori la ştrand. Între 1 şi 31 iulie, aproape 100 000 de persoane au venit la ştrand, iar încasările au trecut de 450.000 de lei. Numărul de bilete vândute depăşeşte 92.000, la care se mai adaugă cei peste 1.500 de arădeni care au cumpărat abonamente la începutul sezonului”. Speranţele executivului Primăriei sunt legate şi de luna august, autorităţiile fiind convinse că, dacă vremea va rămâne frumoasă, recordul de vizitatori din iulie va fi doborât. Potrivit datelor, în primele două zile ale acestei luni peste 14.000 de vizitatori au trecut pragul ştrandului.
Numărul arădenilor care şi-au schimbat părerea despre modul cum arată şi cum este întreţinut ştrandul este în creştere spectaculoasă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când nemulţumirile legate de apa din bazine erau cu duiumul.

Cu modernizări
Relaxarea pe ştrandul Neptun este dublată de programul de modernizare al Primăriei. În cursul lunii iulie a fost repus în funcţiune bazinul pentru copii de la intrarea dinspre Podul Decebal şi a fost reamenajat spaţiul de joacă din vecinătate, s-a continuat modernizarea aleilor şi s-a amenajat un teren pentru sporturi pe nisip, susţin reprezentanţii Primăriei. CLM a aprobat, în plus, săptămâna trecută, un studiu de fezabilitate pentru un sistem de încălzire a apei pe bază de energie solară, investiţie pentru care Primăria Municipiului Arad a depus cerere de finanţare la Ministerul Mediului. Acest sistem este destinat să asigure încălzirea apei pentru bazinul de copii şi pentru vechiul tobogan dublu, care va fi reabilitat şi modernizat pentru sezonul viitor.

La licitat
Tot legat de investiţiile de la ştrand, potrivit unor declaraţii recente ale primarului Ghoerghe Falcă, licitaţia pentru viitoarea pasarelă care să facă legătura între oraş şi ştrandul Neptun ar urma să aibă loc în maximum două luni.

A. B. - Jurnal arădean

  • Zimandul Nou - Una dintre cele mai curate comune din judeţ, alături de un program continuu de dezvoltare locală

Lucrările de modernizare din comnua Zimandul Nou continuă şi pe perioada veriiDeşi vară cu temperaturi ce înmoaie orice entuziasm, primăria Zimandul Nou îşi continuă nestingherită lucrările propuse în agenda de lucru. Dorel Vidran, primarul comunei nu înţelege să facă rabat de la muncă, tot ceea ce s-a hotărât în consiliul local trebuie dus la bun sfârşit. Nici nu mai e nevoie de spus că Zimandul este una dintre localităţile care au pornit un tăvălug al proiectelor şi realizărilor care efectiv schimbă din mers imaginea cu totul înţepenită a comunei din mandatul trecut.
Dorel Vidran nu-şi poate permite un concediu în acest an, tocmai din cauza lucrărilor demarate, a altora în curs de finalizare, a proiectelor care trebuiesc aprobate şi banilor care sunt aşteptaţi. „Asta e situaţia, nu-mi pot permite să lipsesc acum când sunt atâtea de făcut. Am început multe lucruri şi trebuiesc finalizate. Construcţia noii grădiniţe este unul din motivele noastre de mâhnire, în sensul că, după ce am primit primele două miliarde, restul s-a blocat la Bucureşti, adică încă vreo... 30 de miliarde lei. Este valoarea unei investiţii mari, aici va fi o grădiniţă modernă cu program prelungit, cu dotări la nivel de standard european. Am depus mai multe adrese la ISJ în această privinţă, dar n-am primit încă niciun răspuns. În celelalte localităţi, A. Şaguna şi Zimand Cuz - grădiniţele sunt renovate, la fel ca şi şcolile - unde încă se mai lucrează la finisări. Vrem ca la începerea noului an şcolar totul să arate impecabil. De asemenea şi căminele culturale sunt total renovate, atât exterior cât şi interior.”
La Zimand Cuz este deja în lucru un gazon sintetic cu instalaţii pentru nocturnă - totul realizându-se din bani de la bugetul local.
Într-adevăr, administraţia locală a dovedit că este eficientă şi pusă cu adevărat pe treabă. S-a votat proiectul construirii a trei capele în localităţile comunei, Zimandul Nou, A. Şaguna şi Zimand Cuz. La Zimandul Nou şi Zimand Cuz capelele au şi fost date în funcţiune, iar la Şaguna urmează să se elibereze autorizaţia de construire pentru a începe şi aici construcţia unei capele. Cultele, ortodox, catolic şi neopreotestant au avut parte fiecare de ajutor bănesc din partea consiliului local. „Un alt proiect priveşte construirea de grupuri sanitare moderne la toate căminele culturale ale comunei - spune primarul Vidran. Consider că orice treabă trebuie făcută la timp, eficient, corect şi de bună calitate, nu are rost să cârpim şi să cheltuim aiurea bani de mai multe ori. Dacă faci o treabă, atunci trebuie făcută bine de la început!”

Bucurie în casă nouă pentru tineri
Primăria Zimand pregăteşte pentru sfârşitul acestei veri o surpriză mult aşteptată de familiile tinere, acordarea locurilor de casă. „Avem deja PUZ-ul aprobat, astfel că intenţionăm ca la sfârşitul acestei luni să trecem efectiv la punerea în posesie a terenurilor pentru casă, tinerilor. Avem în plan acordarea a 143 de locuri de casă în suprafaţă de 300 mp fiecare.” Problema drumurilor, pentru multe alte localităţi un mare minus - este trecută cu plus la Zimand. „Drumurile sunt pietruite peste tot, am pus cam 500 de tone de piatră. În rest, avem şi străzi asfaltate, astfel că, în măsura posibilităţilor le vom cuprinde pe toate.” La capitolul „proiecte”, primăria a depus un proiect HG 577 privind electrificarea unei zone cuprinzând 80 de gospodării (perioada 2007-2009). „Am făcut un studiu de fezabilitate şi proiectul tehnic pe care l-am depus spre aprobare pe data de 31 iunie. Măsura 3.2.2 - a însemnat pentru Zimand depunerea recentă a unui proiect ce vizează reţeaua de canalizare, o staţie de pompare şi una de epurare pentru localităţile Zimandul Nou şi A. Şaguna. Acesta mai cuprinde subdiviziunile „extindere reţea de apă la Zimandul Nou, reparaţii drumuri comunale în lungime de 8,6 km şi organizarea unui festival local având ca scop păstrarea tradiţiilor locale”.

Utvinişul trebuie să-şi recapete identitatea
Despre această localitate extrem de văduvită a comunei s-a scris în repetate rânduri. Un spaţiu în care şi-a desfăşurat activitatea fostul IAS - ghinionul localnicilor plecând din momentul privatizării acestuia. A urmat o harababură de nedescris, din care au profitat din plin cei care au exploatat la maxim momentul: astfel, Agroindustriala Utviniş a vândut active cam prin 2000 societăţii „Ariola”, care la rându-i a revândut unei alteia, Romagria, azi ajungând în mâinile italianului de la Feragro. Pentru că fosta conducere a primăriei a fost extrem de dez(interesată) de ceea ce se întâmplă cu fostul IAS şi, în general, cu bunurile mobile şi imobile ale localităţii Utviniş - azi, localnicii duc un război îndelung cu italianul de la Feragro privind dreptul lor de a-şi cumpăra fostele locuinţe de serviciu. Totodată, primarul adaugă faptul că a măsurat întreaga suprafaţă a localităţii, pentru a se stabili exact proprietăţile italiannului şi cele ale primăriei, urmând ca acestea să fie intabulate. „Nu vom lăsa din mână problema oamenilor cu privire la locuinţe, păcat doar că cei care trebuiau să fie pe fază, fosta conducere - au fost extrem de nepăsători faţă de aceste bunuri care aparţin, de fapt şi de drept primăriei şi aomenilor care locuiesc aici, nicidecum unora veniţi dinafară.”

Se arată la orizont un investitor puternic Primarul Vidran spune că „s-ar putea să avem şansa venirii în zonă a unui italian, de data asta extrem de serios, un adevărat om de afaceri. Am avut în prealabil mai multe discuţii, chiar am ajuns la un acord privind terenul de care are nevoie pentru deschiderea afacerii, s-a şi vorbit cu proprietarul terenului şi s-a stabilit şi preţul de vânzare - aşa că sperăm ca afacerea să se bată curând în cuie. O altă realizare a noastră este închiderea gropii de gunoi care se află deja pe ultimii metri. Nu am putut s-o închidem chiar pe data de 16 iulie şi am şi fost amendaţi pe chestia asta. Nu era cazul, cei care au venit în control au văzut că se lucrează intens, chiar era deja acoperită groapa în proproţie de 40 la sută, dar degeaba, ideea a fost să fim amendaţi. Acum suntem în curs de finalizare, şi după ce totul va fi acoperit cu pământ şi nivelat vom semăna iarbă.”
Totodată, primăria a dispus ca persoanele plătite din ajutorul social să adune toate resturile de ambalaje, pungi care s-au rispit pe câmp, luate de vânt - cu ocazia lucrărilor de acoperire a gropii de gunoi. „Oamenii sunt harnici, lucrează zilnic şi îi voi folosi în continuare la lucrările de îngrijire a comunei”. Cine are vreo îndoială, poate merge oricând la Zimand, una dintre cele mai curate comune ale judeţului: iarbă tunsă, locurile din faţa caselor frumos îngrijite, lipsa gunoaielor, a mizeriei, a semnelor de „civilizaţie tribală”. Efectiv, o comună şi o primărie de gospodari.

Felicia R. Gheorghe - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]