Ştirile Zilei

Vineri, 4 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Încă două clase de elevi închise din cauza gripei noi

DSP a fost anunţat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad despre suspendarea cursurilor unor clase din cadrul şcolilor din judetDirecţia de Sănătate Publică Arad anunţă că recent s-au confirmat încă două cazuri AH1N1 în judeţul nostru astfel că numărul arădenilor diagnosticaţi cu gripă nouă a ajuns ieri la 84. Dintre aceştia s-au vindecat 77, existând încă 9 bolnavi dintre care 5 adulţi şi 4 copii. În prezent în judeţul Arad există 8 focare în evoluţie. Localităţi cu cazuri confirmate sunt Arad 72, Măderat 2, Curtici 1, Sânleani 1, Tisa Nouă 2, Vladimirescu 1, Almaş 1, Horea 3, Nădab 1, Pecica 1, Frumuşeni 1. De asemenea DSP a fost anunţat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad despre suspendarea cursurilor clasei IV D a Şcolii Generale nr. 1 ”M. Eminescu” Arad şi a clasei II A a Şcolii Generale nr. 18 ”A. Iancu”, Arad, începând de ieri pentru 7 zile. Astăzi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Arad vor controla efectuarea curăţeniei şi a dezinfecţiei în clasa IX C a Grupului Şcolar „Francisc Neumann” şi în clasa V A a Şcolii Generale nr.13 ”Aron Cotruş”, din Arad, în vederea redeschiderii cursurilor acestor clase începând de luni.

Ana Maria Cantea - Observator

  • Sute de misiuni executate de jandarmii arădeni în luna noiembrie

Jandarmii arădeni au executat în luna noiembrie peste 380 de misiuni pentru liniştea şi siguranţa cetăţenilorPeste 380 de misiuni au fost executate de jandarmii arădeni în luna noiembrie, pentru liniştea şi siguranţa cetăţenilor.
Într-o singură lună, jandarmii arădeni au executat nici mai mult, nici mai puţin de 384 de misiuni de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii publice în zonele pieţelor, târgurilor şi oboarelor, pe timpul manifestărilor sportive şi cultural-artistice desfăşurate atât în municipiul cât şi pe raza judeţului.
În urma activităţilor, oamenii legii au intervenit pentru soluţionarea a 24 de sesizări telefonice, venite din partea unor arădeni pe 112, dar şi pe numărul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Arad. Astfel, au fost constatate 20 de infracţiuni, printre care loviri sau alte violenţe, distrugere, portul fără drept al cuţitului, ameninţare şi furt calificat, deţinerea în scopul distribuirii de mărfuri pirat, toate cu 16 autori reţinuţi. De asemenea, au fost aplicate 154 de amenzi, în valoare de 63.320 lei, 26 de avertismente scrise şi peste 300 de avertismente verbale, fiind legimate peste 1.500 de persoane.
„În această perioadă jandarmii arădeni au asigurat paza şi protecţia a 80 transporturi de bunuri şi valori aparţinând Administraţiei Finanţelor Publice Arad, a cinci transporturi cu caracter special care au tranzitat judeţul Arad şi a 67 de secţii de votare”, a declarat cpt. Florin Zapodean, purtător de cuvânt al Inpectoratului Judeţean de Jandarmi Arad.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Vin ultimele exproprieri

Compania de autostrăzi începe procedurile de expropriere a ultimelor imobile de pe centura AraduluiCompania de autostrăzi începe procedurile de expropriere a ultimelor imobile de pe centura Aradului.
Au fost identificaţi şi ultimii proprietari de terenuri de pe viitorul traseu al centurii Aradului. În primăvară, atunci când Guvernul a declanşat primele proceduri de expropriere pe traseul viitoarei autostrăzi, câteva suprafeţe de teren nu au putut fi identificate, iar altele au avut probleme cu actele. Unii proprietari nu au putut fi găsiţi, aşa că terenurile cu pricina nu au mai fost expropriate. Acum, însă, Guvernul a aprobat hotărârea privind „declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată rămase de expropriat, situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Varianta de ocolire a municipiului Arad km 0+000 - km 12+000, judeţul Arad”.
Potrivit secretarului de stat Eusebiu Pistru, în tot acest timp au fost identificaţi proprietarii iar suprafeţele cu probleme au fost reglementate. A fost vorba de 7-8% din suprafaţa totală de teren a viitoarei centuri în regim de autostradă. În primăvară, diferenţele imense dintre sumele plătite pe terenurile expropriate au generat, însă, scandal.
Lucrările efective la centură vor începe cel mai probabil în această lună, ţinta fiind podul peste Mureş. „Se vor putea face lucrări la infrastructura podului până vine îngheţul”, susţine Pistru. Pregătirile de şantier sunt deja vizibile în Alfa, unde s-a şi construit un podul de pontoane pentru transportul balastului.

A. B. - Jurnal Arădean

  • Gala Culturii Arădene - prima ediţie

Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Arad a acordat 19 premii unor personalităţi arădeneDirecţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Arad a acordat 19 premii unor personalităţi arădene, din domeniul cultural, sub egida „Gala Culturii Arădene”. Evenimentul a avut loc în sala de şedinţe a Palatului Administrativ în prezenţa reprezentanţilor administraţiei arădene.
Laureaţii „Galei Culturii Arădene” au fost desemnaţi de o comisie special înfiinţată în acest scop. „Am hotărât să recompensăm, în limita posibilităţilor de care dispunem, acele personalităţi marcante ale Aradului care, în ciuda dificultăţilor acestei perioade de criză, au reuşit să desfăşoare o activitate onorantă în domenii care ţin de cultură, spiritualitate, culte religioase şi care, prin tot ceea ce au intreprins, s-au remarcat nu doar la nivel local ci au reuşit să facă cunoscute valorile Aradului în ţară şi străinătate”, a declarat Samuel Adrian Caba, director coordonator al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Arad.
În deschiderea Galei, formaţia Grafic, alcătuită din profesori de muzică a încântat audienţa cu un recital în onoarea laureaţilor.
Astfel, pentru o contribuţie deosebită în promovarea culturii în judeţul Arad au fost desemnate pentru a fi premiate următoarele personalităţi: Î.P.S. Timotei Seviciu - Premiu de Excelentă pentru promovarea spiritualităţii arădene, Horia Medeleanu - Premiu de excelenţă pentru întreaga activitate, pr. dr. Pavel Vesa - Cultură scrisă, conf. dr. Marius Grec - cultura minorităţilor, prof. univ. dr. Aurel Ardelean - Cultura academică, prof. univ. dr. Ioan Godea - Cultură tradiţională, Pro Urbe, Bujor Buda - pentru contribuţia la păstrarea patrimoniului construit al Aradului, Proiectul “Contact” (Diana Sergiuţă, Laurian Popa, Cristian Luchian, Anca Doczi) - Arte plastice, formaţia “Grafic” (Marcel Sâpcu) - cultură muzicală, dr. Pecican Ovidiu -Cultură istorică, Colta Rodica-Elena -Patrimoniu imaterial, Ioan Peter -Dramaturgie, pr. Vasile Pop -Cultură ecleziastică, Vasile Filip -Presa culturală, Primăria Arad - pentru proiectul “Reabilitarea centrului istoric vechi al municipiului Arad”, Adrian Ţolea - pentru promovarea culturii şi iniţiativa realizării Strategiei Culturale a judeţului Arad, Vasile Peri - Ansamblul “Zărandul” al Palatului Copiilor şi Elevilor Arad - Conservarea tradiţiei populare, Ana Maria Dumitrean - pentru revitalizarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale, Daniel Julean şi Nelu Pitic - pentru promovarea muzicii tinere.

Simina Roz - Observator

  • Direcţii de dezvoltare pentru comuna Şimand

Comuna Şimand se numără printre primele unităţi administrative din judeţul Arad la întreţinerea şi înfiinţarea de noi spaţii verziSpaţiile verzi şi parcurile comunale
Vorbind despre întreţinerea şi înfiinţarea de noi spaţii verzi, comuna Şimand se numără printre primele unităţi administrative din judeţul Arad la acest capitol şi asta, deoarece în această localitate sunt deja proiectate două parcuri distincte, care deja sunt cât se poate de bine conturate. Parcul vechi, din centrul comunei, tocmai a fost prins în finanţare de la Ministerul Mediului, pentru frumoasa sumă de 4,5 miliarde de lei vechi, în urma proiectului depus de către Primăria Şimand în luna septembrie a anului trecut.
Pentru informarea cititorilor, menţionăm faptul că Ministerul Mediului, din aşa-numitele taxe de poluare, susţine înfiinţarea sau reamenajarea de spaţii verzi pentru comunele care pun proiecte în acest sens. Din punctul de vedere al şimăndanilor, reamenajarea parcului vechi are o dublă utilitate. Pe de o parte, acesta va fi recondiţionat din temelii, devenind astfel o veritabilă zonă de agrement pentru localnici. Vor fi construite alei dalate, vor fi montate băncuţe noi, va fi sădit gazon de calitate, care va beneficia şi de o instalaţie proprie de irigaţie, vor fi amenajate rondouri cu flori şi se va construi un loc special de joacă pentru copii. Nu va fi scăpat din vedere nici gardul împrejmuitor şi nici sistemul de iluminat pe timp de noapte. Una peste alta, parcul vechi va deveni, cât de curând, principala zonă de promenadă a cetăţenilor din comuna Şimand, fie ei copii, tineri sau adulţi. Pe de altă parte, parcul odată reamenajat, va definitiva structura edilitară a centrului civic al localităţii, Şimandul putând concura, în viitorul apropiat, la titlul de comună cu cel mai frumos centru civic rural din judeţul Arad.
Cel de-al doilea proiect al edililor din comuna Şimand se îndreaptă către Parcul nou, cel din spatele bisericii ortodoxe, unde s-au desfăşurat astă-vară frumoasele manifestări dedicate Zilelor comunei. Aici, pe lângă faptul că tot perimetrul este deja împrejmuit cu gard de calitate şi că s-a construit o scenă multi-funcţională în aer liber, edilii din Şimand vor depune un nou proiect pentru Ministerul Mediului, în valoare de 10 miliarde de lei vechi, pentru amenajarea celui de-al doilea parc comunal. Cele două parcuri, cu destinaţii complementare, vor întregi zestrea edilitară a comunei Şimand şi, prin utilităţile lor, vor contribui la urbanizarea localităţii în deplin acord cu normativele europene în domeniu. Tot pentru informarea cetă- ţenilor facem menţiunea că, în viitorul apropiat, unul dintre principalele criterii în acordarea de fonduri europene pentru proiectele depuse de către primării este cel legat de posedarea şi amenajarea zonelor verzi, în raport cu numărul de locuitori. Prin urmare, viziunea edililor din fruntea Primăriei Şimand este una cu bătaie lungă, strict orientată înspre viitor. Tot legat de zonele verzi, trebuie să menţionăm şi celelalte părculeţe din comuna Şimand, din curţile bisericilor şi ale şcolilor sau cele din faţa sediilor administrative. Nici spaţiul din faţa punctului muzeal făcut cu atâta dăruire de către profesorul Otavă nu trebuie pierdut din vedere, deoarece aici, un mic părculeţ amenajat cu o căruţă veche, un plug, o săpătoare sau alte obiecte tradiţionale, ar valoriza cât se poate de mult acest obiectiv turistic şi cultural din localitatea Şimand.

Reabilitarea şcolilor
Unul dintre cele mai importante obiective de investiţii urmărite cu asiduitate de către edilii şi consilierii locali din comuna Şimand se referă la proiectele de modernizare şi reabilitare termică a două obiective de învăţământ: Şcoala Generală cu clasele V - VIII şi Şcoala cu clasele I - IV din Şimandul de Jos. Din punct de vedere valoric, ambele investiţii trec de suma de 1,2 milioane euro, din care contribuţia efectivă a Consiliului Local din Şimand este de 2% din valoarea totală. În pofida costurilor destul de ridicate, această investiţie este cât se poate de necesară pentru elevii din Şimand - prezenţi şi viitori - deoarece recondiţionarea celor două şcoli reprezintă o investiţie cu durată lungă de funcţionare. Începând cu schimbarea acoperişului, cu izolarea exterioară şi interioară a pereţilor, cu schimbarea tuturor geamurilor de lemn şi înlocuirea acestora cu geamuri tip termopan, montarea de calorifere în fiecare sală şi centrală proprie de încălzire pentru tot imobilul, pardosele şi mobilier şcolar nou, toalete interioare etc., modernizarea unităţilor şcolare va contribui la creşterea calităţii procesului de învăţământ care, la Şimand, spre cinstea elevilor şi profesorilor de aici, este deja la cote ridicate. Desigur, nu vor fi scăpate din vedere nici bazele sportive şcolare, care vor parcurge, la rându-le, acelaşi proces de recondiţionare. Sunt eforturi considerabile, dar elevii şi profesorii din Şimand, ca de altfel toţi cetăţenii comunei, au dovedit de nenumărate ori că merită să beneficieze de condiţii moderne de învăţare. Din câte am fost informaţi de către primarul comunei Şimand, Dan Şimon, arhivele şcolare au fost deja definitivate în conformitate cu normativele Direcţiei Naţionale a Arhivelor Statului, toate documentele fiind centralizate, legate şi cartate pentru uzul cercetătorilor.

Doru Sinaci - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]