Ştirile Zilei

Marţi, 4 august 2009
Ştirile TVA aici
  • Întreprinzătorii au stabilit priorităţi pentru redresarea economiei

Preşedintele FRIMM VEST - Mircea Purcaru anunţă că instituţia pe care o conduce a stabilit câteva priorităţi pentru redresarea economieiÎn contextul situaţiei economice actuale, Federaţia Regională a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Regiunea Vest şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, aduce la cunoştinţă o serie de priorităţi pentru redresarea economiei.
„Câteva dintre cele mai importante priorităţi ar fi adoptarea unei OUG prin care să se prelungească impozitarea cu 3% pe veniturile microîntreprinderilor şi după anul 2010, calculul şi plata impozitului pe profit anual, la închiderea exerciţiului financiar şi nu trimestrial cum este în prezent, suplimentarea bugetului programelor MIMMCMA destinate IMM-urilor, creşterea accesului IMM-urilor la achiziţiile publice prin reducerea pentru IMM-uri cu 50% a condiţiilor stabilite pentru experienţa similară, eliminarea impozitului minim, scutirea de impozit a profitului reinvestit şi lupta accentuată împotriva evaziunii fiscale, prin monitorizarea electronică a traficului valorilor care includ accize mari din vamă”, ne-a comunicat Mircea Purcaru, preşedinte FRIMM VEST.
Aceste priorităţi se impun cu atât mai mult, cu cât, din prima jumătate a anului, în regiunea Vest ( judeţul Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara), s-au înregistrat un număr de aproximativ 3742 firme aflate în dificultate sau care şi-au încetat activitatea, ceea ce a generat în mod direct şi o creştere a ratei şomajului şi o diminuare a încasărilor la bugetul local şi de stat.
De asemenea, principalele probleme stabilite în şedinţa de Consiliu Permanent, care a avut loc în data de 14 iulie au fost legate de eliminarea impozitului minim, care nu se justifică în condiţii de criză, în special pentru societăţile comerciale care nu au profit, scutirea de impozit a profitului reinvestit, reducerea dobânzilor şi penalităţilor de întârziere pentru impozite şi contribuţii la fondurile de asigurări sociale de la 0,1%/zi la 0,5%/zi şi în condiţiile acordului României cu CE, BM ŞI FMI, reglementarea interdicţiei pentru Ministerul Finanţelor de a se împrumuta de la băncile comerciale din România, pentru deblocarea creditării IMM-urilor.

Nicoleta Boşnigeanu - Observator

  • Primăria are demolator de garaje!

Municipalitatea a angajat o firmă care se va ocupa de demolarea garajelorMunicipalitatea a semnat un contract cu o firmă pentru demolarea de garaje, barăci şi panouri publicitare.
Primăria plăteşte peste 71.000 de lei unei firme arădene pentru executarea de lucrări dintre cele mai complexe: de la demolări de construcţii provizorii, la stingerea incendiilor de pe rampa de gunoi dezafectată de pe Câmpul Liniştii.
Municipalitatea a organizat o licitaţie la care s-au prezentat patru firme. Dintre acestea, a fost aleasă o firmă arădeană, cu sediul pe Bulevardul Revoluţiei, care a acceptat să facă aceste lucrări la preţul menţionat, un preţ cu circa 12.500 de lei mai mic decât cel estimat iniţial de Primărie.
Contractul are ca obiect „execuţia de lucrări de demolare a construcţiilor neautorizate sau provizorii amplasate pe domeniul public: clădiri, barăci, garaje, panouri publicitare, împrejmuiri, precum şi lucrări de intervenţie la fosta rampă de deşeuri situată pe Câmpul Liniştii, respectiv de localizare şi stingere incendii, degajare căi de acces utilaje, transportul pământului necesar acoperirii focarelor de incendii”.

Fierul, la vânzare
Potrivit datelor publicate, „în ceea ce priveşte lucrările de demolare a construcţiilor, în proporţie de 90%, acestea vor fi demolări totale, fără protejarea structurilor primare”. Cărămizile sparte şi molozul rezultate din demolarea construcţiilor vor fi depozitate la rampa de gunoi, iar „deşeurile de construcţii recuperabile vor fi transportate şi depozitate la sediul contractantului, pe o perioadă de maximum 90 de zile calendaristice, urmând ca, după această perioadă, aceste materiale să fie valorificate prin vânzarea acestora la o unitate de achiziţie deşeuri feroase şi neferoase”.

De veghe la rampă
În ceea ce priveşte fosta rampă de gunoi de pe Câmpul Liniştii, în sarcina firmei contractate cade localizarea şi stingerea incendiilor, degajarea căilor de acces pentru utilaje, transportul pământului necesar acoperirii focarelor de incendii.

S. B. - Jurnal Aradean

  • Scandalul radarelor fixe a ajuns şi la Arad

Primarii spun că traficul în zonele unde au fost amplasate radarele a fost mai sigurAutoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice cheamă în judecată două primării arădene
Începe să se facă lumină în contractele semnate de diverse primării cu privire la privatizarea radarelor fixe, care după cum spun specialiştii în drept reprezintă de fapt un monopol de stat. Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a stabilit recent că radarele fixe din 47 de localităţi au fost amplasate fără respectarea legii. În urma verificărilor care s-au desfăşurat în 15 judeţe, printre care şi Aradul, s-a cerut în instanţă anularea contractelor privind monitorizarea traficului rutier.

Detectoare defecte
Şoferii care au fost amendaţi îşi vor putea recupera banii, dar numai în instanţă. Până în momentul de faţă, au fost cazuri în care reclamanţii au obţinut câştig de cauză pe motiv că aparatele nu au fost setate corespunzător. Conform normelor metrologice, ar fi trebuit să fie prevăzute cu o funcţie de autotestare, care să pună în evidenţă orice defect sau dereglare funcţională. Această funcţie trebuia activată automat, la fiecare punere în funcţiune a detectorului.

Contracte fără licitaţii
Autoritatea a verificat peste 100 de localităţi şi a dat primăriilor amenzi în valoare de peste 530.000 de lei. Asta, după ce, pe 24 aprilie, radarele fixe au fost suspendate.
Deşi trei primării din judeţ au fost implicate în afacere, doar în cazul a două dintre acestea, Nădlac şi Vinga, s-a decis trimiterea dosarului în faţa instanţei. Aici s-au încheiat contracte de asociere în participaţiune fără să se fi organizat licitaţii, pe când în cel de-al treilea caz licitaţia a avut loc. Reprezentanţii ANRMAP susţin că acum au fost trimise spre anulare doar dosarele dintr-un prim lot, fiind vorba de contracte suspendate sau încă în vigoare, fără vreo decizie de anulare luată şi comunicată ANRMAP de către consiliile locale.

Clujul face legea pe şosele
Cum s-a ajuns însă aici? Autorităţile susţin că legislaţia din domeniul achiziţiilor publice este permisivă. În urma scandalului izbucnit la nivel naţional ca urmare a amenzilor neruşinate aplicate şoferilor, au apărut suspiciuni cu privire la modul de atribuire a contractelor şi modul de împărţire a banilor.
Edilii arădeni au încheiat contracte cu trei firme, toate din Cluj-Napoca. În cazul primelor două, SC Codec SRL şi SC Codec Spat SRL, acţionariatul este cam acelaşi. Al treilea agent economic implicat în afacere, SC Benefic SRL a fost înfiinţat în 2005. În 2006 avea un singur angajat şi nicio cifră de afaceri sau vreun venit, ci doar cheltuieli de 6.231 lei.

Amenzi cu… TVA
Afacerea cu primăriile a fost pusă pe roţi în 2006, când s-a înfiinţat o asociaţie care avea drept scop implementarea unui proiect care să ducă la creşterea gradului de siguranţă a drumurilor. A început munca de lămurire cu primarii, s-au obţinut avizele necesare, iar în 2008 s-a dat drumul la treabă, încălcându-se mai multe prevederi legale. Astfel, unul dintre contracte prevedea că 51% din încasări revin autorităţilor locale, iar 49% firmei care livrează radarul şi obţine avizele pentru instalare. Societatea încasează de fapt 58%, pentru că percepe şi un TVA de 19%, cu toate că amenzile nu se plătesc cu TVA. Din start, bugetul local rămâne în pagubă, alegându-se cu doar 42% din încasări. Unde mai pui că articolul 109 din OUG 195/2002 prevede că acest tip de încasări se fac integral venit la bugetul de stat. De asemenea, din aceste încasări, nu se pot face plăţi directe.

Primarii spun că au vrut un trafic mai sigur
Contactaţi telefonic, primarii din Vinga şi Nădlac susţin că au fost prinşi la mijloc într-o afacere care nu a fost iniţiată de ei şi care a beneficiat de girul Ministerului de Interne şi al Poliţiei Rutiere Române. „Cei care au autorizat monitorizarea traficului au şi dat girul acelor firme să funcţioneze. Nu vrem să apărem noi ca fiind oaia neagră, după ce toată baza de date era la Ministerul de Interne, iar Poliţia Rutieră Română a acordat avizele necesare. Anularea contractului cu acele firme se face când li se ridică autorizarea. Oricum, contractele au fost anulate de către noi înainte ca ANRMAP să ne ceară acest lucru, existând şi o hotărâre de consiliu în acest sens. În ceea ce priveşte faptul că nu am organizat nicio licitaţie, nu am putut face acest lucru pentru că drumul nu era al Primăriei. Pe de altă parte trebuie să ştiţi că prefectul de la vremea aceea nu a atacat în contencios hotărârea noastră de consiliu. Abia domnul prefect Bibarţ ne-a anunţat că suntem în afara legii şi am făcut astfel demersurile pentru revocarea hotărârii. Cei de la ANRMAP nu au ţinut însă cont de acest lucru când ne-au amendat cu un miliard. Amenda a fost contestată în instanţă”, ne-a declarat Lucian Stoicu, primarul comunei Vinga. Acesta mai spune că Primăria nu a încasat din această afacere decât 17.000 de lei, dar nu a apucat să plătească niciun ban firmei care a montat aparatele. „Dacă suma ar fi depăşit 15.000 de euro ar fi trebuit să facem licitaţie. Oricum DN 69 e un drum al morţii şi ar fi trebuit să încercăm să facem ceva şi din acest punct de vedere”, a încheiat Stoicu.
La rândul său, primarul de Nădlac, Vasile Ciceac, susţine că Primăria a reziliat contractul, iar Consiliul Local a anulat hotărârea cu privire la monitorizarea drumurilor, astfel că decizia ANRMAP a rămas fără obiect. „Contractul nostru a fost cel mai favorabil pentru autorităţile locale dintre toate contractele încheiate. Cu toate acestea am fost amendaţi cu 700 de milioane. Am contestat sancţiunea în instanţă şi am şi câştigat. Nu puteam face licitaţie pentru că nu a făcut nimeni caietul de sarcini. Trebuia făcut de Poliţia Română, pentru că noi nu ştiam caracteristicile tehnice ale aparatelor. Pot să vă spun însă că şi acum căutăm parteneri pentru monitorizarea traficului, fiindcă locuitorii oraşului sunt terorizaţi de şoferii de TIR-uri care merg ca nebunii. Dacă am fi dispus de fondurile necesare, am fi achiziţionat noi aparatele, dar aşa am picat la mijloc şi acum suferim”, spune Ciceac.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Casa de Cultură a Municipiului Arad - gazda unui important festival de film

Teatrul Vechi va fi una din locaţiile unde vor avea loc proiecţiile din cadrul Ro-IFFCasa de Cultură a Municipiului Arad va deveni din această toamnă gazda unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din ţara noastră - Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (BIFF). Aflată la a de-a cincea ediţie, manifestarea va purta de anul acesta denumirea de Festivalul Internaţional de Film din România (Ro-IFF).
Unul dintre locurile de desfăşurare a proiecţiilor din cadrul Festivalului Internaţional de Film din România (Ro-IFF) va fi Teatrul Vechi din Arad, totodată cea mai veche sală de cinema din ţară, sală care a îndeplinit această funcţie începând cu anul 1903. Vor mai exista proiecţii de scurt metraj în Piaţa Primăriei Arad, proiecţii de lung metraj şi documentare la Cinema Arta şi Cinema Dacia, acolo unde, în final, va fi decernat şi marele premiu. Surpriza ediţiei din acest an a Festivalului internaţional de Film din România (Ro-IFF) va fi concertul pe care Emir Kusturica împreună cu formaţia No Smoking îl va susţine la Sala Polivalentă din Arad. De menţionat că vizionarea proiecţiilor de scurt metraj din Piaţa Primăriei Arad va fi gratuită.
Înscrierea filmelor participante la ediţia din acest an a Festivalului internaţional de Film din România (Ro-IFF) s-a încheiat la începutul acestei luni, până în momentul de faţă fiind selecţionate să participe în jur de 40 de pelicule. La acestea se vor mai adăuga câteva pe care producătorii le-au vizionat în cadrul altor manifestări de profil.
Organizatorii Festivalului Internaţional de Film din România (Ro-IFF) sunt Casa de Cultură a Municipiului Arad şi Artis Film. Manifestarea are loc cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Arad, beneficiind de un buget total de 500 de mii lei.

C. P. - Observator

  • Sala de sport de la Vladimirescu, inaugurată cu un turneu de minifotbal

La Vladimirescu a fost inaugurată noua sală de sport din comunăAutorităţile locale din Vladimirescu au inaugurat, sâmbătă, noua sală de sport din comună. Cu acest prilej a fost organizat un disputat turneu de minifotbal între trei echipe din comună: Primăria, Consiliul Local, Regal Horia şi o selecţionată a Presei, selecţionată care a câştgat finala mică în faţa consilierilor.
Finala mare s-a disputat între Primărie şi Regal Horia, două echipe bine garnisite cu jucători care evoluează în competiţii oficiale, Primăria reuşind să-şi adjudece trofeul.

Investiţie de un milion de euro
Trebuie spus că, după ce au reuşit să obţină o finanţare de 900.000 de euro de la Guvern, autorităţile locale au completat investiţia cu încă 150.000 de euro, bani folosiţi la amenajarea unei parcări, a căilor de acces şi la introducerea utilităţilor. „Lucrarea a început cu un an şi jumătate în urmă, în 2007, cu puţin înainte de a intra în iarnă. În iarna lui 2008, nu s-a mai lucrat pe perioada rea, pentru a nu apărea probleme nedorite de la îngheţ. În mare, construcţia a fost finalizată în data de 15 mai, dar au apărut unele dificultăţi legate de introducerea gazului, or, nu puteam inaugura sala aceasta fără apă caldă la duşuri”, ne-a declarat primarul Ioan Crişan.
Sala de sport se află în administrarea Primăriei şi poate fi închiriată de iubitorii de fotbal, tenis, volei, baschet, handbal cu numai 80 de lei pe oră, în condiţiile în care la sălile similare din Arad, preţul este de peste 100 de lei pe oră. „Îi aşteptăm pe toţi iubitorii de mişcare, să vină la Primărie, să se înscrie. Deja avem programări pentru următoarele patru zile. Ar fi preferabil ca persoanele care se înscriu să-şi programeze meciurile după ora 12. Cu toate acestea nu ar fi o problemă să închiriem spaţiul şi non-stop, deoarece avem o sală de sport la şcoala generală, unde copiii îşi pot face orele de sport. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult astăzi a fost faptul că au venit foarte mulţi copii aici, iar în pauza dintre meciuri, au intrat pe suprafaţa de joc, pentru a face puţină mişcare, dar numai după ce s-au descălţat, dând dovadă că au înţeles că trebuie să protejeze terenul”, mai spune Crişan.

Lucian Şerban - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]