Ştirile Zilei

Joi, 3 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • ULALA consideră abuzive şi sfidătoare prevederile contractului - cadru pentru furnizarea gazelor la consumatorii Casnici

Reprezentanţii ULAL Arad contestă o parte din prevederile contractului - cadru pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la consumatorii casniciReprezentanţii ULAL Arad contestă o parte din prevederile contractului - cadru pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la consumatorii casnici, categorie în care se încadrează şi Asociataţiile de Proprietari, considerând că pentru aceşti consumatori prevederile sunt abuzive reprezentând chiar o adevarată sfidare. Vicepreşedintele ULALA Vasile Arion nu înţelege „cum poţi spune că ordinul emis în 10.09. 2009 intră în vigoare la 01.10.2009, şi tot până atunci să fie încheiate şi contractele aprobate prin acest ordin? Cine stabileşte dacă contractul se încheie pe perioadă determinată sau nedeterminată? Articolul 4(1) de la Anexa 1A , nu este formulat explicit: ,,Furnizorul facturează lunar contravaloarea consumului de gaz pe baza citirii contoarelor de branşament de către furnizor, determinând confuzie şi arbitrariu pentru consumatori.” De asemenea, vicepreşedintele susţine că este inadmisibil ca cineva să programeze consumul şi să solicite modificarea programului de consum. „De unde poate şti o Asociaţie de Proprietari cu 30 de zile înainte că îi va creşte consumul, pentru a solicita modificarea Programului de consum? Nu putem fi de acord cu facturarea pe baza Programului de consum, facturarea trebuie să fie exactă şi nu aproximativă, întrucât listele de cheltuieli la Asociaţiile de Proprietari se fac lunar, iar factura se repartizează proporţional cu numărul de persoane din luna respectivă. Nu se poate admite să înşelam membrii asociaţiilor, pentru că furnizorul nu mai vrea să-şi pună oamenii să citească contoarele . La art. 4 din Anexa 2 A, nu este prevăzut că autocitirea este valabilă doar în cazul în care consumatorul solicită liber această opţiune şi nu obligat de furnizorul care deţine monopolul serviciului.” Vasile Arion spune că prevederile neadecvate nu se opresc aici şi că există suficiente argumente pentru a se constata că A.N.R.E. acopera un abuz şi dă cale liberă furnizorului de gaze să-i pună pe cetăţenii să lucreze pentru el sau „să accepte unele lucruri de neînţeles pentru ca acesta să poată să îşi reducă personalul şi să îşi crească profitul pe spatele nostru. De ce nu au fost consultate Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi structurile ce apară interesele Asociaţiilor de Proprietari? Liga Habitat, reprezentanta Asociaţiilor de Proprietari din România s-a adresat Guvernului României, Parlamentului ţării, A.N.R.E. semnalând acest abuz, făcând propunerile pentru intrarea în normalitate. ULAL Arad ca reprezentantă a Asociaţiilor de Proprietari şi apărătoare a drepturilor acestor Asociaţii pe care le reprezintă susţine fără rezerve poziţia Ligii. Asociaţiile de Proprietari din Arad au primit spre semnat noul contract cu deficienţele semnalate acum.”

A. M. C. - Observator

  • Se iau la trântă cu vaccinul

Angajaţii din spitale sunt nehotărâţi în legătură cu vaccinarea împotriva AH1N1Mai mulţi angajaţi din „prima linie” sunt nehotărâţi în legătură cu vaccinarea împotriva AH1N1.
La Arad au sosit deja aproape 25.000 de doze de vaccin împotriva gripei „porcine”, dar, deocamdată, nu se ştie câte persoane dintre cele avizate vor accepta să îl şi folosească. Începând de astăzi va începe distribuirea dozelor în unităţile sanitare şi la şcolile care au cerut vaccinul.
„Avem aproximativ 25.000 de doze de vaccin, dar 2.750 de doze aparţin Ministerului Administraţiei şi Internelor şi reprezentanţii acestei instituţii vor decide cum vor proceda cu vaccinarea”, a declarat Dana Negru, director adjunct al DSP Arad. Numărul celor care vor refuza vaccinul nu se cunoaşte încă exact, dar există semnale de refuz, inclusiv din partea angajaţilor DSP. „Avem semnale de refuz din partea unor angajaţi, dar până la vaccinare propriu-zisă mai este puţin. Încă nu pot să spun exact numărul angajaţilor DSP care nu vor dori să se vaccineze”, a completat Dana Negru.

Reţineri la spital
Şi la unităţile medicale din Arad există anumite reţineri legate de vaccinare. Teodora Olariu, managerul Spitalului Municipal, a declarat că încă nu ştie dacă se va vaccina sau nu. Iar în această situaţie se găsesc mai mulţi angajaţi ai spitalului pe care îl conduce.
„La noi nu este vorba despre neîncrederea în vaccin. Ideea este că suntem mai multe persoane care am avut viroze mai accentuate sau mai puţin accentuate. Şi eu cred că ne-am format anticorpi pentru a nu contacta virusul AH1N1. În aceeaşi situaţie se află şi alţi colegi. Într-adevăr, avem câteva persoane, cadre medicale, care sunt total împotriva vaccinurilor de orice fel, care nu au făcut decât vaccinurile din copilărie. Nici aceştia nu vor să se vaccineze împotriva noii gripe”, a declarat Olariu.
Şi la angajaţii MAI din Arad doritorii de vaccinuri se pot număra pe degete.
Monica Puticiu, medicul-şef de la Urgenţe - Spitalul Judeţean, a declarat însă că vaccinarea este singura soluţie împotriva îmbolnăvirii cu noua gripă.

Alte cazuri
Analizele altor cinci arădeni au ieşit pozitive, ceea ce indică faptul că numărul pacienţilor care au contactat noul virus gripal în judeţul nostru a ajuns la cota 82. Dintre cei cinci pacienţi patru sunt adulţi, iar unul este copil. 69 dintre totalul pacienţilor sunt deja vindecaţi. Dacă, iniţial, la o parte dintre noile cazuri formele de boală au fost severe, acestea s-au redus simţitor şi starea de sănătate a tuturor este bună.

A. G. - Jurnal Arădean

  • Comercianţii pun la bătaie oferte şi reduceri tentante de sărbători

Au început promoţiile şi reducerile în majoritatea magazinelor şi centrelor comercialeAu început promoţiile şi reducerile în majoritatea magazinelor şi centrelor comerciale.
Nu este vorba de perioada oficială de reduceri de sfârşit de sezon ci de tentantele oferte de sărbători de iarnă, când, în speranţa unor vânzări mai mari, conducerile magazinelor iau hotărârea de a tăia din zerourile preţurilor. Luna cadourilor este perioada cumpărăturilor şi deci perioada în care se fac oferte tentante şi scăderi considerabile de preţuri. Pentru comercianţi, fie că este vorba de patronii de mari magazine, fie că este vorba de micii comercianţi, această perioadă este „mană cerească“. Ea salvează vânzările mici din lunile anterioare, când criza s-a simţit după cum spun unii comercianţi până la „măduva oaselor“.
Chiar dacă este vorba de produse alimentare, dulciuri şi specialităţi, jucării sau, cele mai căutate produse, cele de îmbrăcat şi încălţat, luna cadourilor poate aduce vânzări mari. Cu toate acestea, mare parte a patronilor de magazine sunt dezamăgiţi de vânzările de până acum. De la magazinele mici până la brandurile cunoscute de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii, comercianţii se plâng de cli­entelă scăzută, vânzare slabă şi produse rămase pe stoc. „E criză şi se simte. Lumea nu mai cumpără la fel de mult... e mai cumpătată. Vânzările vor mai creşte în perioada următoare însă nu cred că foarte mult“, declară George. H, un vânzător. Unii se plâng că, deşi au pus la bătaie promoţii substanţiale şi reduceri ispititoare, clientela nu calcă pragul magazinelor după cum sperau. Pentru mulţi, la ceasul bilanţului de final de an, cifra de afaceri apare mult mai mică de­cât cea de anul trecut. „Vânzările sunt jalnice şi jalnice au fost tot anul. A mers mai prost decât anul trecut şi deşi am avut reduceri în limita posibilităţilor, în fiecare lună, s-a vândut cu 50% mai puţin. Au fost zile bune când am făcut 1.000 de lei, iar anul trecut zile proaste când am făcut 2.000 de lei. Acum, înainte de sărbători avem reduceri care ajung până la 70% la anumite articole şi de 30%, la produse de sezon dar nici acum nu pot spune că au crecut vânzările“, povesteşte K.E, patroana unul magazin de haine şi accesorii.

Preţurile fac cu ochiul, dar clientela a devenit cumpătată
De asemenea, nici brandurile cunoscute şi căutate cu predilecţie de tineri nu au vânzări foarte mari. Reducerile în cazul acestora sunt avantajoase, aici preţurile putând să scadă la jumătate din preţul real. La raft sunt afişate preţurile vechi şi preţurile noi, fapt care umblă la conştiinţa cumpărătorului, îndemnându-l să cumpere. Unii sunt rezervaţi alţii însă cumpără, pregătindu-şi cadourile pentru cei dragi. „Sunt articole la preţuri mari, pe care nu mi le pot permite, însă, dacă te înarmezi cu răbdare şi ai timp, poţi găsi produse de calitate la preţuri scăzute. Hainele sunt cadoul perfect pentru prieteni şi familie, mai ales în sezonul de iarnă“, susţine o clientă. Toate ofertele sunt ilustrate colorat, să sară în ochii potenţialului cumpărător. Se folosesc metode ca „primeşti un produs gratis la cumpărarea unuia care depăşeşte 150 de lei“ sau „cumperi una şi primeşti una gratis“. Pare a fi o adevărată afacere pentru o persoană care doreşte să îşi îmbogăţească garderoba cu câteva articole de sezon, fie de zi fie de seară, în contextul în care se apropie sărbătorile. Pot fi găsite paltoane, geci, bluze de lână şi pantaloni, articole de plin sezon, la reducere. În aceste cazuri reducerile variază între 10-30%. De asemenea, hainele mai subţiri şi pantofii pot fi achiziţionaţi la preţuri şi mai mici. Spre exemplu, o pereche de pantofi de damă, din piele care costa 250 de lei, poate fi cumpărată la preţul de 180 de lei. Pe rafturi se găsesc atât produse noi cât şi produse din sezonul anterior. Unele preţuri par uimitor de mici, în contextul în care sunt de sezon. În realitate, aceste articole sunt din sezonul de iarnă 2008 însă, atâta timp cât produsele nu au defecţiuni asta nu ar trebui să fie o problemă.
Nu numai preţurile îmbrăcăminţii şi încălţăminţii suferă modificări în această perioadă. Cum nu peste multă vreme arădenii vor începe să îşi facă lista de cumpărături alimentare înainte de sărbători, supermarketurile şi centrele comerciale afişează la anumite produse preţuri scăzute şi pun în aplicare diverse oferte. La preţ redus sunt alimentele materie primă, cele de bază şi desigur dulciurile. Gama de specialităţi dulci este variată putând fi găsite deja boboane şi moşi coloraţi. De asemenea, fiind perioada în care cei mici îşi pun cizmele în aşteptarea moşilor, jucăriile sunt la mare căutare. De obicei preţurile nu sunt foarte mici însă, în această perioadă se fac promoţii şi reduceri. „Acum jucăriile se cumpără cel mai mult şi e normal să facem reduceri. În această perioadă ni se dublează vânzările compensând anumite luni în care mai că nu vindeam de loc“, povesteşte vânzătoarea unui magazin de jucării. Cu toate că luna aceasta se fac reduceri, mulţi preferă să plece în Ungaria să îşi facă cumpărăturile mai ales dacă lista este lungă. Cei care aleg să îşi facă cumpărăturile pe plan local trebuie să se înarmeze cu răbdare, timp dar şi atenţie.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Filarmonica a pregătit arădenilor o tolbă plină cu daruri muzicale

Filarmonica de Stat din Arad a pregătit pentru ultima lună a anului un program diversificatUltima lună a anului aduce spectatorilor fideli ai Filarmonicii de Stat din Arad cadouri nesperate. Încununarea unui an de succes, prin invitaţii de marcă, programele alese dar şi sălile pline de spectatori, nu putea fi încheiat decât prin prezenţa unor oaspeţi de referinţă mondială, al căror nume a pătruns demult în universalitatea culturală a lumii. Maestrul Horia Andreescu, dirijorii şi compozitorii Daisuke Soga şi Sabin Păutza sau violonistul Gabriel Croitoru fac din luna decembrie o lună a cadourilor.
Şi pentru că Moşul este mai darnic ca niciodată anul acesta, bucuria iubitorilor de muzică va fi completată cu un program din care nu vor lipsi Simfonia a V-a de Ludwig van Beethoven, poveştile de iarnă din ciclul Candlelight Soirée, Concertul pentru vioară şi orchestră în re major de Piotr Ilici Ceaikovski, Simfonia a IX-a în mi minor „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak, „Un american la Paris” şi „Rhapsody in blue” de George Gershwin, continuarea proiectului „Filarmonica în familie”, totul culminând cu tradiţionalul Concert de colinde susţinut de Corul Academic al Filarmonicii de Stat din Arad.

Un concert programat pentru anul Revoluţiei se susţine astăzi
Concertul simfonic de astăzi, ora 19, are o încărcătură emoţională cu totul aparte. Decembrie 1989 ar fi trebuit să consemneze o primă conlucrare dintre dirijorul Daisuke Soga, violistul Lucian Moraru şi Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat din Arad. Evenimentele de atunci nu le-au permis însă nici unuia să urce pe scena de concert. Printr-un gest nobil de aducere aminte şi împlinire, această seară de decembrie reprogramează după 20 de ani Simfonia concertantă mozartiană şi îi reuneşte pe interpreţi. „Programul din această seară cuprinde Uvertura la opera “Nunta lui Figaro”, Simfonia concertantă pentru vioară, violă şi orchestră în mi bemol major, ambele lucrări purtând semnătura lui Wolfgang Amadeus Mozart, avându-i ca solişti pe Dănuţ Manea şi Lucian Moraru. Evenimentul realizat cu sprijinul ,,Japan-Danube Friendship Year 2009” şi dirijat în întregime de Daisuke Soga, se încheie cu Simfonia a V-a în do minor, cunoscută şi ca “Simfonia destinului”, de Ludwig van Beethoven”, ne explică Rodica Tălmaciu, directorul Filarmonicii de Stat din Arad.
Filarmonica va continua şi în acest an poveştile pentru Moş Crăciun. „Recompunem atmosfera poveştilor spuse la focul căminului, în aşteptarea momentului magic al deschiderii cadourilor printr-o seară de muzică şi poezie în interpretarea harpistei Bernadette Sara, membră a Orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat din Arad şi îndrăgitul actor arădean Zoltan Lovas”, spune Rodica Tălmaciu. Spectacolul de Candlelight Soirée va avea loc marţi, 8 decembrie 2009, ora 19.00, în sala mică de concerte a Palatului Cultural.

Horia Andreescu revine la Arad după mai bine de 20 de ani
Seara de 10 decembrie va aduce cu siguranţă un moment istoric în viaţa culturală a Aradului. După mai bine de două decenii, maestrul Horia Andreescu revine la Arad, propunând publicului local un program de excepţie: Uvertura 1812 op.49 şi Concertul pentru vioară şi orchestră în re major, ambele compoziţii semnate de Piotr Ilici Ceaikovski, precum şi Simfonia a IX-a în mi minor „Din lumea nouă”, de Antonin Dvorak. Solistul concertului va fi nimeni altul decât renumitul violonist Gabriel Croitoru.
Bucuria reîntâlnirii cu Horia Andreescu va fi amplificată de o altă prezenţă de seamă pe scena filarmonicii noastre. La un interval de şapte zile, pe 17 decembrie, soseşte dirijorul şi compozitorul român stabilit în America, Sabin Păutza. Apreciat pentru ingenioasele sale ,,jonglerii” muzicale, compozitorul nu se delimitează nici la Arad de renumele său. Cu un program alcătuit în întregime din compoziţiile lui George Gershwin, printre care renumitele „Un american la Paris” şi „Rhapsody in blue”, inegalabilul Sabin Păutza transpune în pagini de orchestră şi alte compoziţii ale predecesorului său american. Alături de Păutza, îşi va da concursul pianistul arădean Sorin Dogariu.

Filarmonica în familie şi colinde de excepţie
Vineri, 18 decembrie, de la ora 19.00, „Filarmonica în familie”, avându-i drept gazde pe Mihaela Rodica Tălmaciu şi Robert Daniel Rădoiaş - dirijorul Corului Academic, are menirea de a prefigura cel mai frumos moment al anului: colindele.
Pentru melomanii fideli ai Filarmonicii de Stat din Arad, Moş Crăciun soseşte mai repede. Astfel, luni, 21 decembrie, de la ora 19.00, Moşul îşi scoate din tolbă Concertul de colinde susţinut de Corul Academic pregătit de dirijorul Robert Daniel Rădoiaş.

Simina Roz - Observator

  • Trei competiţii chinologice de amploare, la sfârşit de săptămână

În acest weekend, arădenii pasionaţi de competiţii chinologice vor putea participa la trei competiţii chinologice de talie naţionalăÎn acest weekend, arădenii pasionaţi de competiţii chinologice vor putea participa la trei competiţii chinologice de talie naţională, în cadrul cărora sute de exemplare de câini se vor întrece în abilităţi.
Competiţiile „C.A.C-Derbi - arbitrarea câinilor la ringuri“, „Turneul Campionilor - România 2009“ şi „Top-Ten“ se vor desfăşura în data de 5 decembrie 2009, la Sala Expo a Camerei de Comerţ Arad, între orele 10.00 şi 16.00.
În cadrul primei competiţii, C.A.C - Derbi, se va face arbitrarea la ring a sute de exemplare. La premii în cadrul acestei competăţii îndeosebi la titlul de Învingător Derby pot aspira stăpânii acelor exemplare care s-au născut în anul precedent. Prin acest concurs, câinii pornesc direct din juniorat cu perspective competiţionale.
Top Ten este o evaluare prin concurs a celor mai bune 10 exemplare de câini arbitraţi şi câştigători pe perioada anului 2009, în România. Câinii participanţi la Top Ten trebuie să fi fost participanţi la cel puţin 10 competiţii, iar la punctare se va lua în considerare numărul de titluri „Excelent“ obţinute în cadrul concursurilor precedente.
Cea de a treia competiţie, Turneul Campionilor se adresează câinilor care deţin titlul de „Campion România“ şi reprezintă o întrecerea între campioni pentru a se delibera „Campionul Campionilor“ pe anul 2009.

Sandra Stoler - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]