Ştirile Zilei

Luni, 3 august 2009
Ştirile TVA aici
  • Autostrada Arad - Timişoara prinde contur

Lucrările la viitoarea Autostradă Arad - Timişoara au început în forţăLucrările la viitoarea Autostradă Arad - Timişoara au început în forţă pe cele două şantiere după ce, pe 31 iulie, Eusebiu Pistru, ministru secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, anunţase despre primirea autorizaţiilor necesare organizării de şantier.

Primii trei kilometri decopertaţi la Şagu
Potrivit lui Eusebiu Pistru, termenul de finalizare a lucrărilor pe tronsonul de drum Arad-Timişoara este de 24 de luni iar pe şantierul din Şagu se lucrează la „foc continuu”, chiar şi duminica: „Până în prezent, au fost decopertaţi patru kilometri de drum în şantierul organizat în judeţul Timiş, la Orţişoara iar pe şantierul din Şagu porţiunea decopertată este de circa trei kilometri. Decopertarea s-a făcut la circa un metru adâncime sub nivelul solului, pentru ca stratul vegetal să fie eliminat în totalitate. La finalul lucrării, porţiunea de autostradă care trece prin apropierea comunelor Cruceni şi Firiteaz va fi înălţată cu circa opt, nouă metri peste nivelul actual al drumului care leagă Şagu de Cruceni”, arată ministrul secretar de stat. Spre deosebire de judeţul vecin, Aradul este privilegiat: atunci când, peste cele 24 de luni ale termenului limită de finalizare, lucrările pe teritoriul judeţului vor fi gata, vom avea patru puncte de intrare pe autostradă, unul dintre acestea fiind situat în zona Aeroportului.

Numărătoarea inversă a început
Un număr impresionant de utilaje sunt mobilizate, lucrează fără întreruperi pe şantierul de la Şagu. Cu toate că e duminică, pe tronsonul de drum decopertat este doar o zi obişnuită de lucru. Nici temperatura toridă de afară nu pare să îi sperie pe drumari; sunt 37 de grade, iar vântul fierbinte de august ridică adevărate tornade de praf pe câmpul ce va străjui cele patru benzi ale autostrăzii. Nu a mai plouat de ceva vreme, iar întinderea de pământ decopertat în ultimele două zile e bine tasată şi emană un aer fierbinte, greu de respirat. Pe drumari nu pare să-i deranjeze nici temperatura de nesuportat, cu un vânt ferbinte care biciuieşte, nici faptul că e o zi de duminică: utilajele duduie necontenit în timp ce „mestecă” pământul: au intrat în cel de-al treilea kilometru decopertat. Ca lucrul să le fie mai cu spor, drumarii dublează zumzetul şantierului cu muzică. La trecerea fiecăruia dintre utilaje, muzica preferată a şoferului asudat răsună, estompată de urletul motorului. În urma lor se iveşte o nouă perspectivă: viitoarea autostradă începe să prindă contur.

Monica Tulcan - Glasul Aradului

  • Frontierele arădene sunt tot mai aglomerate: traficul transfrontalier a crescut cu 12%

Controlul la frontieră s-a derulat în condiţii optime, neînregistrându-se creşteri semnificative ai timpilor de aşteptarePeste 259.600 de persoane au tranzitat frontierele arădene într-o singură săptămână
Nu mai puţin de 259.630 de persoane au intrat şi au ieşit din ţară prin punctele de frontieră arădene în cursul săptămânii trecute, cu 12% mai multe în comparaţie cu o săptămână normală de lucru. Principalul motiv al creşterii traficului la frontieră este faptul că în această perioadă românii care muncesc în străinătate se întorc acasă pentru a-şi petrece concediile. Chiar dacă a fost aglomerat, controlul la frontieră s-a derulat în condiţii optime, neînregistrându-se creşteri semnificative ai timpilor de aşteptare.
Şi în acest an, PTF Nădlac a fost cel mai tranzitat punct de frontieră, cu un trafic de 194.058 de persoane şi un număr de 88.080 mijloace de transport. Reprezentanţii IJPF Arad spun că „şi în perioada următoare, conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad a dispus menţinerea măsurilor necesare pentru realizarea unui control eficient şi fluent în toate punctele de trecere, care constau în: suplimentarea personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră, dacă situaţia o va impune, asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, intensificarea relaţiilor de conlucrare şi colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu organele de frontieră ale statelor vecine, precum şi cu administraţia publică locală, pentru rezolvarea, în comun, atât a problemelor turiştilor cât şi a localnicilor”.
De asemenea, participanţii la traficul transfrontalier care sunt nemulţumiţi de modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, pot suna la numărul de telefon 021/9590, unde aspectele semnalate vor fi preluate de către poliţiştii de frontieră.

Ana Maria Cantea - Observator

  • Ţeparii de la casele de schimb au găsit noi metode să-şi înşele clienţii

CRPC Arad a prezentat câteva propuneri în vederea modificării legislaţiei privind funcţionarea caselor de schimb valutarÎnăsprirea legii nu i-a descurajat pe valutiştii arădeni care-şi desfăşoară activitatea sub acoperirea unor case de schimb.
Deşi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a emis un ordin care conţine o serie de prevederi clare, pentru descurajarea escrocheriilor, ţeparii nu se dau bătuţi. Una dintre metodele folosite pentru înşelarea celor care vin să-şi schimbe banii este distanţa foarte mare dintre prima cifră a cursului de cumpărare şi zecimale, astfel încât clienţii sunt induşi în eroare. Pe de altă parte, cum legea nu le interzice să afişeze un curs dublu decât în exterior, în interiorul caselor sunt afişate şi cursurile pentru tranzacţiile mai mari de 16.000 de lei, mult mai avantajoase decât cele pentru sume mai mici.
În aceste condiţii, conducerea Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Arad a organizat, ieri, o conferinţă de presă, pentru a prezenta câteva propuneri în vederea modificării legislaţiei. „Pentru a evita apariţia confuziilor, am propus ANPC să se prevadă şi un maxim al distanţei între cifrele care indică cursurile de schimb valutar de pe panou atât la vânzare, cât şi la cumpărare; să se prevadă în mod expres ca panoul din interior să fie identic cu cel din exterior; să se prevadă în mod expres ca pe panouri, lângă denumirea în limba română a valutelor, să se înscrie şi simbolurile internaţionale a acestora, iar panourile din interior pentru cursul de schimb valutar pentru monede, bancnote uzate, rupte sau ieşite din uz, monede ori instrumente de plată exprimate în valută de tipul vouchere, cecuri de călătorie şi altele asemenea să nu fie aşezat lângă cel de schimb valutar, precizându-se distanţa minimă între cele două panouri sau să fie distinct pe un alt perete şi cu o culoare diferită de cea a panoului de schimb valutar”, a declarat Răzvan Sabău, directorul-coordonator al CRPC Arad.

Amenzi de 68.000 de lei
Trebuie spus că aceste propuneri vin după ce, în perioada 20 - 24 iulie 2009, comisarii CJPC Arad au desfăşurat o acţiune tematica de verificare a respectării drepturilor consumatorilor la casele de schimb valutar. Cu acest prilej au fost verificaţi 29 operatori economici, constatându-se abateri de la legislaţia privind protecţia consumatorilor la un număr de 24 de societăţi. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor s-au aplicat un număr de 28 sancţiuni contravenţionale din care 17 avertismente şi 11 amenzi, în valoare de 68.000 lei. „În cursul anului 2009, la CJPC Arad au fost înregistrate 35 de reclamaţii, 30 de reclamaţii înainte de apariţia Ordinului 448/2008 şi cinci după. Problemele reclamate sunt: inducerea în eroare prin afişarea cursului de schimb valutar, informarea orală a consumatorilor cu privire la suma la care se face tranzacţia de către operatorii economici, neacordarea formularului de schimb valutar. Din cele 35 de reclamaţii înregistrate, 22 au fost soluţionate ca fiind neîntemeiate, zece au fost soluţionate ca fiind întemeiate şi trei reclamaţii sunt în curs de cercetare”, a ţinut să precizeze Sabău.

Lucian Şerban - Glasul Aradului

  • Sărbătoarea comunei Vinga

O nouă ediţie a „Zilelor comunei Vinga" s-a desfăşurat la sfârşitul săptămâniiLa sfârşitul săptămânii, într-o atmosferă de praznic, s-a desfăşurat o nouă ediţie a „Zilelor comunei Vinga”.
Sărbătoarea vinganilor a început cu un concert susţinut, la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”, de toate confesiunile religioase. Astfel, corurile bisericilor ortodoxă, baptistă, penticostală şi romano-catolică, au încântat publicul cu melodii religioase înspre slava lui Dummnezeu.
Un moment deosebit în program a fost înmânarea diplomei de „Cetăţean de Onoare” al localităţii Vinga, d-lui Titu Nicolae Gheorghiof, (fost deputat în Parlamentul României şi secretar general al Camerei Deputaţilor) în semn de recunoaştere pentru activitatea depusă în domeniul activităţii parlamentare precum şi preocupărilor constante de promovare a imaginii comunei Vinga. Seara s-a încheiat cu un bal, unde cunoscutul solist de muzică populară Lucian Drăgan a susţinut un spectacol de zile mari, tinerii din comună dansând până dimineaţa. Partea doua a manifestărilor a continuat duminică, unde formaţiile de pompieri voluntari din Vinga, Şagu, Sâmpetru-German, Zădăreni, Mailat, Felnac şi Orţişoara s-au întrecut în exerciţii demonstrative. Aşa cum era de aşteptat, formaţia de pompieri din Vinga, condusă de comandantul Kovaci Francisc, a ocupat locul I.
Duminică după-amiază, pe platoul din frumosul parc al comunei Vinga, numeroase formaţii artistice atât din localitate (Ansamblul „Liliacul”), cât şi din împrejurimi - Mailat, Şagu, Pecica şi Felnac - au oferit celor prezenţi spectacole de dans tradiţional.
În cadrul manifestărilor, pentru meritele deosebite în promovarea învăţământului preuniversitar şi universitar în localitatea Vinga, primarului Lucian Stoicu i-a fost înmânată „Diploma de Excelenţă” din partea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, semnată de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul universităţii arădene.
La încheierea sărbătorii - la care a participat şi prefectul judeţului, Călin Bibarţ - primarul Lucian Stoicu ne-a declarat: „Mă bucur foarte mult că aceste zile au fost foarte apreciate de către vingani şi cei care ne-au vizitat. Le mulţumesc că au participat la eveniment şi sperăm ca bucuria din sufletele lor să se regăsească ori de câte ori avem ocazia”.
Nu putem încheia, înainte de a sublinia faptul că Biserica Ortodoxă din Mănăştur, sat aparţinător comunei Vinga, a fost sfinţită duminică de însuşi Prea Sfinţia Sa Arhiepiscopul Timotei Seviciu. La eveniment au participat 12 preoţi, iar administraţia locală a fost reprezentată de viceprimarul Ioan Băeşu. Pentru jertfelnicia depusă, preotul din Mănăştur, Nicolae Ursu, a primit din partea IPS dr. Timotei, arhiepiscopul Aradului, distincţie de Iconom cu Bederniţă şi, din partea UVVG, o Diplomă de Excelenţă.

V. F. - Jurnal arădean

  • Ştie toate secretele albinelor şi practică meseria de apicultor încă din copilărie

Ovidiu Hatcu încearcă să transmită mai departe secretele meseriei de apicultorOvidiu Hatcu este apicultor de când se ştie. A făcut o pasiune pentru acest domeniu încă din copilărie şi a moştenit de la părinţi dragostea de albine. Are peste 150 de familii de albine, pe care le îngrijeşte împreună cu cei dragi.
Pentru că a crescut împreună cu vetrele de stupine, Ovidiu Hatcu a făcut şi studii în domeniu. Fiind interesat să cunoască în profunzime aceste insecte, în 1972 pleacă la Bucureşti, unde se înscrie la singurul liceu apicol din ţară. Mai târziu, în 1976, se angajează ca tehnician la ACA Arad, apoi devine secretar tehnic. În prezent, Ovidiu Hatcu ocupă funcţia de vicepreşedinte al ACA Arad şi dirijează peste 1600 de apicultori.
De peste 30 de ani, Ovidiu Hatcu lucrează şi studiază în domeniul apiculturii. Chiar şi după o zi de muncă, acasă îl aşteptă tot o vatră de stupine de care are grijă cu drag şi cu pasiune. Pentru că a moştenit din familie această meserie, Ovidiu Hatcu încearcă s-o transmită mai departe, aşa că în ajutor îi sare atât soţia, cât şi copiii.
„În prezent am o vatră de stupine de peste 150 de familii de albine, la Odvoş, un sat aparţinător de comuna Conop. Am această pasiune din copilărie şi îmi place ceea ce fac. E destul de greu să mă împart şi la munca de acasă şi la cea de la serviciu, însă mă descurc”, spune Ovidiu Hatcu.
Paşii pe care un apicultor trebuie să-i facă pe parcursul unui an pentru a avea o recoltă bogată, nu sunt deloc simpli şi implică foarte multă răbdare şi dexteritate.
„Stupinele trebuiesc mutate regulat în zone favorabile, în funcţie de anotimp şi de cum înfloresc salcâmii, teii, rapiţa, floarea soarelui şi aşa mai departe. Atunci când facem miere de tei, mutăm stupinele în judeţ: în Şoimoş, Bârzava sau Conop, pentru că acolo sunt zone bune. Floarea soarelui nu a fost foarte darnică anul acesta, iar în ceea ce priveşte mierea polifloră, de pădure, aproape că a dispărut, nu se ştie exact din ce motive”, spune vicepreşedintele ACA.
În cursul lunii august, albinele sunt pregătite pentru iernat. Se fac rezerve pentru iarnă, care includ şi tratamentul pentru combaterea varoozei, care este o boală transmisibilă.
„Luna august este decisivă pentru combaterea varoozei, iar în acest sens Asociaţia Crescătorilor de Albine s-a implicat într-o acţiune prin care apicultorii pot beneficia de un ajutor financiar. Tot ce trebuie să facă oamenii este să depună o cerere şi o declaraţie precum că nu sunt înscrişi şi la alte asociaţii din sectorul apicol. În acelaşi timp, aceştia vor fi ajutaţi şi în refacerea septelului apicol prin prin achiziţionarea de mătci, roi de pachet, roi de fagure şi familii de albine”, spune Ovidiu Hatcu, vicepreşedinte ACA Arad.
Creşterea albinelor este o ocupaţie veche şi pare a fi în acelaşi timp şi o afacere profitabilă. Într-un an bun, adică cu o vreme favorabilă, 150 de familii de albine pot face chiar şi 5 tone de miere de diferite sortimente. Sunt însă şi riscuri, iar din cauza vremii, se poate întâmpla ca în anul respectiv albinele să nu producă deloc. „Au fost ani când n-am avut miere deloc. Am avut şi un caz concret, când un apicultor nu a produs un strop de miere într-un an, cu vreme potrivnică”, mai spune Ovidiu Hatcu.
Mierea produsă în timpul unui an se valorifică la unităţile de procesare, iar pe lângă clienţii pe care îi are fiecare producător, mierea se vinde şi în pieţe en-gross.

Nicoleta Boşnigeanu - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]