Ştirile Zilei

Miercuri, 2 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Ziua Naţională, cinstită solemn la monumentele eroilor

Preoţi, militari, autorităţi locale, politicieni, dar şi mulţi oameni simpli, au ţinut să asiste la ceremoniile prilejuite de Ziua Naţională a RomânieiSeria manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României a debutat la Arad cu ceremonia depunerii de coroane de la statuia lui Vasile Goldiş, din Piaţa Primăriei.
La ceremonialul ce s-a desfăşurat începând cu ora 8.30 au luat parte rectorul UVVG, Aurel Ardelean, profesori din cadrul universităţii, arhiepiscopului Aradului şi un sobor de preoţi care au oficiat slujba în omagiul celui care a fost Vasile Goldiş, corifeu al Marii Uniri din 1918. Reprezentanţii universităţii au luat parte la un TE - DEUM susţinut de arhiepiscopul Timotei Seviciu şi au depus coroane de flori la statuia lui Vasile Goldiş din centrul Aradului, iar mai apoi, la mormântul lui Vasile Goldiş din Cimitirul Eternitatea şi la Crucea Martirilor din Parcul Eminescu. Înainte de depunerea coroanelor de flori a luat cuvântul rectorul UVVG Aurel Ardelean şi de asemenea strănepotul lui Vasile Goldiş, însoţit de familie la ceremonial. „Comunitatea de la Universitatea de Vest Vasile Goldiş a marcat Ziua Naţională a României, prin organizarea unor manifestări de ordin ştiinţific şi cultural, care s-au derulat în ultimele două săptămâni. Aş dori să amintesc simpozionul care a fost organizat de către Facultatea de Ştiinţe Umanis­te, Politice şi Administrative, dar şi manifestarea ştiinţifică internaţională organizată cu Academia Română şi Academia de Ştiinţe şi Arte din Austria, precum şi un set de manifestări la nivelul facultăţilor şi a instituţiilor UVVG. Aducem omagiul nostru, prin aceste fapte, a celui care a fost promotorul şi gânditorul Marii Uniri, Vasile Goldiş, un erou naţional care la Alba Iulia a rostit un discurs în faţa celor 100.000 de participanţi“, a declarat acesta. Ziua de 1 Decembrie a mai fost cinstită de reprezentanţii Univerităţii de Vest Vasile Goldiş prin depuneri de coroane la monumentul lui Vasile Goldiş din oraşul Ineu şi din localitatea Vasile Goldiş, comună natală.

Ceremonial religios, omagiu şi paradă
Programul dedicat împlinirii a 91 de ani de la de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918 a continuat cu oficierea serviciului religios de către Arhiepiscopia Aradului şi de depunerea coroanelor de flori la mormintele „Corifeilor Marii Uniri“, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu, din Cimitirul Eternitatea. Manifestarea începută la ora 9.00 a debutat cu primirea oficialităţilor, după care într-o atmosferă solemnă s-a salutat Drapelul de Luptă şi s-a intonat Imnul de Stat. La aceste manifestări au participat primarul Aradului, Gheorghe Falcă, Levente Bognar, viceprimarul Aradului, prefectul judeţului, Călin Bibarţ, subprefectul judeţului, Radu Stoian, vicepreşedintele Consiliului judeţean, Cristian Drăgan, consilieri locali, consilieri judeţeni, reprezentanţi ai filialelor de partide, reprezentanţi ai instituţiilor publice arădene, veterani de război şi arădeni doritori să ia parte la evenimente. A urmat ceremonialul religios oficiat de către un sobor de preoţi după care s-au depus coroanele la mormintele corifeilor. Atmosfera specifică Zilei Naţionale a României a fost întreţinută de cântece patriotice de fanfară, după care au defilat lucrători ai IPJ, IJPF, IJJ şi ISU Arad. „În istoria fiecărui neam există o zi importantă. Pentru România şi neamul românesc este 1 Decembrie iar pentru noi arădenii este cu atât mai mult, un motiv de bucurie pentru că am contribuit prin înaintaşii noştri din plin, la realizarea Marii Uniri. Este un moment pe care trebuie să-l comemorăm în fiecare an şi alături de alte simboluri, Ziua Naţională a României este o sărbătoare căreia trebuie să îi acordăm toată atenţia“, a conchis prefectul judeţului, Călin Bibarţ.
De la ora 10.30, în parcul Eminescu la „Crucea Martirilor“ a urmat cea de a doua parte a ceremonialului. După slujba religioasă, oficialităţile au depus coroane la „Crucea Martirilor“. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă a înmânat unor copii, drapelul naţional. Corul veteranilor de război a susţinut cântece patriotice iar manifestările s-au încheiat cu parada militară. La acţiunile derulate în Parcul Eminescu au participat şi arădeni încântaţi de manifestările organizate în cinstea Zilei Naţionale a României. După ceremonial, sărbătoarea de 1 Decembrie a continuat pentru majoritatea pe platoul din faţa Primăriei Aradului, unde cu mic cu mare, toate lumea s-a înghesuit la târgul din faţa instituţiei.
Ca în fiecare an, la Restaurantul „Casa Burcă”, Ziua Naţională a României a fost omagiată cum se cuvine de către patrioţii arădeni.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Poliţia arădeană, la 90 de ani de la înfiinţare

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad şi-a sărbătorit a 90-a aniversareInspectoratul Judeţean de Poliţie Arad şi-a sărbătorit a 90-a aniversare, marcând totodată şi Zia Naţională a României. În sala festivă a IPJ a avut loc, luni, o manifestare în cadrul căreia conducerea inspectoratului de poliţie arădean, care a acordat celor 8 ofiţeri şi 31 de agenţi de poliţie care s-au pensionat în acest an, diplome. Tot cu acest prilej, au fost premiaţi şi cei mai buni sportivi ai IPJ Arad, cei care au ocupat locuri fruntaşe la diferite competiţii organizate pe parcursul anului. De asemenea, în cadrul festivităţii s-au evidenţiat aspecte din activitatea Poliţiei arădene, prin col.(r) dr. Arbonie Emil, autorul unor cercetări şi a unor publicaţii despre istoria Poliţei arădene şi Eugeniu Cristea, directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale.
Camelia Tuduce-Berar, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Arad, a declarat că „la 30 noiembrie 2009 s-au împlinit 90 de ani de la instituirea, într-un cadru solemn şi emoţionant, a Poliţiei de stat a oraşului Arad. Astfel, în anul 1919, actul inaugurării s-a făcut în faţa primăriei oraşului, în prezenţa autorităţilor civile ale oraşului şi judeţului, însoţite de autorităţile militare, poliţiştii depunând jurământul şi angajându-se că vor respecta şi asigura ordinea oraşului şi siguranţa locuitorilor. Dintre cei care au condus destinele poliţiei arădene, amintim pe Sebastian Stoica - până în martie 1920, Valeriu Popovici - interimar până în iunie 1920, şi Ovidiu Gritta, care participaseră la Adunarea Naţională de la Alba Iulia. Ovidiu Gritta s-a ocupat de reorganizarea structurală şi românizarea reală a instituţiei poliţiei arădene, un aspect în cadrul acestui proces fiind interzicerea utilizării în relaţiile de serviciu cu publicul şi instituţiile a altei limbi în afară de cea oficială a statului, limba română, etc.”

A. M. C. - Observator

  • Monumentul, ca nou

Revoluţionarii arădeni au demarat deja operaţiunea de „toaletare" a monumentului amplasat în piaţa RevoluţieiRevoluţionarii arădeni au demarat deja operaţiunea de „toaletare” a monumentului amplasat în piaţa Revoluţiei.
Astfel, sâmbătă, cu ajutorul unei automacarale închiriate, monumentul a fost şlefuit, astfel încât acum arată ca nou.Conform celor declarate de către Duka Atila- care a coordonat lucrarea- urmează să fie efectuate unele reparaţii necesare la soclu, precum şi aplicarea plăcuţelor de marmură neagră. „Ne-ar fi plăcut ca şi Primăria să contribuie financiar, pentru că monumentul nu este al Fundaţiei, ci al Aradului, fiind vorba despre martirii acestui oraş. Oricum, ne bucurăm că am reuşit să ne descurcăm prin forţe proprii”, a declarat Duka.

S. T. - Jurnal Arădean

  • Modernizarea sistemului de gestionare a deşeurilor din zona Lipova a ajuns la final

În cadrul proiectului au fost achiziţionate şi 4.091 europubeleÎn cadrul Programului de Coeziune Economică şi Socială PHARE 2004 - “Schema de investiţii pentru proiecte mici de gestionare a deşeurilor”, Consiliul Local Lipova, în parteneriat cu Consiliile Locale Păuliş, Ghioroc şi Zăbrani a finalizat implementarea Proiectului „Sistem de gestionare a deşeurilor menajere din zona turistică Lipova: oraşul Lipova şi comunele Ghioroc, Păuliş şi Zăbrani, judeţul Arad”. Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea sistemului de gestionare a deşeurilor în oraşul Lipova şi comunele Păuliş, Ghioroc şi Zăbrani prin realizarea unui sistem organizat şi eficient de colectare selectivă, sortare şi transport a deşeurilor, dotarea cu utilaje de colectare şi transport şi amenajarea de platforme de colectare şi transfer, precum şi conştientizarea populaţiei din localităţile implicate asupra necesităţii protejării mediului.Valoarea totală a proiectului este de 938.545 Euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 88% (825.920 Euro), iar 112.625 Euro (12%) reprezintă contribuţia partenerilor. În cadrul proiectului au fost construite platforma de transfer din oraşul Lipova şi platformele de colectare a deşeurilor din Lipova (34 platforme), Ghioroc (35 platforme), Păuliş (23 platforme) şi Zăbrani (50 platforme), au fost achiziţionate 3 maşini de transport deşeuri (maşină autocompactoare gunoieră standard, maşină de transport deşeuri cu dispozitiv de acţionare hidraulică, maşină de transport containere), 304 containere de 1,1 mc pentru platformele de colectare din localităţi şi 4.091 europubele de 120 litri.

C. P. - Observator

  • Momente binecuvântate în comuna Dieci

Părintele dr. Pavel Vesa şi-a lansat cea de-a douăsprezecea carte, Monografia istorică a comunei DieciDuminica trecută, frumoasa Biserică Ortodoxă din Dieci s-a dovedit a fi neîncăpătoare.
Motivul l-a constituit faptul că părintele dr. Pavel Vesa, vrednicul cercetător al Institutului de Istorie Ecleziastică de pe lângă Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi, totodată, harnicul şi competentul istoric arădean şi-a lansat cea de-a douăsprezecea carte, de fapt Monografia istorică a comunei Dieci.
Slujba religioasă, săvârşită de patru preoţi, s-a bucurat de înălţătoarele răspunsuri liturgice date de către corul „Emil Monţia”, care a susţinut şi un excelent concert de colinde. După care, fireşte, a urmat prezentarea Monografiei Diecilor.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, a vorbit despre preocuparea Consiliului Judeţean pentru elaborarea monografiilor de localitate, dar şi despre susţinerea dezvoltării comunelor arădene. De fapt, atât editarea monografiei, cât şi participarea corului „Emil Monţia” la Dieci s-au efectuat cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean Arad. Mai departe, conf. univ. dr. Simona Stiger a prezentat Monografia părintelui dr. Pavel Vesa, insistând asupra excelenţei la care acesta a ajuns în ceea ce priveşte cercetarea istoriei bisericeşti din Transilvania.
Aceleaşi cuvinte de preţuire s-au regăsit şi în minunatul discurs al conf. univ. dr. Dan Banciu, care a vorbit şi despre specificul etnografic al locului. Ioan Crişan, primarul comunei Dieci, l-a surprins într-un mod cât se poate de plăcut pe părintele dr. Pavel Vesa - fiu al satului - acordându-i titlul de cetăţean de onoare al comunei Dieci, însoţit de o plachetă şi de cuvenita diplomă. Vizibil emoţionat, părintele dr. Pavel Vesa, după mulţumirile de cuviinţă, a prezentat câteva aspecte absolut inedite cuprinse în această voluminoasă şi excelent editată monografie, intrând apoi într-un dialog cât se poate de firesc cu diecenii. Un dialog din care s-a desprins, în cuvinte simple, dar rostite din toată inima, imensa preţuire de care se bucură părintele Vesa în localitatea sa natală.
A fost o zi ne neuitat, încheieată printr-o masă populară, desfăşurată în excelentul Cămin cultural din comuna Dieci.

Doru Sinaci - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]