Ştirile Zilei

Miercuri, 1 iulie 2009
Ştirile TVA aici
  • Comunicare pe Internet între prefecturi şi cetăţeni

Prefectul Călin Bibarţ afirmă că prin implementarea acestui proiect se va crea un sistem modern de comunicare cu cetăţeanulPrefectul Aradului ar putea comunica, pe internet, cu cetăţenii
Prefectura din Arad, pe lângă cele din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara a semnat de curând acordul de parteneriat pentru realizarea proiectului „Instituţia Prefectului în Regiunea Vest: model de comunicare în slujba cetăţeanului”. Proiectul este depus în cadrul Programului Operaţional „Dezvoltarea capacităţii Administrative” 2007-2013, axa prioritară 2 „Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare”. Prefectul Aradului, Călin Bibarţ a afirmat că doreşte ca totul să fie realizat cât mai repede nu doar în anul 2013. Până în momentul de faţă, a fost stabilită echipa de management a proiectului, dar şi echipele de implementare a proiectului din partea Instituţiei Prefectului Arad. După semnarea contractului de finanţare se va dezvolta şi moderniza reţeaua electronică internă, crearea unui sistem informatic de management al documentelor, realizarea unui sistem infokiosk, realizarea unui portal web în cadrul sistemului informatic. „Practic, prin implementarea acestui proiect se va crea un sistem modern de comunicare cu cetăţeanul, precum şi o comunicare mai eficientă între cele patru prefecturi. Se va realiza un sistem de comunicare prin internet între cele patru prefecturi şi va exista o bază de date comună în ceea ce priveşte proiectele derulate la nivelul celor patru judeţe”, ne-a declarat prefectul. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 2,2 milioane lei, 85% fonduri structurale şi 15% cofinanţare asigurată de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Dosarul primarului rămâne la Curtea Constituţională

Dosarul primarului Gheorghe Falcă rămâne la Curtea ConstituţionalăDosarul primarului Falcă rămâne, cel mai probabil, la Bucureşti, pentru judecarea celorlalte excepţii.
Dosarul Fabricii de Zahăr, în care sunt incriminaţi pentru fapte de corupţie primarul Aradului, Gheorghe Falcă, un funcţionar din Primăria Arad, Flora Popa, şi cei doi patroni ai firmei Elecon, care au cumpărat terenul fabricii de la municipalitate, s-ar putea să rămână la Bucureşti. Conform informaţiilor pe care le deţinem, Curtea Constituţională s-a pronunţat pe 12 mai doar asupra uneia din cele trei excepţii de neconstituţionalitate invocate de avocatul primarului, Gheorghiţă Mateuţ.
Instanţa a respins atunci excepţia, însă, potrivit datelor pe care le deţinem, celelalte două excepţii au rămas încă neanalizate. Până la judecarea tuturor excepţiilor de neconstituţionalitate, dosarul nu va pleca de la Bucureşti spre Arad, pentru continuarea judecăţii, sau spre procurori, pentru refacerea dosarului.
Avocatul Gheorghiţă Mateuţ susţine că nu cunoaşte exact care este stadiul dosarului, dar că e foarte posibil ca instanţa bucureşteană să nu se fi pronunţat cu privire la toate excepţiile ridicate, ci să fi disjuns cauza. Mateuţ crede că e posibilă varianta în care dosarul a fost conexat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu alte dosare unde au fost ridicate aceleaşi excepţii, pentru a da o soluţie unitară şi nu contradictorie.

Pe când?
În acest caz, instanţa bucureşeană va trebui să se pronunţe, după vacanţa judecătorească şi asupra acestor ultime excepţii ridicate. În cazul, însă, în care Curtea nu a folosit procedura disjungerii, excepţiile ridicate de avocatul primarului nu pot fi separate.

A. B. - Jurnal arădean

  • Personal îmbătrânit la CET

Conducerea CET Arad doreşte să angajeze tineriCornel Secianschi, directorul Centralei Electrice de Termoficare, spune că personalul CET este îmbătrânit, media de vârstă fiind de 45 de ani. „Ducem lipsă de personal tânăr. Când eram la Electrica angajam în fiecare an câte 10 tineri absolvenţi”, spune Secianschi. „Nu ne plângem de angajaţii cu experienţă, dar tinerii sunt mai dornici să înveţe, au altă putere de muncă”, explică Secianschi. Din păcate la CET nu se fac angajări în această perioadă, ba dimpotrivă, se fac disponibilizări, însă directorul îşi doreşte ca atunci când vor fi posibile angajări, să aducă oameni tineri, pe salarii bune, aşa cum sunt şi acum. Salariul brut minim la CET era anul trecut de 620 de lei/170 ore/lună. Se pot însă aplica măriri precum: vechime în muncă, vechime în sistemul energetic, tura de noapte, ore suplimentare, ore în zile nelucrătoare (100%), ore în sărbătorile legale (200%), funcţii de conducere, gestionarea unei echipe de lucru, exercitarea altei funcţii decât cea de încadrare (50%). Există şi un fond pentru premii. Poate fi adăugată la salariu prima de Paşti, Ziua Enegetianului, Crăciun, căsătorie, deces, naştere etc. Biletele de concediu sunt compensate în proporţie de 60%. Personalul poate beneficia de cursuri de perfecţionare în afara ţării, programe de pregătire, conferinţe. Pentru 2008, numărul zilelor de pregătire a fost de 85.

D. M. - Observator

  • Aradul, în topul judeţelor lovite de secetă

Aradul se află pe locul trei între judeţele afectate de secetăConform unei statistici întocmite la nivelul Ministerului Agriculturii, Aradul se află pe locul trei între judeţele cele mai afectate de secetă.
Astfel, cele mai lovite de lipsa ploilor au fost culturile din Constanţa, unde au fost afectate 264.079 hectare, Călăraşi cu 195.332 hectare calamitate şi din Arad, în judeţul nostru fiind distruse 187.250 hectare.
Specialiştii din cadrul Direcţiei Agricole Arad susţin că jumătate din suprafaţa arabilă a judeţului a fost afectată în procent de peste 50%, în timp ce restul au fost calamitate în mai mică măsură.
Cel mai mult suferă culturile înfiinţate primăvara, pe terenurile arate după ce a trecut dezgheţul, în această situaţie fiind peste 100.000 de hectare. Specialiştii susţin că situaţia este mult mai rea decât anii trecuţi. Dacă pe vremea comuniştilor sistemul de irigaţii îi ajuta pe agricultori în lupta cu seceta, suprafeţele care pot fi irigate au scăzut de la un an la altul.
Înainte de Revoluţie, în judeţul Arad se irigau aproxima-tiv 29.000 de hectare, la sfârşitul anilor ‘90, suprafaţa irigabilă s-a redus la 18.000 de hectare, pentru ca în momentul de faţă să existe contracte semnate doar pentru 8.520 de hectare.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Au început pregătirile pentru Festivalul Clătitelor

O nouă ediţie a Festivalului Clătitelor va avea loc în această lună la MoneasaÎn ultimul week-end al lunii iulie, la Moneasa are loc unul dintre cele mai importante evenimente estivale din judeţ. Este vorba despre Festivalul Clătitelor, ajuns la cea de-a IX-a ediţie.
Sloganul ediţiei din acest an este „Clătite încâlcite” iar noutăţile pe care organizatorii le pregătesc participanţilor sunt, pe lângă concertele cu care s-au obişnuit deja şi concursul de preparat şi mâncat clătite, parada clătitelor, cross-ul montan al clătitelor (duminică dimineaţa). De asemenea, trebuie menţionat că, la eveniment vor participa formaţia Pacifica, Ansamblul Rapsozii Zărandului, Benone Sinulescu, Ansambluri de dansuri din Arad şi Fanfara „Crescendo” din Buteni. O surpriză pregătită celor care vor merge la Moneasa între 25 şi 26 iulie este salonul de fotografie turistică şi concursul de fotografie „Staţiunea Moneasa şi împrejurimile ei”. Fiecare turist care va merge la Moneasa în ultimul week-end al lunii iulie îşi va putea procura un caiet program, al cărui preţ nu s-a stabilit încă, cu care va avea acces la toate activităţile din cadrul festivalului.
Consiliul Judeţean a decis să se implice în acest festival, motiv pentru care l-a adăugat în calendarul cultural al anului 2009 şi a alocat pregătirii festivalului 10.000 RON. „Vrem să dăm mai multă consistenţă acestui eveniment atât de îndrăgit de arădeni. Ne dorim ca peste tot unde vin atât de mulţi oameni să fim implicaţi în organizare”, a declarat Adrian Ţolea, vicepreşedintele CJA.

C. H. - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]