title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Miercuri, 31 octombrie 2001

Drumurile spre frontiera vor fi modernizate - Virtual Arad News (c)20012,9 milioane euro - alocate pentru drumurile de la Variasu Mic si Graniceri
Cooperarea in plan economic, social si cultural intre judetele Arad si Bekes a devenit deja traditionala, atat la nivelul institutiilor publice, cat si la cel al societatilor comerciale. Trecerea frontierei s-a dovedit, insa, de multe ori anevoioasa, chiar daca judetul Arad beneficiaza de trei puncte de trecere a frontierei pe cai rutiere, prin Nadlac, Varsand si Turnu, una pe cale ferata, la Curtici si una pe cale aeriana, la Aeroportul Arad. Ocazional, comunicarea se realizeaza si prin deschiderea temporara a Punctelor de trecere a frontierei de la Variasu  Mic-Dombegyhaz si Graniceri-Elek, dar starea drumurilor care leaga aceste localitati este, in mare parte, foarte proasta. Pe de alta parte, dezvoltarea in Arad a unor investitii de interes regional, cum sunt Parcul Industrial, Zona Libera Curtici- Arad, si mai ales Terminalul Cargo Aeroport Arad, ce se realizeaza in cadrul programului Phare-CBC Ro/Hu 1999, congestioneaza, din ce in ce mai mult, PCTF Nadlac, Varsand si Turnu. Din aceste motive, consiliile judetene din Arad si Bekes isi propun sa dinamizeze cooperarea transfrontaliera prin reabilitarea retelei de drumuri judetene, paralele cu frontiera, precum si a legaturilor dintre localitatile Variasu Mic - Dombegyhaz si Graniceri -Elek, acestea devenind puncte de trecere a frontierei cu caracter regional. Aceasta investitie corespunde prioritatii numarul I (dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea cooperarii transfrontaliere), din cadrul programului Phare- CBC Ro/Hu, facilitand transportul international si de tranzit din cadrul Coridorului Trans-European IV Budapesta-Bucuresti- Constanta, stimuland cooperarea economica la nivel regional si national. Prin proiect se va realiza tronsonul de drum judetean Variasul Mic Graniceri si a legaturilor dintre Variasul Mic si frontiera, precum si dintre Graniceri si frontiera. Valoarea totala a proiectului este de 2,9 milioane de euro, finantat in proportie de 75% din fonduri Phare, restul de 25%, respectiv 730.000 de euro, urmand sa fie suportati de CJA, in 2003 si 2004. De asemenea, CJA va reabilita un alt traseu de frontiera, Ungaria - Variasul Mic - Dorobanti - Macea - Graniceri - frontiera Ungaria. Traseul are o lungime de 38,2 kilometri, iar costul estimat este de 90,4 miliarde de lei.
Pavel Sarbu este multumit de rezultatul concursului...Ieri, la ora 13.00, a avut loc la Bucuresti, la sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii concursul pentru ocuparea postului de inspector scolar general al judetului Arad. La concurs s-au prezentat cei doi candidati Pavel Sarbu si Ioan Lupei. Concursul a avut ca obiectiv stoparea interimatelor din inspectoratele scolare judetene din tara. La nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Arad, doar Pavel Sarbu, profesor de educatie fizica si Ioan Lupei, profesor de biologie, au avut curajul sa se inscrie la aceasta competitie. Concursul s-a finalizat la ora 17.00, iar dupa nici o jumatate de ora au fost afisate rezultatele. Astfel, postul de inspector scolar general al judetului Arad este ocupat de profesorul Pavel Sarbu care pana nu de mult a detinut interimatul Inspectoratului Scolar Judetean Arad. "Sunt bucuros ca am promovat cu brio acest examen care, din punctul meu de vedere, nu a fost unul foarte dificil" a declarat Pavel Sarbu.
Stefan Balita considera greva ca ultima solutieDupa miscarile sindicale din ultima perioada si dupa semnalale de alarma trase de reprezentantii invatamantului (atat la Presedintie cat si in comisiile parlamentare) lucrurile par sa intre pe fagasul normal. Guvernul a promis majorarea, incepand cu 1 ianuarie, salariilor angajatiilor din sistemul bugetar, prin modificarea grilei de salarizare, cea mai mare trecere avand-o profesorii universitari si medicii primari, la principalele cresteri fiind insa amintit si invatamantul. De asemenea, au circulat in ultima saptamana declaratii de genul unei cresteri de pana la 4,2 a procentului din PIB acordat invatamantului. Tichetele de masa au fost singurele care generat discutii aprinse. Proiectul de buget pe anul 2002 va fi rectificat prin includerea sumelor necesare majorarilor salariale, insa tichetele de masa vor putea fi acordate doar din fonduri extrabugetare, fapt care va face ca doar in unele unitati profesorii sa primeasca tichete, in timp ce altii vor ramane cu buzele umflate Asa ca, desi profesorii au dreptul la tichete de masa, potrivit contractului colectiv de munca proaspat semnat (inca o realizare a ultimelor zile), ei nu au beneficiat si nu vor beneficia de acest drept din lipsa banilor. In pofida abundentei de promisiuni venite de peste tot, sindicalistii din invatamant au hotarat sa nu se mai lase trasi pe sfoara si sa se multumeasca cu declaratii. Stefan Balita, liderul sindical al Sindicatului Democratic din Invatamant Arad ne-a declarat ca "de promisiuni suntem satui. Nu mai vrem sa fim amagiti. Toate aceste declaratii au fost date pentru a ne linisti. Doar ca, de data aceasta, nu mai este cazul. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, la care santem afiliati, impreuna cu celelalte sindicate din sectorul bugetar, a hotarat sa picheteze Parlamentul in timp ce comisiile parlamentare vor dezbate cele doua legi importante pentru noi si anume Legea bugetnlui de stat pentru anul 2OO2 si Legea salariatilor din sectorul bugetar, precum si in perioada in care comisiile vor supune dezbalerii amendamentele noastre. De asemenea, Parlamentul va fi pichetat in timpul in care cele doua legi sus-amintite vor fi votate. Mai apoi, vom organiza, daca nu vom realiza nimic cu pichetarea, in data de 12 noiembrie, un miting in fata Parlamentului, unde vor participa reprezentantii tuturor judetelor, deci inclusiv Aradul. Ultima solutie va fi greva, mai intai cea de avertisment". Asa ca, in pofida faptului ca Executivul a decis ca sindicalistii din invatamant pot fi "dusi cu zaharelul", organul comun consultativ al federatiilor din sectorul bugetar si-a stabilit deja graficul viitoarelor actiuni, deloc indulcite de promisiunile guvernului. Actiunile vor inceta "atunci cand actele oficiale vor fi votate si publicate in forma ceruta de noi", a adaugat Stefan Balita.
Inspectorul sef Liviu Crisan doreste exigenta la locul de munca85% din incidente se produc din cauza neatentiei muncitorilor, care ignora normele de protectie motivand ca au suficienta experienta pentru a preveni eventualele tragedii. Numarul persoanelor implicate in accidente de munca mortale in judetul Arad, in primele noua luni ale anului, a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut la 11, in timp ce numarul total al accidentelor a fost 72. Trei dintre ele au decedat in asa-zisele accidente de traseu, pe ruta dinspre locul de munca spre casa. Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Arad, Liviu Crisan, ne-a declarat ca incidentele s-au produs pe fondul scaderii exigentei fata de securitatea muncii a celor care organizeaza procesul de munca. "Noi le-am explicat intr-o maniera dura ca asa nu se poate continua. Am intetit si controalele, dar abaterile sunt foarte greu de constatat, pentru ca pana sa ajungem de la intrarea in fabrica, toti sunt alarmati". Cele mai multe accidente de munca (cinci) au avut loc la Astra Trinity. "La fiecare control suntem nevoiti sa constatam ca oamenii sunt preocupati mai mult de obtinerea de profituri pe termen scurt decat de siguranta. Aceasta este insa o politica paguboasa si pana la urma va avea repercusiuni grave. La 2000 de angajati, unul sufera accident de munca", spune inspectorul sef Liviu Crisan. Statistica indica faptul ca 85% dintre accidente se produc din cauza neatentiei muncitorilor, care ignora normele de protectie motivand de cele mai multe ori ca au suficienta experienta pentru a preveni accidentarile. Din aceasta cauza, doi angajati ai Distrigaz si-au pierdut viata intoxicati intr-o gura de canal. Majoritatea tragediilor s-au produs in domeniul prelucrarii lemnului si al industriei grele.
Baciu Deac - pasararulUn mosneag din Comlaus prinde tot ce misca prin vazduh
Cand i-a murit prima sotie, a dormit trei nopti in cimitir, la capataiul ei, sperand ca Dumnezeu va face o minune si ii va reinsufleti trupul, lasand-o sa razbeasca, din pamant, din nou printre cei vii. Pronia cereasca l-a ocolit. A plans in sinea lui, apoi s-a resemnat, dupa care s-a reintors la cele lumesti. S-au scurs 11 ani de atunci...
Casetofonul capcana
Gheorghe Deac are acum 82 de ani. E de o vitalitate iesita din comun, care ii uimeste clipa de clipa pe cei din jur. Ii uimeste mai degraba prin faptul ca se trezeste in creierii diminetii, cand inca nu bate ceasul de ora 6.00, si da iama prin pasiunea lui care il tine treaz de o viata: aceea de a creste pasari. Nu gaini sau alte oratanii lesne de cumparat din piata, ci zburatoare pe care le prinde el insusi, cu capcanele lui temeinic construite. Prinde prepelite, sticleti si canepari. Uneori chiar si cinteze ori privighetori. Atrage pasaretul salbatic cu un fluier din os de cocos, pe care si l-a mesterit singur. Asa ca a ajuns sa aiba in bataturi mai bine de 30 de colivii - pe care le-a facut cu mana lui - cu tot soiul de zburatoare cantatoare. La prinsul cintezelor are un mestesug aparte: le momeste cu casetofonul! Si-a inregistrat in padure casete cu trilurile cintezelor, iar pasarile ii cad in plasa ceva de speriat!
Impreunari ciudate
Baciu Gheorghe, cum il stie lumea, zice ca e primul om din tara care a reusit sa impreuneze sticletii cu canepari si canari. "Rezultatul o fost o pasare ciudata, cu colorit si cantec deosebite, dar care nu se poate imperechea", povesteste pasararul. A crescut, la viata lui, si fazani, si vulturi. Nefiind obisnuiti cu colivia, au dat ortul popii. Nevrand sa se desparta de ei, baciu Gheorghe i-a impaiat si le-a gasit un locsor de veci pe politele din casa. Cu porumbeii calatori i-a fost mai usor. Le-a construit o hulubarie, ca sa se simta "ca acasa", cum ii place lui sa spuna. De unde la inceput erau doar cateva perechi, acum sunt peste o suta. Cel mai mult s-a atasat baciu Gheorghe de decanul de varsta al porumbeilor calatori, Sani, pe care il considera ca un fiu. Asta mai ales ca Dumnezeu nu i-a harazit nici un copil.
Baciul biciclist
In afara de crescutul pasarilor, lui baciu Gheorghe ii place, mai mult si mai mult, sa mearga cu bicicleta. De curand, in doua saptamani a pedalat pret de 450 de kilometri, facand naveta intre Comlaus si Curtici. Mergea la bai, sa se trateze, "Mai mult ajut antrenamentul decat tratamentul! Pe mine antrenamentul ma tine in viata! De cand ma stiu sunt pe bicicleta", povesteste batranul, cu umor. La cei 82 de ani pe care-i are, pedaleaza zilnic cativa kilometri prin comuna, ca sa se mentina in forma. O singura data a reusit sanatatea sa-i joace renghiul, acum 26 de ani, cand a trebuit sa se opereze la pancreas. De atunci insa nimeni nu stie sa-l mai fi vazut bolnav vreodata. Baciu Gheorghe s-a insurat pentru a doua oara la 78 de ani. Si-a luat o nevasta cu 15 ani mai tanara ca el. E fericit. Isi traieste a doua tinerete zburdand cu bicicleta sau zburand cu aripile pasarilor pe care le prinde.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}