title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Marti, 31 iulie 2001

La Santana s-a sarbatorit 250 de ani de invatamantSantanenii au sarbatorit, sambata, 250 de ani de invatamant in aceasta localitate. Momentul istoric de la care a inceput aceasta numerotare este 1751 cand, la Sfanta Ana Noua (denumire data comunei tn 26 iulie 1742 de catre Maria Tereza), 20 de elevi ai unei scoli elementare erau instruiti de catre un invatator. De atunci, cu mici intreruperi cauzate de evenimente istorice, invatamantul din Santana a functionat fara intrerupere. Motiv suficient pentru ca, pe terenul de sport al scolii cu clasele I-VIII, peste 300 de oameni sa participe la evenimentele prilejuite de aceasta sarbatoare. Dintre oficialitatile prezente, trebuie sa mentionam pe subprefectul Florin Remetan, primaral Santanei, Ioan Ilica, primarul din Olari, Stefan Musca, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, dr.ing. Dimitrie Musca, directorul general in Ministerul Educatiei si Cercetarii - Constantin Traistaru, Pavel Sarbu, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean, Sorin Haiduc, inspector sef adjunct la acelasi inspectorat, directori de scoli din judet si municipiu etc.
Oda bucuriei...
Organizatorii s-au gandit la toate, facand din aceasta sarbatoare o bucurie. Festivitatea chiar a debutat cu "Oda bucuriei", de Ludwig van Beethoven, in intonarea unui grup scolar, pregatit de prof. Mihai Dorin. Si, pentru ca in Santana exista o insemnata comunitate de svabi (in prezent doar cateva familii mai traiesc in Santana), "Oda bucurei" a fost cantata si in limba germana. De fapt, majoritatea evenimentelor care au urmat au fost oficiate atat in limba romana, cat si in cea germana.
Lansare de carte si momente artistice
Sub acest intertitlu am grupat cele mai interesante momente petrecute pe platoul de pe terenul de sport. Inimosul profesor si colaborator al ziarului "Observator aradean" (dascal al Scolii din Santana), Gheorghe Sinescu, si-a lansat, cu aceasta ocazie, cartea monogratie a Scolii "Sfanta Ana" din Santana, scrisa in colaborare cu directorul scolii, prof. Cornel Gligor. Despre aceasta carte, despre care am scris in premiera in ziarul Observator, nu putem spune decat ca s-a vandut "ca pita calda", toti cei prezenti dorind sa afle istoria scolii de la inceputurile ei pana in zilele noastre. Dupa acordarea de diplome jubiliare unor OAMENI - care au contribuit la bunul mers al scolii - grupul vocal al scolii a prezentat, pentru inceput, o melodie populara - germana, dansata de micutii pregatiti de educatoarea instructor Kulcsar Monica, iar taragotul fermecat al lui Ilie Pasca facandu-i pe toti cei prezenti sa aplaude. Solista de muzica populara Liliana Cosma si grupul folcloric condus de inv. Ioan Ciordas si inv. Daniela Ciordas au incheiat acest moment, intreaga asistenta aplaudand indelung programul, care s-a terminat in jurul orei 12.30. Si nu era decat inceputul...
Scoala de la Santana a fost sfintita de preotul ortodox si catolic"Botez" si expozitii
Dezvelirea placii comemorative a insemnat si momentul oficial in care scoala a primit botezul. De sambata, Scoala generala cu clasele I-VIII se numeste "Sfanta Ana". Si pentru ca tot a fost sfintita (atat in rit ortodox, cat si in rit catolic), toti cei prezenti au fost invitati sa viziteze scoala. Organizatorii s-au gandit la toate si au pregatit, in doua sali de curs, expozitii inedite si de o frumusete aparte. Invatatorii Dan Maxa, Carmen Maxa, Maria Rosu si Teresia Honiges au avut grija ca lucrarile unor elevi talentati sa fie expuse intr-un cadru demn de ividiat, alaturi de obiecte scolare vechi, de 150 de ani. Apoi, artistii plastici prof. Ioan Kett Groza, prof. Mariana Gligu si prof. Veurica Micoara au expus lucrari de pictura. Despre expozitia de prezentare a unui inedit proiect - Proiectul de Educatie Europeana "Socrates" a vorbit si prof. coord. Ana Honiges. Profesorii Gheorghe Sinescu si Ioan Brad s-au ingrijit de punctul muzeistic literar, pe un perete fiind expuse doar colaje ale unor articole aparute in ziarul "Observator aradean", ca semn de recunostinta adus redactorilor acestui ziar.
Teatru si sport
Dupa masa de pranz (care a avut loc la "Coltul Rosu"), simultan, de la ora 18.00, doua evenimente au tinut treaza atentia celor prezenti. O piesa de teatru in limba germana a fost interpretata, in Sala festiva a sectiei de invatamant in limba germana, sub coordonarea prof. Ingebord Boringer. De la aceeasi ora, pe terenul de sport, au avut loc activitati specifice, sub indrumarea prof. Dumitru Zaharia si Emil Arsa.
VW Bora al CJA a fost furatIn timpul acesta Gheorghe Falca era in Arad
Parcul auto al Consiliului Judetean Arad a suferit o grea pierdere. Vineri seara, pe cand se afla intr-o cursa neoficiala in Ungaria, masina de serviciu a vicepresedintelui Gheorghe Falca, Volkswagen Bora, cu numarul AR- 20-CJA, achizitionat in urma cu cateva luni, a fost furat. Soferul a plecat in tara vecina fara insotitori, masina fiind furata dintr-o parcare, in Budapesta. Intr-un comunicat al Biroului de presa al CJ Arad se specifica ca furtul a fost anuntat Politiei maghiare, care face cercetari, urmand ca in termenul legal de 60 de zile sa se comunice daca automobilul a fost recuperat, iar " in caz contrar se va trece la recuperarea prejudiciului". Caius Parpala, presedintele CJA, ne-a declarat: Nu pot sa spun mai multe decat am spus jn comunicatul de presa. Masina a fost furata in Budapesta, vineri la ora 13,30-14,00, cand era intr-o deplasare oficiala. Dar contrar celor ce au aparut in presa Falca a fost in Arad, in acest timp fiind la teleconferinta, si in alte locuri. Masina a fost achizitionata la sfarsitul anului trecut si costat 39.000 de marci germane.
Garda Financiara va controla si mijloacele de transportComisarii Garzii Financiare Arad - obligati sa devina controlori de bilete
Cand spui Garda Financiara esti obisnuit sa te gandesti la controale mari sau, daca nu, cel putin la amenzi care depasesc 10 milioane de lei pentru un singur comerciant. E adevarat insa ca, in timpul verii, chiar si activitatea acestei institutii lasa de dorit. Sume de peste un miliard, care erau inregistrate, ca incasari la raportarea saptamanala, in timpul iernii, au ajuns in aceasta perioada doar la jumatate. Explicatia se gaseste si in faptul ca marea majoritate a comisarilor sunt in concediu, ceilalti incercand sa faca fata numeroaselor controale dictate de comisarul-sef sau, direct de la Bucuresti. In general, aceste ultime controale au teme serioase, cum ar fi controlul tematic legat de firmele producatoare de alcool sau cel legat de firmele care comercializeaza carne. Nu a fost insa cazul ultimului control tematic venit, prin fax, de la centru. "Afectati" probabil de "sezonul cald", cei de la Garda Financiara Centrala se tin parca de glume, caci altfel ar fi foarte greu de explicat cum de angajatii institutiei aradene (si nu numai) sunt pusi sa faca pe controlorii pe mijloacele de transport "intern si international". Astfel, potrivit Bucurestiului, comisarii se vor urca in mijloacele de transport si dupa ce se vor prezenta cu voce tare, astfel incat sa fie auziti de toti calatorii, isi vor arata legitimatiile si insignele (adica vor proceda ca la carte), vor trece la verificarea documentelor de calatorie, timp in care autovehiculul va stationa. In cazul in care cei verificati nu vor detine bilet sau legitimatie de calatorie, comisarii vor fi nevoiti sa intocmeasca procese-verbale de constatare, in care se va nota raspunsul celor in cauza la intrebarea "de ce nu si-au cumparat bilet? ", (ar fi chiar distractiv sa citim de procese verbale de consatare). Activitatea Garzii, referitoare la aceste controale, nu se incheie insa aici, caci comisarii vor fi obligati sa-l verifice si pe conducatorul mijlocului de transport, precum si ghiseele care vand bilete de calatorie (o activitate, totusi, mai apropiata de cea obisnuita a Garzii). Suntem curiosi sa vedem cum vor face fata noii indeletniciri comisarii Garzii si daca se va declansa un "conflict de interese" intre acestia si controlorii obisnuiti. Sau, cum vor rezista angajatii institutiei injuriilor frecvente ale calatorilor prinsi in flagrant, tinand cont ca de la evenimentul care la avut ca protagonist pe Dan Cancel, comisarul-sef, multi dintre subalternii lui ies la control cu "Carpati" ul din dotare. Ori, daca vor mai avea timp sa sanctioneze societatiile care "uita" sa respecte legea contabilitatii, cea referitoare la casele de marcat si altele.
Numarul evreilor din Comunitate este in scadereIndiferenta autoritatilor degradeaza sinagoga
Sinagoga din interiorul cladirii ce cuprinde sediul Comunitatii evreiesti este, cu siguranta, una dintre posesiunile cele mai deosebite ale orasului nostru. Din pacate, ea nu este folosita mai deloc, deoarece numarul evreilor din Arad de-abia daca atinge trei sute. Ca sa inlature riscul deteriorarii ei, presedintele Comunitatii evreiesti aradene, Ionel Schlessinger, s-a gandit la o solutie: "O dam in folosinta in scopuri culturale, doar cu conditia de a fi intretinuta. Nu avem pretentii materiale, desi in alte orase se inchiriaza sinagogile. De treizeci de ani, sinagoga nu a mai fost folosita, cu exceptia sarbatorii Roshra Sharaam din toamna anului trecut, care nici macar nu e o sarbatoare evreiasca." Prima sinagoga din Arad nu a fost renovata niciodata, desi dateaza din 1834. "Noi am cerut ajutorul municipalitatii, dar... Avem insa o promisiune de la niste investitori israelieni de 100.000 de dolari. Acesti bani ajung insa doar la repararea cupolei si, eventual,- la renovarea structurii de rezistenta. Cu putin timp in urma, sinagoga a gazduit un concert de muzica simfonica la care au participat 600 de persoane, printre care si preafericitul episcop Timotei si rabinul din Timisoara. ""A venit lume si din alte orase, si din Anglia. Sinagoga trebuie sa fie cunoscuta ca sa poata fi folosita, macar de municipalitate" ne-a mai declarat presedintele Schlessinger. Dansul este de parere ca in curand nu va mai exista Comunitate evreiasca la Arad, fiindca numarul evreilor scade constant: "Majoritatea sunt peste 60 de ani. Tineri nu stiu daca mai sunt paisprezece-cincisprezece". Sinagoga are o istorie impresionanta. A fost inaugurata in anul 1830, fara autorizatie. Si fiindca sarbii daramau noaptea ce ridicau evreii ziua, rabinul Aaron Chorin si Hirschl Mose au pecat la Viena pentru tratative cu Imperiul Habsburgic. Doar dedicandu-i-o acestuia, constructia a putut fi dusa la bun sfarsit. Valoarea ei nu esta conferita doar de vechime si simbol. Chivotul singogii, table de marmura inscriptionate cu numele acelora care au contribuit financiar la ridicarea ei, portile de lemn sculptate in stilul artei mozaice europene de la acea data, orga introdusa in anul 1841 ca noutate de cult sunt doar cateva din componentele sinagogii ce ii sporesc valoarea. Este deplorabil faptul ca municipalitatea Aradului lasa un asemenea monument de arta si istorie sa se deterioreze. Si in loc sa-l faca pe ingrijitorul sinagogii, d-nul Hogdan, sa stearga svastici de pe poarta Comunitatii, aradenii ar trebui sa spuna mandri, ca si el: "Asa sinagoga ca a noastra nu mai este nici la Bucuresti!"
Tanarul Constantin Nitoi care s-a urcat pe cosul de fum...Un tanar din Santana s-a urcat pe un cos de fum, inalt de 15 metri
Forma de protest a lui Gheorghe Mihoc, de 31 de ani, din Arad, care, in noaptea de 19/20 iulie a,c., s-a urcat pe cosul de fum, inalt de 240 de metri, al CET-ului protestand astfel impotriva, zice el, tratamentului la care a fost supus de catre unii politisti, a fost insusit de catre un alt tanar, Adrian Constantin Nitoi, din Santana. Acesta, in varsta de 22 de ani, s-a urcat pe cosul de fum al fostei SMA din localitate, cos inalt de 15 metri, de unde ameninta ca se arunca daca nu vine cineva de la televiziune sa-l filmeze. Individul are antecedente penale si este cunoscut ca fiind scandalagiu si avand un comportament deviant. Motivul care l-a determinat pe Nitoi sa se urce pe cos si sa ameninte ca se va arunca in gol este unul relativ banal, lipsit de consistenta. Conform informatiilor oficiale furnizate de catre Campartimentul Presa si Relatii Publice a Inspectoratului de Politie a Judetului Arad, tanarul sustine ca a recurs la acest gest deoarece joi, 26 iulie, a fost batut de catre o persoana, iar vineri dimineata cand s-a dus la medicul legist pentru obtinerea certificatului medico-legal nu l-a bagat nimeni in seama. Dupa cateva ore petrecute la inaltime, s-a urcat pe cos la ora 18,30, Adrian Nitoi s-a hotarat sa renunte la forma sa de protest si impulsionat si de catre col. Teodor Lupsa, adjunctul inspectorului sef al IPJ Arad, prezent la locul faptei, a decis, in jurul orelor 22,10, sa coboare cu picioarele pe pamant. Interesant este faptul ca, in ambele cazuri, personajele care au reusit sa puna pe jar diferite institutii, Politie, Pompieri, Salvare etc., aveau antecedente penale. Daca Mihoc fusese condamnat de trei ori pentru savarsirea infractiunilor de viol, perversiuni sexuale si talharie, Nitoi a fost condamnat pentru agresiune. Din pacate, la aceasta ora, indivizii care recurg la astfel de gesturi si care o fac mai mult de ochii lumii, nicidecum cu intentia de a se sinucide, nu prea pot fi trasi la raspundere. In afara de o amenda, nu prea mare, politistii nu pot aplica alte masuri disciplinare.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}