title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 31 martie 2001

Consilierii din Csongrad s-au intalnit cu cei din AradDupa-amiaza, oaspetii din Ungaria au degustat vinuri la Minis
Joi, de la ora 11,00, Sala Mare a Palatului Administrativ a gazduit sedinta extraordinara a Consiliului Judetean Arad, prilejuita de vizita pe care au facut-o in orasul nostru consilierii Adunarii Generale a judetului Csongrad din Ungaria. Sedinta, care a durat aproximativ a ora, a inceput prin cuvantul de bun venit, care, in lipsa presedintelui CJA, Caius Parpala, a fost rostit de vicepresedintele Gheorghe Falca, luand cuvantul si presedintele Adunarii Generale a judetului Csongrad, Jozsef Frank. Dupa cele doua discursuri protocolare, consilierul judetean Cziszter Kalman, presedintele UDMR Arad, a facut o scurta prezentare a evolutiei relatiilor dintre judetele Csongrad si Arad in context euroregional. Colaborarea cu judetul Csongrad a cunoscut o crestere importanta anul trecut, cand Aradul a detinut presedintia Euroregiunii. Au fost demarate importante proiecte comune, fiind stabilit programul de cooperare transfrontaliera. Tot in 2000, a fost inaugurat in judetul Csongrad, la Szeged, Biroul Permanent al Euroregiunii. Dupa prezentarea facuta de Cziszter Kalman, a urmat o prezentare succinta a activitatii fiecarei comisii de specialitate din CJA, precum si unele propuneri de proiecte comune. Joi, de la ora 17, cei 34 de membri ai delegatiei maghiare au vizitat Statiunea de Cercetare Viniviticola Minis, facand si o degustare a vinurilor. Seara, cina a fost servita la Siria, unde oaspetii au participat la un program folcloric. Ieri, oaspetii maghiari s-au deplasat la Curtici, unde au vizitat Complexul Agro-industrial si Zona Libera, si la Macea, pentru a vedea Parcul dendrologic.
Cetatea Aradului ar trebui valorificata turisticImportanta obiectivului este data de faptul ca este singura constructie in stil Vauban de pe glob ramasa intreaga
Aradul este un vechi centra de cultura, industrial-financiar si comercial, din secolul trecut, aici dezvoltandu-se o viata social-economica puternica. Marele savant Nicolae Iorga, in urma vizitei facute in Transilvania, la sfarsitul secolului al XIX- lea, numea localitatea "maretul Arad in care suntem pe un teren solid al luptelor pentru afirmarea nationalitatii noastre", Teritoriul Aradului a cunoscut o straveche, si continua locuire umana din cele mai vechi timpuri istorice pana in zilele noastre. In timpul stapanirii turcesti, pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, Aradul are o functie militara deosebita. Este perioada in care se construieste Cetatea Aradului, reconstruita dupa planurile generalului arhitect austriac Filip Ferdinand Harsch, din ordinul imparatesei Maria Tereza. Cetatea in plan stelat cu sase colturi, dispuse neregulat, este inconjurata de un lant de aparare larg, marginit la exterior de un taluz de pamant. Cele trei cladiri din interiorul fortaretei sunt construite in stil baroc autentic. Dintre acestea, biserica multiconfesionala a Garnizoanei reprezinta cel mai caracteristic edificiu, silueta ei dominand panorama cetatii. Si-a mentinut functia militara pana in zilele noastre.
Cea mai impresionanta fortificatie
Actuala Cetate a Aradului este unul din cele mai importante monumente istorice existente, in momentul de fata, in zona de vest a tarii. Ridicata in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, cetatea a fost considerata ca una dintre cele mai impresionante fortificatii militare ale timpurilor respective. In randurile ce urmeaza vom incerca sa prezentam motivatia construirii acestui impresionant edificiu. O data cu incheierea razboaielor austro-turce din prima jumatate a veacului al XVIII-lea si dupa ocuparea Transilvaniei, a Banatului si a altor teritorii de catre Imperiul Habsburgic, s-a preconizat construirea unor fortificatii militare, in regiunile pe atunci abia ocupate, pentru asigurarea dominatiei in aceste zone. De asemenea, Cancelaria de la Viena a intocmit un plan strategic ce prevedea ridicarea unei centuri de cetati intre zona interioara apropiata granitei imperiului spre sud si est. Din randul acestor cetati au facut parte fortificatiile de la Oradea, Timisoara si Arad. Planul Cetatii Aradului a fost aprobat personal de imparateasa Maria Tereza si de fiul ei Iosif al II-lea. Noua cetate a Aradului, in conformitate cu planul imperial, trebuia sa inlocuiasca vechea cetate aradeana si sa o sustina din punct de vedere al tehnicii militare contemporane. Ca loc de construire a fost aleasa o peninsula a Muresului (pe malul stang) pe care orasul a cedat-o autoritatilor militare. De construirea cetatii, in momentul respectiv, a fost legata problema stramutarii orasului in campia Zimandului, pentru ca cei din cetate sa aiba camp deschis de tragere. Rezistenta populatiei si apelurile la Viena au determinat suspendarea acestei idei. Edificarea cetatii, opera a arhitectului Harsch, a inceput in vara anului 1763, dupa sistemul Vauban si este o constructie in forma de dubla stea cu 6 colturi, cu ziduri puternice de aparare, cazemate si alte constructii militare. Lucrarile au durat 20 de ani, cu mici intreruperi cauzate mai ales de lipsa foptei de munca, asa incat cetatea a fost terminata in 1783. Dupa terminarea lucrarilor, in cetate au fost amplasate diferite unitati militare si in felul acesta Aradul a devenit un centru militaro-politic al dominatiei austricce in zona. Istoricul cetatii, in mai bine de 200 de ani de existenta, este legat de diferite evenimente importante. In timpul Revolutiei lui Horea, in 1784, cetatea a fost unul din centrele de actiune a trupelor imperiale impotriva rasculatilor. In vremea razboaielor napoleoniene, in cetate au fost tinuti numerosi prizonieri francezi. Dupa revolutia din 1848, in cazematele cetatii au fost inchisi si condamnati numerosi revolutionari, printre care si Eftimie Murgu. O data cu sfarsitul secolului al XIX-lea, cand se schimba conceptia strategica, cetatea isi pierde importanta, devenind o simpla cazarma
Cetatea Aradului asa cum aparea in documenteUn proiect de reconversie.
In 1996, ADAR a editat primul proiect de reabilitare a cetatii, proiectul DEMCON, finantat de comunitatea europeana, pentru integrarea cetatii in circuitul turistic. Doi ani mai tarziu, Primaria a elaborat un al doilea proiect, impreuna cu ADAR-ul, finantat de Fundatia Soros. Documentatia a fost intocmita de colectivul SC Proiect SA, coordonat de Gheorghe Seculici, presedintele Comisiei de organizare si dezvoltare urbanistica, realizarea lucrarilor publice, protectia mediului inconjurator, conservarea monumentelor istorice si de arhitectura. Dupa o studiere aprofundata a arhivelor de la Viena s-a elaborat unul dintre cele mai indraznete si mai bine documentate proiecte. In fine, cel de-al treilea proiect pentru reconversia cetatii contine si propuneri concrete pentru realizarea acestui plan. Se preconizeaza amenajarea intr- o prima faza a spatiului din interiorul cetatii, iar in a doua faza transformarea sitului. Pentru vizitatori vor fi amenajate zone pentru plaja si nudism, care vor beneficia de doua plaje de nisip fin, precum si o salba de bazine de inot si broscarii, care pot fi legate intre ele, amplasand in amonte o statie de captare din Mures, astfel incat apa sa fie in continuu primenita. Se impune construirea definitiva a trei pasarele peste Mures. Principalele elemente existente in incinta cetatii care nu implica modificari deosebite sunt cele doua cazarmi care pot fi destinate unor functiuni noi, fiind in buna stare de functionare, beneficiind de toate utilitatile si putand fi preluate fara importante investitii. Biserica si Spitalul militar atasat sunt intr-o avansata stare de ruina, implicand importante fonduri de restaurare. Destinatia acestui obiectiv se detaseaza de la sine, putand constitui un complex ecleziastic cu claustru, spital, administratie si protopopiat. Relevarea starii de uzura si degradare se poate realiza o data cu accesul liber la obiectivele vizate, multitudinea spatiilor din interiorul zidului din incinta si din cele 18 cazemate va permite, prin cercetare, gasirea unor noi functiuni.
Nemtii "ne doresc"cetatea
Intamplarea face ca o veche cunostinta de-a noastra, neamt get-beget, sa se indragosteasca de Arad si sa-l transforme intr-un oras in care revine mereu cu placere. Persoana in cauza, Herman Staal, s-a nascut la poalele muntilor Padurea Neagra si, de mic i-a placut sa calatoreasca prin lume. A ajuns si in tara noastra, mai precis in Arad, si de atunci revine aici, in fiecare an, cu mare placere. In vara anului trecut, Herman Staal ne-a pus o intrebare ciudata: oare cum ar putea el sa viziteze cetatea? I-am raspuns ca se incearca o introducere in circuitul turistic a cetatii, dar ca deocamdata nu este posibila vizitarea ei. Insa neamtul s-a dovedit a fi mai inventiv decat romanul si, intr-o dimineata, s-a inarmat cu aparatul de fotografiat si a patruns, de pe strandul Neptun, in cetate. S-a plimbat printre ruine timp de trei ore. Nu l-a inoportunat nimeni. Dupa aceasta vizita, ne-a marturisit ca a petrecut o dupa-amiaza de neuitat printre ruine, ca orice cetatean strain si-ar dori sa vada ce a vazut el. Toti ar vrea sa-si petreaca cat mai multe ore prin aceasta cetate. In fond si la urma urmei, linistea pe care ti-o da obiectivul in cauza, dupa multele clipe de agitatie petrecute in cotidian, este o adevarata binecuvantare. Si apoi sunt atatea cetati si castele transformate in muzee, pe care lumea le viziteaza, si pleaca intotdeauna cu o impresie cu totul si cu totul altfel despre noi si despre tara noastra.
In loc de epilog
Planul de reconversie a cetatii a fost promovat de arhitectii aradeni, dar a ramas doar in faza de propunere. In prezent, Cetatea Aradului este inclusa in programul UNESCO de conservare a monumentelor istorice, fiind singura constructie in stil Vauban ramasa intreaga in toata lumea.
Continental Astoria va intra in renovare - Virtual Arad News (c)2001Valoarea lucrarilor este de patru milioane de dolari
In perioada urmatoare, hotelul Continental Astoria va intra intr-un proces amplu de renovare. Dupa cum ne-a informat Costi Baja, directorul hotelului Continental Astoria, aici se va efectua o renovare totala. Valoarea totala a lucrarilor de modernizare este de patru milioane de dolari. In acest proces de modernizare va fi schimbat intregul mobilier din camere si vor fi refacute toate facilitatile cu care este dotat acest hotel de trei stele. Deocamdata conducerea nu a putut preciza daca pe parcursul lucrarilor de renovare va fi inchis intreg hotelul sau doar partial. Asta datorita faptului ca numarul turistilor este mare; hotelul fiind apreciat de cei care ii trec pragul. Deja firmele care vor lucra la renovarea hotelului isi pregatesc terenul, asteptand doar semnalul de incepere a lucrarilor. Marea majoritate a materialelor folosite in modernizarea hotelului sunt din import, conducerea cautand in primul rand sa ofere calitate. Hotelul va fi dotat cu o instalatie de climatizare noua, precum si un sistem de incalzire modern, care se regleaza automat in functie de temperatura exterioara. Lucrarile vor cunrinde atat interiorul hotelului, cat si exteriorul. Conducerea hotelului spera ca lucrarile de modernizare sa fie incheiate cat mai rapid, astfe incat hotelul Continental Astoria sa nu lipseasca prea mult din circuitul turistic. Printre cei care se cazeaza la hotelul Continental Astoria sunt de regula oameni de afaceri, atat din tara, ca si din Occident. Acestia a preciazat faptul ca Astoria este amplasat in centrul orasului, lucru important pentru un om de afaceri, care este interesat sa fie cat mai aproape de institutiile cu care colaboreaza.
Si Cooperativa de credit "Nadlacana" are probleme...Recuperarea banilor de catre deponenti se va face greu
In cadrul procesului de autorizare a organizatiilor cooperatiei de credit, un numar de 60 de cooperative de credit - banci populare se vor dizolva si vor intra in proces de lichidare. Pentru a-si recupera banii, depunatorii trebuie sa se adreseze respectivelor organizatii sau instantelor judecatoresti. Se stie ca depozitele populatiei la aceste banci populare nu sunt garantate. Din cele 60 de cooperative de credit, 44 nu au solicitat autorizare de functionare si au anuntat ca se vor dizolva, iar alte 16 banci nu au comunicat Bancii Nationale a Romaniei situatia lor juridica. Din Arad, sunt doua cooperative de credit care nu au solicitat autorizare de functionare si care urmeaza sa intre in lichidare. Este vorba de Casa Judeteana a Cooperativelor de Credit Concordia Romana si Cooperativa de Credit a Casei Judetene a Cooperativelor de Credit Concordia Romana lichidarea se face ca urmare a dobandirii statutului juridic a fiecarei cooperative de credit inglobata, in urma aderarii acestora la o Casa Centrala a Cooperativelor de Credit. Oricum, Casa Judeteana nu avea o functie de executie, ci doar una de coordonare a cooperativelor de credit, subordonate, din teritoriu.
Ce ar trebui sa cunoasca depunatorii la cooperativele de credit- banci populare care vor intra in lichidare, este ca procesul de recuperare a banilor depusi este de lunga durata si nu intotdeauna depunatorii au siguranta ca vor primi suma depusa integral. Asta, deoarece se vor plati cu prioritate datoriile bancii populare catre stat, iar, abia apoi, din suma ramasa, se vor face despagubiri ale deponentilor, in limita soldului disponibil.
Gheorghe Albu si-a dat demisia de la TrinityPlecarea lui Gheorghe Albu creeaza pareri de rau
Demisia lui Gheorghe Albu din functia de director general al SC Astra Trinity a luat prin surprindere angajatii fabricii, cu toate ca aceasta demisie era oarecum previzibila. Faptul ca sindicalistii sunt intr-un conflict cu actionarii americani din cauza salariilor a facut ca acestia sa-si piarda speranta intr-o crestere salariala prea curand. Aceasta este prevazuta pentru toamna acestui an. Motivul este lipsa profitului. Plecarea lui Albu din fabrica era asteptata, stiindu-se diferentele de opinii dintre el si americani. Muncitorii cred ca o data cu plecarea fostului director interesele lor vor fi reprezentate doar de sindicat, care la randul lui are prea putine moduri de a protesta la unele decizii ale patronatului. Deocamdata, Gheorghe Albu este in concediu de odihna, dupa care va prelua noua sa functie. Din cate am reusit sa aflam, in toate societatile comerciale unde Trinity Ind. este actionar majoritar au fost numiti in functia de director general specialisti americani.
Dacia  30 martie -  5 aprilie Naufragiatul - (SUA)
Muresul 30 martie -  5 aprilie Titanii - (SUA)
Arta 30 martie -  5 aprilie - Sala A Regula jocului - (SUA)
Arta 30 martie -  5 aprilie - Sala B Regii desertului - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}