title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Luni, 30 iulie 2001

Militarii si jandarmii au sarbatorit Imnul national - Virtual Arad News (c)2001Parlamentarii aradeni s-au remarcat prin... absenta
Platoul din fata Palatului Administrativ a fost luat cu asalt ieri de toate personalitatile orasului. Motivul l-a constituit sarbatorirea imnului national. Dupa un scurt ceremonial militar, s-a desfasurat o scurta slujba religioasa. Dupa aceste momente, personalitatile locale prezente au luat cuvantul. Pe rand, prefectul Gheorghe Pele, vicepresedintele CJA, Claudiu Cristea si viceprimarul Emanoil Voicu au evocat importanta imnului national in istoria romanilor. Imediat dupa speech-urile oficialilor, a fost prezentat un moment artistic, compus din dansuri populare romanesti, poezii si cantece, interpretate de orchestra "Rapsozii
Oficialitatile aradene au fost prezente la sarbatorirea Imnului national - Virtual Arad News (c)2001 Zarandului", condusa de Petrica Pasca. Dupa intonarea imnului de stat al Romaniei de catre intreaga asistenta, a urmat defilarea trupelor de jandarmi si militari, defilare care a incheiat ceremonia. Din pacate, foarte putini aradeni au participat la aceasti sarbatoare. Doar cativa trecatori s-au oprit pentru a vedea ceea ce se intampla, multi dintre ei fiind nedumeriti, nestiind care este motivul sarbatorii. Primaria a fost reprezentata de cei doi viceprimari, Emanoil Voicu si Levente Bognar, Consiliul Judetean de vicepresedintele Claudiu Cristea, iar Prefectura de prefectul Gheorghe Pele si de subprefectul Florin Remetan. Celelalte institutii au fost, de asemenea, bine reprezentate. Din partea Politiei au fost prezent atat comandantul IPJ, col. Ioan Ulica, cat si seful de la municipiu, col. Tica, precum si alti ofiteri, iar din partea DRV a participat directorul Camelia Popescu. Au fost prezenti comandantii Jandarmeriei, Armatei, Pompierilor, Politiei de Frontiera, ai Protectiei Civile si ai altor institutii. Din pacate, nici un parlamentar aradean nu si-a putut gasi o ora pentru a participa la "Ziua Imnului". "Fentarea" participarii la diferitele manifestari a devenit o practica curenta pentru alesii nostri.
In toamna lui 1999, aradeanul Vitia Mereanu devenea primul roman acceptat la stravechea manastire budista Shao-lin-ssu, din muntii Hao-Shan din China. Dupa ce s-a initiat in tainele filozofiei Shao-lin, in mintea lui a incoltit o idee indrazneata: sa ridice o manastire Shao-lin in apropierea Aradului!
Locotenentul Vitea Merean doreste o manastire Shao-lin la AradStudent in China
Vitia s-a indragostit de luptele orientale de pe la zece ani, cand s-a apucat de judo, singurul sport din categoria artelor martiale acceptat de regimul de atunci. Dupa 1991 s-a orientat insa spre metodele de lupta chinezesti. "Artele martiale chinezesti sunt pentru mine o a doua natura", spune el. Si-a vazut visul cu ochii in 1999, atunci cand a fost acceptat sa stea pret de cateva saptamani printre calugarii din manastirea Shao-lin. Dupa ce a revenit in tara s-a angajat la Unitatea de Jandarmi din comuna Vladimirescu, iar apoi a deschis si o fundatie, Huo suan Jia, unde se pregatesc o parte din copiii cadrelor. Ministerul de Interne si Comandamentul Jandarmeriei i-au oferit o bursa de patru ani la Academia de Inalte Studii Militare din China, unde Vitia invata temeinic limba tarii care il fascineaza. Din cauza unor incurcaturi birocratice, jandarmul aradean a ajuns la destinatie numai in luna noiembrie a anului trecut, desi anul universitar incepuse in septembrie. S-a adaptat insa destul de repede si a recuperat terenul pierdut.
Printre calugari
Programul de studiu in cadrul Academiei Militare Chineze dureaza de luni pana joi. Ultimele trei zile ale saptamanii il gasesc pe Vitia in manastirea Shao-lin. "Fiind acceptat in cadrul comunitatii lor, am primit titlul de maestru. Calugar este doar cel care traieste zi de zi a- colo", explica locotenentul de jandarmerie aradean.
Vitea Mereanu in timpul antrenamentelor din China In templul din creierii muntilor, alaturi de calugarii Shao-lin, Vitia simte ca s-a regasit pe sine. Acolo i-a venit ideea ambitioasa de a ridica o manastire Shao-lin in Arad. Maestrul sau, Shi Da sue, a fost de acord. Manastirea va fi Centru European de pregatire in Arte Martiale Chinezesti. "Din cauze financiare, proiectul nu va putea respecta exact stilul arhitectural al manastirilor din China. Este extrem de costisitor sa importam tigla folosita acolo. Pe de alta parte nu vreau inca sa dezvalui nici unul din locurile la care ne-am gandit pentru constructie; pot spune doar ca sunt intr-un cadru natural, asemanator cu cel din China. Oricum, ultima decizie ii apartine maestrului. Tot maestrul va decide si numele manastirii", povesteste Vitia.
Desavarsire
"Eu sunt ortodox si-mi voi pastra religia, iar calugarii nu sunt deranjati de asta. Nu ne implicam intr-o miscare religioasa si nici nu avem specialisti in religia budista. Trebuie sa ne raportam la mentalitaiea europenilor, pentru ca ceea ce se intampla in China nu poate fi transpus aici. Se va face doar o trecere prin canoanele budiste, insa cine doreste sa studieze budismul poate sa mearga in China", lamureste Vitia cum va fi cu religia in manastirea aradeana. "Cei care vor fi acceptati trebuie sa ajunga la o desavarsire in domeniul artelor martiale, meditatie, tehnici de concentrare si filozofie. Si alimentatia va fi identica cu cea din China". el. O parte din finantare va fi asigurata de catre conducerea manastirii Shao-lin si de maestrul Shi Da Yue, pentru restul urmand sa fie gasite resurse locale. Vitia trage nadejde ca va reusi sa gaseasca fonduri, in asa fel incat la inceputul anului viitor sa puna prima piatra a temeliei manastirii Shao-lin in Arad.
Directorul Arterm - Doru Campan doreste subventii...Este vorba de 44,4 miliarde de lei, suma considerata rezonabila de autoritatile locale
Pretul national de referinta pentru energie termica a fost stabilit la 550.000 de lei/giga-caloria, iar in functie de acesta Arterm isi va fixa propriul tarif. In urma cu cateva zile, Doru Campan spunea ca a purtat deja discutii cu autoritatile locale pentru stabilirea unui pret local al energiei termice. Deocamdata nu a fost luata nici o hotarare in acest sens. Pretul de livrare al energiei termice este de 660.000 de lei, diferenta fiind acoperita prin acordarea unor subventii. O alta categorie o reprezinta subventiile acordate familiilor cu venituri mici, subventii care vor fi acordate incepand cu data de 1 noiembrie. Plafonul stabilit de Guvern este de 800.000 de lei pentru familiile cu un, venit mediu de 900.000 de lei/membru, familiile care realizeaza un venit cuprins intre 900.000 si 1.100.000 de lei/membru vor primi o subventie de 480.000 de lei, iar pentru cele care au un venit cuprins intre 1.100.000 de lei si 1.400.000 de lei/membru vor primi 240.000 de lei subventie. Bugetul local al Aradului nu sta pe roze la capitolul banilor alocati pentru energia termica. In timp ce cresterea sumei generale acordate pentru energie termica a fost de 2,4 la nivel national, cresterea pentru Arad a fost de 1,36. La Bacau, de exemplu, suma a crescut cu indicele 6,2. Consiliul Judetean a mai solicitat, la rectificarea bugetului national, acordarea a inca 44,4 miliarde de lei, o suma rezonabila fata de fondurile care au fost alocate pentru alte judete. Un exemplu este judetul Botosani, unde anul trecut s-au primit pentru subventionarea energiei termice 100 de miliarde de lei, iar in acest an, judetul a beneficiat de 205 miliarde "din prima". In conditiile in care se vor obtine cele 44 de miliarde de lei la rectificare, problema subventionarii energiei termice in Arad este aproape rezolvata. Daca nu se va reusi obtinerea fondurilor, autoritatile locale vor trebui sa gaseasca alte solutii pentru a acoperi aceasta "gaura".
Restaurantul "Lido" de la Gara a fost inchis temporarIn cursul lunii iulie, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor au desfasurat o serie de actiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale in unitati de alimentatie publica. Controalele care se efectueza, vizeaza in principiu urmatoarele aspecte: legalitatea functionarii, calitatea alimentelor si bauturilor servite consumatorilor, precum si modul in care sunt respectate normele de igiena privind productia si desfacerea alimentelor. In urma verificarilor efectuate la restaurantul Lido care apartine de Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA Bucuresti s-au constatat incalcari ale normelor de igiena, fiind gasite resturi alimentare depozitate necorespunzator, pahare ciobite, fete de masa degradate, patate si gaurite si pasta de mici cu termenul de valabilitate expirat. Pentru neregulile constatate au fost dispuse masuri de oprire temporara a activitatii si scoaterea definitiva a produselor cu termen de valabilitate expirat. In urma verificarilor au fost aplicate sanctiuni contraventionale.
Centrul de varstnici de la Tamand ar trebui mutatLa Tamand, de mai bine de 50 de ani, functioneaza Caminul de ingr'ijire yi asistenta.-Initial, ne-am gandit ca nu este greu de ajuns aeolo, gtiind ca se afla la doar 8 km de Ineu si la 5 km de Bocsig. Spre surprinderea nostra, drumul este aproape impracticabil. Dupa 50 de minute de mers cu magina, careia efectiv i-a fiert apa, am ajans la destinatie.
Personal redus
La Centru i-am gasit pe contabilul-sef Mircea Bubea si pe medicul primar Pavel Ciucea. Asadar, vizita inopinata, garantie pentru autenticitatea si surprinderea realitatilor locului. Intreaga "mosie" a Centrului (apartinand de Inspectoratul de Stat pentru Persoanele cu Handicap) se intinde pe o suprafata de 8 ha, dintre care 7 sunt arabile, iar restul ocupat de cladiri si anexe. Aici, cu toate ca organigrama prevede 48 de angajati, personalul (din lipsa de fonduri) se reduce la 32 de oameni care lucreaza pamantul si se ingrijesc de cei internati. In camin sunt "cazati" 68 de asistati (titulatura persoanelor aflate in ingrijire), cu varste ce ajung si la 91 de ani.

Bugetul, carpit din donatii si autofinantare
Pentru serviciile de care se bucura, un asistat trebuie sa plateasca suma de 407.800 lei, in fiecare luna. De fapt, luna iunie a fost un cosmar pentru cei internati, deoarece se hotarase ca respectiva suma sa fie de 1.000.000 de lei. Ulterior insa s-a revenit. Deoarece intretinerea unui asistat costa circa 2,5 milioane lei pe luna alocatia de hrana stabilita prin normativ fiind de 32.000 de lei pe zi, constand in trei mese. Centrul apeleaza la sume provenite din donatii si la autofinantare. In ceea ce priveste aceasta din urma, o mare parte din fonduri sunt obtinute din roadele culturilor agricole de pe cele 7 ha ale Centrului. Restul banilor vin pe cale bugetara, de la Primaria Ineu si Inspectorat. Anul acesta de exemplu, s-au obtinut peste 2 miliarde de lei (Inspectoratul a alocat 2 miliarde, iar Consiliul Local Ineu 570 de milioane). Toate acestea au facut ca asitatii sa se poata bucura si de 10 televizoare si 15 aparate de radio. Una dintre marile probleme ale Centrului este lipsa canalizarii. Insa, poate cea mai grava, este aceea ca drumul pana la Centru este inexistent, aprovizionarea fiind facuta, intotdeaua, de un tractor.
Solutia
In acest sens exista, se pare, o solutie vehiculata chiar de autoritatile judetene. Aceasta s-a ivit odata cu abandonarea (de catre armata) a pavilionului unitatii militare de vizavi de Gara CFR din Ineu. (cu un minim efort din partea Legislativului, aceasta cladire ar putea fi cedata Ministerului Sanatatii. Centrul s-ar putea, astfel. muta acolo si accesibilitatea nu ar mai constitui o problema. Poate si sentimentul de singuratate al asistatilor s-ar diminua prin mutarea lor din pustiul campului, intr-o localitate.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}