title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Sambata, 29 septembrie 2001

In Spania, rectorul Lizica Mihut a avut o companie de exceptie...Festivitatea deschiderii anului universitar al Universitatii "Aurel Vlaicu" va fi comuna cu cea a UVVG
Joi, la Universitatea "Aurel Vlaicu" s-a desfasurat o conferinta de presa, sustinuta de rectorul UAV, prof. univ, dr. Lizica Mihut. Aceasta s-a intors, in cursul zilei de miercuri, dintr-o vizita pe care a efectuat-o in Spania, impreuna cu alti rectori din tara si cu reprezentanti ai MTS. In cadrul acestei conferinte de presa, demarata la cateva minute dupa incheierea sedintei Senatului Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Lizica Mihut a tinut sa faca unele precizari legate de inceperea anului scolar. Asta pentru ca existau unele voci care afirmau ca reprezentantii UAV nu vor participa la festivitatea de deschidere comuna cu cea a UV "Vasile Goldis", la care va participa presedintele Romaniei, Ion Iliescu. "In sedinta de Senat care tocmai s-a incheiat, s-a hotarat sa participam la deschiderea anului universitar impreuna cu UVVG, duminica, la Palatul Cultural. Initial, Senatul hotarase ca vom organiza noi o festivitate de deschidere. Niciodata nu am spus nimic despre colegii de la "Vasile Goldis" si nici acum nu o voi face. Dar afirm ca suntem singura universitate acreditata din Arad si sunt surprinsa sa constat ca aceasta vizita care ar trebui sa ne uneasca, cauzeaza o detasare. Noi am fost cei care am trimis invitatia pentru presedintele Romaniei, iar UAV este prima universitate care functioneaza in Arad, din mai 1990. Dar acest criteriu este mai putin important. Suntem deranjati insa de atitudinea unor oficialitati locale, care nu cunosc cu exactitate istoria si statutul Universitatii "Aurel Vlaicu", mai ales ca nu este pentru prima data cand se intampla acest lucru. Dupa incheierea acestei vizite, primul rector al UAV, Iosif Halic, ii va trimite prefectului Gheorghe Pele o scrisoare continand istoria Universitatii, pentru a cunoaste situatia reala." a spus prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul UAV. Dupa incheierea festivitatilor la care va participa Ion Iliescu, studentii vor avea o discutie cu profesorii, pentru a afla amanuntele organizatorice pentru noul an scolar. Facand referire la recent incheiata vizita in Spania, prof. univ. dr. Lizica Mihut a spus ca este onorata de compania pe care a avut-o, avand in vedere ca au participat rectorii universitatilor din Arad, Ploiesti, Bucuresti si Cluj, precum si persoane din conducerea MEC si CNAA. In Spania, prof. univ. dr. Lizica Mihut a prezentat oferta educationala si financiara a Universitatii "Aurel Vlaicu", care ofera taxe mici si posibilitati de cazare.
Si Finantele Publice Arad vor lansa emisiuni in valuta - Virtual Arad News (c)2001Va fi lansata o emisiune de titluri de stat pentru populatie
Ministerul Finantelor vrea sa lanseze, in luna octombrie, o emisiune de titluri de stat pentru populatie, in valuta, in dolari si marci germane, in incercarea de a scoate "de la saltea" o parte cat mai mare din economiile in valuta, si mai ales cele in marci germane care se regasesc in cea mai mare parte in Transilvania. Lansarea acestei emisiuni face parte din strategia autoritatilor romane pentru pregatirea introducerii pe piata romaneasca, de la 1 ianuarie 2002, a monedei unice europene. De la aceasta data, titlurile in marci vor fi schimbate automat in titluri in euro. Conform estimarilor Asociatiei Romane a Bancilor, populatia ar detine "la saltea" in acest moment in jur de 2 miliarde de dolari, din care un sfert ar fi in valute europene, in special in marci germane. Prin aceasta operatiune Ministerul Finantelor incerca sa ofere populatiei o motivatie de a scoate marcile de acasa si a le introduce in circuit. Pentru ca operatiunea sa aiba succes Ministerul Finantelor vrea sa ofere dobanzi atractive, mai mari decat cele practicate in acest moment pe piata de catre banci. La ultima emisiune de titluri in valuta, Ministerul Finantelor a platit dobanzi cuprinse intre 7,5% si 8% la dolari si 5% si 5,5% pentru marcile germane. In acest moment dobanzile la valuta pe piata romaneasca sunt in scadere, urmandu-se trendul general de pe piata externa. Daca statul va oferi dobanzi peste cele din piata, este posibil ca Ministerul Finantelor sa reuseasca sa stranga o suma importanta de bani.
Intalnirea zonala intre MTS si DJTS care s-a desfasurat la AradDirectia, Judeteana pentru Tineret si Sport (DJTS) Arad a fost gazda unei intalniri zonale intre reprezentanti ai Ministeral Tineretului si Sportului (MTS), ai conducerii DJTS din zona de Vest si a diferitelor ONG- uri. Cu acest prilej, la Arad au fost prezenti Mario Ruse, secretar de stat pe probleme de tineret in MTS, Eugen Carata, director general adjunct al Directiei Generale Programe din acelasi minister, conducatori ai DJTS din Arad (Stelian Vaduva si Liana Marian), Bihor, Salaj, . Satu Mare, Maramures, Bistrita Nasaud, Timis, Caras, precum si reprezentanti ai diferitelor societati din aceste judete. Aceste intalniri s-au organizat pe regiuni, Aradul fiind gazda celei de-a patra intalniri, dintr-o serie de cinci. Scopul acestor intalniri este acela al crearii unui parteneriat viabil intre structurile asociative ale tinerilor si cunoasterea problemelor acestora. In cadrul acestor intalniri, se face o prezentare a oportunitatilor pentru tineri. Secretarul de stat din MTS, Mario Rose, a anuntat, cu acest prilej, ca este deja elaborat un proiect de Lege al tineretului, in care sunt prevazute o serie de reglementari pentru acestia. Aceasta este o premiera si totodata o necesitate, pentru ca actuala guvernare nu-si propune sa mimeze politicile pentru tineret, ci sa le puna in practica. Aceasta lege, daca va trece prin toate etapele legale, va produce efecte chiar incepand de anul viitor. De asemenea, MTS are un plan national de actiune pentru tineret, dar pentru ca acesta sa poata fi pus in aplicare este nevoie de capacitarea structurilor de reprezentare a tinerilor. In acest sens, MTS isi doreste sa aiba in ONG, un partener de discutii viabil. Tot pentru implementarea politicilor pentru tineret, au fost puse bazele unui comitet inter-ministerial, care contine reprezentantii a sapte ministere. Toti acestia conlucreaza pentru a oferi tinerilor alternative viabile. Asta mai ales ca, in prezent, conform statisticilor, nu mai putin de 56% dintre tineri isi pun problema cum sa plece din tara.
Si la Curtici se va deschide un Centru de zi pentru copiiDJPDC impreuna cu Primaria orasului Curtici au planuit deschiderea unui Centru de zi pentru minori. Aici, copii care provin din familii cu probleme financiare, vor fi intretinuti si educati. Pentru construirea acestui centru sunt folosite fonduri care provin de la Banca Mondiala. Pana in momentul de fata au trebuit lamurite chestiunile de ordin tehnic, necesare construirii acestui centru. De curand, a fost organizata licitatia in urma careia o firma de contructii si-a asumat responsabilitatea construirii imobilului ce va adaposti aceasta institutie. Acum, sunt asteptate aprobarile oficiale de incepere a lucrarilor. "Ne asteptam ca in viitorul apropiat sa incepem constructia centrului. Totul depinde de cat de rapid vor veni actele de la Bucuresti" a declarat primarul orasului Curtici, Gheorghe Don. "Clientii" centrului se vor bucura de supraveghere in cursul zilei, imediat dupa terminarea orelor de curs. Centrul va beneficia de serviciile unor angajati bine specializati al caror profesionalism nu va putea fi pus in discutie.
Ovidiu Cornea este directorul Fundatiei "Art-Clasic"Vernisajul va avea loc in data de   18 octombrie
Aradul, orice s-ar spune, este un centru cultural care, de-a lungul timpului, a dat mari artisti. Multe dintre aceste personalitati culturale aradene sunt cunoscute mai mult peste hotare decat in tara, aceasta fiind, se pare, una dintre "bolile" cu care are de-a face tara noastra. In aceste zile, o mana de oameni lucreaza continuu pentru a pune la punct o expozitie de arta plastica ce se va constitui intr-un eveniment cultural de exceptie. Este vorba despre expozitia intitulata "Sever Frentiu in colectiile aradene". Sever Frentiu este unul dintre cei mai importanti pictori aradeni, de la nasterea caruia se implinesc acum 70 de ani. Din pacate, marele om de arta a plecat in alta lume mult prea devreme, dar opera sa ramane, peste timp, unul dintre cele mai importante repere ale artei romanesti contemporane.. Expozitia omagiala va fi organizata de Muzeul Judetean Arad, in colaborare cu Clubul Rotary din Arad si Fundatia ARTCLASIC, care au primit un substantial sprijin financiar si din partea Consiliului Judetean Arad. Expozipa va fi vernisata in data de 18 octombrie, la Muzeul de Arta Arad, de pe strada Gheorghe Popa de Teius. "Sever Frentiu in colectiile aradene" va prezenta publicului cincizeci de lucrari realizate de marele pictor roman, unele dintre ele apartinand colectiei Muzeului Judetean Arad, iar altele - diversilor colectionari particulari din Arad. Reprezentantul Fundatiei ART- CLASIC, Ovidiu Cornea (fostul director al Teatrului de Stat din Arad si unul dintre principalii organizatori ai Festivalului de Teatru Clasic din Arad) doreste sa faca un apel celor care detin in colectii private lucrari semnate de Sever Frentiu. Deoarece expozitia va fi una de mare anvergura, cei care doresc sa puna in valoare si alte lucrari ale lui Sever Frentiu sunt rugati sa contacteze Muzeul Judetean Arad, institutie care isi asuma intreaga responsabilitate pentru protejarea si buna conservare a lucrarilor, pe perioada de o luna de zile, cat va dura expozitia. Comisarul de expozitie este muzeograful Adriana Pantazi. La vernisajul acestei expozitii omagiale vor fi invitate sa participe o serie de personalitati culturale aradene si nationale, organizatorii promitand un eveniment cultural de exceptie.
Dacia 28 septembrie - 4 octombrie Scary Movie 2 - (SUA)
Muresul 28 septembrie - 4 octombrie Family Man - (SUA)
Arta  28 septembrie - 4 octombrie - Sala A Arta razboiului - (SUA)
Arta 28 septembrie - 4 octombrie - Sala B Bai, care mi-ai sparlit masina ?- (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}