title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


La Multi Ani !


Stirile Zilei

Vineri, 28 decembrie 2001

CJA a trebuit sa imparta un buget auster...Anul trecut, aradenii au dat la bugetul de stat 3.200 de miliarde lei si au primit 900 de miliarde de lei
Consilierii judeteni s-au intalnit ieri, in ultima sedinta a CJA din acest an. Cel mai important punct de pe ordinea de zi a fost aprobarea bugetului judetului pentru anul 2002. Acesta a iscat cateva observatii din partea consilierilor, dar a fost votat fara nici un fel de modificari. Bugetul pe 2002 este sarac, la fel cum s-a intamplat si in acest an. Primariile din judet vor avea dificultati serioase in a gestiona putinul pe care-l primesc, la fel cum CJA va avea probleme cu bugetul propriu.
CLM si CTP au contestat bugetul CJA
S-au inregistrat doua contestatii, una din partea Consiliului Local Municipal Arad, care a fost nemultumit de suma primita de la CJA, iar cea de-a doua de la Compania de Transport Public. CTP va primi din partea Consiliului Judetean Arad 10,5 miliarde de lei, suma echivalenta cu ceea ce a primit anul trecut. Banii pentru unele gratuitati si unele categorii de subventii se vor primi anul viitor, de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, care se va ocupa direct de aceste aspecte. De asmenea, Compania de Transport Public a cerut alocarea unor fonduri pentru investitii. Asta pentru ca parcul de autobuze este invechit, iar conducerea CTP dorea sa achizitioneze cateva masini noi. Presedintele CJA, Caius Parpala a spus ca cererea nu poate fi rezolvata, dar la o eventuala (si probabila) rectificare a bugetului se va tine cont de aceasta solicitare.
In invatamantul preuniversitar pot fi 7.012 angajati 
In domeniul invatamantului, numarul maxim de posturi pentru invatamantul preuniversitar de stat finantate este de 7.012 posturi. Din acestea, pentru invatamantul special finantat din bugetul propriu al CJA s-au aprobat 409 posturi, respectiv pentru invatamantul preuniversitar finantat din bugetele locale 6.603 pos- turi. Inspectoratul Scolar Judetean Arad va asigura incadrarea in numarul de posturi aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul 2002. Numarul maxim de posturi pentru personalul neclerical angajat in unitatile de cult este de 381 de posturi. Sumele pentru plata acestora sunt cuprinse in bugetul CJA, iar plata se face prin centrele de cult de care apartine acesta. 
Fara investitii in 2002! 
Bugetul propriu al CJA va fi, in 2002, de 319,2 miliarde lei, bani din care va fi finantat invatamantul special, se va sustine sistemul de protectia copilului etc. La un calcul sumar, se remarca ca aproximativ 40% din buget este alocat activitatilor de protectie a copilului. Presedintele CJA, Caius Parpala, a subliniat ca aceasta este una dintre cerintele esentiale pentru integrarea europeana, neexitand solutii alternative. Pentru activitatea de intretinere si reparatie a drumurilor s-au prevazut doar 28,5 miliarde lei, suma extrem de mica fata de necesitati. Subventiile pentru activitati culturale, Aeroport si transport public in comun cu autobuzele au fost calculate la minimum necesar. In buget nu s-au prevazut bani pentru investitii si nici pentru reparatii la bunurile din patrimoniu. Astfel, cladirile administrative, fatada Muzeului, Scoala de Arta sau mijloacele de transport in comun raman in acelasi stadiu. Concluzia este ca Aradul va avea si in 2002 probleme cel putin la fel de serioase cu banii, ca si in acest an. Mai trebuie spus ca in 2000 (pentru ca nu s-a fiinalizat executia bugetara pentru 2001) Aradul a dat la bugetul de stat 3.200 de miliarde de lei din care s-au intors 900 de miliarde de lei.
Pensionarii aradeni au inaintat un protest la GuvernLiga Judeteana a Pensionarilor a anuntat inainte de sarbatori ca va organiza un miting de protest in fata Palatului Administrativ, in data de 27 decembrie. Conform programarii initiale, astfel de actiuni urmau sa fie organizate si in alte municipii din tara. Ieri, in jurul orei 11.00, in fata Prefecturii, s-au adunat in jur de 60 de persoane care au protestat impotriva modului in care Guvernul a inteles sa indexeze pensiile. De asemenea, a fost redactat si un memoriu care urmeaza sa ajunga pe masa Executivului. Desi manifestarea era programata sa dureze in jur de doua ore, frigul nu i-a lasat pe pensionari sa stea in fata Prefecturii mai mult de jumatate de ora. Adica atata timp cat a durat citirea memoriului. Ilie Cerna, presedintele Ligii Judetene a Pensionarilor ne-a declarat "La finalul mitingului, am fost invitati de prefectul Gheorghe Pele la o mica discutie, in cadrul careia am inmanat memoriul. Am fost asigurati ca revendicarile noastre vor ajunge cat mai repede la Primul Ministru".
Agentii economici au curatit gheata de pe trotuareZapada de pe trotuare a fost inlaturata cu mari eforturi
Ieri, de la primele ore ale diminetii, gardienii publici au pornit "la vanatoare". Orasul arata deplorabil, iar zapada topita ingreuna circulatia. Oamenii legii au avertizat fiecare agent economic, dar si persoanele publice sa curete trotuarele din fata magazinelor si imobilelor. Dupa ce au fost avertizati, toata lumea a avut la dispozitie o ora pentru a curata spatiile publice. Insa actiunile nu au fost luate in serios, deoarece la reintoarcerea gardienilor, zapada incurca mai departe circulatia. Pana la ora 10.30 au fost intocmite 7 procese verbale doar in zona centrala. Amenzile s-au incadrat intre 100.000 - 250.000 lei pentru persoanele fizice si 200.000 - 400.000 lei pentru persoanele juridice. Dupa ce zona centrala a fost cat de cat curatata s-a trecut apoi la celelalte cartiere ale orasului. Comandantul de Detasament al Corpului Gardienilor Publici, Sorin Codos ne-a declarat ca aceste actiuni vor continua, insa ar fi preferabil ca fiecare cetatean sa fie constient de responsabilitatile pe care le are. "Nu ar fi trebuit sa astepte nimeni interventiile noastre, este responsabilitatea cetateanului sa ajute la mentinerea curateniei orasului,"
Familia regala a fost colindata de sabatoriRegele Mihai I a fost colindat, in Ajunul Craciunului, la castelul sau din Savarsin, pentru prima data dupa 50 de ani. Douazeci si cinci de tineri, imbracati in haine de sarbatoare, in frunte cu un vataf, au trecut pragul castelului pentru a face regelui si familiei sale urarile traditionale. Obiceiul dubasilor este vechi de sute de ani. In ziua de ajun, flacaii satului se imbraca in costume populare si pornesc sa cante colinde de pe Valea Muresului. Majestatea Sa i-a primit pe colindatori cu bratele deschise, si le-a oferit cate un pahar de tuica si bani. Alaturi de dubasi, zeci de copii si batrani din Savarsin s-au strans la castel pentru a-i ura regelui Mihai I bun venit acasa de sarbatori. Cei mai in varsta, si-au amintit cu nostalgie de vremurile in care erau tineri si mergeau cu dubele la castel, iar regele ii primea intotdeauna cu bucurie. Dupa o jumatate de secol, familia regala a ramas la Savarsin pe toata perioada sarbatorilor.
Turistul aradean nu a mai putut fi salvat de salvamontistiUn turist a murit, miercuri, in Muntii Fagarasului, dupa ce a fost surprins de o avalansa. Tanarul, originar din Arad, a ajuns, impreuna cu un grup de prieteni, in zona Custura Saratii de langa cabana Negoiu, in momentul in care s-a produs accidentul. Tanarul a fost surprins de o avalansa si a stat sub zapada aproximativ un sfert de ora.  Un elicopter al Romgaz si unul al armatei, au plecat imediat spre locul accidentului, insa tanarul murise deja. Colegii de grup al tanarului l-au scos de sub zapada, insa nu au reusit sa il resusciteze, chiar daca printre ei s-a aflat si un medic. Salvamontistii sunt de parere ca tanarul a suferit o fractura de coloana. O stire de ultima ora, aflata in urma autopsiei turistului, ne informeaza ca moartea a survenit din cauza sufocarii.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}