title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)



Stirile Zilei

Joi, 27 decembrie 2001

Consilierii judeteni se intalnesc pentru ultima data in acest an..."Goana" pentru adoptarea bugetelor consililor locale penru anul 2002 incepe astazi, cu sedinta Consiliului Judetean Arad. La rugamintea guvernului, conducerea CJA a decis ca bugetul pe 2002 trebuie votat inainte de finalul acestui an, astazi pentru Consiliul Judetean si maine pentru celelalte consilii locale, inclusiv CLM. Asa cum scriam si in urma cu cateva zile, banii pentru anul 2002 vor fi mult mai putini, ceea ce va aduce greutati in plus pentru majoritatea primariilor. Daca luam in considerare si faptul ca, la inceputul lui 2002, primariile vor trebui sa plateasca o parte din salariile pe decembrie ale profesorilor si personalului din centrele de consultanta agricola, putem spune ca activitatea consiliilor locale va incepe cu stangul, din punct de vedere financiar. Tot in sedinta de maine consilierii judeteni vor lua in discutie un proiect dehotarare cu privire la stabilirea nivelului redeventei si a taxeide folosinta pe anul 2002 pentru bunurile care fac parte din domeniul public judetean, bunuri concesionate catre S.C. Compania de Transport Public S.A. Arad, S.C. Aeroportul Arad S.A., respectiv date in administrare si folosinta Regiei Autonome Apa-Canal Arad, adica societatilor din subordinea CJA. Un alt proiect se refera la o problema destul de discutata in acest an in CJA, si anume, "dezinsectiile". Mai precis, prelungirea contractului de concesiune intre Directia Judeteana de Protectia Plantelor si punctul de dezinsectie de la vama Varsand pe perioada 1 ianuarie 2002 - 30 iunie 2002. La acelasi subiect, consilierii vor aproba tarifele unice ce urmeaza a fi aplicate pentru dezinfectia mijloacelor de transport in punctele de frontiera Nadlac si Varsand.
La casele de schimb, marca germana s-a vandut mai ieftinLa majoritatea caselor de schimb valutar valoarea marcii germane se situa, luni, undeva pe la 12,000 de lei. Aproximativ acelasi pret cu marja data de munca la negru era oferit si de bisnitari. Motivul invocat era inlocuirea marcii cu moneda Euro, incepand cu 1 ianuarie 2002. Dar, de asemenea, la adapostul aparitiei monedei unice europene, atat casele de schimb cat si cei care schimba valuta "la negru" profita si realizeaza castiguri importante... "Valutistii" se bazeaza pe faptul ca aradenii isi depoziteaza economiile in marci, iar de sarbatori cheltuielile cresc. Oricum, marcile, se pot schimba, in lei sau in alta valuta europeana, si dupa 1 ianuarie, la banci, in schimbul unui comision.
Iernile aspre aduc animalele salbatice in apropierea gospodariilor taranestiPovestea se repeta in fiecare an: turmele de mistreti si cerbi devasteaza culturile agricole ale taranilor din zona deluroasa a Vaii Muresului. Primavara, porumbul este mancat in urma semanatorii iar toamna, salbaticiunile nimicesc ce mai ramane. Degeaba ii pazesc satenii, dormind jumatate din an sub cerul liber, degeaba au facut kilometri de garduri, degeaba au trimis zeci de jalbe si prefectura sau ministrul spun ca au dreptate si tot degeaba exista o lege in domeniu: taranii doar cu paguba se aleg. Iar Directia Silvica Arad dupa ce isi ingrasa animalele prin gradinile oamenilor, le vinde pe bani grei vanatorilor straini fara sa se gandeasca la amaratii care cheltuie si muncesc pe nimic.
137 de mistreti vanati in cateva zile
Vazand cifrele de mai sus, am putea fi cuprinsi de admiratie: ce vanatori iscusiti! ... 81 de mistreti vanati in patru zile pe raza Ocolului Silvic Valea Mare si 56 de mistreti, in tot atatea zile, la Ocolul Silvic Savarsin! Ne-am putea apoi bucura ca tarisoara noastra, macar in privinta asta, este inca bogata si mai stoarcem ceva bani de pe nemtii sau austriecii carora le place sa traga cu pusca si chiar sa ucida niste fiinte (pana la urma) nevinovate. Dar unde ajung acesti bani? In buzunatul statului, nu se spune, asa ca... mucles! Bine, insa eu ce pret?! Fiindca este greu de crezut ca statul poate sa-si desconsidere cetatenii pentru a castiga valuta. Ca o regie a sa face asta, nu ar fi totusi un lucru chiar nou. Faptul ca pe raza a doua ocoale-silvice au fost vanati, in cateva zile, 137 de mistreti, dovedeste ca aici este un paradis al vanatorii. Localnicii nu trebuie sa urmareasca postul TV Animal Planet pentru a vedea turme formate din zeci de animale salbatice, fiind suficient sa deschida fereastra dinspre gradina. Acest paradis care atrage vanatorii straini trebuie, insa, intretinut. Si aici apar problemele! Daca Romsilva ar mentine un efectiv optim, ar organiza suficiente zone tampon intre padure si terenurile agricole, ar infinta propriile culturi de intretinere sau ar asigura tot timpul, in padure, hrana necesara animalelor, acestea. nu ar mai navali infometate in porumbul taranilor. Iar daca atunci cand totusi s-ar prodoce o paguba, aceasta ar fi imediat, in mod corect, platita, alta ar fi situatia.
Zeci de cereri si doar patru despagubiri platite
Desi are de unde sa plateasca, realizand in acest an sute de milioane din vanatoare (atat sefii de ocol cat si purtatorul de Cuvant al DSA, ing. Emil Toader, tin secret cifra exacta - oare de ce?), DSA prefera sa intretina in zona, de ani de zile, o atmosfera de profunda nemultumire, neachitand despagubirile cuvenite taranilor. Din 56 de cereri pentru despagubiri adresate Ocolutui Silvic Savarsin, au fost aprobate si platite, prin Hotararea nr. 31/5.10.2001 a Comitetului Director al DSA, doar... patru. Si acelea la jumatate din valoarea constatata a pagubei, deoarece se considera ca exista si o vina a... pagubitului. Acesta n-are decat sa-si pazeasca porumbul, daca i-l trebuie ! Nu conteaza ca are gard dar mistretul trece prin el ca buldozerul, nu conteaza ca doarme jumatate de an sub cerul liber incercand sa-si apere cu mainile goale munca zilnica, dar nu poate face fata fiarelor padurii in trei-patru gradini deodata. Irelevant! Daca exista paguba, DSA considera implicit ca agricultorul nu si-a indeplinit obligatia, cica legala, de a-si pazi cultura. Daca insa Remsilva il surprinde pe taran pasunand cu vaca intr-o zona interzisa sau cu lemnul taiat in caruta, il amendeaza imediat si calculeaza despagubiri pe de-antregul, desi regia chiar are obligatia sa pazeasca padurea statului si oameni platiti pentru asta. Si tot se fura! Atunci ar trebui ca hotul de lemne sa plateasca doar pe jumatate, numai Mistretii cauta mancare chiar si in gospodariile taranilorpentru ca n-a fost bine pazita padurea? Cam asa de (i)logica ar veni si treaba cu pagubele provocate de mistreti. Octavian Fratila, locuitor al satului Rosia-Noua, este unul din pagubiti: "De ani de zile culturile noastre sunt puse la pamant de mistreti si cerbi. In acest an, mistretii mi-au mancat si cartofii si porumbul producandu-mi pagube foarte mari. Cu chiu cu vai, Romsilva m-a despagubit cu suma de o suta mii de lei. Majoritatea satenilor nu au primit insa nici macar aceasta suma de batjocura." Din anul 1996 si pana in 2001, chiar daca a existat o lege care reglementeaza situatiile de aceasta natura - Legea nr. 103/1996 - DSA i-a dat o interpretare de-a dreptul "originala", in scopul de a ignora obligatiile ce-i reveneau din textul ei. A fost nevoie de o "rascoala" la Petris si cateva audiente la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor pentru a se clarifica... interpretarea legii. Insa nici dispozitia scrisa a ministrului nu a fost suficienta pentru ca DSA sa plateasca pagubele produse la culturile agricole! "In disperare de cauza - ne spune Primarul comunei Petris, Emil Petrean - am fost de mai multe ori in audienta la Ministerul Agriculturii. Dupa mai multe discutii, dl. ministru Ilie Sarbu a precizat, printr-un fax, ca agricultorii trebuie despagubiti direct de catre Directiile silvice, conform procedurii legale. Directia Silvica Arad nu respecta insa acaste dispozitii, in consecinta incalca Legea nr. 103/1996".
Interesul poarta fesul
Ce ar mai fi de spus? Lege este, interpretarea ei s-a facut, bani de vanatoare se scot, pagube exista - constatate si calculate de comisii competente - dar agricultorii nu sunt despagubiti! Nepasare, ignoranta, birocratie? Poate. Din luna august si pana saptamana tzecuta, documentatia pentru despagubiri a zacut, intr-un sertar la Ocolul Silvic Savarsin. Rea-vointa? Poate. Daca ne gandim ca din anul 1996, DSA nu a considerat de cuviinta sa rezolve nici o desphgubire pe cale amiabila, desi legea permitea aceasta, considerandu-le pe toate litigii si trimitandu-i pe agricultori la judecatorie (alti bani, alta distractie)... Interese de stat convertite in interese, personale? Poate. Cateva guri rele - anonime si bine informate din interior - ne-au povestit cate ceva despre cum, ce si cat se intampla inainte, in timpul si dupa vanatorile cu pricina (pe care le, vom povesti, mai ales daca cei in cauza se vor dovedi suficient de suparaciosi). Iar cand esti boier, de jos pana sus si pe vecie, e clar ca nu mai conteaza ce spune un calic de pe mosia ta. Paradoxul e ca acel calic este proprietar pe terenul unde protipendada isi practica placerile aristocratice dar care insa, in mod normal, ar trebui sa-i fie sluga...

A consemnat Lazar Faur

Piata Solara este revendicata...Piata Solara din cartierul Micalaca a provocat divergente, de multe ori, intre Primarie si Arterm. In prezent, piata este in patrimoniul Arterm, iar de circa doi ani, societatea s-a angajat si o modernizeze, fapt nerealizat pana acum. Viceprimarul Emanoil Voicu ne-a explicat insa ca, pana la 14 februarie, piata are statutul juridic incert, deoarece nu s-a incheiat perioada de depunere a cererilor de revendicare. Iar, pana acum, "ne confruntam cu circa patru revendicari ale fostilor proprietari, cereri care solicita restituirea terenurilor din vecinatatea Pietei Solare, terenuri care intra mai mult sau mai putin in piata", ne-a declarat viceprimarul, subliniind ca este un fapt cel putin ciudat. Cert este ca nici una din cereri nu cuprinde intregul perimetru al pietei, existand posibilitatea ca Piata sa nu fie desfiintata.
Taranii au incredere in porcii crescuti de ei...La aceasta ora, in Arad nu a fost inregistrat, la om, nici un caz de trichineloza, desi previziunile specialistilor spun ca aceasta boala va aparea, cel mai probabil, imediat dupa sarbatorile de iarna. Si asta pentru ca, taranul roman este de parere ca porcul sau nu poate sa aiba trichinela spiralis, deoarece a fost hranit cat se poate de bine si nu a ramat prin gunoaie. Cu toate acestea, din cate ne-a declarat dr. Dinu Heretiu, medic sef la Sectia de Boli Infectioase, se asteapta ca aceste cazuri sa se inmulteasca si in acest an, deoarece putina lume isi controleaza porcii inainte sa-i taie. "Sa nu uitam ca anul trecut am avut 50 de cazuri de trichineloza. Nu toata carnea este cu probleme. Doar daca nu este preparata termic suficient. Cea mai mare incidenta am avut-o in 1974, cand am inregistrat 1200 de cazuri. Dar atunci curnea a trecut prin abator. Din fericire, in prezent abatoarele nu lucreaza..."


  Redactia Virtual Arad ofera cititorilor sai un buchet din cele mai frumoase colinde romanesti, in interpretarea cunoscutului artist Stefan Hrusca

Pentru a le putea asculta este necesar programul Real Player

Faceti CLICK pe colinda dorita !

Deschide usa, crestine O, ce veste minunata
Crestinilor, noi astazi Ce-ati vazut, pastori?
Sus in varful muntelui Zoriori de ziua
Trei pastori Cerul si pamantul
Linu-i lin Florile dalbe

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}