title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Miercuri, 27 iunie 2001

In Piata Drapelului a fost omagiat tricolorul... - Virtual Arad News (c)2001La ceremonie au participat oficialitati si un public numeros
Manifestarile nu au reusit sa fie tulburate de mitingul pensionarilor, pentru ca acestia din urma si-au inceput protestele cu o ora mai devreme. Drept pentru care, in Piata Drapelului cei care nu au avut probleme cu recorelarea pensiilor au putut trai o zi la intensitate maxima. Cum este si normal la asemenea sarbatori, oficialitatile locale au tinut sa fie prezente in frunte cu prefectul Gheorghe Pele, primarul Dorel Popa si vicepresedintele Consiliului Judetean, Claudiu Cristea. Lor li s-au alaturat cativa consilieri locali, corul veteranilor de razboi si trei , plutoane de militari apartinand Jandarmeriei si Batalionului mixt romano-maghiar si Gamizoanei. Pe rand, cei prezenti au luat cuvantul prezentand mesajul lor fata de insemnhtatea acestei zile si mai ales adresand indemnuri pornite din suflet pentru pastrarea neintinata a drapelului national. Colonelul Moise Iercosan, comandantul Garnizoanei Arad, a rostit cateva cuvinte prezentand insemnatatea zilei de ieri, precum si importanta pe care o are drapelul in istoria unei tari. Dupa luarile de cuvant a urmat o sfanta slujba de sfintire si binecuvantare a drapelului, oficiata de PS Dr. Timotei, episcop al Aradului, Ienopolei si Hunedoarei, preotul Simion Mladin, parohul Catedralei Ortodoxa Noua. Prin glasul preotilor drapelul a primit botezul Duhului Sfant, dupa care, PS Dr. Timotei a prezentat in cateva cuvinte cat de important a fost, este si va fi drapelul pentru Biserica. Dovada cea mai clara este pastrarea cu sfintenie si la loc de cinste a drapelului care a insotit delegatia de la Arad la Marea Unire de la 1918 de la Alba Iulia, la Manastirea Simeon Stalpnicul din cartierul Gai. Defilarea celor doua plutoane de militari a fost precedata de arborarea drapelului sfintit pe catarg in acordurile Imnului de Stat. Moment deosebit de emotionant si de aducere aminte. Pentru ca marea parte a asistentei a fost formata din veterani de razboi, precum si persoane varstnice, insotite de nepoti, carora li s-a preghtit o adevarata lectie de istorie. Manifestarea s-a incheiat cu voie buna, cantece si dansuri la care si-au dat concursul mai multe ansambluri folclorice din muncipiu. Pentru toti cei prezenti, ieri, in Piata Drapelului, cu siguranta simbolurile acestuia, onoarea, demnitatea si idealul de unitate al romanilor vor constitui, mereu, un ideal. Acela pe care l-am primit prin sangele varsat pe campurile de lupta, pe care-l avem an de an, prin bogatia soarelui, precum si al credintei in poporul din care facem parte.
Pensionarii aradeni si-au revendicat drepturile...O delegatie a protestatarilor a fost primita de subprefectul Florin Remetan
Liga Judeteana a Pensionarilor a organizat ieri dimineata o manifestare de protest in fata Palatului Administrativ. Aproximativ 200 de pensionari au iesit in strada pentru a-si face publica nemultumirea fata de modul in care s-a facut recorelarea pensiilor. Despre mitingul de ieri se poate spune, fara a exagera, ca a fost unul de tip "fulger". Manifestantii nu au stat in fata Palatului Administrativ mai mult de 40 de minute. O delegatie a protestatarilor a fost primita de subprefectul judetului Arad, Florin Remetan, care le-a promis ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a-i sprijini in demersul lor. In acest sens, presedintele Ligii Judetene a Pensionarilor, Ilie Cerna, a inaintat un protest scris Guvernului Romaniei si primului-ministru, Adrian Nastase. Prin acest document ei se declara revoltati de "tergiversarea de care se da dovada pentru ca pensionarii aflati in plata pana la 31 decembrie 1997 sa poata beneficia de legalitatea si corectitudinea recorelarii pensiilor asa cum ar fi trebuit sa fie cand s-a aplicat Legea nr. 19/2001". De remarcat ar fi faptul ca astfel de actiuni de protest au fost organizate in toate municipiile din tara, in aceeasi zi si la aceeasi ora. Unii dintre reprezentantii acestei clase sociale au profitat de aceasta ocazie pentru a etala si alte nemultumiri. Presedintele Ligii Judetene a Pensionarilor, Ilie Cerna, a calmat insa spiritele, aducandu-le aminte manifestantilor de ce s-au adunat acolo, adica pentru recorelarea pensiilor. Dupa cum a declarat Ilie Cerna de la microfonul aflat in fata Palatului Administrativ "adoptarea Ordonantei de Guvern nr. 565/1996, pe timpul in care la guvernare se afla un partid social-democrat a fost aplicata cu mult interes de puterea instalata dupa 1996. In mod voit s-a creat pleiada de pensionari veleitari pe care noi nu ii invidiem, dar cerem ca aceasta nedreptate sa fie inlaturata de urgenta". De altfel, in protestul adresat Guvernului Romaniei si primului ministru sunt descrise doleantele acestei clase sociale.
Amenintarea cu bomba la Liceul nr.1 a fost falsa...La Grupul scolar industrial "Aurel Vlaicu" - cunoscut de majoritatea aradenilor ca "Liceul nr.1" - , un telefon anonimanunta ieri, in jurul orei 15,35, faptul ca in incinta institutiei se afla o bomba. Secretara, care a preluat apelul telefonic a alarmat conducerea   liceului, care a anuntat principalele organe care se ocupa de rezolvarea unor astfel de situatii: Politia, Pompierii, Serviciul pirotehnic, Ambulanta. Angajatii institutiei de invatamant a declarat organelor de cercetare ca vocea care s-a auzit la celalalt capat al firului era a unui tanar. Tanar care imediat dupa ce a anuntat prezenta bombei, a trantit receptorul.
Examenul oral nu s-a intrerupt
La acea ora, in Liceul nr.1, cateva zeci de elevi, carora nu le venise randul sa raspunda la examenul oral la limba romana, se aflau in clasele si pe culoarele scolii. Coordonatorul actiunii - comandantul Politiei municipiului, col. Gheorghe Tica - a preferat ca intreaga actiune de cautare sa se desfasoare fara ca elevii si cadrele didactice sa fie evacuate din cladire, tocmai pentru ca examenul oral sa nu fie compromis. Colonelul Gheorghe Tica a luat aceasta decizie bazandu-se si pe faptul ca telefonul a fost dat, cel mai probabil, de un elev nemultumit de nota primita la una dintre probe. Mihai Matekovits: "Este un act de bravism din partea unui copil. Bacalaureatul continua". Cu toate acestea, intreaga zona afost incercuita de politisti, care dirijau circulatia in asa fel incat, Doamne fereste!, sa nu se intample vreo nenorocire. In jurul orei 17,00, cand anchetatorii s-au convins, pe deplin, ca "tanarul cu bomba" nu a facut decat sa lanseze un zvon, circulatia a fost reluata, urmand ca Politia sa continue cercetarile pentru depistarea "zvonistului".Lucru destul de greu, daca tinem cont ca mai exista altii de teapa lui care sunt, momentan, neidentificati (vezi cazul amenintarii cu bomba a Parchetului Arad)
Lucrarile pe santierul arheologic Cladova continua - Virtual Arad News (c)2001Lor li se vor alatura si cercetatori de la Bucuresti si Cluj
Sectia de arheologie a Complexului Muzeal Arad are pentru anul 2001 un plan ambitios, care cuprinde realizarea unei serii de cercetari arheologice, in cinci santiere arheologice aflate pe cuprinsul judetului Arad. Cercetarea arheologica se desfasoara atat prin investigari pe teren, cat si prin sapaturi propriu- zise, si are drept scop principal elucidarea unor probleme legate de evolutia societatii preistorice in zona judetului Arad, de civilizatia dacica, prezenta romana si civilizatia medievala timpurie aradeana. Pentru luna iulie este programata relumea sapaturilor arheologice de pe santierul de la Cladova, unde se afla un sit arheologic complex. Cercetarile din zona Cladova pot face lumina asupra unor probleme legate de procesul de antropogeneza si evolutia comunitatii paleolitice, precum si de civilizatia traco-dacica si daco-romana de pe Valea Muresului Inferior. Un alt santier aheologic de mare interes este cel de la Savarsin, punctul de lucru "Cetatuia". Aici se afla urmele unei asezari dacice din perioada de trecere spre epoca bronzului, asezarea fiind una diatre cele mai intinse in timp, inceputurile sale fiind datate in secolul al IV-lea i.d.H. Reluarea cercetarilor pe acest santier este preconizata a avea loc in cursul lunii august. Alte doua santiere arheologice aradene sunt cele de la Frumuseni si Taut. La Frumuseni se urmareste problema autoritatilor si alegerilor in cadrul civilizatiei medievale din Valea Muresului Inferior, iar la Taut se urmareste aceeasi problematica a civilizatiei medievale aradene. "Cetatea Turceasca" - punctul de lucru din santierul de la Pancota - este si ea cuprinsa in planul sapaturilor arheologice ce urmeaza sa aiba loc in aceasta vara. Aici va lucra un grup mai mare, format din arheologi din Arad, Bucuresti si Cluj, care va investiga un monument ecleziastic si o necropola din secolele XIII-XVI. Cele cinci santiere arheologice de pe cuprinsul judetului Arad pot aduce informatii foarte importante pentru studiul istoriei noastre nationale. Dar, pentru indeplinirea planului elaborat de Muzeul Judetean Arad, este necesara o suma foarte importanta de bani. De aceea, Complexul Muzeal Arad a solicitat sprijin din partea autoritatilor publice locale si judetene, dar si din partea ministerului de resort. Nu in ultimul rand, se face un apel si catre eventualii sponsori care sunt dispusi sa acorde sprijin arheologilor aradeni.
Preotul Dumitru Popa oficiind slujbaNeudorful pare un sat ca oricare altul. Cu gospodari care trebaluiesc din zori pana la asfintit la muncile campului ori prin batatura, cu vaci care nu se codesc sa dea lapte, cu pasaret preocupat de scurmatul dupa graunte, cu vecine gurese care isi ciripesc la ureche toate clevetelile adunate de-a lungul unei zile de stat in pridvor. Si totusi, exista un lucru care deznoada Neudorful de cele obisnuite: lipsa unei biserici ortodoxe.
Nadejdea
In Neudorf s-au adunat, de-a lungul timpului, oameni veniti din mai toate colturile tarii. Si-au gasit adapost in casele sasilor, care au plecat intr-ale lor. Pe langa case, nemtii au lasat in urma si un lacas de cult. Catolic insa. Asa incat credinciosii ortodocsi n-au avut niciodata biserica lor. De zeci de ani se inghesuie la slujbe intr-o camera din casa parohiala. Se roaga acolo pentru sanatate, pentru belsug, pentru iertarea pacatelor si pentru... o biserica! Una a lor. Au sperat dintotdeauna intr-o minune. Ca va veni cineva si va ctitori acolo un lacas de cult ortodox. Pana la urma a venit cineva. Preotul Popa. Dumitru Popa. A preluat parohia in 1986. A asteptat parintele o vreme, pana cand s-a dumirit ce are de facut. Nu apucase sa se coaca vara lui 1991, cand un sobor de preoti sfintea, in Neudorf, locul unde urma sa prinda temelie biserica. Lucrarile de constructie au inceput imediat dupa aceea.
Preotul Popa lucrand... ca zidar, la inaltarea bisericiiParintele
"Am vrut sa implinim dorinta de mai bine de jumatate de veac a credinciosilor din parohie de a avea o biserica ortodoxa", spune, zambind parca alene, parintele Popa. Indaratul zambetului lui se ascunde insa o tenacitate uimitoare. Ani in sir, nimic n-a stat in calea dorintei preotului de a vedea biserica inaltata. N-au fost bani? S-a zbatut sa faca rost de ei. N-au fost mesteri sa trudeasca la zidarie? Si-a pus patrafirul deoparte, si-a suflecat manecile, si-a scuipat in palme si a lipit caramida de caramida, laolalta cu alti consateni dibaci. Pe muncitorii care faceau treaba de mantuiala i-a dat degraba deoparte. "Am avut mesteri care lasau de dorit, si atunci i-am inlaturat pe toti si am pus , eu mana, pentru ca a trebuit sa corectez eu greselile lor. Si acum mai trebuie corectat ceva pe ici, pe colo", se confeseaza parintele constructor.
Stie tot
Preotul Popa a dibuit tainele inaltarii unei biserici pe vremea cand era student la seminarul ortodox de la Caransebes. Timp de cinci ani a pus osul la construirea unei biserici. Acum stie toate randuielile care sunt necesare pentru inaltarea unui lacas de cult. Stie sa prepare mortarul, sa zideasca si chiar sa puna geamurile. Nici rindeaua nu-i e straina mesterului Popa. Au trecut zece ani de cand in Neudorf a inceput construirea bisericii. S-a inaltat de la o zi la alta. Pare ca e aproape gata, dar, totusi, mai e de lucru. Si cine sa puna mana daca nu preotul satului? Pentru parintele Popa nu-i bucurie mai mare dimineata, cand merge in spatele casei parohiale, unde e ridicata biserica, si vede munca lui de 10 ani. Stie ca va veni si ziua in care va oficia prima slujba in biserica pe care el si oamenii locului si-o doresc atat de mult.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}