title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Sambata, 27 ianuarie 2001

Interviu cu presedintele PDSR Arad - senatorul Avram CraciunInterviu cu presedintele PDSR Arad, senatorul Avram Craciun
- In cursul acestei saptamani, ati facut vizite in teritoriu. Cu ce impresie ati ramas de la intalnirea pe care ati avut-o cu alegatorii?
- Am fost in comuna Apateu, unde am participat la sedinta Consiliului Local, care a fost deosebit de activa. S-au ridicat probleme de administratie, unele am reusit sa le clarificam pe loc, altele le-am retinut si sper ca impreuna cu autoritatile judetene sa rezolvam aceste doleante. Am fost si la Chisineu-Cris, unde am luat legatura cu primarul, pentru aceleasi probleme. Totodata, la Chisineu-Cris am depus o solicitare pentru a deschide un birou senatorial si, mai mult, primarul acestei localitati m-a asigurat ca voi primi un spatiu adecvat pentru a ma intalni cu oamenii si cu problemele lor. De asemenea, am dorit sa vad pulsul noilor proiecte de lege care trebuie sa fie transpuse in practica.
- Cum vi s-a parut prima sesiune extraordinara la care ati participat in calitate de senator?
- Prima sesiune a fost si prima surpriza pentru mine. Fiind la primul mandat de senator, acest lucru implica si un nou mod de lucru. Am luat contact cu o atitudine noua de munca si m-a impresionat rapiditatea cu care noua conducere a Senatului a stiut sa-i antreneze pe toti senatorii la dezbateri deosebit de practice, punctuale. De fapt, s-a vazut ca in aceasta sesiune extraordinara s-au rezolvat foarte multe probleme care trenau de multa vreme.
- Aveti vreun regret pentru faptul ca ati ramas senator in continuare si nu ati fost numit din nou prefect?
- De regret nu poate fi vorba. Eu am fost prefectul Aradului si normal ca mi-ar fi fost usor sa continui ce am inceput. Daca este vorba despre un regret, acesta se poate asocia doar cu anumite proiecte pe care eu le-am avut in vedere, dar pierderea alegerilor din 1996 nu mi-a mai dat posibilitatea sa le infaptuiesc. Dar consider ca si din pozitia mea de senator pot sa ajut foarte mult administratia publica locala si in special cea judeteana si Prefectura, avand in vedere ca interesele noastre converg. Cred ca si noile cadre care au fost numite la conducerea judetului vor fi in masura sa-si duca la indeplinire dorintele si sa realizeze asteptarile oamenilor.
- De unde au aparut zvonurile, devenite din ce in ce mai insistente, care vorbeau despre o inlocuire a dumneavoastra de la conducerea PDSR Arad?
- In opinia mea, cea mai puternica arma este zvonistica.
- Ati putea fi invins vreodata de cei care utilizeaza aceasta arma?
- Nu pot sa cred ca structura partidului nostru, realizarile pe care le-am avut ar fi condus la asemenea schimbari. Deci noi am obtinut rezultate deosebite, dar cineva a fost interesat de a obtine aceasta functie, dar nu s-a pus problema in fapt niciodata. Sunt anumite chestiuni, normale de altfel, pentru ca un partid trebuie sa aiba si solutii diverse, unde sa domine concurenta. In PDSR Arad este o lupta de idei, de variante, dar in nici un caz nu se pune problema unor sciziuni. Cred ca orice linie paralela in PDSR Arad este de la inceput sortita esecului. Schimbarile la noi nu se produc ca si alte partide si succesele pe care le-a avut organizatia pe care o conduc arata ca nu se pune problema inlaturarii mele fara o motivatie solida, care in acest moment nu exista.
- Cei din PRM Arad va acuza ca intentionat nu ati semnat protocolul, pentru a amana la infinit repartizarea spatiilor pentru birouri parlamentare.
- Eu nici nu cred ca poate fi vorba de un protocol atata vreme cat proprietatea este a noastra. Eu nu pot sa negociez un lucru care nu e al meu, problema spatiilor este de competenta CLM. Noi am depus o cerere, asa trebuie sa faca si celelalte partide, iar Consiliul Local decide. Toata tevatura asta este mai mult pentru a deruta lumea. Eu personal am solicitat pentru biroul meu si a domnului Sergiu Nicolaescu spatiul de pe strada Horia nr. 2. Eu nu am fost niciodata contra lor, este dreptul lor. Este o placere a celor din PRM Arad si se uite tabara cealalta in loc sa-si rezolve problemele. Noi am semnat odata cu ei un protocol pentru constituirea CLM si l-au tradat, altul nu mai semnez cu ei.
Maria Lupsa - pacienta operata in Germania...O femeie din Arad este decisa sa dea in judecata o clinica particulara din Germania unde i-a fost efectuata o interventie chirurgicala la tiroida, deoarece medicii au uitat in gatul ei un tampon folosit pentru oprirea hemoragiei. Maria Lupsa sufera de peste zece ani de afectiuni ale glandei tiroide. Ea a decis, impreuna cu familia, sa se opereze la o clinica particulara din Germania, chiar daca interventia chirurgicala a costat 9 000 de marci germane. Operatia a avut loc in luna noiembrie 2000, iar femeia s-a intors in Romania in luna decembrie. Pentru ca starea ei nu se ameliorase, femeia s-a prezentat la un consult la Spitalul Clinic Municipal din Arad, unde medicii au constatat ca avea o infectie, dar nu au descoperit ce a provocat-o. Tratamentul prescris nu a avut rezultate, astfel ca doctorii au decis sa o opereze din nou pe femeie. Medicul chirurg Celus Ciobanu a declarat ca a gasit in gatul femeii un tampon folosit de regula pentru stoparea hemoragiilor. Fiul pacientei, Cosmin Lupsa, a declarat ca va da in judecata clinica din Germania. Chiar daca Maria Lupsa se simte bine, medicii nu se pot pronunta daca va avea sau nu de suferit in continuare, pentru ca tamponul a provocat infectia mai multor tesuturi. Familia Lupsa a solicitat medicilor sa pastreze tamponul pentru a-l putea folosi ca dovada in procesul pe care-l vor intenta clinicii germane.
Trinity doreste sa continue investitiile - Virtual Arad News (c)2001Compania americana a cumparat si locomotivele pentru vagoanele fabricate la Astra Marfa
Cea mai mare companie nord-americana din domeniul transportului feroviar, constructiilor si produselor industriale, Trinity Industries, a investit in Romania, pana in prezent, aproximativ 130 milioane de dolari. Anul acesta, compania americana are un program de nvestitii de inca 130 milioane de dolari. Trinity detine in Romania pachete majoritare de actiuni la Astra Vagoane-Marfa Arad, Institutul de Cercetare si Proiectare Vagoane si la Meva Drobeta Turnu Severin, al doilea mare producator de locomotive, dupa Electroputere Craiova. In fabrica de vagoane marfa aradeana, Trinity Industries a investit 22 de milioane de dolari, pana acum. Anul acesta, americanii vor investi inca 5 milioane de dolari, urmand ca pana in 2004 valoare investitiilor sa fie de 50 de milioane de dolari. In urma cu doi ani, Trinity Industries a cumparat de la F.P.S. 70% din actiunile societatii Meva. Compania americana a investit in acest timp peste 8 milioane de dolari in modernizarea fabricii de vagoane Meva Drobeta Turnu Severin. Aceste actiuni sunt detinute de persoane fizice, 19%, si de S.I.F. 1 Banat-Crisana - 11%. Pretul ofertei este de 25 000 lei/actiune. Trinity Industries produce anual 30 000 de vagoane. La Arad au fost construite anul trecut 1000 de vagoane, la o capacitate de productie a fabricii de 20 de vagoane pe zi. Toata productia de la Arad este exportata in Germania si Belgia. Compania nord-americana detine 70% din pachetul de actiuni al Astra Vagoane Marfa Arad.
IMM-urile si studentii vor putea colaboraUniversitatea "Aurel Vlaicu", prin Facultatea de Inginerie si Stiinte Economice a initiat un plan de colaborare cu intreprinderile mici si mijlocii aradene. Pentru a realiza acest lucru s-a apelat la Camera de Comert, Industrie si Agricultura, cea care are toate datele si cunoaste foarte bine activitatea IMM-urilor. Astfel, joi, la CCIA s-a desfasurat "episodul pilot" al actiunii, urmand ca peste doua saptamani, mai precis pe data de 8 februarie, tot la Camera, sa aiba loc prima intalnire intre reprezentantii IMM-urilor si ai universitatii, in cadrul careia cei interesati vor afla toate datele. Iosif Kaposta, decanul Facultatii de Inginerie, a subliniat faptul ca nu mai exista, in Arad, un centru de cercetare, doar cel de la Astra Vagoane. "In cadrul universitatii noastre functioneaza Centrul de inovare si transfer tehnologic, dar noi vrem sa ne ocupam de ceva practic, si ne-am gandit la IMM- urile care fac productie si care nu au posibilitatea sa-si imbunatateasca tehnologia" Profesorul Francisc Tusz a afirmat ca actiunea se desfasoara in doua etape: "Mai intai ne vom interesa care sunt problemele pe care le inlampina astfel de societati si apoi sa cautam posibilitati de finantare. Credem ca exista posibilitatea ca studentii nostri sa fie angajati de catre firmele cu care vor colabora. Acest lucru ar fi un castig pentru noi si un ajutor pentru IMM uri ". Concret, studenti ai facultatii impreuna cu profesori vor intocmi proiecte de fezabilitate gratis pentru intreprinderile mici si mijlocii incheindu-se un contract intre student si societatea respectiva. Aceasta initiativa a fost privita cu interes de catre Camera de Comert. "Am salutat initiativa Universitatii de a face o legatura intre invatamant si proiectare, intre invatamant si economie. Formarea de cadre fara practica duce la crearea unei clase de oaneni cu diploma in buzunar. Camera e interesata si promite sa sprijine ideea" a declarat Nicolae Bacanu presedintele CCIA.
Ioan Fratila - primarul Savarsinului are planuri mari de viitorInceputul de an - si mai mult, chiar de mileniu, este un bun prilej pentru alcatuirea planurilor de viitor. Primarul comunei Savarsin, ing. Ioan Fratila, si-a propus pentru anul in curs demararea unor proiecte foarte ambitioase. Ramane de vazut cat din ele se va concretiza si cat va ramane doar la nivelul visului frumos. In primul rand, primarul isi doreste in comuna sa o judecatorie, cu toate anexele necesare: serviciul de carte funciara, parchet si, implicit, birouri avocationale. Motivatia este un amestec de nostalgie, spirit justitiar si pragmatism local.. "Ne dorim o judecatorie la Savarsin, deoarece in trecut a functionat aici o asemenea institutie si avem spatiile necesare pentru reinfiintarea ei. Apoi, distanta dintre localitatile din jurul Savarsinului si Judecatoria Lipova este mare, facand dificil accesul la justifie al cetatenilor. In conditiile in care cele mai multe cazuri aflate pe rolul acestei judecatorii provin din zona noastra ". Inceperea lucrarilor la constructia unui nou pod peste raul Mures este de asemenea in atentia primarului. Vechiul pod nu mai poate fi utilizat pentru traficul greu, ceea ce determina dificultati pentru calatorii care vor sa traverseze Muresul. Consiliul Judetean Arad a promis ca in anul 2001 va incepe organizarea de santier si va aloca in acest scop suma de 3 miliarde lei. Pe timpul lucrarilor la noul pod se va amenaja un pod de pontoane sau un pod plutitor, pentru a satisface necesitatile de traversare a raului. Insa doar promisiuni au mai existat si in anii trecuti... Extinderea retelei de apa si introducerea gazului in comuna Savarsin fac parte din proiectele pe anul 2001. Daca problema apei poate fi oarecum rezolvata, cea a gazului este dificil de solutionat datorita faptului ca magistrala de gaz este inca departe de comuna: Primarul se gandeste totusi la o solutie: "Ne-am gandit ca in conditiile in care contactul cu magistrala de gaz se poate face dinspre localitatea Ilia, judetul Hunedoara, aflata la 45 de km fata de Savarsin, sau dinspre Arad unde ea se afla la peste 70 de km, solutia cea mai buna ar fi racordarea la conducta de gaz care alimenteaza orasul Faget din judetul Timis. Cu toate ca ar fi necesara traversarea Dealului Fagetului, distanta pana la Savarsin ar fi in acest caz de numai 20 km.". Rezolvarea acestor probleme depinde in primul rand de resursele financiare de care comuna Savarsin poate dispune. "La acest capitol lucrurile nu sunt prea roze, fiindca asemenea investitii nu pot fi suportate din veniturile colectate pe plan local, iar in lipsa banilor, autonomia noastra locala si toate proiectele pe care ni le propunem sunt de fapt vorbe in vant ", concluzioneaza cu amaraciune Ioan Fratila.
Dacia 26 ianuarie - 1 februarie Miky, ochi albastri- (SUA)
Muresul 26 ianuarie - 1 februarie Femeia mereu deasupra - (SUA)
Arta 26 ianuarie - 1 februarie - Sala A Eu, cu mine... si Irene - (SUA)
Arta 26 ianuarie - 1 februarie - Sala B Dogma - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}