title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Joi, 23 august 2001

Manastirea Bezdin a fost electrificata - Virtual Arad News (c)2001Manastirea Bezdin este atestata documentar din secolul al 16-lea si se afla la 36 km sud vest de Arad, pe soseaua Arad-Periam, langa satul Munar. Manastirea apartine cultului ortodox sarb, purtand hramul "Adormirea Maicii Domnului" si, pana marti, 21 august, nu a beneficiat de una din cele mai elementare binefaceri ale civilizatiei: curentul electric. Este incredibil ca in mileniul trei sa mai existe astfel de situatii, cu atat mai mult cu cat manastirea se afla la o distanta relativ mica de resedinta de judet. Cel putin la fel de incredibil este si faptul ca, de aproape l0 ani, singura locuitoare a acestei manastiri este maica Anghelina, acum in varsta de 71 de ani. Accasta, pe langa rugaciunile si ritualurile bisericesti (pe care le indeplineste un calugar), s-a ocupat si de problemele administrative si. gospodaresti ale lacasului de cult. Astfel, manastirea straluceste de curatenie, are o gradina cu toate cele trebuincioase unei adevarate gospadarii si, ca o completare a tabloului, zeci de ghivece cu flori zambesc pe verande si in gradinitele amenajate din jur. Nimic din ceea ce ne arata manastirea nu lasa impresia ca aici, la lasarea intunericului, se citea la lumina lumanarii sau ca incaperile erau luminate cu candele.. Si totusi, asa s-a intamplat pana mai ieri, cand becurile instalate aici s-au aprins pentru prima data. Lucrarile de introducere a energiei electrice au fost incepute de catre SC Electrica SA - Exploatarea de distributie Arad acum o luna si, cu sprijinul firmei Elco, au fost finalizate marti. Lucrarile s-au ridicat la suma de 2, 2 miliarde de lei, adica 84 mii de Euro. La darea in folosinta a energiei electrice la manastirea Bezdin au participat, alaturi de maica Anghelina, episcopul ortodox sarb, Luchian al Timisoarei, directorul CONEL - Cornel Secianschi (fara contributia caruia Bezdinul ar fi fost si acum in intuneric, bineinteles nu spiritual) prof. Simion Jarco, consilier judetean si presedinte al comunitatii sarbe din judetul Arad si altii. Introducerea curentului electric la manastirea Bezdin este cel mai frumos cadou venit in intampinarca sarbatoririi hramului manastirii care va avca loc la 28 august.
Viile din Podgorie vor fi pazite de jandarmiS-a luat aceasta masura deoarece, in anii trecuti, s-au inregistrat furturi masive de struguri
De cateva zile jandarmii aradeni au demarat actiunea "Podgoria". Mai bine zis au inceput sa pazeesca viile din Podgoria Aradului de eventualii indivizi, care intentioneaza sa sustraga struguri. "Conform prevederilor art.21 din Legea de organizare si functionare a Jandarmeriei Romane, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, in situatia actuala la solicitarea Directiei Agricole Arad, unitati de jandarmi pot asigura paza temporara a unor obiective, bunuri sau valori. Misiunea se executa contra cost, printr-un sistem de posturi fixe si patrulare, pedestre si auto, pentru a asigura paza viilor de la Pancota, Maderat, Masca, Galsa, Siria, Covasant, Minis, Baratca si a celorlalte localitati situate in zona respectiva", ne-a declarat colonel Alexandru Chis, comandantul Unitatii de Jandarmi de la Vladimirescu. Pana acum, in zilele care au trecut de cand jandarmii au intrat in "paine", nu s-a semnalat nici un incident, neexistand nici o tentativa de furt. Aceasta poate si datorita faptului ca de abia acum incep sa se coaca strugurii. Cat priveste primele reactii din partea localnicilor acestea sunt pozitive, cu toate ca, fiind pazita via "de stat" viile locuitorilor vor deveni tinta "atacurilor" persoanelor certate cu legea. Comandantul jandarmilor a luat legatura cu primarii si sefii de post din localitatile respective pentru a pune bazele unei cooperari si colaborari intre aceste institutii pentru a preveni furtul de struguri. Mai ales ca, asa cum s-au plans sefii de ferme, in anii trecuti s-au inregistrat furturi masive. "S-a ajuns sa se fure struguri cu carutele sau, mai grav, cu camionul." ne-a spus un inginer de la o ferma din Podgorie. Cat priveste efectivele de jandarmi prezente in zona, ele sunt suficiente, ne asigura col. Alexandru Chis, iar daca situatia o va impune, sunt pregatite cateva subunitati care sa vina in spijinul celor aflate in misiune. "Intre punctele fixe si mobile si comandament se tine legatura permanent, prin statii de emisie-receptie si telefoane, si orice incident apare se raporteaza imediat. Deasemenea, tinem legatura cu fortele de Politie din zona." ne-a spus, in incheiere, seful jandarmilor aradeni.
Familia Ciurar protesteaza in fata Primariei...Familia Ciurar se simte persecutata de vecini
Marti dimineata, in fata Primariei Aradului, Ciurar Trifu si Covaci Luciana, impreuna cu un copil de 5 luni, s-au postat langa un afis, rezemat de o bicicleta cu rotile in sus, pe care scria "Greva Foamei". Grevistii sunt vecini cu Silviu si Mihaela Vitan, el jandarm si ea angajata a Politiei, care ii tortureaza pe cei doi grevisti. Adica, dupa cum am putut intelege de la acestia, sunt bombardati cu amenzi pe diferite motive care, sunt lipsite de un motiv binemeritat. De exemplu, cei doi nu pot lucra gradina, sa curete si sa arda buruienele uscate, ca sotii Vitan cheama imediat jandarmii si respectivii sunt amndati. Copiii nu au voie sa se joace pe motiv ca tulbura linistea publica si parintii sunt amedati. Protestatarii sunt, folosind cuvintele lor, "vai de capul lor" si nu-si pot permite lemne dc foc, arzand in soba de teracota reziduri de pielarie pe care le gasesc in acea zona. Sunt amendati si pe aceasta tema. Ciurar a facut o multime de plangeri care nu au fost luate in seama. S-a inscris si in audienta la Primarie, dar nu l-a luat nimeni in seama. Ciurar ne-a mai povestit cum Vitan a pus un caine, ciobanesc german, sa muste un copil de 2 ani. Acuzandu-i pe sotii Vitan de abuz de putere, Ciurar si concubina lui au recurs la ultima lor solutie, greva foamei, fiind hotarat sa puna capat acestor evenimente, chiar daca va fi nevoit sa ajunga si la Bucuresti.
Directorul Ovidiu Nila doreste reglementarea situatieiIn Nadlac exista o singura sonda de gaz, care apartinea Societatii Nationale a Petrolului Petrom, dar acum se afla in proces de predare catre Rompetrol. In aceste conditii, SNP considera ca realizarea investitiilor necesare pentru cresterea debitelor de gaze extrase sunt inoportune. Printr-o adresa trimisa directorului SC Distrigaz SA, Ovidiu Nila, de catre SNP Petrom, sucursala Timisoara, se specifica: "pentru localitatea Nadlac, momentan nu exista posibilitatea tehnica de furnizare a gazelor din partea SNP decat structura Nadlac, care se afla in prezent in proces de predare catre Rompetrol". Din acest motiv, directorul Distrigaz, Ovidiu Nila, a solicitat o intalnire, la Nadlac, cu Horia Pintea, directorul SNP Petrom Timisoara. "Am vrut sa ne intalnim pentru a gasi o solutie in vederea reglementarii situatiei, insa dansul nu a raspuns invitatiei" ne-a declarat Ovidiu Nila. La intalnire urma sa participe si subprefectul Florin Remetan, care a fost informat asupra situatiei create. "Trebuie neaparat sa facem ceva pentru localnici, deoarece pe zi ce trece sonda se disipa, iar Petrom nu va mai investi" ne-a declarat acesta.
Gradina Botanica Macea - obiectiv de interes european - Virtual Arad News (c)2001Gradina Botanica Universitara din Macea a constiuit subiectul unei aparitii editoriale de referinta. Este vorba despre lucrarea "Asociatia Gradinilor Botanice din Romania, un pas spre integrarea europeana", aparuta la Editura ALL- Bucuresti si este rezultatul activitatii stiintifice, desfasurate in cadrul proiectului Tempus- Phare. Gradina botanica universitara Macea, membra fondatoare a Asociatiei AGBR constituie unul dintre principalele subiecte ale lucrarii. Lucrarea consemneaza aportul naturalistilor de identificare si monitorizare, conservare, managementul resurselor naturale vegetale. Prin aceasta aparitie editoriala, Gradina Botanica Macea devine un obiectiv stiintific de interes european.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}