title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Sambata, 23 iunie 2001

La Horia s-a deschis Centrul pentru primirea refugiatilorAcesta a costat 800 000 de euro, fiind cerut in mod expres de UE
Realizarea Centrului de cazare pentru straini Arad, centru situat in localitatea Horia, a fost una dintre preocuparile importante ale Romaniei de a indeplini cerintele UE, in ceea ce priveste gestionarea eficienta a fenomenului migrationist, alaturi de cele privind securizarea frontierelor. Astfel, la inaugurarea centrului, care s-a facut ieri la Horia, au participat o serie de personalitati locale. Au fost prezenti generalul Pavel Abraham, secretar de stat in Ministerul de Interne, col. Nicolae Ionel, seful Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanelor de la Bucuresti, col. Ioan Ganda, de la Directia de Evidenta Informatizata a Persoanelor Arad, col. Stefan Damb, seful Centrului de cazare pentru straini de la Horia, si Ioan Pantos, primarul comunei Vladimirescu. De asemenea, au mai fost invitati col. Ioan Ulica, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Arad, col. Ioan Alexandru Chis, comandantul Unitatii de jandarmi de la Vladimirescu, precum si alti reprezentanti ai unitatilor subordonate MI. Generalul Pavel Abraham, secretar de stat in MI, a declarat: "Necesitatea acestui obiectiv a fost determinata, in principal, de nevoia intensificarii controlului si combaterea fluxului crescand de imigranti provenind in special din Asia si Africa, care intentioneaza sa intre si sa tranziteze pe directia frontierei cu Ungaria, in dorinta de a ajunge si de a se stabili in Occident." Din aceste motive, la Horia s-a creat infrastructura necesara pentru primirea imigrantilor. Lucrarile la centru au inceput in urma cu doi ani de zile, dar noul Guvern a accelerat procesul, indeplinind termenul de finalizare, stabilit pentru aceasta luna. In acest centru se vor gazdui cetatenii straini pana la clarificarea situatiei lor, nefiind vorba de arestare, ci de o retinere administrativa, pana la extradare. In acest moment, exista acorduri incheiate cu toate tarile din UE, mai putin cu Portugalia, Anglia si Austria, cu care discutiile sunt intr-un stadiu avansat. De asemenea, mai exista acorduri de readmisie cu tari din Africa si Asia. Centrul de la Horia are o capacitate de primire de minim 50 de persoane, dar, in caz de necesitate, aici pot fi cazate si 100 de persoane. In Romania mai exista doar un singur astfel de centru, langa Bucuresti, la Otopeni. Acesta are o capacitate de cazare de 100 de persoane. Inca doua centre de acest fel vor mai fi construite la Giurgiu si Iasi. Despre centrul de la Horia se poate spune ca indeplineste toate conditiile, avand dotari foarte bune. Pe viitor, se intentioneaza construirea unor terenuri sportive si pentru recreere.
Zona unde s-a produs atentatul asupra comisarului Cancel...Politistii trebuie sa-i gaseasca pe autorii morali ai agresiunii impotriva comisarului sef
Au trecut zece zile de la agresiunea impotriva comisarului sef al Garzii Financiare Arad, Dan Cancel, si inca nu a fost descoperita persoana care a avut curajul sa-i aplice o lovituta in cap unui reprezentant al Ministerului de Finante. In ciuda eforturilor consistente depuse de catre fortele de politie din Arad si in ciuda faptului ca s-a promis o suma considerabila pentru acel sau acei care pot furniza informatii care sa duca la prinderea acestuia, agresorul nu a fost, inca, identificat. Conform unor surse oficiale, politistii au luat declaratii unor martori care se aflau la o oarecare distanta de locul unde s-a produs incidentul, pe baza carora s-au stabilit semnalmentele raufacatorului. In aceste momente credem ca nu este atat de necesara identificarea si prinderea agresorului, ci mai degraba merita cunoscut cine sta in spatele intregii afaceri. Pentru ca intreaga tarasenie a fost gandita, programata si, nu in ultima instanta, platita cu bani grei de catre cineva. Ca o fi vreun agent economic care a fost "calcat" de catre comisarii GFA si caruia i-au fost deranjate afacerile, sau o fi vreo persoana interesata care, de asemenea, a avut de suferit de pe urma modului de munca al noului comisar sef, nu prea conteaza, important este ca politistii si toti acei care cerceteaza acest caz sa afle autorul moral al acestei fapte care submineaza puterea autoritatilor. In primul rand trebuie pedepsit exemplar cel care a premeditat si apoi, tot exemplar, pedepsit si agresorul. Nu minimalizam faptul ca, in tot acest rastimp, politistii au verificat mai multe piste, s-au dus pe mai multe cai care duceau la firmele care au avut de suferit de pe urma stilului de munca actual al comisarilor GFA, insa nu credem ca nu le-au fost "soptite" si unele informatii care sa duca la identificarea celor implicati in acest caz. Mai cu seama ca, din cate stim, a fost solicitat si ajutorul unor membri ai lumii interlope. Pentru ca nu putem fi de acord cu unele voci care sustin ca autorii nu trebuie sa fie gasiti.
La ITM Arad a fost taiata panglica inauguralaLa ceremonie a participat si Mariana Basuc
Sediul Inspectoratului Teritorial de Munca din Arad a fost inaugurat ieri la ora 12,00 in prezenta inspectorului general de stat de la Inspectoratul Muncii din Bucuresti, Mariana Basuc. De asemenea, la aceasta manifestare au mai fost prezente personalitati locale. In jurul orei 12,00 a inceput ceremonia de inaugurare a sediului de pe strada Episcopiei. Subprefectul judetului Arad,  Florin Remetan, a tinut o cuvantare in care apreciat rolul acestei institutii in dezvoltarea unor relatii de munca normala. Mariana Basuc s-a referit si ea, in speech-ul sau, la importanta pe care o are Inspectoratul Teritorial de Munca. Inspectorul sef, Liviu Crisan, le-a multumit celor prezenti pentru implicare si le-a promis ca angajatii institutiei vor face treaba mai buna. Dupa ce a fost taiata panglica, iar sediul a primit si acest "botez", toti invitatii au ciocnit o cupa cu sampanie in cinstea Inspectoratului Teritorial de Munca din Arad. Peste aproximativ o ora si jumatate personalitatile invitate la inaugurare a participat la o conferinta de presa. In prezenta inspectorului general de stat Mariana Basuc, a subprefectului Florin Remetan si a inspectorului sef Liviu Crisan au fost purtate discutii legate de protectia muncii si angajarile fara forme legale. Mariana Basuc a declarat ca "in ceea ce priveste legislatia din domeniul protectiei muncii, putem spune ca Romania nu are probleme in aceasta privinta. Inca inainte de 1989 existau reglementari clare in acest domeniu". Daca in alte judete exista semne mari de intrebare in legatura cu protectia in munca, in Arad lucrurile sunt cat se poate de bine puse la punct. Aici exista responsabilitate atat a muncitorilor, cat si a patronilor, chiar daca ar mai fi destule lucruri de indreptat. Cat despre munca la negru inspectorul general de stat Mariana Basuc declara ca "nici la acest capitol nu putem spune ca Aradul sta prost. Numarul celor angajati fara forme legale nu se afla la nivelul la care se situeaza acest fenomen in restul tarii".
Transmisii prin fibra optica la RCS...Firma este in plin proces de modernizare a retelei de transmisie prin cablu
Operatorul de televiziune prin cablu Romanian Cable Systems intentioneaza ca pana la sfarsitul anului viitor sa finalizeze cea mai mare parte dintr-o investitie de aproximativ 100 de milioane. Grupul RCS se pregateste pentru a putea furniza si servicii de voce, o data cu liberalizarea pietei comunicatiilor, la sfarsitul anului viitor. Totodata, compania furnizeaza servicii Internet si de transmisii de date prin Romanian Data Systems. RCS, in baza unui contract cu Electrica, a instalat pe suportul stalpilor de inalta tensiune (110KV) un tronson de aproape 1000 km de fibra optica care face legatura intre Bucuresti si Oradea, precum si intre Oradea si Timisoara, prin Arad, avand o capacitate instalata de 622 Mbps. In Arad, firma RCS a preluat toate firmele de acest gen, la ora actuala detinand monopolul pe piata transmisiunilor prin cablu. In orasul nostru, aceasta firma a demarat, in ultimul an, un amplu program de introducere a transmisiunilor prin fibra optica. Pana in acest moment, lucrarile sunt finalizate in zona centrala a orasului, iar in cartierele Aurel Vlaicu si Micalaca, lucraile sunt intr-un stadiu avansat de executie. Odata finalizate aceste lucrari, pe langa furnizarea unor servicii, pe langa programele TV, se va realiza si un mai bun control al clientilor. In acest fel, va fi extrem de dificil sa se mai fure semnal, metoda aplicata, la ora actuala, de o serie de aradeni. Dar RCS a fost, la un moment dat, in pericol de a pierde monopolul de pe piata Aradului. In urma cu un an, printr-o hotarare a CLM s-a stabilit ca in zonele in care exista retea de canalizare, retelele de transmisiune prin cablu sa fie pozitionate in interiorul retelei de canalizare, in scopul protejarii aspectului urbanistic. Masura normala si civilizata. Primaria dorea anularea hotararii, costurile lucrarii fiind ridicate. Asta pentru a se veni in sprijinul tuturor investitorilor din acest domeniu, care ar avea aceleasi conditii de lucru. De fapt, lupta s-a dat intre RCS si UPC, care dorea sa patrunda pe piata aradeana. UPC Romania SA din Timisoara, parte a grupului United Pan-Europe Communications, dorea sa intre pe piata aradeana, oferind o alternativa la ofertele RCS. Dar firma din Timisoara a considerat ca administratia publica aradeana intervine, prin Hotararea 157, in operatiunile de piata, influentand concurenta. RCS a reactionat, prin directorul Emilian Pintea, afirmand ca are deja semnate contracte cu RAAC si Arterm pentru trecerea in subteran a retelelor. Cum era si normal, consilierii au respins propunerea, astfel incat, deocamdata, RCS nu are concurenta.
Concert de binefacere la Sinagoga...Concert la Sinagoga plus clasicism vienez pe scena Filarmonicii
Comunitatea evreilor din Arad pune la dispozitie din cand in cand, pentru iubitorii muzicii din urbea noastra, spatiul atat de ofertant al Sinagogii Neologe de pe strada Tribunul Dobra si organizeaza la rastimpuri concerte. Dupa cum spunea in prezentarea concertului, inginerul Schlessinger, seful comunitatii locale a evreilor, "cunoasterea inseamna cultura, ignoranta duce la intoleranta". In scopul cunoasterii sufletului evreiesc, in scopul cunoasterii unei importante culturi si nu in ultimul rand intr-un efort umanitar de colectare de fonduri pentru copiii strazii, in colaborare cu Filarmonica de Stat Arad si cu unul din artistii care vin cu nemarginita generozitate si colaboreaza cu institutia de concerte aradeana - ma refer la violoncelistul englez Robert Max care acum si-a asumat conducerea muzicala si un scurt intermezzo violoncelistic pe instrumentul sau Stradivarius - s-a organizat miercuri seara un concert extraordinar cu muzica traditionala evreiasca. Participarea insufletita a corului pregatit de Victoria Sofei, interventiile inspirate ale Maninei Pataki la pian si orga au sporit incarcatura emotionala si spirituala a unei seri de adevarata comuniune. Joi, la Filarmonica, program traditional din clasicismul vienez: Mozart si Schubert in talmacirea dirijorului Cristian George Neagu. El a invitat patru membri ai orchestrei sa treaca in postura solistica: oboista Dorina Cristea, clarinetistul Dan Chis, fagotistul Sandu Moldovan si cornistul Mihai Dogaru. Ei au fost protagonistii incununati de succes ai Simfoniei concertante pentru oboi, clarinet, fagot si corn in Mi bemol major K 297 de Mozart, Tot cu o creatie a geniului salzburghez s-a deschis seara de joi: Uvertura la opera "Nunta lui Figaro" K 492. Cristian George Neagu, un specialist recunoscut al acestui repertoriu, a completat programul cu o Simfonie de Schubert, a V-a in Si bemol major D 485. Opus de tinerete, compus de un Schubert la 19 ani in 1786, simfonia raspandeste aromele unei melodici seducatoare si un anume echilibru mult apreciat de cei prezenti joi la Palatul Cultural.
Dacia  22 iunie -  28 iunie Cat imi dai ca sate impusc? - (SUA)
Muresul 22 iunie -  28 iunie Prezicere fatala (SUA)
Arta  22 iunie -  28 iunie - Sala A Tigru si Dragon - (SUA)
Arta 22 iunie -  28 iunie - Sala B O iubire fara sfarsit - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare

painter.gif (13376 bytes)Artist plastic cauta...


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}