title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Vineri, 23 februarie 2001

Calatorii din Arad apreciaza tramvaiele nemtesti - Virtual Arad News (c)2001In cursul acestei saptamani, o delegatie din orasul Essen a vizitat orasul nostru, pentru a se intalni cu persoane din conducerea Companiei de Transport Public si din conducerea municipalitatii. Compania de Transport Public Arad are un contract in derulare cu municipalitatea din Essen, pentru achizitionarea a 20 de tramvaie. Contractul a fost semnat anul trecut si pana acum s-au primit sapte tramvaie din cele 20. Petru Cuvineanu, directorul tehnic al CTP, ne-a declarat: "Delegatia din Essen s-a intalnit cu noi si cu viceprimarul Emanoil Voicu si am discutat despre contractul pe care-l avem de anul trecut. La sfarsitul lunii martie cred ca vom primi si celelalte 13 tramvaie din Germania pe care le mai avem de primit. Cu ceea ce avem noi si cu ceea ce mai primim, reusim sa satisfacem, in mare parte, necesitatile. Totusi, ne gandim sa mai achizitionam si alte tramvaie, dar numai de acelasi fel cu ceea ce avem." Intre Compania de Transport Public Arad si municipalitatea din Essen s-a mai semnat si un contract pentru achizitionarea unor autobuze. In luna decembrie s-au primit 12 autobuze din Germania, sase dintre acestea fiind cumparate, iar pentru celelalte sase bucati s-au semnat contracte pentru plata in leasing. In functie de fondurile disponibile, CTP va continua sa achizitioneze mijloace de transport in comun din Germania, datorita performantelor bune ale acestora.
La Pecica s-a infiintat prima crescatorie de struti"Viitorul porc al romanilor" poate aduce profituri de sute de milioane
Ca urmare a numarului mare de cereri venite din partea celor care doresc sa se ocupe de cresterea strutilor, Gheorghe Alexa, directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, a fost la sfarsitul saptamanii trecute in Ungaria, in vederea stabilirii unor parteneriate intre crescatorii maghiari si cei romani care intentioneaza sa achizitioneze "viitorul porc al romanilor". In Ungaria, numarul celor care se bcura de cresterea strutilor este foarte mare, iar intentia celor de la OJCA este de a gasi aceste pasari la preturi cat mai mici, Gheorghe Alexa ne-a declarat ca s-a reusit stabilirea unor parteneriate cu crescatorii maghiari, dar deocamdata nu se va cumpara nici o pasare. Asta deoarece cei de la OJCA vor sa cunoasca situatia din mai multe ferme de pe teritoriul Ungariei. Urmatoarea vizita a celor de la Consultanta Agricola va fi facuta saptamana aceasta. Interesul aradenilor, si nu numai, este deosebit de mare pentru cresterea strutilor datorita posibilului castig de pe urma lor. Anual, de pe urma strutilor pot fi obtinute profituri de sute de milioane de lei. Amintim doar ca oul de strut se vinde cu aproximativ 150 DM. O alta posibilitate de a aduce struti in Arad este o crescatorie din Danemarca, care ofera si hrana necesara cresterii lor, pentru o luna. Pretul de achizitie a acestor pui este de 130-150 DM.
Preotul Pavel Vesa a lansat o noua carte...Bisericile de mir aradene sunt subiectul acestui nou volum
Preotul Pavel Vesa a venit in fata cititorilor sai cu un nou volum, intitulat "Bisericile de mir aradene intre traditie si modernitate", aparut la editura aradeana "Mirador", Preot duhovnic la Spitalul Clinic Judetean Arad, Pavel Vesa este un impatimit al scrisului si al cercetarii istorice, el fiind autor al peste 30 de studii si articole, precum si al cartilor "Biserici de lemn de odinioara" (1997), "Din istoria comunei Dieci" (1998), "Contributii monografice" (1999) si coautor la "Arad - monografia orasului" (1999). Noua carte a preotului Pavel Vesa are drept subiect bisericile de mir aradene in secolele XVIII si XIX si nu are in vedere aspectul dogmatic, ci doar o privire asupra felului in care bisericile existau, ca realitate socio-istorica in perioada cuprinsa intre 1701-2000, cu o scurta incursiune preliminara si asupra celor de la.cumpana veacurilor XVII si XVIII. Aria geografica a cercetarii intreprinse de Pavel Vesa se incadreaza in limitele geografice ale vechilor protopopiate: Arad, Buteni, Beliu, Chisineu-Cris, Halmagiu, Ineu, Lipova, Nadlac, Pecica, Radna, Siria, Varadia si Zarand, atestate documentar inca in secolul XVIII. Autorul pleaca de la faptul ca imaginea, proportiile, amplasarea unei biserici de mir - locul in care oamenii unei comunitati se roaga lui Dumnezeu - sunt reflectarea cea mai directa a conditiilor economice, sociale si a pietatii colective ale unei parohii. Deosebirea ce exista intre o mare comunitate si un mic sat este frapanta, de cele mai multe ori, la nivelul locasurilor de cult, ele purtand mereu amprenta spiritualitatii comunitatii care le-a edificat, a trairii religioase, a simtului si gustului pentru frumos. Noua carte a lui Pavel Vesa este rezultatul unei munci profunde de cercetare, autorul straduindu-se sa se apropie cat mai mult de realitatile existente pentru a putea oferi o imagine posibila a societatii ecleziastice aradene, mai ales din secolele XVIII si XIX. Fara a avea pretentia ca a epuizat intreaga problematica a bisericilor de mir, Pavel Vesa crede ca a reusit, in schimb, sa ofere o noua viziune asupra lacasurilor de cult in istoriografia aradeana. In lipsa unor surse directe si pe deplin satisfacatoare, autorul a facut apel si la toponimie, care sugereaza existenta in timp a unui lacas de cult. Prin aceasta carte, preotul Pavel Vesa prezinta un adevarat documentar dedicat bisericilor de mir.
Elena Laslean este satisfacuta de rezultatele obtinuteInvitatii sai de astazi sunt vedetele Antenei 1 si VIP-uri din Capitala
Cunoscuta creatoare de moda Eli Laslean si-a legat pentru totdeauna numele de casa sa de moda "Ellis", foarte multi spunandu-i chiar "Doamna Ellis". Marti, creatoarea si-a serbat ziua de nastere alaturi de familie si de-angajati. Inca de la primele ore ale diminetii zilei de marti, postul TV Antena 1 i-a facut o surpriza, Horia Brenciu dorind sa-i ureze in direct "La multi ani", Eli Laslean colaborand de foarte multi ani cu acest post de televiziune. Sa nu uitam ca cele mai cunoscute crainice ale Antenei 1 poarta in fiecare seara creatiile vestimentare ale Casei "Ellis". Eli Laslean a atins o performanta cu totul deosebita pentru o creatoare de moda "din provincie.": a reusit sa patrunda si sa se impuna in lumea modei din Capitala, deci din intreaga tara, unde numele sau este rostit cu respect si apreciere. Eli Laslean ne-a marturisit ca vineri (astazi n.r.) va da o petrecere in Bucuresti, la Palatul Elisabeta, unde va avea ca invitati vedete si VIP- uri din Capitala, cu care colaboreaza foarte bine. "Sunt fericita ca l-am vazut pe fiul meu serbandu-si majoratul si avand in vedere ca stresul ne da batai de cap tuturor, tot timpul, m-am gandit ca acum ar fi bine sa profit de ocazie si sa dau o petrecere mare. Astfel, dupa douazeci de ani, organizez o petrecere de ziua mea, unde i-am invitat pe toti cei cu care colaborez in Bucuresti, tocmai pentru a mai uita de toate greutatile si de tot stresul de fiecare zi si ca sa ne simtim bine impreuna." De la petrecerea de la Palatul Elisabeta nu vor lipsi nici Alecsandra Stoicescu, Mona Nicolici, Horia Brenciu, Mircea Badea si multe alte vedete ale vietii mondene bucurestene. Nu ramane decat sa-i uram doamnei Eli Laslean "La multi ani" precum si aceeasi inspiratie care a facut-o celebra in intreaga tara, Casa de moda de la Arad.
Pictorul aradean Kett GrozaDespre Ioan Kett Groza, prietenii spun ca este "cel mai mare pictor din Arad". Statura sa impresionanta, barba si parul lung, atrag automat toate privirile. Numai ca Ioan Kett Groza nu atrage doar prin propria-i persoana, ci si prin creatiile sale: tablourile ce-i poarta semnatura se recunosc imediat, prin tusa inconfundabila a lui Kett Groza. Istoricul si criticul de arta Horia Medeleanu spunea despre pictura lui Kett Groza ca, la o prima privire, ea pare o simpla versiune a suprarealismului din anii interbelici, tocmai datorita motivelor obisnuite in arsenalul suprarealist. Dar, pe langa acestea, pictorul prezinta un repertoriu foarte bogat de motive proprii, el gasind semnificatii dintre cele mai diverse in obiectele cele mai indiferente si banale din lumea inconjuratoare. Astfel, tablourile lui Kett Groza ne indeamna, pur si simplu, sa visam cu ochii deschisi, cat se poate de lucizi. Iar de aici, arta lui se desprinde de estetica stricta a suprarealismului: imaginea construita de el este aparent suprarealista, dar este supusa, in mod evident, controlului rational. Evadarea propusa de acest artist plastic, intr-un imaginar cu totul aparte, plaseaza omul intr-o lume cu totul straina si nimic din jurul sau nu are menirea de a-l scoate din aceasta stare. Personajele sale par strivite de tot ceea ce le inconjoara, incremenite in asteptarea vesniciei, fara nici o posibilitate de a comunica. In schimb, cele mai neinsemnate obiecte provoaca visul: un cufar vechi se deschide lasand sa se reverse din el peisajul stancos al unei Grecii visate, iar dintr-un geamantan de lemn apare imaginea unei Venetii pline de culoare. Horia Medeleanu descifreaza ce inseamna visul in tablourile lui Ioan Kett Groza, tablouri pe care criticul le stie descrie ca nimeni altul: "Visul se ingemaneaza totdeauna cu aspiratia spre frumos. In preajma florilor, Kett picteaza adeseori pasari. Sunt foarte frumoase pasarile sale. O eleganta a liniei, dar si o energie continuta in trupurile lor fac din ele o prezenta vie."

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}