title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Luni, 22 octombrie 2001

Locul unde ar trebui amplasat Monumentul "Sfinta Treime"Serban Popescu - purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Arad:
- Am sa va rog, pe cat posibil, sa nu intrati in polemica cu mine, pentru ca nu sunt abilitat sa intru in polemica. Constatam in ultimul timp faptul ca intr-un oras, pana acum exemplu de convietuire pasnica intre minoritati si majoritate, se aduc in discutie false chestiuni care nu fac altceva decat sa creeze false dispute si dezbateri. Particularizand, referitor la amplasarea Monumentului Sfintei Treimi, spunem inca de la inceput ca ne declaram impotriva acestui lucru, pentru ca amplasarea acestui monument in fata Teatrului de Stat din Arad ar nemultumi majoritatea populatiei orasului nostru. Nu e cazul sa ne preocupe acum instalarea unui monument care ar satisface orgoliul unei mici comunitati religioase, respectiv cea catolica, si ar starni nemultumiri din partea celei ortodoxe. Monumentul a fost ridicat intr-o perioada care, conform statisticilor, intr-adevar populatia Aradului era majoritar catolica. Dar asta se intampla, deoarece romanii ortodocsi nu aveau voie sa traiasca in oras, ei fiind marginalizati in localitatile rurale, iar religia lor nu era reconoscuta de puterea imperiala. De ascmenea, acest monument, inainte de semnificatia crestina, este un simbol al spiritualitatii maghiare, al expansionismului hungarismului. Sa nu fim intelesi gresit: suntem de acord ca minoritatile nationale sa-si promoveze valorile culturale, sa-si protejeze mostenirea istorica. Dar nu suntem de acord ca simboluri care nasc dispute intre majoritate si minoritati sa fie ostentativ afisate in detrimentul uneia sau alteia. Nu dorim ca la Arad sa se starneasca dispute, de nici un fel. Locul unde se afla acum monumentul este, in opinia noastra, foarte bun. El a fost ingrijit si respectat cum se cuvine. Amplasarea lui in fata Teatrului de Stat nu are nici o justificare. In acel loc - care este cel mai reprezentativ al orasului - a fost, nu cu mult timp in urma, refuzata amplasarea statuii marelui om care a fost Vasile Goldis, unul dintre realizatorii Unirii de la 1918. Daca e sa punem acolo un monument, acela trebuie sa fie al Marii Uniri. Aradenii si-l doresc de prea multa vreme si pentru inaltarea caruia am demarat demersurile necesare. De aceea, consideram, inca o data, ca reamplasarea Monumentului Sfintei Treimi nu este binevenita. Va multumesc.
Prof. Florin Didilescu:
- Intamplator am trecut pe aici si am auzit de aceasta dezbatere. Incerc sa fiu calm, desi sunt intors pe dos. Am fost inspector sef la Inspectoratul pentru Cultura. S-a spus aici ca suntem un oras al Unirii. Spuneti-mi, va rog, dupa atatia ani de lupta pentru a demonstra care a fost rolul Aradului pentru infaptuirea Marii Uniri, care a fost reactia Bucurestiului? Cum am reusit noi sa impunem Aradul in fata Albei Iulii? Daca asa a vrut Dumnezeu, inseamna ca asa a vrut sa fie. Noi am fost creierul, dar flacara a fost la Alba Iulia. Ca sa demonstram contrariul ar insemna un consum de energie pe care ar trebui sa-l indreptam in alta parte. Monumentul despre care vorbim nu a fost legat niciodata de teatru. M-am nascut in teatru si am trait acolo. Nimeni nu a legat premierele teatrului de monumentul respectiv. Nu cred ca monumentul mai trebuie justificat din punct de vedere artistic. Daca avem taria sa recunoastem ca Aradul are o istorie, care nu intotdeauna ne place, trebuie sa ne-o si asumam. Eu pot sa invat numai istoria de la anul 1918 incoace, dar as vrea sa invat istoria Aradului de la anul 800 d.Ch. daca cineva imi procura un document in acest sens. Mi se pare ca amplasarea monumentului Sfintei Treimi nu numai ca este oportuna, dar reamplasarea nu face altceva decat si ne reintroduca intr-un, spatiu european in care, de fapt, traim. Duceti-va la Timisoara si veti gasi monumentul, la Novi Sad il veti gasi, la Viena il
Asa arata Monumentul "Sfanta Treime" in secolul trecutveti gasi. Deci, noi ar trebui sa fim mandri ca il avem. Cu Teatrul de Stat din Arad ar avea la fel de mica legatura si Monumentul Unirii, pentru ca Unirea nu a trecut prin teatru. Nimeni din teatru nu a avut nici o contributie la Marea Unire, pentru ca nici nu exista institutia. Monumentul trebuie lasat acolo unde a fost pus de vointa acelei vremi. Daca acceptam sa traim in acest oras, asa cum arata el astazi, trebuie sa il acceptam si cu istoria lui. Indiferent daca ne place sau nu ne place. Cand am lucrat la Inspectoratul pentru Cultura nu m-a intrebat nimeni nimic, cand a fost vorba despre amplasarea de monumente. Daca eram intrebati am fi fost primii care am fi spus ca locul in care a fost pusa statuia lui Goldis nu era locul care il onoreaza pe Goldis, intre doua linii de tramvai.
Arhitect Serban Gubovici
- Din punctul meu de vedere - si cred ca sunt in asentimentul arhitectilor - ceea ce se intampla astazi este o chestiune extraordinara. Pentru prima data se supun atentiei factorilor de decizie si persoanelor abilitate si cu putere de decizie pe plan local si judetean niste probleme care ne privesc pe noi toti. In al doilea rand, acest proiect eu l-am vazut la domnul Milos Cristea prin 1985 - 1986, daca nu ma insel. S-a pus candva problema sa se inceapa ceva, sa se faca ceva. Iar acum are sa va vorbeasca arhitectul particular: n-am sa inteleg niciodata conotatiile politice ce se dau unei chestiuni de urbanism, care nepriveste pe noi toti, pentru ca toti traim aici si toti am vrea sa arate altfel orasul. Cum s-a facut aceasta tragedie care este in fata Prefecturii? Ceea ce s-a facut in fata Primariei este cel mai mare kitsch si cred ca nici in ultima comuna din Dorohoi nu s-a facut asa ceva! Revin. Domnul director a dat citire unui comunicat al Prefecturii care, zic eu, s-a grabit. Pentru ca eu nu vad nici un fel de deranj pentru un om civilizat si care este educat. Daca comunitatea este deranjata de acest monument - care este religios suta la suta - inseamna ca este necultivata. Atunci hai sa-i cultivam pe oameni ! Si atunci, in loc sa ne inghesuim in ziare in polemici de tot felul, in functie de orientarea fiecaruia, mai bine ii educam pe oameni; mai bine le spunem ce inseamna acest monument. Subliniez: eu sunt ortodox, dar nu ma pot dezbara de simtul artistic si de meserie. Am fost foarte suparati cand Crucea Martirilor a fost ascunsa in spatele Manastirii Gai, iar noi vrem sa facem aceeasi nedreptate cu un monument care mie mi se pare logic sa fie asezat in fata Bisericii Romano - Catolice. Acolo este locul sau, acolo a fost ridicat. Acea chestiune cu majoritatea catolica e relativa, sa stiti; realitatea este cu totul si cu totul alta. Monumentul are un mesaj suta la suta religios. Comemorativ si religios. Este un obiect de arta care acolo a fost amplasat si, zau daca eu m-as gandi privindu-l la vreo incrancenare intre diferite culte crestine. Nici vorba! Este un obiect de arta! Din punctul meu de vedere, al arhitectului, amplasarea Monumentului Sfintei Treimi nu ridica nici o problema, cu atat mai mult, cu cat pe bulevard vom avea doi poli religiosi: unul ortodox si unul catolic.
Pr. Vasile Pop - consilier cultural al Episcopiei Aradului:
- Toate aceste discutii au fost iscate de necunostiinta. Consider ca monumentul ar trebui amplasat mai mult catre Biserica Catolica, decat inspre teatru. Pana acum, foarte multi au vorbit in numele ortodoxiei, dar au exprimat un punct de vedere fals. Ce ma impiedica pe mine, ca ortodox, sa admir aceasta statuie, desi este catolica? Pentru ca daca ortodocsii dau cu pietre in monumentele catolice, atunci si catolicii vor da cu pietre in icoanele noastre.
Arhitect Ioan Darida, - consilier minicipal:
- Atunci cand la Paris s-a construit Centrul Bobour, in locul halelor Centrale, generalul de Gaulle a fost invitat de specialisti sa-si dea cu parerea si nu sa hotarasca daca se va construi sau nu. De Gaulle a fost impotriva, dar a contat pe parerea specialistilor si, astfel, Centrul s-a ridicat. Eu sunt de acord cu reamplasarea monumentului, dar si cu gasirea unor solutii pentru Catedrala Ortodoxa si zona Pietei Podgoria.
Arhitecti si oameni de cultura sustin reamplasarea monumentuluiMuzeograf Gheorghe Lanevschi:
- Ar trebui sa pastram armonia care a existat intotdeapna in Arad intre etniile care au trait aici. Nicolae Iorga a facut o comparatie referitoare la piateta unde se afla Monumentul Sfintei Treimi: "imi da impresia ca ma aflu in Ringul Vienez". Ar trebui sa aducem la cunostinta aradenilor ca toate constructiile publice au fost facute pe banii lor. Tensiunile nu sunt specifice Aradului.
Onisim Colta, artist plastic:
- Sfanta Treime este un simbol suprem pe care acest monument il reprezinta. Este gata facut, ceea ce inseamna o cheltuiala in minus. Este o adevarata opera de arta, iar reamplasarea lui ar fixa o axa a Aradului, pe bulevard, mai ales ca s-a gasit si vechea fundatie a monumentului.
PSS dr. Timotei Seviciu, episcopul Aradului:
- Pana acum nu am vorbit pe aceasta tema, pentru ca nimeni nu mi-a cerut parerea. Nici atunci cand a fost reamplasata Crucea Martirilor nu m-a intrebat nimeni, nimic. Nu pot sa fiu impotriva unui monument religios, pentru ca nu-mi permite constiinta de cleric si nici credinta ortodoxa. Biserica Ortodoxa este de acord cu privirea specialistilor care vizeaza reamplasarea Monumentului Sfintei Treimi. Sfanta Treime reprezinta simbolul ecumenismului crestin mondial, iar daca as fi impotriva reamplasarii ar trebui sa fiu impotriva ecumenismului crestin. Pe de alta parte, vreau sa va spun ca bulevardul va incepe cu Monumentul Sfintei Treimi, iar la celalalt capat se inalta deja Catedrala ortodoxa care are Hramul Sfintei Treimi. Eu cred ca hazardul spune ceva in acest caz. Nu pot sa incurajez diferendele confesionale dintre noi, aradenii.
Mihai Matekovits - inspector - general adjunct, ISJ Arad:
- Minoritii se roaga in fiecare duminica a Sfintei Treimi de dupa Duminica Rusaliilor, in limba romana, maghiara si germana, la Biserica catolica din centru, pentru sanatatea aradenilor. Rugiciunea dureaza din prima jumatate a secolului al XVIII-lea, dupa ce Aradul a scapat de ciuma pustiitoare. Vreau sa va spun ca la aceasta rugaciune vin foarte multi credinciosi care nu-si fac semnul crucii dupa ritul catolic, ci dupa cel ortodox. Cred ca opinia Prefecturii a fost putin pripita.
Tiberiu Dekany unul din mijlocitorii donatiei catre SpitalMaterialele si aparatura medicala sunt noi sau au o vechime de maxim trei ani si provin de la un spital militar din Marsilia
Spitalul Municipal va beneficia de una dintre cele mai importante donatii post - revolutionare. Aici vor ajunge sase TIR-uri cu aparatura si materiale medicale, in total aproximativ 540 metri cubi. Valoarea donatiei este de, aproximativ 30 de miliarde de lei. Primul TIR a ajuns deja la Arad, celelalte autocamioane fiind pe drum sau in curs de incarcare. Printre materialele care au venit odata cu primul transport se numara si 79 de paturi electrice, toate noi, care vor dota Sectia de Terapie Intensiva, dar si alte sectii. Desi in multe cazuri, aparatura sau materialele sosite din donatii externe erau uzate moral sau expirate, la aceasta donatie nu este cazul, pentru ca materialele sau aparatura medicala sunt fie noi, fie cu o vechime de cel mult trei ani. Donatia a ajuns la Arad prin Cavalerii Ordinului de Malta, prin eforturile unui cetatean care doreste sa-si pastreze anonimatul. Tot ceea ce a ajuns la Arad provine din desfiintarea unui spital militar din orasul francez Marsilia. Alaturi de cele 79 de paturi, vor mai sosi pansamente, carucioare pentru persoane cu handicap, mese speciale, masini electronice de scris, dar si aparatura mai sofisticata, cum ar fi cea pentru dializa, de care era mare nevoie la Arad. Pentru ca aceasta donatie sa ajunga la Arad, au facut demersuri importante principele Radu de Hohenzollnern Veringen, prin intermendiul Societatii Amicii Regelui Mihai, dublate de demersurile consilierilor locali, ai PNL, Tiberiu Dekany, care este si vicepresedinte al Societatii Amicii Regelui Mihai, Doru Sever Puia si Valentin Paul Neamt, a deputatului PNL Titus Gheorghiof si primarului Dorel Popa. Costurile transportului sunt suportate din fondurile speciaale ale CLM, ele fiind peste 200 de milioane sub 1% din valoarea donatiei. Consilierul PNL, Tiberiu Dekany vicepresedinte Societatii Amicii Regelui Mihai, ne-a declarat: "Aceste materiale si aparatura medicala sunt prin primele roade ale revenirii familiei regale in judetul nostru. Mai sunt in lucru o serie alte proiecte ce vizeaza mai multe domenii, prioritare fiind proiectele sociale cele agricole."
Rromii vor avea un birou special la PrefecturaTeleconferinta cu prefectii si presedintii consiliilor judetene, desfasurata vineri, s-a prelungit, ca de obicei in ultima perioada, fiecare judet trebuind sa prezinte in fata premierului raportul privind indeplinirea sarcinilor trasate de Guvern privind programele de agricultura, toamna - iarna. Adrian Nastase i-a informat pe prefecti in legatura cu restructurarea si modernizarea SC Termoelectrica SA prin desprinderea unor sectii din structura acesteia si infiintarea unor societati comerciale pe actiuni. Un alt subiect abordat de primul, ministru s-a referit la cetatenii romani de etnie rroma. In vederea imbunatatirii situatiei acestora, la nivelul prefecturilor se vor infiinta birouri, care sa se ocupe de problemele lor si sa ii ajute in vederea integrarii in societate. "Rromii nu stiu sa se organizeze, nu au ONG-uri, nu au parteneriate cu autoritatile locale. La Prefectura exista un consilier rrom si vom mai angaja doua, trei persoane in vederea infiintarii acestui birou", a declarat Serban Popescu, directorul Directiei de Integrare Europeana. Intrucat, in Capitala, au fost inaugurate recent cateva magazine de tip economat pentru pensionari, in cadrul sedintei Comitetului Operativ Consultativ de saptamana aceasta, prefectul Gheorghe Pele va propune analizarea posibilitatii ca astfel de magazine sa ia fiinta si in Arad, unde la ora actuala exista doar unul.
La Vama Turnu, un italian a fost prins cu hasisPolitistii aradeni l-au retinut vineri dimineata, la punctul de trecere al frontierei Turnu pe cetateanul italian Quatrocchi Antonio, in varsta de 40 de ani, care s-a prezentat la vama pe sensul intrarii in tara. Ca urmare a unor inadvertente in actele pe care le-a prezentat pentru masina pe care o conducea s-a procedat la executarea unui control amanuntit asupra autoturismului, bagajelor si a cetateanului italian. In urma controlului asupra lui Quatrocchi au fost gasite trei tigari confectionate artizanal, cu hasis. Italianul a declarat ca le-a cumparat de acasa si erau destinate uzului personal. Banuitul a fost predat Biroului de Combatere a Crimei Organizate din zona Timisoara, pentru continuarea cercetarilor.
Dupa marcarea unicului gol...FC UTA - Industria Sarmei Campia Turzii 1- 0 (0- 0)
Mult prea increzuta s-a dovedit, sambata, Batrana Doamna si pana si-a dat seama ca ISCT e o formatie artagoasa, care-i poate pune probleme, au trecut 50 de minute si mai era putin ca victoria sa fie pusa in pericol. Utistii au gresit crezand ca o nou promovata nu le poate rezista - in conditiile in care Extensivul si Resita plecasera capul la Arad, ca sa nu mai vorbim de victoriile de la Baia Mare sau Timisoara - si aici s-a produs primul scurt-circuit in jocul lor. Apoi - ne referim in continuare la meci pana in minutul 65, pentru ca dupa aceea, UTA a jucat pentru conservarea rezultatului - a lipsit presingul, au lipsit daruirea si agresivitatea si toate au dus la un joc haotic, greu de deslusit. In prima parte, UTA a fost foarte slaba. S-a ajuns doar de doua ori in fata portii (in min. 9, Kent a patruns in careu, dar a fost blocat si in min. 23, Miculescu a sutat peste poarta, fara preluare) si asta din cauza proastei inspiratii a centralilor Todea si Precious ori a lipsei de conclucrare intre cuplurile de pe benzi, Panin- Buhus si, mai ales, Panaitescu-Ciubancan. De fapt, Todea si Precious au fost obligati sa ia jocul asupra lor, intr-o doza mai mare decat era necesar, tocmai din cauza apatiei de pe flancuri. In plus, textilistii s-au vazut, deseori, blocati de un adversar bine infipt in teren, agresiv pana la limita sportivitatii.. Dupa pauza, poate si teama de a nu da cu piciorul unui parcurs excelent, poate si promisiunea lui Onaca - senatorul care flutura, de la oficiala, 50 de milioane, bani promisi aradenilor in caz de victorie - au schimbat in ceva mai bine evolutia UTA-ei. Todea (50 si 57) si Kent (60) au prefatat un gol asteptat. Era minutul 65, cand Precious i-a pasat lui Buhus, care, dintr-o bucata, i-a centrat lui Miculescu, iar golgeterul utist a scos echipa din starea neplacuta pe care o traversa. Finalul a adus ceva emotii celor 3000 de aradeni, dar "Sarma" n-a fost in stare nici in ultima parte sa ameninte serios poarta lui Marne, vizitatorii neavand, practic, de-a lungul celor 90 de minute, o ocazie foarte clara de gol, Am face o greseala daca am incheia fara a spune ca o echipa buna castiga si cand joaca prost. E clar ca UTA a jucat prost, sambata, dar ramane de vazut - urmatoarele etape ne vor confirma - daca este cu adevarat o echipa buna. Deocamdata doar se pare ca este.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}