title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Joi, 22 martie 2001

Dorel Popa primar de "caracter, de cinci stele"Israelul aduna primarii din cele mai importante orase ale lumii
Primarul Aradului, Dorel Popa, a plecat ieri in Israel pentru a participa la cea de a 21-a Conferinta a primarilor din cele mai importante orase ale lumii. Conferinta se va desfasura la Tel Aviv, iar Romania este reprezentata acolo doar de primarul Aradului si de Traian Basescu, primarul general al Capitalei. Conferinta are ca tematica, dupa cum ne-a declarat seful de cabinet al primarului, Gheorghe Marian, impactul autoritatilor publice locale asupra comunitatilor urbane aglomerate, precum si dezvoltarea urbana in contextul situatiei actuale mondiale, privind cresterea populatiei. Lucrarile Conferintei se vor derula in perioada 25 martie - 31 martie. Primarul Aradului, Dorel Popa, are deja fixate intalniri cu presedintele Israelului, ministrul de externe al statului israelian, precum si cu premierul Ariel Sharon si cu primarul orasului Ierusalim, Ehud Olmert. Vizita primarului in Israel a primit si girul Consiliului Local Municipal, care a inteles importanta reprezentarii orasului Arad la aceasta conferinta. Aradul figureaza, deja, printre "orasele de caracter" ale lumii, dar si printre orasele "de cinci stele" ale Europei. La o prima vedere, aceste titluri nu par sa aiba importanta, insa ar putea ca aceasta sa se vada in timp.
Vila fostului primar Branc are un nou proprietar...Dumitru Branc, fostul primar al Aradului, a fost evacuat, luni, de executorul judecatoresc Virgil Popescu, din vila sa de pe strada Dorobanti. In baza sentintei definitive, cu numarul 6511/2000, Eugenia Simandan, impreuna cu sotul acesteia, (patronul firmei Californ Construct) a solicitat evacuarea familiei Branc, la aproape un an de la castigarea licitatiei. Resemnat, Dumitru Branc nu a opus nici o rezistenta la organele judecatoresti, cazand la invoiala cu Eugenia Simandan ca, in termen de zece zile, acesta sa evacueze in mod civilizat, imobilul. "Bunurile din casa le-au luat in custodie familia Simandan, pana la ridicarea acestora de dl. Branc. Nu numai ca Dumitru Branc nu a opus rezistenta, dar a predat cheile chiar ieri (luni, n. r.) la Judecatorie" ne declara Virgil Popescu.
Primele dezvaluiri
Desi lucrurile par simple in ceea ce priveste evacuarea, unele semne de intrebare par sa persiste, insa, asupra unor persoane implicate (mai mult sau mai putin) in acest caz. Dupa cum s-a putut citi in presa vremii, imobilul de pe Dorobanti a fost scos la licitatie de Banca Bucuresti (actuala Alpha Bank) pentru ca datoriile pe care le avea Dumitru Branc la aceasta banca nu au fost achitate la timp. Licitatia, care a avut loc pe data de 15 martie, a fost castigata de omul de afaceri Florin Lazureanu. Iata ce ne-a declarat dumnealui, ieri, in exclusivitate: "Licitatia am castigat-o eu, oferind pretul cel mai mare: 1,64 miliarde lei. Firesc, trebuia sa intru in posesia vilei, cu atat mai mult cu cat am avut acesti bani. Nu aveam nevoie decat de o hartie, pe care executorul -judecatoresc de pe, atunci, dl. Tranc, nu mi-a dat-o. Spunea ca din  indicatii superioare nu mi-o da. Ca sa iasa din incurcatura, Branc a apelat, conform legii, la un supraofertant, care trebuia sa plateasca mai mult cu 10% din valoarea ofertei mele. Numai ca acel supraofertant (o doamna) care, se pare, era ruda cu Branc nu avea puterea financiara sa concureze cu mine. Ca dovada ca nici n-a participat la supralicitarea din 16 iunie 2000". O data cu aceste dezvaluiri, itele intortocheate ale acestei afaceri par de nedescalcit. Apar insa, ca un bulgare de zapada care se rostogoleste la vale, alte si alte aspecte. La doar cateva zile de la esuarea supralicitatiei, Dumitru Branc achita subit, toate datoriile la banca. Deci, din acel moment, fara a mai avea datorii la banca, ii ramanea, teoretic, si casa. De ce n-a facut-o din timp, numai Dumnezeu stie. Iata ce ne declara directorul Alpha Bank, Dan Viorel: "Din punctul meu de vedere, din acel moment mi-am terminat "socotelile" cu Dumitru Branc. Si-a achitat debitele si nu mai aveam nimica de impartit cu dumnealui, asa ca am scos casa de sub sarcini". In acest moment, cu toata documentatia pe care am facut-o, nu ne-am putut da seama cum a ajuns casa sa fie proprietatea Eugeniei Simandan. Un posibil scenariu ni-l releva tot Florin Lazureanu: "Cred ca nu Dumitru Branc si-a platit datoriile catre bunca, ci, de fapt, sotul Eugeniei Simandan.Pentru a scapa de acuzatiile penale, ii plateste datoriile (datorii care, culmea, sunt cam de 1,6 miliarde, cat valoreaza casa) si, in schimbul acestei plati, vila ii va reveni patronului de la Californ Construct". In acest caz, ne intrebam noi, ce interese ar fi avut domnul Simandan sa achite niste datorii si sa obtina o casa, care oricum valora cam cat debitele neachitate de Dumitru Branc. Intrebari, deocamdata, fara raspuns.
Si alte intrebari , tot fara raspuns: "Cum s-a ajuns, luni, la evacuare?   Oare ar fi posibil ca Dumitru Branc, impreuna cu Gheorghe Simandan, sa fi convenit asupra unui termen in care fostul primar sa mai aiba dreptul sa mai stea in locuinta ?" Nu este exclus ca , depasind termenul acestei intelegeri, Eugenia Simandan sa fi recurs la aceasta evacuare silita.
Directoarea frigoriferului aradean - Carmen Barbulescu anunta mari probleme privind carnea...Oferta de animale de pe piata interna este inexistenta
Interzicerea importurilor de carne de porc din tarile Uniunii Europene, ca urmare a psihozei create de febra aftoasa la animalele cu copita despicata, afecteaza activitatile de productie din abatoarele romanesti. Producatorii interni de carne nu reusesc sa acopere decat o treime din necesarul de carne destinata prelucrarii, restul este acoperit din importuri. In prezent, importuri de carne de porc se efectueaza doar din Ungaria, celelalte fiind interzise din cauza febrei aftoase. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns situatia disperata in care se afla de cativa ani abatoarele aradene acum, o data cu interzicerea importurilor, precum si lipsa unei oferte de animale din partea crescatorilor, activitatile de productie s-au redus drastic. "In acest moment nu mai facem nici un import direct de carne de porc din cauza preturilor foarte mari. Cei de la care cumparam carcasa sunt firme care isi au sediul in zonele defavorizate si sunt scutite de plata unor taxe si impozite. De pe piata interna, la ora actuala, nu prea avem ce cumpara, deoarece animalele sunt putine, iar crescatorii au majorat preturile. In fabrica noastra activitatea s-a redus substantial. Deocamdata nu vom mai face disponibilizari, dar daca situatia va continua tot asa, fara sa se ia nici o masura, nu ii vom putea readuce pe cei care i-am trecut in somaj tehnic la inceputul anului", ne-a declarat Carmen Barbulescu, directorul SC Frigorifer SA. In prezent, Frigorifer prelucreaza doar carne de vita. O consecinta a acestor situatii va face ca preturile la carne si preparate din carne sa fie majorate. In perioada urmatoare, preturile la carne vor fi majorate cu un procent cuprins intre 8 si 10%. In plus, interzicerea importurilor va duce si la inchiderea unor capacitati de productie, pentru ca refacerea sectorului zootehnic dureaza intre 3 si 5 ani. Cresterea preturilor la furaje a dus la o majorare a pretului la kilogramul de animal viu. Din pacate, crescatorii de animale spun ca nici in acest an numarul animalelor nu va creste semnificativ. Motivul este ca atat timp cat pretul furajelor se va mentine ridicat, costul cresterii animalelor va descuraja crescatorii. Daca masura interzicerii importurilor din UE va continua, abatoarele vor cauta alte zone de unde sa importe carne sub forma de carcasa.
Presedinta Fundatiei - Iulia Kondor doreste crearea unui Centru educationalIn viitorul apropiat va fi inaugurata o cresa
Banii alocati de la bugetul de stat pentru redresarea invatamantului sunt putini si nu pot asigura nici macar supravietuirea unei gradinite. In acest context au "inflorit" peste noapte unitatile de invatamant particulari care ofera copiilor conditii mai bune. Acesta este si cazul gradinitei Juventute din cartierul Micalaca. Sub patronajul Fundatiei Juventute, gradinita are conditii occidentale pentru educatia prescolarilor. Fundatia Juventute militeaza pentru respectarea drepturilor copiilor, prevazute in conventiile internationale. Pentru aceasta Juventute creeaza si sustine infiintarea centrelor de educare si ingrijire a copiilor cu handicap auditiv sprijina copiii cu malformatii din nastere pentru integrarea lor in societate. "In viitor, declara presedintele Fundatiei Juventute Iulia Kondor, vom incerca infiintarea unui Centru Educational in cadrul caruia va functiona o gradinita cu program saptamanal, o cresa pentru copiii sub doi ani si o sala de gimnastica medicala". In ceea ce priveste cresa, fundatia are de gand sa obtina un spatiu suplimentar pentru ca in momentul de fata din lipsa de spatiu, sunt aproximativ 25 de copii pe lista de asteptare. Oferta pe care o face aceasta fundatie nu este deloc de neglijat. Igiena si modernizarea viitorului spatiu care va adaposti cresa va trebui sa ajunga cat mai aproape de standardele cerute de o societate moderna. Curtea va fi amenajata astfel incat copiii sa se poata juca in siguranta, in aer liber. Copiii care provin din familii cu venituri mici vor avea o reducere de pana la 50% din contributiile lunare. Acestia vor fi luati in evidenta Fundatiei Juventute pentru a fi ajutati cu tot felul de donatii.
Cetateanul italian care a incercat vigilenta politiei aradenePolitistii aradeni continua cercetarile pentru descoperirea intregii filiere
De cand au sefi noi, Inspectoratul Judetean de Politie si Directia Regionala Vamala Arad au inceput sa conlucreze mult mai strans. Si primele rezultate au inceput sa apara. Luni, la Vama Nadlac s-a prezentat cetateanul italian Danielle Settineri, de 29 de ani, care dorea sa intre in tara la bordul unei superbe limuzine Audi A6. Cum figura italianului li s-a parut cunoscuta, acesta a mai tranzitat acest punct vamal, vamesii au verificat mai atent actele de inmatriculare a masinii si au constatat ca acestea nu sunt tocmai in regula. Au fost anuntati politistii biroului judiciar din cadrul IJP care, dupa continuarea cercetarilor, au descoperit ca masina fusese furata, iar certificatul de inmatriculare era fals. In 12 martie, Settineri s-a dus la o piata din Milano unde se ofera spre vanzare lucruri furate si unde se fac tranzactiile ilegale. A contactat un cetatean marocan, de profesie "procurator", caruia i-a dat comanda la o masina Audi A6 break. Marocanul i-a cerut zece mii de marci germane, urmand ca in 14 martie, Settineri sa se prezinte in fata garii din Genoa sa-si ia masina si certificatul de inmatriculare. Pentru a nu da nastere la suspiciuni Settineri i-a cerut marocanului ca documentele de inmatriculare a masinii sa poarte o data anterioara. Ceea ce s-a si intamplat, certificatul de inmatriculare era pe numele lui Settineri si era eliberat in 30 noiembrie 2000. Italianul, conform declaratiilor oficiale ale Politiei, nu este la prima afacere de acest gen. Settineri a mai intrat in tara, pe cale rutiera, de mai multe ori, iar cand se intorcea in Italia lua avionul, cursa Arad-Verona. Ceea ce denota ca era mana in mana cu politistii de frontiera. La fiecare intrare in Romania italianului trebuia sa-i fie "trecuta" masina in pasaport. Daca acest lucru s-a facut, totusi, la intrare, Settineri nu ar fi putut sa paraseasca, in mod normal, Romania cu avionul. Acesta trebuia sa iasa din tara cu masina care i-a fost trecuta in pasaport.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}