title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Luni, 22 ianuarie 2001

Bucurestiul vrea sa mute Centrul de Dirijare a Zborurilor din Arad - Virtual Arad News (c)2001Comunitatea Europeana a facut prima mare investitie la Arad prin construirea unui modern Centru de Dirijare a Zborurilor. Acest centru urma sa deserveasca unul dintre cele mai importante culoare de zbor din Estul Europei. Afacerea occidentalilor nu a fost intamplatoare, avand in vedere faptul ca un operator de la CDZ Arad avea o treime din salariul omologului sau din Occident, desi volumul de munca era de trei ori mai mare. Imediat dupa infiintarea CDZ Arad, operatorii acestuia erau acuzati pentru salariile mari pe care le luau, desi acestea erau platite de Comunitatea Europeana, iar impozitele erau incasate de statul roman. Intre timp, insa, la Bucuresti s-a facut o investitie majora, tot din fonduri externe, de zeci de ori mai mare decat cea de la Arad, a carei destinatie gasita a fost de Centru de Dirijare a Zborurilor. Alte zece tari cu mare traditie in transporturile aeriene au incercat acelasi experiment in urma cu 20 de ani. Dar el nu a reusit. Romania incearca acelasi experiment, mutand CDZ de la Cluj la Bucuresti, iar Bacaul, la Constanta. Sindicatul controlorilor de trafic a ridicat si o alta problema, conform careia degeaba ei ar lucra in siguranta la Bucuresti, in buncare aflate la zeci de metri sub pamant, daca familiile lor ar fi afara, in timpul unui cutremur. Deocamdata, CDZ Arad ramane pe loc, dar el este la mana acelorasi interese politice care au determinat si construirea unui mastodont in Bucuresti.
ARIS este dorit de germani si americaniSoarta S.C. Aris S.A., una dintre cele mai mari fabrici din Europa in domeniul producerii masinilor unelte, este inca necunoscuta. In ultimii ani, mai multi investitori straini si-au manifestat interesul de a prelua actiunile fabricii aradene. Dar cand totul parea sa se incheie cu parafarea contractului de preluare a societatii, investitorii isi luau bagajul si se intorceau in tara lor, uitand ca au dorit sa investeasca la Arad. Anul trecut, Ministerul Finantelor a preluat 72 % din actiunile S.C. Aris, detinute de Fondul Proprietatii de Stat. Tot acest minister a intocmit caietul de sarcini pentru privatizarea societatii. Dupa cum ne-a spus Petru Horga, sef birou analiza sinteza rapoarte, in cadrul Directiei Generale a Finantelor Arad, datoriile S.C. Aris vor fi convertite in actiuni, lucru care ar putea atrage interesul investitorilor straini. In momentul de fata, de S.C. Aris sunt interesate firmele germane Krauss si Weiler, precum si concernul austriaco-american Emco, cu care conducerea fabricii poarta acum discutii. Celelalte doua firme vor veni in curand sa-si prezinte oferta. Firma care va cumpara pachetul majoritar la S.C. Aris va trebui sa investeasca in prima faza peste 12 miliarde de lei in retehnologizare. Acum la Aris mai lucreaza doar 500 de angaiati.
Gara Arad va fi complet refacutaSe va face lumina si la intrarile in oras
Primarul Dorel Popa le-a prezentat consilierilor, in ultima sedinta a CLM, cateva dintre planurile pe care le are municipalitatea in viitorul apropiat. Astfel, in cadrul intalnirilor pe care Popa le-a avut cu directorul Regionalei CFR Timisoara, ing. Iulian Stefanescu, a fost luata in discutie si Statia CFR Arad. Dupa intalniri si negocieri care s-au intins pe durata a patru luni de zile, conducerea Primariei si cea a Regionalei CFR Timisoara au ajuns la un numitor comun. Astfel, foarte curand vor demara lucrari de refacere atat a Statiei propriu-zise, cat si a pietei din fata acesteia. Pentru acest obiectiv, Dorel Popa a cerut si sprijinul consilierilor, pentru ca aceste lucrari fac parte dintr-un plan mult mai ambitios, care vizeaza aspectul intregului oras, plan care e inclus si in strategia de dezvoltare a orasului. De asemenea, s-au purtat discutii cu RENEL pentru iluminarea intrarilor in oras, astfel ca din luna februarie vor fi demarate si aceste lucrari, incepand cu intrarea dinspre Nadlac.
La Manastirea Sfanta Maria Radna au inceput lucrari de renovare - Virtual Arad News (c)2001De-a lungul timpului au fost efectuate numeroase reparatii
Manastirea Sfanta Maria Radna este un vechi loc de pelerinaj la care sosesc, de trei ori pe an, mii de oameni din toate colturile tarii. In lunea Rusaliilor, la Nasterea Sf. Fecioare Maria si la Adormirea Maicii Domnului, manastirea devine neincapatoare pentru pelerini. La aceste trei sarbatori importante la manastirea franciscana slujbele sunt oficiate in cele sapte limbi ale Banatului. Pe langa partea religioasa pe care o presupun aceste sarbatori, localnicii gasesc si un bun prilej de a face comert prin organizarea unor mari balciuri. Din 1756, cand s-a pus piatra de temelie a bisericii actuale, de-a lungul timpului a fost renovata de nenumarate ori. In 9 aprilie 1820, cardinalul Alexandru Rudnas Arhipes de Estergom a consacrat aceasta biserica. Deasupra altarului principal este asezat un exceptional tablou care infatiseaza Bunavestire. Statuile Sf. Fecioare, ale lui Iacob si Anna apartinand unui sculptor tirolez intregesc aspectul interior deosebit al manastirii. Orga a fost construita in 1905 si in prezent se efectueaza reparatii la aceasta parte. De altfel, in aceasta perioada capela manastirii este intr-un amplu proces de renovare. Manastirea Sf. Maria Radna este locul unde se intalnesc oameni de toate etniile, sarbi, bulgari catolici, croati. Acest lucru conteaza enorm de mult. In prezent se efectueaza lucrari la capela, pentru a se evita deteriorarea. "Reparatiile din exterior le efectuam treptat, de exemplu, in vara anului trecut s-au fectuat reparatii la scarile care duc spre manastire", ne-a spus staretul manastirii Sandu Pio.
Premiera "Cum va place ?" la Teatrul Aradean"Cum va place ?" Place foarte mult, pentru ca este lucrat cu mare migala, din toate punctele de vedere
Asa dupa cum au promis, regizorul Ion Mircioaga si trupa de actori ai Teatrului de Stat din Arad au iesit joi la rampa cu cea mai noua premiera aradeana - "Cum va place", de William Shakespeare. Ion Mircioaga ne-a oferit o varianta extrem de generoasa a acestei piese (ce este considerata, de unii, drept una fara un calibru prea mare din creatia Marelui Will), dovedind ca este un regizor ce stie ca pentru a aparea in fata publicului trebuie lucrat fiecare amanunt artistic si tehnic. "Cum va place" al teatrului din Arad este un spectacol in care actorii, indiferent de rolul pe care il joaca si de varsta pe care o au, dovedesc o vitalitate coplesitoare, un simt al jocului deosebit si o mare pasiune pentru meseria lor. Bagheta regizorala a dirijat extrem de fericit fiecare moment al spectacolului. In scena totul joaca: actorii, lumina, decorul, muzica, fiecare element avand partea sa bine definita pentru crearea imaginii de ansamblu. Nici o scena de grup nu are vreun personaj ce sta in asteptare. Chiar daca in buza scenei joaca doi - trei actori, si cei din spate se misca, trezesc sentimente, continua si completeaza actiunea celor din fata. "Cum va place" ne ofera si reintalnirea cu actrita Aura Calarasu care, dupa o absenta destul de indelungata de pe scena aradeana, apare la fel de proaspata si de plina de viata ca in spectacolul de mare succes "Zapezile de altadata", realizat tot de Ion Mircioaga. Mariana  Tofan nu-si abandoneaza absolut deloc temperamentul si pofta de joc, Zoltan Lovas, Teodor Vuscan, Dorina Darie, Ion Varan, Costin Gavaza, Florin Covalciuc, Ioan Peter, Adriana Ghinita, Bogdan Costea si toti ceilalti actori dovedesc ca abia au asteptat intalnirea cu un regizor capabil sa-i puna la treaba, tocmai pentru a arata ceea ce pot. Ca de obicei, o data intrat in joc, Ovidiu Ghinita umple intreaga scena cu marea sa personalitate artistica.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}